Testissä 5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

iStock 841135994 52030

(Foto: Produsenten)

Luonnonlahjakkuus juoksee 100 metrin radan tavallisissakin lenkkareissa, mutta oikeat jalkineet voivat tuoda suoritukseen tärkeitä sekunteja tai ainakin sen sadasosia. Sama pätee e-urheiluun: välineillä on väliä, ja hiiren ohella tärkein on näppäimistö.

Nykyään tietokoneissa on yleensä kalvonäppäimistö. Jokaisen näppäimen alla on muovikalvo, ja klikatessa kalvo painaa piirilevyä. Tyypin näppäimistöjä on edullista valmistaa, mutta ne eivät ole yhtä tarkkoja kuin mekaaniset näppäimistöt, joissa on mekaaninen kontakti jokaisen näppäimen alla.

Testasimme pelinäppäimistöjä viimeksi vuosi sitten, ja sen jälkeen uusi sukupolvi on syntynyt. Yleinen trendi tällä hetkellä on riisuttu ilme: valmistajat ovat jättäneet kuoret pois, joten näppäimet seisovat paljaaltaan pohjalevyn päällä. Ratkaisu antaa näppäimistölle uskottavan ja ammattimaisen ilmeen ja päästää siistit valoefektit entistä paremmin esille.

Mainos

Lue myös: Testissä 6 pelihiirtä

Vastaus on liikkeessä

Mekaanisessa näppäimistössä on erilliset kontaktit jokaisen näppäimen alla. Jousi ja metallikannatin vastaavat siitä, kuinka hitaasti näppäin painuu alas ja miltä liike tuntuu. Jotkut suosivat kevyesti painettavia näppäimiä ja toiset kaipaavat selkeää vastusta.

Toinen mielipiteitä jakava ominaisuus on näppäinten ääni. Kuuluva klikkaus on toisille välttämätön ja toisille ärsytyksenaihe (etenkin sivullisille). Näppäin voi antaa palautetta toiminnastaan myös vastuksella, joka joissakin näppäimissä kytkeytyy puolivälissä painallusta. On elintärkeää, että pelaaja tunnistaa, milloin näppäin on ottanut käskyn vastaan.

Kestävyys

Näppäimistö joutuu kovalle koetukselle peliharrastajan käsissä. Niinpä kontaktien kestävyys on tärkeää. Mekaaniset näppäimistöt kestävät yleensä vähintään 50 miljoonaa painallusta, mikä vastaa 20 000 kirjan sivua – kirjoitettuna vain yhdellä merkillä! Näppäimiä ei kuitenkaan kuluteta tasaisesti, joten ohjaamiseen käytetyt WASD-napit tulevat todennäköisesti tiensä päähän nopeammin kuin vaikkapa M-näppäin.

Joka näppäimellä on värinsä

RGB-valot ovat tärkeä osa viihdekokemusta ja ne kuuluvat pelilaitteisiin. Voihan sitä toki inistä, ettei värivaloilla ole merkitystä pelin lopputuloksen kannalta, mutta pelaamisen onkin tarkoitus olla hauskaa. Eipä urheiluautokaan kulje nopeammin nahkapenkkien ja jalopuisen kojelaudan ansiosta, mutta silti ne kuuluvat asiaan!

Kaikissa sateenkaaren sävyissä hehkuvat värit ovat vakiovaruste kaikissa paitsi aivan halvimmissa pelinäppäimistöissä. Nykyaikaisissa näppäimistöissä on 16,8 miljoonaa värisävyä, ja jokaiselle näppäimelle voi määrittää oman sävyn. Siinä on kuitenkin eroa, kuinka monta erilaista valoefektiä ohjelmisto pystyy hallitsemaan sekä siinä, kuinka vapaasti säädettävissä valot ovat omaan makuun. Asiakkaiden houkuttelemiseksi isoimmat valmistajat lupaavat synkata valot toimimaan kaikissa pelilaitteissa samalla tavalla – kunhan siis ostaa hiiren, näppäimistön ja muut tarvikkeet samalta valmistajalta.

Sitten makroja!

Pelinäppäimistön ja tavallisen näppäimistön tärkeä ero on kyky luoda makroja, eli käskysarjoja, jotka suoritetaan yhdellä napinpainalluksella ja käsityskyvyn ylittävällä nopeudella. Useimmat pelinäppäimistöt mahdollistavat makrot, mutta kaikissa ei ole niille erikseen omistettuja näppäimiä.

Haamunäppis

Pelimaailmassa törmää välillä ilmiöön nimeltä ghosting. Se tarkoittaa näppäimistön kykyä ottaa vastaan nopeasti peräkkäin toistuvia tai yhtäaikaisia käskyjä. Tavallinen näppäimistö pystyy suorittamaan vain yhden merkin kerrallaan. Pelinäppäimistön pitää pystyä neljää salamannopeaa käskyä, mutta mitä useampaa, sen parempi. Jotkut näppäimistöt suoriutuvat kymmenestä samanaikaisesta painalluksesta, kun taas kehittyneimmät hallitsevat jopa 104 yhtäaikaista painallusta! Kymmenen kuitenkin riittää useimmille, sillä kymmenellä sormella varustetun ihmisen on hankala painaa useampaa näppäintä samaan aikaan.

Jatka lukemista
Exit mobile version