Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: 55″ premium-luokan 4K LCD-televisiot

Kolmen kamppailu: 55-tuumaiset 4K LCD-televisiot

Samsung, Sony ja TCL ottavat yhteen premium-televisioiden kisassa. Kenen LCD-ruutu tarjoaa parasta vastinetta rahalle?

Julkaistu 23.12.2022 - 07:00
55″ premium-luokan 4K LCD-televisiot
Audun Hage

Jos vanha tv alkaa tuntua hitaalta ja kontrasti laimealta, on aika pohtia uuden television hankintaa. Miten sitä muuten saisi elokuvista, sarjoista ja urheilusta parhaan mahdollisen irti!

Tässä testissä vertailemme kolmea premium-luokan LCD-televisiota. Kaikilla kolmella Samsungin, Sonyn ja TCL:n osallistujilla on 4K-resoluutio, HDR (High Dynamic Range) ja jokin versio suorasta ledtaustavalaistuksesta, mikä lupaa parempaa kuvanlaatua kuin halvemmilla televisioilla. Mutta mikä näistä kolmesta on paras?

LCD gruppetest TCL Samsung Sony scaled 1
TCL C835, Samsung QN85B ja Sony X93K testissä. Kuva: Audun Hage

LCD on edelleen mainio vaihtoehto monelle

Televisiota valitessa tulee aina samalla valinneeksi paneeliteknologian. Tänä vuonna OLED on tullut aina vain suositummaksi, sillä aikanaan eksoottisen paneelitypin hinta on halventunut merkittävästi, mikä asettaa sen jo melko kilpailukykyiseksi LCD-mallien rinnalle. LCD-tekniikalle ei silti kannata heittää hyvästejä.

Mainos

LCD on vanhentuvaa tekniikkaa, joka perustuu läpivalaisevuuteen. Siksi tekniikalla ei saavuteta yhtä hyvää kontrastia kuin itsestään valaisevilla OLED-malleilla. Jos katsoo elokuvia ja sarjoja hämärässä, eron huomaa helposti.

Silti parhaat valmistajat onnistuvat pitämään LCD-tekniikan hengissä hyödyntämällä erilaisia suodintekniikoita, uudenlaista taustavalaistusta (LED, MiniLED) ja älykästä kuvankäsittelyä. Parhaat LCD-ruudut pystyvät siten kisaamaan OLEDia vastaan monella saralla.

On monia syitä valita LCD OLEDin sijaan. Yksi tärkeimmistä on kirkkaus: jos katsoo tv:tä usein päivällä tai kirkkaasti valaistussa tilassa, ei OLED ole parhaimmillaan. Uusimmat OLED-televisiot ovat parantuneet kirkkauden osalta, mutta niilläkin on vielä matkaa kirkkaimpiin suoralla ledtaustavalaistuksella varustettuihin LCD-malleihin.

Parhaat LCD-mallit ovat huomattavasti kirkkaampia (jopa yli 1 000 nitiä) suuremmalta kuva-alalta kuin OLEDit. Siitä on apua, kun televisiota katselee päivänvalossa.

Parempi kirkkaus johtaa myös intensiivisempiin väreihin. LCD-televisioiden hyvän kirkkauden ansiosta niissä voidaan myös käyttää tummempia kalvoja ruudun pinnassa, jolloin pinta ei heijastele niin paljon kuin kiiltävät televisiot.

Toinen etu LCD-televisioilla koskee pelaajia, jotka saattavat olla huolissaan kuvan kiinnipalamisesta. Riski kuvan palamisesta OLED-ruuduilla on kylläkin erittäin pieni, mutta niin voi äärimmäisissä tapauksissa käydä. Valmistajat varoittavatkin pitämästä vahvaa, staattista kuvaa päällä kovin pitkään.

Testistä

Lainasimme testiin kolme premium-luokan LCD-televisiota tunnetuilta valmistajilta Samsungilta, Sonylta ja TCL:ltä. Vaatimuksemme olivat 55 tuuman koko, 4K-resoluutio, HDR-tuki ja jonkinlainen ledtaustavalaistus. Samsungin (QN85B) ja TCL:n (C835) malleissa on edistyksellinen MiniLED-taustavalaistus, kun taas Sony luottaa perinteisempään ledvalaistukseen.

Testasimme televisioita samassa tilassa ja hallituissa valaistusolosuhteissa. Vertasimme televisioiden kuvanlaatua silmämääräisesti ja mittaamalla kontrastia, kirkkautta, värintoistoa ja viivettä.

Huom! Moni 55-tuumainen on saatavilla myös suuremmassa koossa (esimerkiksi 65- ja 75-tuumaisena), joten jos tilaa ja budjettia on enemmän, pätevät testin tulokset toki niihinkin. Testattujen mallien hinnat vaihtelevat kauden mukaan ja suosittelemme tarkistamaan tämänhetkisen hinnan Hintaopas.fi-sivuston kaltaisista palveluista. Näin on helppo tehdä löytöjä, kun uuden vuoden alennusmyynnit alkavat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top