Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Sonyltä uusia televisiomalleja – myös jättikoossa

Sony lanseeraa ensimmäisen 98-tuumaisen 4K-televisionsa näyttävästi – mutta uusia 8K-malleja ei tänä vuonna valmistajalta nähdä.

/ 02.03.2023 - 12:50
Sonyltä uusia televisiomalleja – myös jättikoossa

Suuri, suurempi, suurin: tuttuun tapaan Sony tarjoilee elokuvien ja sarjojen ystävien vaativaan makuun sopivia televisioita ja tekee se näyttävästi. Tv-maailman trendi on aina vain suuremmat ruudut, mikä näkyy japanilaisvalmistajan vuoden 2023 LCD-mallistossa. Tämän vuoden huippumallit X95L ja X90L ovat saatavana monessa koossa, joista suurin on hulppeat 98 tuumaa.

Sony Bravia launch 2023 scaled 1
Sonyn vuoden 2023 televisiomalliston lanseeraustilaisuus Lontoon lähellä Weybridgessä. Kuva: Audun Hage

Sony X95L ja X90L: 4K-resoluution MiniLED/LED-huippumallit

Sony julkaisee tänä vuonna tietysti useita OLED-mallejakin, mutta LCD-televisioitakaan ei ole unohdettu: X95L ja X90L korvaavat vuonna 2022 testeissämme menestyneet mallit X95K ja X90K.

Sonyn mukaan uutuuksien taustavalaistuksen hallinta on entistä tarkempaa Cognitive XR -videoprosessorin ja XR Backlight Master Drive -kuvankäsittelyn ansiosta. Paikalliset himmennysalueet ovat kuulemma tuplaantuneet, joten taustavalaistuksen pitäisi toimia hienojakoisemmin ja tarkemmin.

Sony XR Backlight Master Drive scaled 1
XR-videoprosessoreilla varustetut mallivuoden 2023 tv:t ovat saaneet useampia led-alueita ja sitä myöten tarkemman taustavalaistuksen. Kuva: Audun Hage

Televisioissa on monia vuodelta 2022 muistamiamme ominaisuuksia, kuten Acoustic Multi-Audio, jonka lisäkaiuttimet saavat ääniefektit kuulumaan tarkemmin oikeilta paikoiltaan.

Tv-mallien jalat saa säädettyä sopimaan myös kapeammille tasoille, tai niiden avulla ruudun voi nostaa ylemmäs, jolloin sen alapuolelle mahtuu soundbar. Ja jos Sonyn televisioon yhdistää Sonyn oman kaiutinjärjestelmän – vaikkapa HT-A7000-soundbarin tai HT-A9-surrounkaiuttimet – saa kokonaisuudessa hyödynnettyä myös tv:n sisäänrakennettuja kaiuttimia.

Sony jatkaa myös BRAVIA CORE -suoratoistopalvelun tarjoamista Bravia XR -televisioiden ostajille. Palvelusta löytyy Sony Picturesin uusia elokuvia erittäin hyvällä kuvan- ja äänenlaadulla – tuettuihin formaatteihin lukeutuu muun muassa IMAX Enhanced.

Sonyn uusien OLED-mallien tapaan myös X95L ja X90L on varustettu päivitetyillä pelitoiminnoilla, kuten pelivalikolla, joka kokoaa kaikki oleelliset asetukset yhteen paikkaan.

Sony Bravia XR X95L

Sonyn tämän vuoden LCD-mallien huippua edustaa Bravia XR X95L, joka nojaa MiniLED-tasutavalaistukseen. MiniLED-tekniikka koostuu mikroskooppisen pieniin ledvaloihin, joita mahtuu siis kuva-alalle huomattavasti enemmän kuin perinteisiä. Näin valo jakautuu tarkemmin ja kirkkaus ja kontrasti ovat paremmat.

Sony ei kerro, kuinka monta MiniLED-aluetta X95L-mallissa on (eikä myöskään sen virrankulutusta!), mutta niitä on kuulemma tuplasti enemmän viime vuoden X95K-malliin verrattuna. Kuvan pitäisi näin ollen olla kontrastiltaan parempi ja halo-efektiä pitäisi tummilla alueilla näkyä vähemmän.

X95L on saatavana kokovaihtoehdoissa 65″, 75″ ja 85″. Tummalla alumiinikehyksellä varustettu X95L on litteä, ja sen One Slate Design -jalan ansiosta ruudun saa sijoitettua melkein seinään kiinni.

Sony Bravia X95L Sony X95L specifications
<
>
Sony X95L. Kuva: Audun Hage, L&B

Sony Bravia XR X90L

Premium-mallisarja X90L joutuu tyytymään tavanomaisempaan ledtaustavalaistukseen, mutta siinäkin on Sonyn paras videoprosessori. Sarja seuraa viime vuoden X90K:n jalanjäljissä, ja X90K oli ja on edullinen LCD-televisio pelaamiseen ja urheilun katsomiseen.

X90L:n isoimpia uutisia on – kirjaimellisestikin – sen XL-kokovaihtoehto 98 tuumaa aiemminkin tarjolla olleiden 55/65/75/85-tuumaisten lisäksi. Jättimalli eroaa muista olemalla hieman paksumpi, ja siinä on lisäksi takana kädensijat, joiden avulla sen liikuttelu ja asentaminen toivottavasti helpottuu.

