12 soundbaria

Yksinkertainen on usein paras

Soundbar tai tasokaiutin parantaa television omaa ääntä – mutta laitteissa on todella eroja.

Lydplanker 990 12266

(Foto: Produsenten)

Televisiovalmistajat työskentelevät kovasti parantaakseen tuotteitaan ja esittelevät joka vuosi yhä hienompia mallejaan. Yksi ominaisuus tuottaa kuitenkin pettymyksen kerta toisensa jälkeen: äänenlaatu. Maailmassa, jossa laitteen ohuus tarkoittaa parempaa televisiota, ei hyvälaatuisille kaiuttimille ole jäänyt enää tilaa. Muutama valmistaja on lisännyt raamiinsa myös kaiuttimet, mutta kukapa haluaisi seinällee 55-tuumaisen television, joka vie yhtä paljon tilaa kuin 65-tuumainen? Silloinhan kannattaa saman tien ostaa 65-tuumainen näyttö!

Yksinkertaisin ja tyylikkäin ratkaisu äänenlaadun parantamiseksi on hankkia soundbar, joka on erillinen kaiutin, joka yhdistää vahvistimen ja tv:n tai musiikkisoittimen digitaalisen signaalinkäsittelyn samaan laitteeseen. Näin lauantai-illan vietosta elokuvan parissa tulee yhtäkkiä kymmenen kertaa hauskempaa, ainakin parempien soundien myötä. Samaa kaiutinta kannattaa toki käyttää myös musiikin kuunteluun, kuuntelipa sitten konserttia television kautta, radiota tai Bluetoothin avulla yhdistetyn tietokoneen tai mobiililaitteen soittolistaa. Kaikki tämän testin laitteet soittavat musiikkia langattomasti.

Soundbar vai tasokaiutin?

Soundbareja on kahdenlaisia: pitkiä seinälle tarkoitettuja malleja sekä litteitä tasokaiuttimia. Seinälle kiinnitetyn taulutelevision alle (tai ylle) sopii mainiosti seinämallinen soundbar, kun taas laatikkomaisen tasokaiuttimen voi sijoittaa suoraan tasolla pidettävän television alle ikään kuin sokkeliksi. Nämä ovat toki pelkkiä yleistyksiä, sillä aivan yhtä hyvin seinämallisenkin television alla voi olla taso, jolle mahtuu niin pitkulainen kuin laatikkomainenkin soundbar. Yleensä seinämalleilla on erillinen, langattomasti kaiuttimeen yhteydessä oleva subwoofer, joka vahvistaa bassoääniä. Tasokaiuttimen muoto mahdollistaa sisäänrakennetun bassovahvistimen, mutta useimpiin malleihin voi liittää vielä erillisen subwooferinkin.

Mainos

Varustelu

Varustelutaso riippuu kaiuttimesta. Joissakin malleissa on optinen digitaalisisääntulo ja Bluetooth, eikä sitten muuta. Toisissa on lisäksi HDMI-liitäntäpaikka tai paikkoja sekä nettiyhteys, jonka avulla musiikkia voi striimata langattomasti tietokoneelta tai mobiililaitteesta. Osa kaiuttimista voidaan synkronoida toisten saman valmistajan tuotteiden kanssa, jolloin soundbar voi olla osa monihuonejärjestelmää ja soittaa samaa (tai halutessaan tietysti myös eri) musiikkia monessa kodin tilassa yhtäaikaisesti.

Testistä

Testasimme kaikki soundbarit hifi-penkissämme, jossa on karkaistua lasia olevat hyllyt. Peitimme hyllyt paksulla kankaalla estääksemme ei-toivottua värähtelyä ja särinää. Käytimme HDMI-kaapelia aina kun mahdollista, muulloin optista sisääntuloa. Jos kaiuttimella oli erillinen subwoofer, se sijoitettiin sinne, missä se kuulosti parhaimmalta (yleensä lattialla television edessä, ei kovin kaukana kaiuttimesta).

Soundbarin nettiyhteyttä testattiin, kun sellainen oli saatavilla, muulloin musiikkia soitettiin Bluetoothin ja CD-soittimen kautta.

Testasimme erilaisia ääniasetuksia. Usein musiikki kuulostaa parhaimmalta stereoasetuksella ja elokuvat surround-asetuksella.

Elokuvan katseluun käytettiin ”Transformers: Age of Extinction” -Blu-raytä, ja musiikin kuuntelua testattiin erityylisillä kappaleilla.

Jatka lukemista
Exit mobile version