Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: 3 pelikonsolia

Konsolikahakka!

Mikä on suosikkisi: Sony, Nintendo vai Microsoft? Me autamme valitsemaan.

Julkaistu 08.12.2017 - 10:07
3 pelikonsolia
Mikael Hansen

Tämän testin tuotteet

2017 on ollut upea vuosi pelaajille: kaksi uutta pelikonsolia näki päivänvalon, ja jos laskemme mukaan myös 2016 marraskuussa julkaistun PS4 Pron, on kaikista konsoleista saatavilla nyt tuore versio.

Kaksi laitteista ei varsinaisesti ole uutuuksia, vaan edellisten mallien päivityksiä, jotka tekohengittävät lisäaikaa tähän väliin, kun mitään uutta ei ole tarjolla.

Nämä kaksi ovat tietysti PlayStation ja Xbox. On epävarmaa, milloin näistä saadaan oikeasti uudet konsolit, mutta monet ennustavat jo ensi vuotta.

Mainos

Ne ajat, jolloin samalla pelikonsolilla pelattiin jopa 10 vuotta, ovat jo muinaishistoriaa. Vaikka valmistajat lupaavatkin pelien toimivan myös vanhoilla laitteilla, vaatii teknologian kehitys aina tehokkaampaa rautaa. Sen vuoksi tarvitaan uusia konsoleita, jotka kytkeytyvät vanhoihin laitteisiin, sillä molemmilla on voitava pelata samoja pelejä.

Xbox One X Console Controller FrontTilt Top 24028 24178 695x391
Kuva: Valmistaja

 

Yhteensopiva vanhojen pelien kanssa

Pelkkä lupaus vanhojen laitteiden tukemisesta on ongelma, kun puhutaan aiempien konsoleiden päivitetyistä malleista. Pelikonsolin idea perustuu sihen, että niiden rauta on staattista, jolloin pelikehittäjät tietävät aina, minkälaiselle alustalle he ohjelmia luovat. Näin pelit on mahdollista optimoida niin, että niiden suorituskyky paranee. Kun valmistajat tuovat markkinoille tehokkaamman koneen, he jakavat asiakkaansa A- ja B-luokkiin luoden pelikehittäjille suuret paineet sekä uudelle että vanhalle konsolille sopivan pelin tekemisestä.

Ohjelmistopäivitykset

Tähän mennessä kehittäjät ovat ratkaisseet ongelman tarjoamalla korkeampaa resoluutiota sekä pieniä parannuksia esimerkiksi kuvanopeudessa. Ohjelmistopäivitykset mahdollistavat nämä parannukset, jotka vaativat yleensä aika paljon gigabittejä ja siten syövät verkkoa ja tallennustilaa. Toisaalta PlayStation ja Xbox toistavat pelejä 4K-resoluutiolla ja joskus jopa nopeudella 60 kuvaa sekunnissa. Tällainen herkuttelu oli aiemmin mahdollista vain PC-pelaajille.

uncharted 4 codirector bruce straley leaves naughty dog 25427
Kuva: Valmistaja

 

Uudet varusteet

Nämä parannukset asettavat tietysti joitakin vaatimuksia televisiolle, sillä Full HD (1080p) ei enää riitä. Sen sijaan on investoitava 4K HDR -televisioon. Samalla kannattaa päivittää myös kotiteatterivahvistin, jos sellainen on käytössä. Toisin sanoen kehityksen perässä juokseminen tulee kalliiksi.

Jos 4K-televisiota ei ole, voi silti saada jotain irti päivitetyistä pelikonsoleista. Pelikehittäjät osaavat hyödyntää konsolin lisämuistia ja suorituskykyä vahvistaakseen Full HD -laatua tarjoamalla esimerkiksi nopeampaa kuvanopeutta ja siten vakaamman kuvan. Tämäkin vaatii ohjelmistopäivityken.

VR ja 3D

Toinen tapa pidentää konsolin elinikää on lanseerata härpäkkeitä kuten VR- ja 3D-lasit. Vain Sony sinnittelee enää PSVR-kypäränsä kanssa, ja muut ovat suurelta osin luopuneet 3D:stä. Sama pätee liikeohjaukseen. Microsoftilla oli Kinect-kameransa ja Sonyllä PS-move. Ne eivät osoittautneet suuriksi menestyksiksi ja tällä hetkellä pelaajat jättävät erikoisuudet mieluummin väliin.

1d6e86ab dac2 43d3 9ede 1ef8f130df20 25421
Kuva: Valmistaja

 

Entäs Nintendo?

Ja sitten meillä on Nintendo, joka tuttuun tapaansa eroaa joukosta ja kulkee omia polkujaan. Nintendo Switch ei tarjoa 4K-laatua eikä muutenkaan samaa tehoa kuin kilpailijansa Sony ja Microsoft. Sillä ei kuitenkaan ole väliä. Nintendolla on valtava valikoima vanhoja pelejä rakastettuine hahmoineen, jolloin rauta jää toissijaiseksi valintakriteeriksi. Tämä ei toki tarkoita, etteikö Nintendolla olisi paria ässää hihassaan, ja on siistiä, että japanilaiset viitsivät vielä miettiä uusia ja erilaisia ratkaisuja sillä välin, kun Sony ja Microsoft keskittyvät pikseleihin ja suorituskyvystä kertoviin teraflopseihin.

Tämän testin tuotteet

Xbox One X

Maailman tehokkain pelikonsoli

Microsoft pullistelee lihaksiaan muiden edessä.

Xbox One X on ennennäkemätön pelikone, jossa on paljon potentiaalia. Pelaaminen onnistuu aidolla 4K:lla ja jopa 60 fps:n nopeudella. Peliohjain istuu käteen todella kauniisti.
Pelejä, jotka todella hyödyntäisivät konsolin potentiaalin, ei ole. Kallis hinta ja liian pieni kovalevy.
Lue koko testi

Sony PlayStation 4 Pro

Outo väliversio

PS4 Pro ei oikein tiedä, mikä sen kuuluisi olla.

Vahvempi sisus tarjoaa parempaa kuvanlaatua, kunhan omistaa sopivan tv:n. 4K ja HDR näyttävät häikäisevän hyviltä, jos pelit on optimoitu niille.
Olisimme kaivanneet UHD-Blu-ray-soitinta. 1 TB:n kovalevy on liian pieni. On epäselvää, mitkä pelit tukevat konsolia ja mitä niistä saa irti.
Lue koko testi

Nintendo Switch

Ei lintu eikä kala

Nintendo Switch ei ole kuten muut pelikonsolit, vaan ainutlaatuinen kokemus!

Kuten aina, on Nintendo ilahduttavan innovatiivinen ja ajattelee asioita eri tavalla. Switch on insinöörintyön taidonnäyte, jolla on paljon potentiaalia.
Switch ei kisaa graafisesti samalla linjalla Sonyn ja Microsoftin kanssa. Kannettavalla asetuksella akunkesto on heikonpuoleinen, ja olisimme kaivanneet mahdollisuutta liittää konsoliin langattomat kuulokkeet.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Elämyksellisin pelinäyttö?

OLED-pelinäytöissä vihdoinkin valinnanvaraa

Chromebookit koulunpenkille

Asus saa Steam Deckin näyttämään muinaisjäänteeltä

Kompakti ilman kompromisseja

Vaivattomin mesh-verkko Google-kotiin

Ääni & Kuva
Scroll to Top