Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony A90K (XR-42A90K)

Televisio PlayStation 5:lle

Sonyn kompakti OLED tarjoaa erinomaista kuvaa ja ääntä, mutta ruutu saisi olla nopeampikin.

Julkaistu 08.02.2023 - 14:15
Sony A90K (XR-42A90K)
Audun Hage

Suurvalmistaja Sonyn valikoimiin kuuluu muun muassa PlayStation 5, joten luonnollisesti televisiopuolelta löytyy muutama malli, joka yrityksen mukaan sopii erityisen hyvin PS-konsolille. Yksi niistä on Bravia A90K, joka sattuu myös olemaan Sonyn ensimmäinen 42-tuumainen OLED-televisio! Se on ulkoa pieni ja nätti, mutta sisäpuoli on sitäkin kiinnostavampi.

Sony XR-42A90K

A90K-sarja asettuu highend-malli A95K:n ja edullisemman A80K:n välimaastoon. A90K on saatavilla vain 42- ja 48-tuumaisena, ja sarja on suunnattu heille, jotka kaipaavat kompaktia televisiota laadusta tinkimättä.

A90K on varustettu LG Displayn valmistamalla OLED-paneelilla sekä Sonyn omalla XR-videoprosessorilla ja Acoustic Surface -kaiutinjärjestelmällä. Tämä yhdistelmä on osoittautunut aiemmissa testeissämme menestyksekkääksi.

Mainos
Sony A90K (5) Sony A90K remote Sony A90K rear Sony A90K inputs Sony A90K stand
<
>
Sony A90K:ssa on neljä HDMI-sisääntuloa, joista vain kahdessa tuki 4K/120 Hz-videosignaalia. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Sony A90K pyörii uudella Google TV -käyttöjärjestelmällä, joka tarjoaa laajan kattauksen suoratoistopalveluita, sovelluksia ja pelejä. Tv tottelee Sonyn premium-kaukosäädintä, jossa on taustavalaistut näppäimet – kätevää oman kotiteatterin pimeydessä!

Liitäntäpuolella Sony A90K tarjoaa tutut neljä HDMI-sisääntuloa, mutta vain kaksi tukee 4K/120 Hz-videosignaalia. Jos televisioon kytkee soundbarin, jää käytännössä jäljelle vain yksi täyden kaistan sisääntulo. Jos omistaa vain PS5:n, ei tässä tietysti ole ongelmaa, mutta jos pelikonsoleita sattuu olemaan enemmänkin, on luvassa säätöä.

Sonyn tv on räätälöity PlayStation 5:lle (”Perfect for PlayStation 5”), joten siitä löytyy pelaamista tukevia ominaisuuksia, kuten Auto HDR Tone Mapping (HGiG) ja Auto Low Latency Mode (ALLM). Tv tunnistaa PS5:n automaattisesti ja valitsee samalla sopivat asetukset. Sen lisäksi asetusvaihtoehtoja ei olekaan niin paljon kuin esimerkiksi LG:llä ja Samsungilla, eikä erillistä pelivalikkoakaan ole.

Sony A90K tarjoaa laajan tuen eri formaateille, kuten Dolby Visionille. Samaan aikaan ei tosin voi valita Dolby Visionia ja 120 Hz:n nopeutta, vaan on valittava joko Dolby Vision 60 Hz:llä tai tavallinen HDR 120 Hz:llä – toisin kuin LG OLED C2:lla, joka tukee kumpaakin samanaikaisesti.

Sony tottelee peliohjainta hitaammin kuin testin nopeimmat televisiot. Mittasimme viiveeksi noin 22 millisekuntia.

P1010223 scaled 1
Sonyn tv on räätälöity Playstation 5:lle: tv tunnistaa konsolin automaattisesti ja valitsee oikeat kuva-asetukset. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Kuvanlaadullisesti Sonyn OLED-malli tarjoaa kaikki tekniikalle tutut hyödyt. Kuva on terävä, kontrasti vahvaa ja musta syvä.

Samalla huomaamme, että Sony A90K on hiukan heikompi kontrastin ja kirkkauden osalta kuin testin parhaimmat. Samsungin MiniLED-tv (QN90B) tarjoaa suurempaa kirkkautta kaikissa katseluolosuhteissa, mutta jopa testin toiset OLED-mallit LG:ltä ja Panasonicilta ovat kirkkaudeltaan ja kontrastiltaan vahvempia. Tämä voi johtua siitä, että Sony on valinnut perinteisemmän linjan estetiikan suhteen kuin kilpailijansa.

Sony A90K on silti suurimmaksi osaksi hienoa katsottavaa. PlayStation-pelit, kuten Call of Duty ja Last of Us, pääsevät parhaimpiinsa tarkan ja vivahteikkaan värintoiston ja loistavan kontrastin ansiosta. Vain muutamassa kohdassa jäimme kaipaamaan enemmän painetta HDR-efekteihin. Sony toistaa liikkeet erittäin sulavasti.

On pakko mainita, että tavalliseen televisionkatseluun, elokuviin ja sarjoihin Sonyn kuvanlaatu on erinomainen. Siitä on kiittäminen etenkin XR-videoprosessoria, joka onnistuu luomaan erittäin terävää kuvaa kohinattomasti.

Sony A90K Call of Duty (2) Sony A90K Last of Us (3) Sony A90K Call of Duty
<
>
Isot Playstation-nimikkeet, kuten Call of Duty ja The Last of Us pääsevät oikeuksiinsa tarkkojen ja vivahteikkaiden värien ja hyvän kontrastin ansiosta. A90K on tosin kontrastiltaan ja kirkkaudeltaan hieman testin parhaimpia heikompi. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Sony A90K yllättää äänen osalta: tavallisten pohjaan sijoitettujen kaiuttimien sijaan televisio käyttää OLED-paneeliaan kaiuttimena. Kuvapaneeli värähtelee pienten moottorien avustuksella audiosignaalin tahtiin, jolloin ääni tulee suoraan ruudusta.

Lopputulos on todella vaikuttava etenkin näin pienen tv:n ollessa kyseessä. Äänikuva on suuri, ympäröivä ja suora, ja bassossa on mukavaa muhkeutta. Tämän television kanssa pärjää jopa ilman soundbaria!

Yhteenveto: Sony A90K

Sony A90K on kompakti OLED-televisio, jonka erinomainen kuvan- ja äänenlaatu sopivat loistavasti myös peleille. Sonyn malli ei ole peliominaisuuksien ja liitäntöjen suhteen yhtä hyvin varusteltu kuin testin parhaat, mutta toimii silti oikein hyvin Playstation 5:n kanssa. A90K on hyvä valinta, jos haluaa hyvää kuvanlaatua elokuvien ja sarjojen katseluun ja tykkää pelata ennemminkin satunnaisesti kuin usein tuntikausia kerrallaan.

Karakter
Sony A90K (XR-42A90K)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Terävä ja kaunis kuva, jossa erinomainen kontrasti. Sony A90K ei ole pelaamisen kannalta nopeimmasta päästä, ja vain kaksi HDMI-sisääntuloa on 120 Hz-yhteensopivia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Parhaista parhaimmat

Isompaa kuvaa pienemmällä budjetilla

Ääni & Kuva
Scroll to Top