Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Yamahan uusissa surroundvahvistimissa on ajateltu kaikkea

Yamaha julkaisee kolme uutta surroundvahvistinta, joissa äänenlaatuun on panostettu kunnolla: RX-A4A, RX-A6A ja RX-A8A.

/ 21.05.2021 - 19:00
Yamahan uusissa surroundvahvistimissa on ajateltu kaikkea

Tänä vuonna 10 vuotta täyttävä Aventage on Yamahan lippulaivamallisto kotiteatterivahvistimia ja AV-vastaanottimia. Viimeiset kolme vuotta on kehitetty uusia vastaanotinmalleja, jotka ovat RX-A4A, RX-A6A sekä sarjan tehokkain RX-A8A. Näin pitkään Yamaha ei ole ennen omistanut surroundvastaanottimien kehittelyyn, joten täytyy toivoa, että ajallinen panostus näkyy lopputuloksessa.

Merkittävin ero edellisiin vastaanottimiin verrattuna on muotoilu, joka on nyt aiempaa minimalistisempi.

Yamaha Aventage 2021 RX-A4A RX-A6A RX-A8A

Kuva: Yamaha

Mekaanisia parannuksia

Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, mitä on tehty äänelle. Kotelot ovat aiempaa jäykempiä ja vakaampia, ja viides jalka on siirretty keskelle aivan muuntajan alle tasaamaan ja vähentämään värähtelyjä. Myös muuntaja on uusi ja entistä laadukkaampi ja sen luvataan kohisevan vähemmän.

Vahvistimet on muotoiltu symmetrisesti, ja osat on eroteltu hyvin niin, että analogiset ja digitaaliset piirit ovat omien virtalähteidensä kanssa täysin erillään toisistaan.

Yamaha Aventage Fifth Leg
Jäykemmän kaapin ja muuntajan alle sijoitetun viidennen jalan ansiosta Yamahan uusien Aventage-vahvistimien pitäisi värähdellä vähemmän. Kuva: Yamaha

Uusi, tulevaisuusvarma DSP

RX-A4A, RX-A6A ja RX-A8A on varustettu Qualcommin uudella DSP-prosessorilla (QCS407), jossa on 64-bittinen resoluutio, kun edeltäjässä oli 32. Siinä on aiempaan verrattuna 7 kertaa enemmän suorituskapasiteettia ja paljon enemmän kuin edes tarvittaisiin. Sen ansiosta AV-vastaanottimet ovat päivitettävissä myös tulevaisuudessa.

Yamaha Qualcomm QCS407
Uudessa DSP:ssä on 7 kertaa enemmän prosessointitehoa kuin ennen, ja resoluutio on kasvanut 32-bittisestä 64-bittiseksi. Kuva: Yamaha

Toinen tulevaisuusvarmuutta lisäävä ominaisuus on nimeltään Field Programmable Gate Array (FPGA). Se on uudelleenohjelmoitava prosessori, joten sitä ei siis tarvitse vaihtaa tulevaisuudessa. Jos siis muutaman vuoden päästä tulee tarjolle uusia ääniformaatteja tai DSP-ääniä, ne voidaan syöttää FPGA:han ohjelmistopäivityksen avulla, jolloin välttyy uuden vahvistimen ostamiselta.

Surroundääntä tekoälyn avulla

Uusissa AV-vastaanottimissa on Yamahan kehittämä Surround:AI-niminen tekniikka, joka analysoi äänikuvaa DSP:tä käyttäen ja optimoi ääntä monen osa-alueen kautta: se säätää erikseen siis esimerkiksi dialogia, taustamusiikkia ja ääniefektejä. kaikki tapahtuu reaaliaikaisesti, ja Yamahan mukaan heidän laitteensa ovat markkinoiden ainoat tätä tekniikkaa hyödyntävät.

Yamaha Aventage Microphone
Yamahan tilakorjaus ottaa mittauksia useasta kohtaa huonetta, ja RX-A6A ja RX-A8A osaavat mitata kaikua myös eri kulmista. Kuva: Yamaha

Tilakorjaus

Yamaha käyttää omaa parametristä korjausta käyttävää YPAO-tekniikkaansa säätääkseen AV-vastaanottimien ääntä käytettyihin kaiuttimiin ja ympäröivään tilaan sopivaksi. YPAO ottaa mittauksia useasta kohtaa huonetta, ja RX-A6A ja RX-A8A osaavat mitata kaikua myös eri kulmista. Näin järjestelmä saa tietoonsa kaiuttimien sijainnin tilassa mahdollisimman tarkasti.

