Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakti ja loistava yleis-tv

Panasonic TX-42LZ980E on mahtava valinta niin pelaamiseen kuin tavalliseen televisionkatseluunkin.

Julkaistu 08.02.2023 - 14:15
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
stian154

Panasonic tunnetaan erittäin korkeasta kuvanlaadustaan, ja viime aikoina yritys on alkanut myös panostaa pelaamiseen. Mallivuoden 2022 televisioihin tehdyt päivitykset ilahduttavat niin pelaajia kuin perinteisiä leffafanejakin. Olemme aiemmin testanneet highend-mallit LZ2000E:n ja LZ1500E:n hyvin tuloksin, mutta nyt testivuorossa on näitä huomattavasti edullisempi malli.

TX-42JZ980E

LZ980-sarja on Panasonicin edullisimpia OLED-mallistoja, ja TX-42JZ980E on valmistajan ensimmäinen 42-tuumainen OLED. Tuttuun tapaan kuvapaneeli on LG Displayn valmistama, kun taas kuvankäsittelystä huolehtii Panasonicin itsensä kehittämä HCX AI -videoprosessori.

Muotoilultaan tv on simppeli ja keskijalustan ansiosta ruutu nousee hiukan irti tasosta. Melko perinteisen näköinen televisio on rakenteeltaan vakuuttavan jämäkkää laatua.

Mainos
Panasonic LZ980 Panasonic LZ980 remote Panasonic LZ980 rear Panasonic LZ980 (8) Panasonic LZ980 (2)
<
>
Panasonic TX-42LZ980E. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Toisin kuin useimmat Androidiin luottavat kilpailijansa, on Panasonic pitäytynyt tiukasti omassa MyHomeScreen-käyttöjärjestelmässään. Panasonicin suoratoistovalikoima ei ole yhtä hyvä kuin useimmilla, mutta ainakin Netflix, Disney+ ja Apple TV+ löytyvät.

Pelipalveluja ei sen sijaan juuri ole, joten pelaamiseen tarvitaan erillinen konsoli tai PC.

Panasonicin tv on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, mutta Sonyn tapaan vain kaksi on 4K/120 Hz-yhteensopivia. Jos toiseen niistä kytkee soundbariin, jää jäljelle enää yksi. Se on aika niukkaa verrattuna Samsungiin ja LG:seen, jotka tarjoavat täyden kaistan kaikissa neljässä sisääntulossa.

Panasonicilla on sentään erillinen peliasetus – Game Mode Extreme – joka tuntuu nopealta. Mittasimme viiveeksi noin 15 millisekuntia. LZ980E tukee pelaamiselle tärkeitä VRR:ää ja AMD FreeSyncia. Pelaamiseen on tarjolla myös Dolby Vision, mutta vain 60 Hz:n nopeudella.

 

Panasonic LZ980 input lag Panasonic LZ980 (7)
<
>
Vuoden 2022 malleihin Panasonic on lisännyt Game Control Board -valikon, josta löytyvät pelitoiminnot. Valikosta saa VRR:n päälle ja pois tai lisättyä tummien alueiden näkyvyyttä. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Kuvassa ei ole mitään moittimista. Panasonic LZ980E tarjoaa kaikki OLEDille tyypilliset edut, kuten erinomaisen mustan ja loistavan kontrastin. Värintoisto on tarkkaa ja luonnollista: Professional 1- ja Filmmaker Mode -kuva-asetukset takaavat neutraalin ja tarkan kuvan, joka on juuri sellainen kuin studiolla on ajateltu.

Mustavalko- ja värikuvan Calman Autocalilla tehdyt mittaukset todistivat, ettei mitään tarvetta hienosäädölle ole. Väritasapaino on tehdasasetuksilla täydellistä!

Elokuvien kannalta kunnollinen kuvanlaatu osoittautuu täydelliseksi myös peleille. Pelituntuma on saumatonta, ja tarkat värit saavat grafiikat ja HDR-efektit heräämään eloon. Seikkailupelit näyttävät upeilta!

Panasonic suoriutuu myös nopeatempoisista ralli- ja räiskintäpeleistä välkkymättä tai tökkimättä 120 Hz:n nopeudella. Terävyys säilyy erinomaisena myös nopeissa liikkeissä.

Jos Panasonicia vertaa LG OLED42C2-malliin, on yhtäläisyyksiä enemmän kuin eroavaisuuksia. Kirkkaus ei ole yhtä intensiivistä kuin Samsungin MiniLED-televisiolla, mutta käytännössä kuva oli enemmän kuin riittävän kirkas peruskäytössä. Tavallisten sisältöjen ja hieman himmennetyssä tilassa painetta riittää vallan mainiosti.

Äänenlaatu

Panasonicin televisiossa on tavalliset stereokaiuttimet 2 x 15 watin teholla. Äänentoistossa ei ole mitään järin ihmeellistä etenkään vahvaääniseen Sony A90K -malliin verrattuna. Puhe on hiukan sulkeutunutta ja basso vaatimaton.

Onneksi Panasonic tarjoaa HDMI eARC -äänenpalautuskanavan, joten television voi liittää Dolby Atmos -soundbarin ja saada sitä kautta enemmän painetta sointiin.

Yhteenveto: Panasonic LZ980E

LZ980E on jatkoa Panasonicin onnistuneille OLED-malleille ja tarjoaa ensi kertaa myös 42-tuumaisen OLED-version. Kuvanlaatu on kontrastiltaan ja terävyydeltään huippua, ja värit ovat poikkeuksellisen kauniit ja luonnolliset.

Panasonicin peliominaisuudet tekevät siitä erinomaisen kumppanin uusimmille pelikonsoleille. Niinpä LZ980E on oiva valinta sekä elokuvien katseluun että pelaamiseen, jos molemmissa lajeissa on mieltynyt visuaalisesti haastaviin sisältöihin. Jäimme kaipaamaan vain enemmän liitäntöjä ja suurempaa suoratoistopalveluvalikoimaa.

Karakter
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Panasonic LZ980E tarjoaa loistavaa ja luonnollista kuvaa sekä ominaisuuksia, jotka sopivat yhtä hyvin niin peleihin kuin elokuviinkin. LZ980E joutuu tyytymään vain kahteen 4K/120 Hz-yhteensopivaan sisääntuloon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top