Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TCL 98C735

Jumbo-tv poiskantohintaan

Unohda 85-tuumaiset, jos nyt haluaa isomman television kuin naapurilla, pitää valita 98-tuumainen! TCL 98C735 on hirmuisen kokoinen tv, jonka kuvanlaatu yllättää.

Julkaistu 08.11.2022 - 14:50
TCL 98C735
Audun Hage

Nyt puhutaan paljon inflaatiosta ja alati nousevista kuluttajahinnoista – mutta tv-alalla puhutaan ruutuinflaatiosta! LCD-paneelit halpenevat halpenemistaan ja jopa todella suuret televisiot tulevat jatkuvasti edullisemmiksi. Nyt testiin saamamme TCL:n jätti on hyvä esimerkki ilmiöstä.

Kiinalainen TCL on kiivennyt muutamassa vuodessa maailman suurimpien televisiovalmistajien joukkoon. Yrityksen taustalla on paneelitehdas CSOT. Tänä vuonna TCL on pannut uutta vaihdetta päälle ja esitellyt näytön, jota he nimittävät jumboluokan edustajaksi.

Mallin nimi on 98C735, ja iso se todellakin on: diagonaalimitoiltaan 98-tuumainen televisio on heittämällä suurin tv, joka meillä on testihuoneessamme koskaan ollut!

Mainos
TCL 98C735 5 scaled 1
Pelottavan iso: TCL 98C735 oli liian leveä tv-tasollemme, joten oli turvauduttava hätävararatkaisuun. Kuva: Audun Hage

TCL 98C735: Kun 85” on liian pieni

Vasta hetki sitten 85 tuumaa oli suurin televisiokoko, jollainen tavallisen ihmisen kodista saattoi löytyä. 98-tuumaisia näkyi ammattilaiskäytössä, kuten mainosnäyttöinä, mutta nyt sellaisiakin saa kotikäyttöön. Kuvan ala on melkein 2,8 neliömetriä!

Yleensä tämän kokoluokan televisioilla on viisinumeroinen hinta, mutta TCL 98C735:n suositushinta on 5 000 euroa. Eikä siinä vielä kaikki: Hintaoppaan hintakehitysosiosta näkyy, että edullisimmillaan malli on ollut myynnissä 3 500 eurolla! Siinäpä vasta harvinaisen loistava hinta-kokosuhde, kun ottaa vielä huomioon, että kuvanlaatukin vastaa hintaa.

Jättitelevisio kotiteatteriksi, kisakatsomoksi ja pelaamiseen

Joku voi ehkä miettiä, mikä näin suuren television idea on. Tavallista televisionkatselua varten tuntuu ehkä liioittelulta raahata tämänkokoista ruutua olohuoneeseen.

Jos taas on keskimääräistä innostuneempi elokuvista, sarjoista tai urheilusta ja on aikeissa sisustaa kellarin, vintin tai piharakennuksen nimenomaan leffa- tai matsi-iltoja varten, on TCL 98C735 kiinnostava vaihtoehto videoprojektorille ja valkokankaalle.

98 tuumaa on melko täydellinen koko, kun katseluetäisyyttä on noin kolme metriä ja haluaa kunnon elokuvateatterimaista tunnelmaa.

Huom! Testaamamme 98-tuumaisen lisäksi C735-sarjaan kuuluu myös tavanomaisempi 85-tuumainen versio, jolla niin ikään on houkuttava hinta kokoonsa nähden: sen suositushinta on 2 000 euroa, mutta sitäkin näkyy saavan kampanjahinnoin.

TCL XL Collection Lifestyle 1
TCL 98C735. Kuva: TCL

TCL 98C735: Design

Ulkonäöltään TCL 98C735 on kuten muutkin LCD-näytöt, mitä nyt vain XXL-koossa. Näin suuren tv:n hankinnassa onkin hyvä kiinnittää erityistä huomiota sen tilantarpeeseen. Ruutu on kooltaan noin 1,3 metriä korkea ja 2,2 metriä leveä. Se lepää molempiin reunoihin sijoitettujen jalkojen varassa.

