Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: JBL Bar 1300

Mahtavan hinta-laatusuhteen leffaääntä

JBL Bar 1300 on testin edullisin soundbar, mutta se ei suinkaan tarkoita, etteikö kaiutin tarjoaisi erittäin vahvaa ja lujaa kotiteatteriääntä.

Julkaistu 30.03.2023 - 14:00
JBL Bar 1300
Geir Gråbein Nordby

Bar 1300 on JBL:n kaikkien aikojen suurin ja edistyksellisin soundbar. Amerikkalainen kaiutinvalmistaja kuuluu audiomaailman ikonisimpiin brändeihin, joka liitetään läheisesti myös ammattitason konsertti- ja elokuvateatteriääneen.

Olemme aiemmin saaneet vaikuttua JBL:n edullisista soudbareista, kuten Bar 500 -testivoittajasta, joten on jännittävää päästä kuulemaan, mitä valmistaja on saanut aikaan huomattavasti suuremmilla resursseilla!

458395 JBL Bar 1300 Soundbar AW 6877 x10 1 8e8169 original 1671624523 scaled 1
Kuva: JBL

JBL Bar 1300

JBL:n valikoiman huippumalli ei ole mikään pikkujuttu: 134 cm leveä Bar 1300 on vielä isompi kuin Sonyn jättiläinen! Se on varustettu peräti 15 kaiutinelementillä edustaen 11.1.4-konfiguraatiota. Kokonaisuuteen kuuluu jopa täysikokoinen subwoofer 10-tuumaisine bassoelementteineen bassorefleksikaapissa.

Mainos

Kiinnostavinta on kuitenkin settiin kuuluvat langattomat takakaiuttimet.

Ne on kiinnitetty soundbarin molempiin reunoihin, mutta ne on helppo napsauttaa irti magneettikiinnikkeistään ja viedä huoneen takaosaan, kun haluaa aitoa surroundia.

Takakaiuttimet toimivat akulla, ja ne latautuvat aina ollessaan telakoituna pääkaiuttimeen. Niitä voi käyttää myös USB-C-laturiin kytkettyinä. Kaiuttimissa on jopa oma Bluetooth-yhteytensä, joten niitä voi käyttää myös erillisinä kaiuttimina. Etuosan näytöltä näkee valitun sisääntulon ja ääniasetuksen.

Bar 1300 on helppo ottaa käyttöön JBL:n omaa sovellusta käyttäen. Tarjolla on huonekorjauskin, jonka saa käyttöön takakaiutinten sisäänrakennettuja mikrofonien avulla. Takakaiuttimet asetetaan haluttuun paikkaan, jonka jälkeen huonekorjaus mittaa kaiun ja korjaa taajuusvasteen ja viiveen.

Liitäntävaihtoehdot ovat hyvät: soundbarissa on peräti kolme HDMI-sisääntuloa ulkoisille videolähteille. Valitettavasti niistä yksikään ei tue 4K/120 Hz -laatua, joten pelikonsolit on kytkettävä suoraan televisioon.

 

458397-JBL_BAR_1300_GROUP_FRONT_38844_x1 (1)-2e7af4-original-1671624599 458394-JBL_BAR_1300_BAR_AND_SATELLITES_TOP_DOWN_38937_x2 (1)-2c7670-original-1671624523
<
>
Muotoilultaan Bar 1300 muistuttaa malliston pienempiä versioita. Harmaan soundbarin valmistuksessa on panostettu enemmän sisukseen kuin ulkonäköön. Kuva: JBL

Äänenlaatu

Aloitimme testin takakaiutinten ollessa kiinni soundbarissa. Surround oli yllättävän hyvä. JBL maalaa laajan äänimaiseman, joka levittäytyy pitkälle television sivuja laveammalle. Takaa ei ääniefektejä kuulu, mutta ne levittäytyvät sivuille hyvin.

Puhe on selkeää ja tulee hyvin keskeltä. Puhe on täyteläistä ja kirkasta ja imaisee heti mukaan toimintaan.

– Tässä on todella hyvin ruutia ja auktoriteettia, Geir innostuu.

Audun nyökkäilee:

– Dialogit erottuvat hyvin eikä tarvitse kysellä toiselta, että mitä ruudussa sanottiin.

Vasta, kun takakaiuttimet viedään huoneen takaosaan, pääsee äänikupla kunnolla umpeutumaan. Korkeusefektit ovat erottuvia ja niiden liikkeet tuntee – olipa kyseessä hiljainen taustaääni tai ohi sujahtava F1-auto.

JBL:n subwoofer on niin ikään kovaa kamaa. Tiukka ja tarkka kaiutin onnistuu tarvittaessa tuomaan kunnon jylinää. Urkumusiikin syväbasso saa lattian ja seinät tärisemään, ja Länsirintamalta ei mitään uutta -elokuvan tykistötuli lähettää kunnon shokkiaallon huoneen läpi!

Sonyn ja Sonoksen silkkisen sileisiin sävyihin verrattuna JBL on tyyliltään hyökkäävämpi ja rokahtavampi. Ylä-äänissä on enemmän energiaa, mikä tuo yksityiskohdat paremmin esiin. Etenkin musiikkia kuunnellessa sen huomaa, sillä sointi on avointa, tenhoavaa ja rytmisesti tarkkaa.

2L:n Atmos-levytetty Tuvayhun luo Sonoksen ja Sonyn kaiuttimilla suuremman ja vakuuttavamman 3D-kuplan hieman tehokkaampien takakaiuttimien ansiosta. Sonos ja Sony ovat diskantiltaan hieman pehmeämpiä, ilmavampia ja hienojakoisempia. Ero ei kuitenkaan ole suuri, ja kun huomioi JBL:n paketin noin puolet (!) edullisemman hinnan, on selvää, että hinta-laatusuhde on JBL:llä huippuluokkaa.

Yhteenveto: JBL Bar 1300

JBL Bar 1300 -soundbarissa on niin monta kaiutinelementtiä, että hyvä kun pysyy laskuissa perässä. Kaikeksi onneksi määrä tuottaa tässä tapauksessa laatua, sillä JBL:n soundbar tarjoaa laajan ja vakuuttavan surroundin, josta puhe ja korkeusefektit erottuvat hyvin. Bassosta huolehtii subwoofer, joka soittaa lujaa ja matalalta. Bonuksena vielä hintaan kuuluvat takakaiuttimet, jotka voi irrottaa tarpeen mukaan ja sijoittaa langattomina mihin haluaa. Todella hyvä ostos!

 

Karakter
JBL Bar 1300
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

JBL tarjoaa suuren ja dynaamisen äänikuvan, jossa syväbasso on vahva ja surround uskottavaa. Hyvät liitännät ja langattomat takakaiuttimet kuuluvat hintaan. Bar 1300 voi olla melkoinen tilarohmu riippuen siitä, ovatko takakaiuttimet kiinni soundbarissa vai eivät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Ääni & Kuva
Scroll to Top