Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: MSI MEG 342C QD-OLED

Monin tavoin hyvä

MSI:n QD-OLED-näyttö tarjoaa hyvää kuvanlaatua ja liudan liitäntävaihtoehtoja.

Julkaistu 06.10.2023 - 07:02
MSI MEG 342C QD-OLED
Geir Gråbein Nordby

MSI on tehnyt meihin aiemminkin vaikutuksen hyvillä näytöillään. Tällä kertaa testaamme merkin QD-OLED-paneelia, jossa on kvanttipisteitä (Quantum Dots) värisuotimena. Tekniikka on tuttua Smasungin ja TCL:n televisioista, ja kun tekniikkaa hyödyntää OLED-paneelissa, ovat värit vieläkin eläväisemmät ja katselukulma laajempi – vaikka se on OLEDilla muutenkin erinomainen.

Kuvasuhde 21:9 on huomattavasti leveämpi kuin tavallinen 16:9, eli kuvaan mahtuu enemmän informaatiota. 34-tuumainen on korkeudeltaan 27-tuumaisen 16:9-näytön luokkaa, mutta leveydessä pikselien määrä kasvaa 2560:sta 3440:een. Lisäpikselien tuomalla tilalla näytetään enemmän kuvaa, sen sijaan, että ne käytettäisiin pikselitiheyden lisäämiseen.

Ruudun pinta on kiiltävä, vaikka useimmissa PC-näytöissä on tänä päivänä heijastamaton mattapinta. Näyttö estää silti hyvin heijastelua, joskin valoisassa huoneessa musta alkaa kallistua violettiin.

Mainos
MSI MP341CQ SPREAD 2 342C QD-OLED
Kuva: MSI

Liitännät

MSI:n näyttö vastaanottaa 4K 120 Hz -signaalia Xboxista tai PlayStationista ja skaalaa ne 1440p-laadulle. Silloin kuvan reunoille ilmestyvät mustat palkit, sillä konsolit eivät puolestaan tue laajakuvaformaattia.

MSI tarjoaa runsaasti liitäntävaihtoehtoja, kuten peräti neljä USB 3.2 -porttia. Lisäksi on DisplayPort 1.4 ja kaksi HDMI 2.1 -sisääntuloa sekä DisplayPort-yhteensopiva USB-C-portti 65 watin teholla kannettavaa varten. Aikamoista!

Jalustaa voi säätää vain korkeussuunnassa ja kallistaa pari astetta eteen- ja taaksepäin. Kääntyä se ei osaa.

RGB-valot ruudun pohjassa heijastavat sävyt pöydälle, mikä luo vinkeää tunnelmaa, kun pelaa iltahämärässä.

Kuvanlaatu

SDR-tilassa näytön kuva lähes neutraali. Kuva-asetuksia on paljon, mutta HDR-tilassa niitä ei voi käyttää. User Modella kuva on neutraalein, vaikkakin vihreää on liian vähän hyvin kalibroidun MacBook Pron referenssinäytön vieressä. Kuvassa on liikaa magentaa, mikä tuo turhan kalpeiden valkoisten kasvojen poskille turhan reippaasti vaaleanpunaista. Tummemmat ihonsävyt puolestaan saavat hyvännäköistä päivetystä, joka kuitenkaan ei vastaa tekijöiden luomaa värimaailmaa.

Kuvanlaatu on silti oikein hyvä. Kuva on terävä ja sysimustuus tuo syvyyttä kuvaan. 21:9 on kätevä Red Dead Redemption ja Destiny 2:n tapaisissa peleissä, joihin leveys avaa laajemman näkymän pelin maailmaan. Näytön resoluutio on kokoonsa nähden ideaali – isompi näyttö vaatisi isomman resoluution.

QD-OLED-tekniikan ansiosta katselukulma on todella laaja. Kaarevan paneelin ansiosta katsetta on helppo liikuttaa keskeltä reunoille. 1800R:n kaarevuus on sinänsä kuitenkin maltillinen (mitä suurempi luku, sen vähemmän näyttö kaartuu) eikä tuo peliin erityistä lisämaustetta.

MSI:n automaattihimmennys on onneksi hillittyä. Vaaditaan oikein kirkasta kuvaa oikein pitkäksi aikaa paikalleen jämähtäneenä, ennen kuin näyttö tummenee. Niinpä toiminto ei häiritse pelaamista tai elokuvien katsomista.

MSI MP341CQ connections- enhanced
Kuva: MSI

175 Hz

175 Hz:n virkistystaajuus on enemmän kuin tarpeeksi vannoituneimmallekin harrastajalle. Pelit toistuvat sulavasti, ja vaikka pinnistelenkin huomatakseni eron 240 Hz:n ja 175 Hz:n välillä, en havaitse mitään paitsi kaikkein nopeimpien liikkeiden kohdalla. En kieltäydy korkeammasta virkistystaajuudesta, mutta ei se saisi kuitenkaan häiritä muita ominaisuuksia. MSI suoriutuu kaikista peleistä hyvin – ja paremminkin.

Ei tekstinkäsittelyyn

QD-OLEDin erikoinen pikselirakenne sa tekstin näyttämään kummalliselta. Valkoinen teksti mustalla taustalla näyttää nauttineen sieniä ja lähteneen hippitripille, eikä värikkyys helpota myöskään vaihtamalla taustan valkoiseksi ja tekstin mustaksi. Kannattaa välttää kirjoittamista QD-OLED-näytöllä.

MSI MP341CQ bundle copy
Kuva: MSI

Yhteenveto: MSI MEG 342C QD-OLED

MSI:n QD-OLED on todella hyvä pelinäyttö, joka tarjoaa terävää kuvaa ja kylläiset värit. HDR-tilassa kuva ei ole aivan neutraali, ja kirkkaus saisi olla vähän kovempikin. Kuva näyttää silti mahtavalta, etenkin puolihämärässä huoneessa. 175 Hz:n virkistystaajuus on enemmän kuin riittävä ja 21:9-kuvasuhde täydellinen useimmille peleille. Paneelin pikselirakenteen vuoksi ei kuitenkaan voi suositella tätä näyttöä käytettävän tekstinkäsittelyyn.

Näyttö testattu Asus ROG Zephyrus M16 GU603ZX-K8010W -kannettavan kanssa (Intel i9, RTX 3080 Ti ja 32 GB RAM). Lisäksi näyttöä on kokeiltu itsekootun pöytäkoneen kanssa (Intel i9, 128 GB RAM ja RTX 3090).

Karakter
MSI MEG 342C QD-OLED
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin terävä kuva, hyvät HDR-efektit ja 175 Hz:n virkistystaajuus ovat erinomainen kompromissi hinnan ja nopeuden välillä. Tukee 4K/120 Hz -kuvaa pelikonsoleista. Ei juuri säätömahdollisuuksia HDR-tilassa, jossa on liikaa punaista SDR-sisältöjä katsoessa. Ei sovi tekstinkäsittelyyn oudon pikselirakenteen vuoksi. Kirkkaus ei yllä luokkansa parhaiden tasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Nyt on nopea netti!

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top