TESTISSÄ: Samsung Q60A (QE43Q60A)

Litteä ja tyylikäs QLED-televisio

Samsungin edullisin QLED-malli on tyylikäs, litteä, helppokäyttöinen ja kuvanlaadultaan maukas. Vain ääni kaipaisi piristystä.

Karakter
Samsung Q60A (QE43Q60A)
forfatter
Julkaistu 21.02.2022 - 14:00
Ääni & Kuva kiteyttää
Erinomainen televisio, jonka kuvanlaatu vakuuttaa, käyttöliittymä on loistava ja muotoilu kaunista.
Ääni on pettymys ja kaipaa ehdottomasti soundbaria avukseen.
Faktat
  • Koko/tyyppi: 43-tuumainen 4K LCD
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Virkistystaajuus: 50/60 Hz
  • Käyttöliittymä: Tizen
  • Sisääntulot: 3 HDMI (2.0), 2 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni, HDMI eARC
  • HDR: HDR10, HDR10+, HLG
  • Verkkosivusto: samsung.com/fi

Q60A on Samsungin edullisin QLED-mallisto. Kokovaihtoehtoja riittää 32-tuumaisesta 85-tuumaiseen, ja kaikilla on suhteellisen mukava hintalappu. Miten 43-tuumainen versio pärjää kisassa muita valmistajia vastaan?  Samsung Q60A 65 Inch 4K QLED Quantum HDR Smart TV 1024x1024 1

Samsung Q60A. Kuva: Samsung

Samsung Q60A

Samsungin televisio on erittäin tyylikäs näky: se on reippaasti testin littein, vain 4 cm paksu. Takaosa on sileä, joten tv:n saa aivan kiinni seinään. Jalkoja voi säätää korkeussuunnassa, joten tarvittaessa näytön alle saa tehtyä tilaa soundbarille.

Q60A pyörii Samsungin hyväksi havaitulla Tizen-käyttöliittymällä, jota on helppo käyttää, ja josta löytyy hyvä valikoima sovelluksia, kuten Disney+, HBO Max, Discovery+ ja Apple TV sekä monia kotimaisia palveluita. kokemuksesta tiedämme, että Samsung on ajoissa liikkeellä, kun uusia palveluita tulee saataville. Kaukosäädin on pieni ja kätevä.

Liitäntäpuolella tarjolla on kolme HDMI-sisääntuloa ja eARC-tuki. Pelitoiminnoissa on säästelty, eikä esimerkiksi VRR-tukea ole. Ja kuten Samsungilla yleensäkin, Dolby Vision ei ole tuettu.

Kuvanlaatu

Q60A-malli on varustettu reunavalaistulla LCD-paneelilla, jossa on kvanttipisteillä varusteltu värisuodin. Siitä QLED-lyhenteen ”Q” onkin peräisin. Tekniikan idea on laajentaa värikirjoa.

Samsungin kirkkaus on erinomainen, joten kuva on kirkas ja väkevä myös valoisassa katsottuna. Valo jakautuu tasaisesti koko kuva-alalle. Q60A tarjoaa myös syvän mustan ja tummista kohdista löytyy paljon yksityiskohtia ilman black crush -efektiä, joka monia muita televisioita vaivaa. Kontrasti on yleisesti ottaen hyvä.

Värintoisto on pehmeää ja vivahteikasta, joskin taittoa siniseen näkyy perusasetuksella. Elokuva-asetus on neutraalimpi, ja lisäksi Q60A-mallissa on tarjolla erityisen neutraali Filmmaker Mode. Sivulta katsoessa värit hiukan haalistuvat, sillä LCD-paneelin katselukulma ei ole järin laaja. Paras kuvanlaatu on keskeltä katsottuna.

Äänenlaatu

Kuvassa riittää kehumista, mutta äänessä ei erityisemmin. Sisäänrakennettujen kaiuttimien ääni on ohut ja muistuttaa lähinnä vanhaa matkaradiota. Erilaisia ääniasetuksia on kyllä tarjolla, mutta niistä ei ole mainittavaa iloa. Tämä televisio kaipaa ehdottomasti soundbarin kumppaniksi, jos haluaa nauttia kunnollisesta äänentoistosta. Laitteen eARC-liitännän kautta televisiosta saa Dolby Atmos -ääntä.

Yhteenveto: Samsung Q60A

Samsung Q60A on testin parhaita yleistelevisioita. Sen muotoilu on niin puhdaslinjaista, että muut näyttävät sen rinnalla vanhoilta ja kömpelöiltä. Käyttöliittymä ja kaukosäädin on myös viimeisintä huutoa. Kuvanlaatu on erinomainen ja kontrasti ja kirkkaus loistavia. Äänenlaatu sen sijaan ei vakuuta. Kokonaisuutena Q60A on silti erinomainen ostos – kunhan muistaa heti kärkeen budjetoida myös soundbaria varten.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

Myös tässä testissä

Sony X89J (KD-43X89J)

Hyvä tv pelaajalle

Sony X89J on testin kallein ja erottuu joukosta käytännöllisillä ominaisuuksillaan. Muuten eroa edullisempiin kilpailijoihin ei juuri ole.

Terävä ja luonnollinen kuva, hyvä kontrasti. Tuki useille formaateille ja hyvät liitännät tekevät Sonysta oivallisen television pelaamiseen.
Kuvanlaatu ei ole oleellisesti parempi kuin testin halvemmissa malleissa. Lattea ääni.

Xiaomi Mi TV P1 43

Edullinen Android-televisio

Kiinalainen Xiaomi tuo kisaan television, joka halvemmasta hinnastaan huolimatta pärjää vertailussa hyvin.

Android-käyttöliittymä, hyvä sovellusvalikoima ja hyvä tuki eri formaateille.
Keskinkertainen kontrasti. Ohut ääni.

Philips The One 43 (43PUS8506/12)

Herättää värit eloon

Philipsin Ambilight-valoilla varustettu televisio tarjoaa tavallista koreamman kuvakokemuksen ja värikästä tunnelmaa elokuvailtoihin.

Hyvännäköinen kuva, jossa kontrasti on kohdillaan ja johon Ambilight-valaistus tuo lisätunnelmaa.
Melko ohut ääni, vaatii mieluusti soundbarin avuksi.

TCL C725 (43C725)

Hyvä kokonaisuus

TCL C725 tarjoaa hyvää kuvaa ja ääntä mukavaan hintaan.

Kirkkaus ja kontrasti ovat hyvät. Laaja tuki eri formaateille ja hyvät liitännät – erinomainen yleistelevisio, siis.
Android-käyttöliittymästä huolimatta televisio tuntuu reagoivan kaukosäätimeen muita hitaammin.

Hisense A7GQ (43A7GQ)

Kiinalainen haastaja

Hisense A7GQ tarjoaa uuden ja jännittävän käyttöliittymän, mutta kuvanlaatu kalpenee testin parhaiden rinnalla.

Tyylikäs ja moderni muotoilu, hyvät liitännät ja laaja tuki eri videoformaateille.
Paikallisia sovelluksia ei ole tarjolla.

LG NANO756 (43NANO756)

Kaipaisi kontrastia

LG NANO756 on helppokäyttöinen televisio, jonka kuvanlaatu ei ihan vastaa odotuksia.

Fiksu käyttöliittymä (WebOS) sisältää hyvän valikoiman suoratoistopalveluita.
Kontrasti ja kirkkaus ovat keskinkertaiset. Kaikkia tärkeitä formaatteja ei tueta.
Mainos

Päivän tarjoukset

forfatter

Audun Hage

(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.