Kuvanlaadullisesti kolossaalinen uutuus vaikuttaa lupaavalta, ja kirkkauden ja kontrastin pitäisi olla hyvät. Hinta ei vielä ole selvillä, joten kiinnostavaa nähdä, miten se asettuu kisaan Samsungin ja TCL:n 98-tuumaisten suhteen – ehkä jonnekin niiden väliin?

Sony Bravia X90L Sony X90L specifications Sony KD-98X90L rear handle
<
>
Sony X90L. Kuva: Audun Hage, L&B

Ei uusia 8K-malleja

Sony vahvisti, ettei tänä vuonna nähdä uusia 8K-malleja – ainakaan ihan pian. Vuoden 2022 Z9K jatkaa mallistossa tänäkin vuonna, joten Sony ei ole tuonut uusia malleja kilpailemaan sen kanssa – ja ehkä myös nähdäkseen, miten EU:n tiukemmat energiasäädökset vaikuttavat 8K-televisioiden myyntiin. Samsunghan ei uudistuksesta hätkähtänyt, vaan esitteli viime viikolla Frankfurtissa EU-määräykset täyttäviä 8K-malleja.

Hinnat ja saatavuus

Sonyn vuoden 2023 LCD-malleja (mukaan lukien X95L ja X90L) odotetaan kauppoihin kesällä, mutta virallista julkaisupäivää tai hintoja ei vielä ole tiedossa.

Sony Bravia XR X95L – video, kuvagalleria ja speksit

75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_back 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyA1 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyB 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyH 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_btyI 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_bz 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_ccw 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_cw 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_front 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_rear_eu 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_st 75_X95L_dark_sil_dark_sil_edge2edge_wm insitu_X95L_75-Large
<
>
Sony Bravia XR X95L. Kuva: Sony

BRAVIA XR X95L 4K HDR Mini LED TV (85”, 75”, 65”):

 • Intelligent and powerful TV processing with the Cognitive Processor XR
 • Ultimate backlight control with XR Backlight Master Drive
 • Mini LED contrast and colour with XR Backlight Master Drive and XR Triluminos Pro technologies
 • Google TV
 • BRAVIA CORE
 • Perfect for PlayStation® 5 with Auto HDR Tone Mapping and Auto Genre Picture Mode
 • All game settings in one place with Game Menu
 • HDMI 2.1 gaming with 4K/120, VRR, and ALLM[1]
 • Picture and sound precisely aligned with Acoustic Multi-Audio and Dolby Atmos support
 • Support for Dolby Vision[2], IMAX Enhanced, and Netflix Adaptive Calibrated Mode[3]
 • More clarity, less noise with XR 4K Upscaling and XR Clear Image technologies
 • X-Anti Reflection and X-Wide Angle
 • Pairs perfectly with Sony soundbars with Acoustic Center Sync
 • BRAVIA CAM
 • Eco Dashboard
 • Aluminium Seamless Edge Bezel
 • 3-way aluminium TV stand; choose the standard position, narrow position for smaller furniture surfaces, or the raised position to tuck your soundbar underneath

[1] Game title supporting VRR and/or 4K/120fps required. VRR results may vary depending on the game you’re playing. If enabling VRR results in any unexpected visual effects, you can turn it off at any time.

[2] Dolby Vision and Atmos content compatible with streaming services or compatible content device connected via HDMI input (sold separately).

[3] Netflix streaming membership required. 4K Ultra HD availability subject to your Netflix subscription plan, internet service, device capabilities, and content availability. www.netflix.com/termsofuse

 

Sony Bravia XR X90L – video, kuvagalleria ja speksit

65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_back1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyA11 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyB1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyD1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyH1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_btyI1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_bz1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_ccw1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_cw1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_front1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_rear_eu1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_st1 65_X90L_dark_sil_dark_sil_1slate_wm1 insitu_human_X90L_75-Large1 insitu_X90L_65-Large1
<
>
Sony X90L. Kuva: Sony

BRAVIA XR X90L 4K HDR Full Array LED TV (98”, 85”, 75”, 65”, 55”):

 • Intelligent and powerful TV processing with the Cognitive Processor XR
 • Full Array LED contrast and colour with XR Contrast Booster and XR Triluminos Pro technologies.
 • Google TV
 • BRAVIA CORE
 • Perfect for PlayStation® 5 with Auto HDR Tone Mapping and Auto Genre Picture Mode
 • All game settings in one place with Game Menu
 • HDMI 2.1 gaming with 4K/120, VRR, and ALLM.
 • Picture and sound precisely aligned with Acoustic Multi-Audio and Dolby Atmos support
 • Support for Dolby Vision, IMAX Enhanced, and Netflix Adaptive Calibrated Mode.
 • More clarity, less noise with XR 4K Upscaling and XR Clear Image technologies
 • Pairs perfectly with Sony soundbars with Acoustic Center Sync
 • BRAVIA CAM
 • Eco Dashboard
 • Aluminium Seamless Edge Bezel
 • 3-way aluminium wedge TV stand[1]; choose the standard position, narrow position for smaller furniture surfaces, or the raised position to tuck your soundbar underneath.

[1] Available with the 55”, 65”, 75” and 85” models

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Marimekkoa kehyksiin

Vuoden jännittävimmät televisiot

Kaareva 8K-tv 65-tuumaisena - onko näitä pian joka kodissa?

Lisää Hue-valaistuja Samsungin televisioita?

LG kahmii tunnustusta innovaatioistaan

Black Weekin muikeimmat tv-löydöt

Ääni & Kuva
Scroll to Top