Jalkoja ei valitettavasti saa siirrettyä keskemmälle, eikä ruutua saa myöskään nostettua ylemmäs, jotta alapuolelle saisi tilaa soundbaria varten. Televisiotason on siis oltava vähintään yhtä leveä kuin televisionkin. Järkevintä lienee kiinnittää tv seinälle, jolloin tarvitsee hankkia VESA-standardin mukainen, 850 x 400-kokoinen kiinnike.

tcl 98 c735 4k qled 2022 pdp zoom 3000 pdp main 850
TCL 98C735:n mitat. Kuva: TCL

Käyttö ja ominaisuudet

Käytön suhteen 98C735 ei yllätä: käyttöliittymänä on Android 11:n pyörittämä Google TV. Valikot ovat selkeät ja haluttu sisältö on helppo löytää. Sovelluksia ja palveluita on valmiiksi ladattuna iso liuta, ja käyttöliittymä osaa suositella uutta katsottavaa omien mieltymysten perusteella.

TCL:n televisio ei kuitenkaan aina toimi ihan niin nopeasti kuin toivoisi. Reagointi kaukosäätimen käskyihin ja sovellusten avaaminen ja sulkeminen on hitusen hitaampaa kuin nopeimmilla Android-televisioilla, TCL:n omat mallit mukaan lukien. Ehkä prosessori ja muistin kapasiteetti olisivat voineet olla parempiakin.

P1000709
Google TV tarjoaa laajan valikoiman sovelluksia ja sisältöjä. Kuva: Audun Hage

 

Kannattaakin harkita ulkoisen mediasoittimen käyttöä, esimerkiksi Apple TV 4K:ta.

Liitäntäpuolella kaikki on kunnossa. HDMI-sisääntuloja on neljä, joista kahdessa on täysi 48 Gbps:n kaista ja HDMI 2.1-ominaisuudet. Soundbaria varten tarjolla on eARC.

Televisio tukee valosensorilla toimivaa Dolby Vision IQ:ta ja Dolby Atmos -ääntä. Pelaajia on ajateltu, ja tv:n virkistystaajuus on jopa 120 Hz VRR:n kanssa (Variable Refresh Rate). Peliasetuksella viive on noin 12 ms (1080p/60 Hz). 120 Hz:llä viiveen voi olettaa puolittuvan.

TCL 98C735 Xbox screen scaled 1
TCL:n 98-tuumainen sopii hyvin pelaamiseen: siinä on tuki 4K/120 Hz:lle, VRR:lle ja Dolby Visionille. Kuvassa Xbox Series X:n statusruutu. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

TCL 98C735 perustuu QLED-tyypin LCD-paneeliin, jossa kvanttipisteillä varustettu värisuodin parantaa värintoistoa. Suora ledtaustavalaistus ja paikallinen himmennys jaettuna 192 alueeseen varmistavat hyvän kontrastin ja tasaisen valon jakautumisen.

192 aluetta kuulostaa ehkä vähäiseltä määrältä näin suurelle näytölle, varsinkin kun ajattelee, että uusissa MiniLED-näytöissä himmennysalueita voi olla tuhansia. Käytännössä koimme valon jakautuvan kuitenkin tarkasti ja tasaisesti ja riittävän hyvin, jotta kirkkaiden hahmojen ympärille ei muodostunut haloilmiötä.

Muutama heikkouskin on. Valon jakautuminen on reunoja kohden heikompaa, eli ruudulla näkyy niin sanottua vinjetöintiä. LCD-paneelin epätasaisuudesta ja taustavalosta johtuvaa dirty screen -efektiä näkyy myös jonkin verran.

Katselukulmakaan ei ole parasta näkemäämme. Värintoisto ja kontrasti heikentyvät, kun ruutua katsoo hieman sivusta tai alapuolelta. Kannattaakin pyrkiä istumaan suoraan television edessä ja keskellä niin pysty- kuin vaakasuunnankin huomioiden.

Nämä ovat halvemmille LCD-televisioisille tyypillisiä heikkouksia, ja näytön koon kasvaessa ne myös erottuvat helpommin.

Mikään edellä mainituista heikkouksista ei kuitenkaan ole mikään dramaattinen vika. Kuvanlaadussa on enemmän kehuttavaa kuin moitittavaa, etenkin kun huomioi tv:n hintaluokan.

