TESTISSÄ: Sony X89J (KD-43X89J)

Hyvä tv pelaajalle

Sony X89J on testin kallein ja erottuu joukosta käytännöllisillä ominaisuuksillaan. Muuten eroa edullisempiin kilpailijoihin ei juuri ole.

Karakter
Sony X89J (KD-43X89J)
forfatter
Julkaistu 21.02.2022 - 14:00
Ääni & Kuva kiteyttää
Terävä ja luonnollinen kuva, hyvä kontrasti. Tuki useille formaateille ja hyvät liitännät tekevät Sonysta oivallisen television pelaamiseen.
Kuvanlaatu ei ole oleellisesti parempi kuin testin halvemmissa malleissa. Lattea ääni.
Faktat
  • Koko/tyyppi: 43-tuumainen 4K LCD
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Virkistystaajuus: 100/120 Hz
  • Käyttöliittymä: Android 11/Google TV
  • Sisääntulot: 4 HDMI (2 x 2.0), 2 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääniulostulo
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Erityistä: Dolby Atmos
  • Verkkosivusto: sony.fi

Sony on tunnettu laajasta televisiovalikoimastaan, johon kuuluu kaiken hintaisia ja -kokoisia malleja. Keskikastia molemmissa edustaa hyvin varusteltu X89J-sarja. Mallin muotoilu on linjakasta ja minimalistista. Näyttö lepää kahden pienen jalan varassa, jotka on sijoitettu television reunoille. Niinpä tason on oltava vähintään saman levyinen kuin tv. Jalkojen sijoittelu jättää hyvin tilaa soundbarille.

Huom: X89J on monin osin samanlainen kuin Sonyn X85J-malli, joka myöskin on Pohjoismaiden markkinoilla. Siinä jalat on sijoitettu keskemmälle.

Sony X89J copy
Sony X89J. Kuva: Sony

Sony X89J

Sonyn televisio pyörii aiemmin Android TV:nä tunnetun Google TV -käyttöliittymän varassa. Eron entiseen huomaa lähinnä valikoiden selkiytymisenä ja useampina henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuvina suosituksina. Televisio tottelee Google Assistant -puheohjausta kaukosäätimen mikrofonin kautta.

Sovellusvalikoima on moitteeton, ja X89J tukee sekä Dolby Vision -videoformaattia että Dolby Atmos -ääniformaattia sisäänrakennetuissa sovelluksissaan. Liitännät ovat niin ikään hyvät: neljä HDMI-sisääntuloa, joista kaksi tukee 4K/120 Hz-videosignaalia. Television speksit ovat siis erittäin kohdillaan ja ominaisuudet tukevat loistavasti myös pelaamista PS5- ja Xbox Series X -konsoleilla.

Kuvanlaatu

Sonyn malli on testin kallein televisio, mikä johtuu osittain 120 Hz:n LCD-paneelista – tässä kokoluokassa se on pienoinen harvinaisuus. Lisäksi tv on varustettu X1-videoprosessorilla, eli Sonyn paremman pään prosessorilla (X1:ä parempi on vain Cognitive XR, jollainen löytyy X90J-sarjasta ja sitä kalliimmista).

Ylellinen paneeli ja tehokas kuvaprosessori luovat kovat odotukset kuvanlaadulle, ja katselukokemus vastaa odotuksia. Väritasapaino on neutraali ja kelpaa vaativampaankin elokuvien katseluun. Netflixin Snabba Cash -trillerisarja näyttää 4K-formaatissa vaikuttavalta ja erittäin terävältä. Sonyn kuvankäsittely tuo esiin sellaisiakin pieniä yksityiskohtia, jotka halvemmissa malleissa jäävät pimentoon. Television kirkkaus riittää myös päivänvalossa katseluun, eikä ruutu ole niin heijasteleva kuin esimerkiksi Xiaomi P1-mallissa. Myös Sonyn liikkeidentoisto näyttää erinomaiselta tehokkaan interpoloinnin ansiosta (Motionflow XR).