4K ja 8K – ja eARC

Uudet AV-vastaanottimet on tietysti varustettu HDMI 2.1-liitännöillä, ja kussakin on yhteensä seitsemän sisääntuloa. Niissä on 4K/120 Hz- ja 8K/60 Hz-tuki sekä vaihteleva virkistystaajuus pelaamista ajatellen.

Laite tukee useimpia HDR-formaatteja, kuten HDR10:ä ja HDR10 +:aa, mutta ei Dolby Visionia.

AV-vastaanottimissa on HDMI-lähdössä eARC (Enchanced Audio Return Channel), eli laite vastaanottaa HD-laatuista ääntä televisiosta. Niinpä suoraan tv:stä pääsee nauttimaan esimerkiksi Dloby Atmos -äänestä TrueHD-resoluutiolla. Pakatun Dolby Atmos -äänen kanssa eARC on myös yhteensopivampi esimerkiksi Netflixin, Disney+:n ja Amazon Primen sisältöjen kanssa kuin aiempi ARC-versio.

Yamaha RX-A4A
Yamaha RX-A4A:ssa on 7 x 110 W (8 ohmia, 20 Hz – 20 kHz, 2 kanavaa samanaikaisesti). Kuva: Yamaha

Kuinka montaa kanavaa tarvitaan?

Selkein ero kolmen vastaanottimen välillä on kanavien määrässä.

RX-A4A:ssa on 7 kanavaa (7 x 110W RMS), ja siinä on Dolby Atmos- ja DTS: X-tuki 5.1.2-kokoonpanolla.

Yamaha RX-A6A
RX-A6A:ssa on 9 x 150 W (8 ohmia, 20 Hz – 20 kHz, 2 kanavaa samanaikaisesti). Lisästereovahvistimilla järjestelmän saa korotettua 11-kanavaiseksi. Kuva: Yamaha

RX-A6A on 9 vahvistinkanavaa ja enemmän tehoja (9 x 150 W RMS). Se tuo enemmän joustoa kaiuttimien kokoonpanoon. Voi valita joko 5.1.4-järjestelmän – eli viisi kaiutinta korvan korkeudella ja neljä ylempänä – tai 7.1.2-kokoonpanon. AV-vastaanottimessa on myös 11,2 prosessorikanavaa, joten lisästereovahvistimilla järjestelmää voi laajentaa kahdella kanavalla – jolloin käytännössä käytössä on RX-A8A.

Toinen ero RX-A6A:n ja RX-A4A:n välillä on, että ensimmäisessä kahta subwoofer-ulostuloa käytetään erillisinä. Niinpä kyseessä on aito 9.2-vastaanotin, kun taas RX-A4A on 7.1. Ensimmäisessä systeemissä voi siis pitää kahta subwooferia eri paikoissa ja eri etäisyyksillä istumapaikoista, ja laite osaa kalibroida ne erikseen.

Yamaha RX-A8A
Yamaha RX-A8A:ssa on 11 x 150 W (8 ohmia, 20 Hz – 20 kHz, 2 kanavaa samanaikaisesti). Kuva: Yamaha

RX-A8A:ssa on 11 vahvistinkanavaa mutta samat tehot per kanava kuin RX-A6A-mallissa. Järjestelmään mahtuu siis seitsemän tavallista kaiutinta ja neljä korkeuskaiutinta. Meistä tämä on optimaalisin kokoonpano isoihin tiloihin. Muuten RX-A8A ja RX-A6A ovat spekseiltään identtiset.  Kannattaa siis olla todellakin varma, että tarvitsee 11 kanavaa ennen kuin ryntää ostamaan huippumallin. RX-A6A on paljon edullisempi, ja sitä on mahdollista laajentaa myöhemmin 11-kanavaiseksi, jos huomaakin tarvitsevansa sitä.

Yamaha RX-A8A interior
Yamahan uudet AV-vastaanottimet ovat rakenteeltaan symmetriset. Kuvassa RX-A8A-malli. Kuva: Yamaha

RX-A4A, RX-A6A ja RX-A8A: hinnat ja saatavuus

RX-A4A tulee saataville kesäkuussa noin 1 600 euron hintaan. RX-A6A tulee kauppoihin heinäkuussa noin 2 700 euron hintaan, ja samaan aikaan saataville tuleva RX-A8A maksaa noin 3 800 euroa.

fi.yamaha.com

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yamahan vastaanottimille Roon-tuki

LG DukeBox - nykypäivän jukebox

Pink Floydia pyörimään!

Striimaa vinyylejä häviöttömästi

Vihdoin parempaa Spotify-ääntä?

Hyvästit MQA:lle?

Ääni & Kuva
Scroll to Top