TCL 98C735 contrast scaled 1
Suoran taustavalaistuksen ja paikallisen himmennyksen (192 aluetta) ansiosta TCL 98C735:n kontrasti on suhteellisen hyvä. Kuva: Audun Hage

TCL 98C735:n kirkkaus esimerkiksi on melko hyvä: mittasimme 10-prosenttisella kuva-alalla 715 nitiä ja kokovalkoisella ruudulla 515 nitiä. Ihannetapauksessa HDR-näyttö saisi olla kirkkaudeltaan yli 1 000 nitiä, jotta kirkkaat efektit todella erottuisivat, mutta TCL:n kirkkaus riitää yleisesti hyvään katselukokemukseen valoisassakin huoneessa.

Paikallisen himmennyksen ansiosta myös kontrasti on hyvä: mittasimme kontrastisuhteeksi noin 15 000:1 shakkiruudukkoa esittävällä testikuviolla (ANSI Checker Board). Kontrasti ei ole yhtä kova kuin OLED-televisioilla, mutta vertautuu MiniLED-malleihin.

Myös musta on LCD-näytöksi hyvä, vaikka joissakin kohdin liiallinenkin. TCL:n televisiolla on pientä taipumusta black crush -ilmiöön, jossa tummimmat harmaat sulautuvat mustaan. Ratkaisimme ongelman nostamalla hieman kuvan kirkkautta.

Värintoisto on tavanomaisen hyvää, mutta tässä näkyy ehkä suurin ero 98C735 ja highend-televisioiden välillä. Värit eivät ole yhtä intensiiviset ja vivahteikkaat kuin kalliimmilla QLED- ja MiniLED-malleilla. Esimerkiksi TCL:n oma, astetta kalliimpi MiniLED-sarja C835 on väreiltään huomattavasti vahvempi ja vivahteikkaampi. Mutta onhan erihintaisilla televisioilla jotain eroa oltavakin.

Lisäksi on syytä mainita, että 98C735:n ruudun pinta, kuten useimmilla LCD-malleilla, on melko kiiltävä. Niinpä kuva heijastelee jonkin verran ympäristöä ja ikkunat tai lamput voivat häiritä katselukokemusta. Tämä on hyvä huomioida, kun miettii television sijoituspaikkaa.

TCL 55C835 vs 98C735 scaled 1
TCL C835-sarjan 55-tuumainen ja C735-sarjan 98-tuumainen. Kuva: Audun Hage

Mahtavia visuaalisia elämyksiä

Miltä kuva käytännössä tuntuu? Aloitetaan itsestään selvästä ja todetaan heti, että 98-tuumainen on VALTAVA. Kuva täyttää koko näkökentän ja imaisee toimintaan hujauksessa. Tämänkokoisesta kuvasta puhutaan yleensä vain projektorin ja valkokankaan kohdalla, mutta kontrasti ja kirkkaus ovat huomattavasti paremmat normaalissa valaistuksessa. 4K-resoluutiota unohtamatta.

Tehosteidentäyteiset nykysarjat, kuten Taru sormusten herrasta: Mahtisormukset (Amazon Prime) ja House of the Dragon (HBO Max) näyttävät tietysti mahtavilta TCL:n jumboruudulta, hyvän kontrastin ja terävyyden avittamana.

Ei ole liioiteltua väittää, että on kuin elokuvateatterissa istuisi: näin isosta kuvasta on helppo erottaa yksityiskohtia, joita ei samalla etäisyydellä 75- tai 85-tuumaisesta näe.

Siitä on hyötyä myös urheilua katsoessa: koimme monia adrenaliinilla ladattuja hetkiä katsoessamme jalkapalloa ja vapaaottelun Ultimate Fighting Championshipia TCL:n jättiruudulta. Liikkeet toistuvat tarkasti ja kuva pysyy tarkasti mukana nopeissa liikkeissä. Kokeilimme toki myös 98-tuumaisen peliominaisuuksia ja voimme vahvistaa, että tv on omiaan siihen. Jos pelaa kilpaa first person shooter -pelejä, on ehkä pienempi ja nopeampi PC-näyttö parempi valinta, mutta rennompaan pelailuun, kuten seikkailu- ja rallipeleihin, on jättiruutu mahtava, koska se näyttää peliympäristön tarkkana ja laajana. Upea kokemus!