Sen sijaan kontrasti ei ole erityisesti parempi kuin testin edullisemmissakaan malleissa. X89J:ssä ei ole paikallista himmennystä, joten 43-tuumaisen kontrastia ei voi verrata esimerkiksi X90J-mallin hieman suurempaan 50-tuumaiseen.

50 43X89J Product Image5 50 43X89J Product Image Hi res 2 50 43X89J Product Image Hi res 3 50 43X89J Product Image Hi res
<
>

Äänenlaatu

Television äänijärjestelmä ei yllä paneelin laatutasolle, vaan koostuu kahdesta täysrekisterielementistä ja 2 x 10 watin vahvistimesta. Kuten testin useimmat laitteet, ei Sony saa äänestä paljoa irti: sointi on ohutta ja melko terävää eikä bassoa ole nimeksikään. X89J on kuitenkin varustettu HDMI eARC -ulostulolla, joten asian voi korjata soundbarilla.

Yhteenveto: Sony X89J

Sony X89J on testin kallein malli, mutta paneeli onkin varustettu 120 Hz:n virkistystaajuudella. Plussaa helppokäyttöisestä Google TV -alustasta ja muita testin televisioita hiukan paremmasta kuvanlaadusta, josta tosin täytyy maksaakin enemmän. Ääni ei ole järin vakuuttava, mutta korjattavissa soundbarilla. Sony on hyvä vaihtoehto vähän parempaa laatua etsivälle.

Myös tässä testissä

Xiaomi Mi TV P1 43

Edullinen Android-televisio

Kiinalainen Xiaomi tuo kisaan television, joka halvemmasta hinnastaan huolimatta pärjää vertailussa hyvin.

Android-käyttöliittymä, hyvä sovellusvalikoima ja hyvä tuki eri formaateille.
Keskinkertainen kontrasti. Ohut ääni.

Philips The One 43 (43PUS8506/12)

Herättää värit eloon

Philipsin Ambilight-valoilla varustettu televisio tarjoaa tavallista koreamman kuvakokemuksen ja värikästä tunnelmaa elokuvailtoihin.

Hyvännäköinen kuva, jossa kontrasti on kohdillaan ja johon Ambilight-valaistus tuo lisätunnelmaa.
Melko ohut ääni, vaatii mieluusti soundbarin avuksi.

TCL C725 (43C725)

Hyvä kokonaisuus

TCL C725 tarjoaa hyvää kuvaa ja ääntä mukavaan hintaan.

Kirkkaus ja kontrasti ovat hyvät. Laaja tuki eri formaateille ja hyvät liitännät – erinomainen yleistelevisio, siis.
Android-käyttöliittymästä huolimatta televisio tuntuu reagoivan kaukosäätimeen muita hitaammin.

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kiinalainen haastaja

Hisense A7GQ tarjoaa uuden ja jännittävän käyttöliittymän, mutta kuvanlaatu kalpenee testin parhaiden rinnalla.

Tyylikäs ja moderni muotoilu, hyvät liitännät ja laaja tuki eri videoformaateille.
Paikallisia sovelluksia ei ole tarjolla.

LG NANO756 (43NANO756)

Kaipaisi kontrastia

LG NANO756 on helppokäyttöinen televisio, jonka kuvanlaatu ei ihan vastaa odotuksia.

Fiksu käyttöliittymä (WebOS) sisältää hyvän valikoiman suoratoistopalveluita.
Kontrasti ja kirkkaus ovat keskinkertaiset. Kaikkia tärkeitä formaatteja ei tueta.

Samsung Q60A (QE43Q60A)

Litteä ja tyylikäs QLED-televisio

Samsungin edullisin QLED-malli on tyylikäs, litteä, helppokäyttöinen ja kuvanlaadultaan maukas. Vain ääni kaipaisi piristystä.

Erinomainen televisio, jonka kuvanlaatu vakuuttaa, käyttöliittymä on loistava ja muotoilu kaunista.
Ääni on pettymys ja kaipaa ehdottomasti soundbaria avukseen.
Mainos

Päivän tarjoukset

forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.