Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung QN90B (QE43QN90B)

Hyvän kontrastin nopea tv

Hyvä kirkkaus, matala viive ja liitäntävaihtoehdot tekevät Samsung QN90B:stä kiinnostavan mallin pelaamiseen ja muuhun tv-viihteeseen.

Julkaistu 08.02.2023 - 14:15
Samsung QN90B (QE43QN90B)
Audun Hage

Samsungin Neo QLED on eteläkorealaisvalmistajan nimitys mallistonsa MiniLED-taustavalaistuksella varustetuille LCD-televisioille. Edistyksellinen tekniikka oli pitkään varattu vain highend-luokan isommille malleille, mutta nyt sitä alkaa näkyä myös pienemmissä kokoluokissa, kuten tässä QN90B-sarjan peliystävällisessä 43-tuumaisessa.

Samsung QN90B

QN90B-sarja on hierarkiassa heti huippumallisto QN95B alla, joten se kuuluu Samsungin mallivuoden 2022 parhaimmistoon. Siinä on MiniLED-taustavalaistus, jossa “mini” viittaa LCD-ruudun takana oleviin ledvalojen kokoon. Ne ovat nimittäin kooltaan vain murto-osan (1/40) tavallisiin verrattuna, mikä mahdollistaa useamman himmennettävän alueen. Näin valo jakautuu tasaisemmin ja kontrasti on parempi kuin perinteisillä LCD-ruuduilla.

Minitaustavalaistuksen lisähyötynä itse televisiosta saa samalla litteämmän. Samsung QN90B on vain pari senttiä paksu ja taustaltaan tasainen, joten sen saa kiinnitettyä seinälle huomaamattomasti.

Mainos
Samsung QN90B remote Samsung QN90B (7) Samsung QN90B (2)
<
>
Samsung QN90B. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Samsung on päivittänyt QN90B-sarjaan huomattavasti paremmat liitännät edeltäjäänsä QN90A:han verrattuna. Kaikki neljä HDMI-sisääntuloa tukevat 4K/120Hz-laatua, joten pelikonsoleille ja videolähteille riittää hyvin paikkoja.

Samsungin tv on helppo käyttää pelatessa, sillä se havaitsee Xboxin tai Playstationin automaattisesti ja aktivoi nopeimman peliasetuksen. Erillinen Game Bar -pelivalikko näyttää kaikki pelaamisen kannalta oleelliset asetukset yhdessä paikassa. HGiG:n ja FreeSync Premiumin kaltaiset ominaisuudet takaavat television ja pelikoneen välisen saumattoman yhteistyön.

Samsung QN90B:n viive on lyhyt, joten näyttö tuntuu vastaavan käskyihin nopeasti. Viiveeksi mittasimme noin 15 millisekuntia.

Tizen-käyttöjärjestelmä tarjoaa laajan valikoiman suoratoistopalveluita, eikä vain elokuvien ja sarjojen katselua varten, vaan myös pelaamista. Xbox- ja Geforce Now -sovellusten ansiosta onnistuu pelaaminen suoraan televisioruudulla, kun vain yhdistää siihen peliohjaimen Bluetoothilla. Nettipalveluiden grafiikat ja vaste eivät toki ole verrattavissa uusimpien konsolipelien laatuun, mutta riittävät hyvin yksinkertaisempaan vapaa-ajan viihteeseen.

Suurin puute on HDR-formaatti Dolby Visionin uupuminen. Moni Xbox Series X -nimike (Halo Infinite, Gears of War, Call of Duty, jne) tukee sitä – puhumattakaan elokuvista ja sarjoista. Vaihtoehtoinen HDR10+ on kuitenkin tuettu.

Samsung QN90B 10 scaled 1
Samsung QN90B on varustettu helppokäyttöisellä Game Bar -valikolla, josta löytyvät kaikki pelaamisen kannalta oleelliset asetukset. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

QN95B:n tapaiset aiemmat Neo QLED -mallit ovat tehneet meihin vaikutuksen, ja edullisempi QN90B tarjoaa samoja etuja. 43-tuumaiseksi sen kuvanlaatu on todella vahva.

Samsungin kuva on erittäin kirkas ja eläväinen. Mittasimme kirkkaudeksi 955 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla ja 555 nitiä koko ruudun osalta. OLED-malleihin verrattuna sen etu onkin hyvä kirkkaus, mikä tulee ilmi etenkin valoisissa tiloissa. Vaikka huone olisi hyvin valaistu, on kuvassa silti vahva kontrasti ja HDR-efekteissä paljon painetta.

Entäpä miten on pimennetyn huoneen ja tummien kohtausten laita? No, vaikka ledtaustavalaistus on huomattavasti tarkempaa kuin edellisellä sukupolvella, näkyy silti jonkun verran halo-efektiä. Etenkin FPS-peleissä, kuten Gears 5:ssä ja Call of Dutyssä, näkyy ruudun keskellä valojuova. Pienet vaaleat kohteet, kuten lumihiutaleet ja vesipisarat saattavat joissain tapauksissa toistua aika epäselvinä, kun taustavalaistuksella on täysi työ yrittää vaihdella kirkkautta eri kohtien välillä.

Tämän vaikututusta ei tosin pidä liioitella, sillä yleisesti ottaen QN90B:n kuva on todella miellyttävä ja vaivattoman näköinen. Nopealiikkeiset auto- ja toimintapelit toistuvat liikkeiltään terävinä. Vivahteikas värintoisto saa Forza Horizonin tapaiset autosimulaatiot näyttämään erittäin todentuntuisilta.

Samsung QN90B screenshot
Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Litteydestään huolimatta QN90B onnistuu kätkemään sisälleen hyvät kaiuttimet. Niiden ääni on yllättävän hyvä. Puhe on erottuvaa ja selkeää ja basso on mukavan täyteläistä.

QN90B lähettää Dolby Atmos -äänisignaalia yhteensopivaan soundbariin joko HDMI eARC:n kautta, tai uudemman Samsungin soundbarin ollessa kyseessä, langattomasti Wi-Fin kautta. Samsungin soundbaria käyttäessä pääsee myös hyödyntämään Q Symphony -toimintoa, joka käyttää television omia kaiuttimia soundbarin lisänä.

Yhteenveto: Samsung QN90B

Samsung QN90B on ilahduttava MiniLED-televisio, joka tarjoaa erinomaista kirkkautta ja kontrastia, lyhyen viiveen ja ennen kaikkea hyvät liitännät. Loistava yleis-tv, joka toimii mainiosti myös pelaamiseen! Edellä mainitut ominaisuudet yhdistettynä nopeaan käyttöjärjestelmään ja laajaan suoratoistopalveluvalikoimaan tekevät tästä televisiosta helposti suositeltavan.

Karakter
Samsung QN90B (QE43QN90B)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Samsung QN90B on kuvaltaan kirkas ja kontrastiltaan hyvä. Paljon peliystävällisiä toimintoja ja hyvät liitännät. Ei tukea Dolby Visionin HDR-formaatille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top