TCL 98C735 Forza Horizon scaled 1
TCL 98C735 toimii hyvin pelien kanssa. Suuren kuva-alan ansiosta pääsee lähelle toimintaa ja erottaa yksityiskohtia, jotka eivät pienemmillä näytöillä aina näy. Kuvassa Forza Horizon Xbox Series X -pelikonsolilla. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Televisio on varustettu Onkyon signeeraamalla 2.1-kaiutinjärjestelmällä. Siihen kuuluu kaksi pohjaan kiinnitettyä stereokaiutinta ja taakse sijoitettu subwoofer. Tehoja on etukaiuttimille 2 x 15 ja bassokaiuttimille 40 wattia.

Sisäänrakennettujen kaiuttimien ääni on todella luonnollinen: kaiuttimet on sijoitettu niin, että ne toistavat ääntä kirkkaasti ja muhkeasti. Puhe erottuu hyvin ja volyymia sietää nostaa lujallekin ennen kuin kaiuttimille alkaa tulla hiki. Ylimääräinen bassokaiutin tuo musiikkiin ja ääniefekteihin hyvää täyteläisyyttä.

Silti tämän luokan television ansaitsee kunnon kotiteatterijärjestelmän tai hyvän soundbarin. Voisimme kuvitella, että Klipsch Cinema 1200 kunnon volyymiresursseineen ja täyskokoisine subwoofereineen olisi hauska kumppani jättiruudulle.

TCL C73 header MND
TCL 98C735 ja X937U-soundbar. Kuva: TCL

Kilpailijat

Kirjoitushetkellä ei TCL 98C735:lle juuri löydy suoria kilpailijoita. 98-tuumaisten televisioiden valikoima on nimittäin varsin rajallinen, ja kaikki muut tämän kokoiset tv:t maksavat maltaita!

Yksi vaihtoehto on Samsung QE98QN90A, joka MiniLED-tekniikkansa ansiosta pystyy tarjoamaan vielä parempaa kontrastia ja kirkkautta. Sen suositushinta on noin 15 000 euroa. LG:n OLED-valikoimaan kuuluu 97-tuumainen OLED97G2, mutta sen hinta kipuaa jo 25 000 euroon.

Ei myöskään pidä unohtaa Samsungin The Wall -lempinimellä tunnettua MicroLED-mallia. Modulaarisen näytön saa muokkailtua erilaisiin kuvasuhdevaihtoehtoihin noin 110 tuuman koossa. Se tosin maksaa jo 100 000 euroa.

Yhteenveto: TCL 98C735

98-tuumainen television ei toki ole joka kodin valinta. Jos kuitenkin jättiruudulle löytyy tilaa, palkitsee se katsojansa todellakin tavallisesta poikkeavilla kokemuksilla! Tämänkokoinen tv tuo oikeasti elokuvateatterin tai stadionin tunnelman kotioloihin.

Kuvanlaatu yllättää positiivisesti, vaikka ei highend-luokkaa olekaan. Markkinoilla on malleja, joiden kontrasti on parempi ja värit täyteläisemmät, mutta 98C735 suoriutui paremmin kuin odotimme ja tarjoaa hyvän kontrastin, kirkkauden ja mustan.

Syyttäkää vain suuruudenhulluiksi, mutta tämä on hauskimpia televisioita, joita olemme pitkään aikaan päässeet testaamaan! TCL 98C735 ei ole täydellinen, mutta tarjoaa hintaansa nähden niin erinomaista kuvanlaatua, että emme epäröi antaa sille suositustamme.

Karakter
TCL 98C735
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

98-tuumaisen kuva on hirmuinen ja immersiivisyydeltään ihan omaa luokkaansa. TCL tarjoaa hyvää kuvanlaatua ja kontrastia tuumakokoonsa nähden hurjan halvalla hinnalla. Melko kapea katselukulma, joten kuva on parhaimmillaan suoraan edestä katsottuna. Leveälle asennetut jalat vaativat yhtä leveän tv-tason.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top