TESTISSÄ 10 pelikuuloketta 2021

Parhaat kuulokkeet pelaajalle

Ovatko pelikuulokkeet tänä vuonna joululahjalistallasi? Testasimme 10 markkinoiden kiinnostavinta mallia, joista löytyy varmasti jokaiselle sopiva!

HS80 RGB WIRELESS BLACK 67

Pelaajalle kunnon pelikone tai kannettava on tärkein varuste, mutta hyvää ääntä ei sovi unohtaa. Tietokoneiden oma ääni ei riitä paisuttelemaan 3D-toimintaa uskottavalle tasolle, eivätkä perheenjäsenetkään aina arvosta peliäänien kuulumista koko kodissa – niinpä kuulokkeet ovat monelle pelaajalle välttämättömät!

Mutta mikä malli kannattaa valita, ja kuinka paljon pelikuulokkeista pitää pulittaa?

Perinteiseen tapaamme koostimme katsauksen pelikuuloketilanteeseen näin joulun alla. Kymmenestä testaamastamme mallista suurin osa kuuluu premium-luokkaan, josta joutuu maksamaan jonkin verran mutta samalla myös kuulokkeilta sopii odottaakin enemmän.

Mainos

Moni muistaa ajan, jolloin pelikuulokkeet tarkoittivat kulmikasta muotoilua, välkkyviä valoja ja kirkkaita värejä. Nykypäivän kuulokkeet ovat usein niin hillittyjä, että ne voi huoletta jättää työpöydälle ilman, että silmiä särkee.

Pelikuulokkeiden pitää ennen kaikkea viihdyttää. Kuva: Creative

Äänen pitää viihdyttää

Pelikuulokkeiden kohdalla voi unohtaa neutraalin ja todenmukaisen äänentoiston – nyt tarkoitus on viihtyä ja tietysti voittaa! Räjähdysten pitää tuntua luissa ja ytimissä, ja keskirekisterin ylikorostaminen on vain hyvä asia, jotta kuulee selvästi tiimin muiden pelaajien puheen.

Johdolla tai ilman

Suurin osa tämän testin ehdokkaista on langattomia ja USB-adapterin kanssa käytettäviä. Tavallisista kuulokkeista tuttu Bluetooth-yhteys ei nimittäin sovi pelaamiseen, sillä sekunnin murto-osankin viive äänessä voi tarkoittaa, että luoti on jo osunut siinä vaiheessa, kun laukauksen ääni kuuluu – pelimaailmassa äänen viive on siis erittäin kohtalokasta, kun taas musiikin kuuntelussa sillä ei juuri ole väliä.

Osa kuulokkeista toimii kuitenkin langallisesti USB-liitännän kautta, mikä johtuu yleensä siitä, että kuulokkeiden muut ominaisuudet, kuten valot tai värähtelytoiminto, kuluttavat aika lailla akkua. Vain yksi testin osallistujista (EPOS) luottaa analogiseen kuulokeliitäntään.

Olivatpa kuulokkeet nimellisesti langattomat tai eivät, suurimman osan voi aina kytkeä analogisesti, mikä mahdollistaa kuulokkeiden käytön myös muilla alustoilla kuin PC:llä, Macillä ja PlayStationilla.

Saisiko olla pelaamista johdolla vai ilman? Kuva: Corsair

Äänikuplassa

Useimmissa tämän luokan kuulokkeissa on virtuaalinen surround. Se tarkoittaa, että surround-kanavia on sijoitettu kuulijan pään ympärille näppärän ohjelmistotekniikan ja raudan avulla. Osa valmistajista luo virtuaalisen surroundin integroituun äänikorttiin, kun taas osa jättää tehtävän ajurin huoleksi.

Virtuaalisen surroundin toimivuus vaihtelee äänen hajoamisesta ympäristöön aina veitsenterävästi sijoiteltuihin kohteisiin. Jos äänen haluaa olevan hyvin tarkasti sijoitettua, pitää pelin olla tehty spatiaaliselle äänelle ja lisäksi kuulokkeiden äänikortin ja/tai ohjelmiston on tuettava sitä.

Testistä

Testasimme pelikuulokkeita luonnollisessa ympäristössään eli pelatessa etenkin 3D-räiskintää, jossa surroundefektejä käytetään eniten. Pelien lisäksi kuulokkeita testattiin myös musiikin kuuntelussa ja elokuvien katsomisessa, myös surroundääntä hyödyntäen. Arvioimme myös sisäänrakennettujen mikrofonien toimintaa sekä mahdollista vastamelua.

 

Jatka lukemista
Exit mobile version