Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Monelle Yamaha-laitteelle Roon-sertifikaatti

Monessa Yamahan vastaanottimessa lukee nyt "Roon Tested" – mutta mitä se oikein tarkoittaa käyttäjän kannalta?

/ 08.02.2024 - 09:34
Monelle Yamaha-laitteelle Roon-sertifikaatti

Yamahaa arvostetaan – myös täällä LB Ääni & Kuvan toimituksessa – sen laadukkaiden tuotteiden ansiosta. Valmistaja todella tuntee vahvistimet, äänilähteet ja kaiuttimet, ja MusicCast on mahtava suoratoistojärjestelmä. Moni hifiharrastaja on kuitenkin kaipaillut laitteisiin Roon-tukea. Heidän onnekseen useampi Yamahan laite on nyt saanut Roon Tested -leiman.

Alla olevat surround-vastaanottimet ja vahvistimet ovat nyt Roon Tested:

  • RX-A8A
  • RX-A6A
  • RX-A4A
  • RX-A2A
  • RX-V6A
  • RX-V4A
  • TSR-70
  • TSR-400

Stereovastaanottimista Roon Tested -hyväksynnän ovat saaneet:

Tätä on Roon

Mutta ensin: mikä on Roon? Roon on käyttöliittymä – tai ehkä oikeammin tietokoneohjelma – joka soittaa tallennettuja musiikkitiedostoja ja striimaa nettiradiota, Qobuzia ja Tidalia. Roon tarjoaa visuaalisesti ymmärrettävän yleisnäkymän, johon liittyy albumin kansikuvia, artistiesittelyjä ja räätälöityjä kuuntelusuosituksia. Kun ohjelman on avannut tietokoneella, voi sitä sen jälkeen halutessaan ohjata helposti puhelinsovelluksella.

Roon
Kuvakaappaus: Roon for Mac

Striimaa monesta lähteestä

Jos käytössä on Bluetooth-kaiutin ja AirPlaylla tai USB-DAC:lla yhdistetty verkkovahvistin, ne näkyvät Roonissa, josta ne voi valita soiton lähteeksi. Useamman AirPlay-laitteen voi myös ryhmittää samaan tapaan kuin Chromecast-laitteita.

Äänenlaadultaan Roon tarjoaa juuri niin tarkkaa signaalinsiirtoa kuin tietokone mahdollistaa. Tarjolla on kattavat EQ-asetukset, huonekorjaus sekä näkymä mahdollisiin pullonkauloihin signaalin reitillä.

Roon Ready

Moni hifivalmistaja tekee nykyään yhteistyötä Roonin kanssa. Jos siis näkee laitteessa Roon Ready -merkin, tietää, että laite tukee Roonia. Korkearesoluutioiset musiikkitiedostot toimivat virheettömästi, joten hifilaatua tarjoavista suoratoistopalveluista saa kaiken mahdollisen irti. Merkki myös kertoo, että laitteen suorituskyky riittää pyörittämään Roonin lukuisia DSP-algoritmeja.

roon tested-topaz
Kuva: Roon

Roon Tested

Sitten on tämä toinen merkki, Roon Tested, jonka Yamaha on siis ottanut käyttöön. Miten se eroaa Roon Readysta? No, Roon Ready tarkoittaa Roonin sertifioimaa ja sekä laitevalmistajan että Roonin testaamaa yhteensopivuutta, mutta Roon Tested on vähän erilainen. Se varmistaa yksinkertaisesti sen, että laite toimii Roonin kanssa, kuten pitääkin – AirPlayn, Chromecastin tai USB:n kautta – ja Roonin sovellus löytää laitteen. Roon siis takaa, että laite toimii luvatusti. Merkissä itsessään ei ole mitään uutta, mutta useinhan tiedotteita lähetellään myös asioista, joilla ei ole erityistä uutisarvoa. Näemmekö pian muiden valmistajien tiedotteita samasta aiheesta? Onko Roonin uusi omistaja Harman päättänyt lyödä tällä rahoiksi? Hyvin mahdollista.

R-N2000A front
Yamaha R-N2000A. Kuva: Yamaha

Yamahalla ja Roonilla yhteinen tie edessä?

Haluaisimme kuitenkin spekuloida vielä yhdellä vaihtoehdolla: voisiko Yamahalla ja Roonilla olla isompiakin yhteistyösuunnitelmia tulevaisuuden varalle? Ensin Yamaha hankkii Roon Tested -merkin olemassa oleville tuotteille ja näyttää ottavansa Roonin vakavasti. Ehkä Yamahan tulevissa tuotteissa nähdään sitten täysi Roon Ready -sertifikaatti. Olemme melko luottavaisia sen suhteen, että juuri näin siinä tulee käymään. Voit lukea koko tiedotteen täältä.

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yamahan vastaanottimille Roon-tuki

LG DukeBox - nykypäivän jukebox

Pink Floydia pyörimään!

Striimaa vinyylejä häviöttömästi

Vihdoin parempaa Spotify-ääntä?

Hyvästit MQA:lle?

Ääni & Kuva
Scroll to Top