Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 42- ja 43-tuumaiset LCD- ja OLED-televisiot pelaamiseen

Pieni peli-tv

Television ei aina tarvitse olla jättimäinen – kompaktit 42- ja 43-tuumaiset ovat täydellisiä pelaamiseen!

Julkaistu 08.02.2023 - 14:15
42- ja 43-tuumaiset LCD- ja OLED-televisiot pelaamiseen
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

Hyvällä pelaajalla on tarkka silmä, nopeat refleksit ja vastustajaansa parempi osumatarkkuus. Ja hyvät laitteet! Hyvä näyttö on ehdoton, kun haluaa paitsi nauttia parhaasta mahdollisesta visuaalisesta kokemuksesta, myös nähdä tarkasti vihollisen liikkeet.

Uudet pelikonsolit ja tietokoneet tarjoavat paljon visuaalista herkkua, mutta asettavat samalla kovat vaatimukset televisiolle tai näytölle, jotta pelit toistuisivat parhaalla tavalla.

Edistykselliset 4K-peligrafiikat, korkea kontrasti (HDR – high dynamic range) ja nopea virkistystaajuus voivat olla vanhalle televisiolle yksinkertaisesti liikaa.

Mainos

Televisiovalmistajat ovat tajunneet pelaamisen tärkeyden ja kehittäneet tv-mallejaan peliystävällisempään suuntaan. Uusissa televisioissa on paremmat liitännät, erityiset kuva-asetukset peleille ja enemmän säätömahdollisuuksia, jotka mahdollistavat hienommat pelikokemukset.

42- ja 43-tuumaiset televisiot pelaamiseen

Peli-tv:n ei tarvitse olla yhtä iso kuin olohuoneen television. Pelatessa istutaan yleensä lähempänä ruutua, ja koko kuva saisi mielellään näkyä kerralla ilman, että silmiä tarvitse juurikaan liikuttaa. Sellaiseen käyttöön 42- tai 43-tuumainen on juuri täydellinen!

43-tuumainen on noin leveydeltään noin metrin ja mahtuu siten helposti sellaisiinkin paikkoihin, mihin tavallisen kokoiset televisiot eivät. Pieni tv mahtuu kapeallekin seinälle ikkunan, takan ja kirjahyllyn väliin – tai ihan vain nurkkaan.

43-tuumainen on täydellinen tv-koko toki myös keittiöön, työhuoneeseen, mökille tai makuuhuoneeseen. Katseluetäisyys tv:n ja istuimen välillä on melko pieni, 1–2 metriä.

Testistä: kompakteja gaming-televisioita

Tässä testissä olemme keskittyneet etenkin televisioiden peliominaisuuksiin. Erinomaisia vaihtoehtoja löytyi viisi:  LG (OLED42C2), Panasonic (OLED42C2), Samsung (QE43QN90B), Sony (XR-42A90K) ja TCL (43QLED760) on varustettu HDMI 2.1 -sisääntulolla ja ne tukevat 4K-resoluutiota 120 kuvaa sekunnissa (TCL:n tapauksessa vain 60). Testin tv:t tukevat tärkeitä pelitoimintoja, kuten vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR) ja peleille tarkoitettua kuva-asetusta (Auto Low Latency Mode – ALLM). Joissakin malleissa on myös erillinen pelivalikko, josta näkee helposti kaikki pelaamiseen liittyvät asetukset.

Testin televisiot edustavat OLED-, MiniLED- ja tavallista suoralla ledtaustavalaisustuksella varustettua LCD-tekniikkaa. Hyvän kontrastin ansiosta kaikki tv:t sopivat tietysti myös tavalliseen televisionkatseluun.

Ja jos innostuu jostakin testin televisiosta ihan olohuonekäyttöönkin, niin monia testin malleja saa isommissakin kokovaihtoehdoissa, jopa 85-tuumaisena.

 

Lue myös: Kolmen kamppailu: 55-tuumaiset 4K LCD-televisiot

Lue myös: TCL 98C735 – Jumbo-tv poiskantohintaan

Tämän testin tuotteet

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Hyvän kontrastin nopea tv

Hyvä kirkkaus, matala viive ja liitäntävaihtoehdot tekevät Samsung QN90B:stä kiinnostavan mallin pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen.

Samsung QN90B on kuvaltaan kirkas ja kontrastiltaan hyvä. Paljon peliystävällisiä toimintoja ja hyvät liitännät.
Ei tukea Dolby Visionin HDR-formaatille.
Lue koko testi

Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakti ja loistava yleis-tv

Panasonic TX-42LZ980E on mahtava valinta niin pelaamiseen kuin tavalliseen televisionkatseluunkin.

Panasonic LZ980E tarjoaa loistavaa ja luonnollista kuvaa sekä ominaisuuksia, jotka sopivat yhtä hyvin niin peleihin kuin elokuviinkin.
LZ980E joutuu tyytymään vain kahteen 4K/120 Hz-yhteensopivaan sisääntuloon.
Lue koko testi

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Täydellinen peli-tv

Pelaaja saa istua valmiiseen pöytään LG OLED C2:n kanssa, sillä tämä tv toimii täydellisesti kaikenlaisten pelien kanssa.

LG:n OLED-televisio tarjoaa kaunista kuvaa ja kontrastia. Liitäntävaihtoehdot ovat loistavat, ja tv tukee laajalti eri formaatteja ja peliominaisuuksia.
Ääni ei yllä kuvan tasolle. OLEDin kirkkaus on hiukan heikompi kuin LCD-malleilla.
Lue koko testi

Sony A90K (XR-42A90K)

Televisio PlayStation 5:lle

Sonyn kompakti OLED tarjoaa erinomaista kuvaa ja ääntä, mutta ruutu saisi olla nopeampikin.

Terävä ja kaunis kuva, jossa erinomainen kontrasti.
Sony A90K ei ole pelaamisen kannalta nopeimmasta päästä, ja vain kaksi HDMI-sisääntuloa on 120 Hz-yhteensopivia.
Lue koko testi

TCL QLED760 (43QLED760)

Pienen budjetin peli-tv

TCL QLED760 on edullinen ja peliystävällinen televisio.

Kaunis kuva, jossa hyvät kirkkaus ja kontrasti. Lyhyt viive.
TCL 43QLED760 tarjoaa vain kaksi HDMI-sisääntuloa ja tukee enimmillään 4K/60 Hz-videosignaalia.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top