Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony X90K/X93K (XR-55X93K)

Yleishyvä

Sonyn tv on varustettu Google TV -käyttöliittymällä ja huippuluokan kuvankäsittelyllä, mutta MiniLED-malleihin verrattuna X90K voi näyttää vähän tylsältä.

Julkaistu 23.12.2022 - 07:00
Sony X90K/X93K (XR-55X93K)
Audun Hage

Sonylla on pitkä kokemus laadukkaiden keskihintaisten televisioiden valmistamisesta. X90/X93K seuraa mallistossa vuoden 2021 suosikin, X90J:n jalanjäljissä.  Mallia on saatavilla useissa kokovaihtoehdoissa (jopa 85-tuumaisena) ja sitä myydään jälleenmyyjillä kahdella mallinumerolla, X90K ja X93K, jotka ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaiset.

Sony KD-55X90/X93K

X93K pyörii Google TV -käyttöliittymän varassa, joka tarjoaa pääsyn moniin sovelluksiin ja suoratoistopalveluihin. Uusin versio on entistäkin nopeampi ja käyttäjäystävällisempi eri käyttäjäprofiileineen ja henkilökohtaisine suosituksineen.

Sonyn mallissa on kaksi jalkaa, jotka voi asentaa joko reunoille tai keskemmälle, mikä helpottaa television sijoittelua. Tv:n mukana tulee Sonyn premium-kaukosäädin, joka istuu mukavasti käteen ja jossa on pimeässä hohtavat napit.

Mainos

Liitäntäpuolella tarjolla on neljä HDMI-sisääntuloa, mutta vain kahdessa on 4K/120 Hz-videosignaalin vaatima täysi kaistanleveys. VRR-tuen (Variable Refresh Rate) ansiosta tv sopii myös PS5:n ja Xbox Series X:n tapaisille pelikonsoleille. Viiveeksi mittasimme noin 13 millisekuntia, mikä on hyvä.

Sony Google TV Sony premium remote DSC_6051 DSC_6050
<
>
Sonyn television jalat voi asettaa leveämmälle tai kapeammalle, joten se sopii hyvin tv-tasolle soundbarin kanssa tai ilman. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Sony X90K/X93K on kovasti samankaltainen kuin aiemmin testaamamme edullisempi X89K, mutta konepellin alta löytyy pari kuvanlaatua parantavaa kikkaa.

Ensinnäkin taustavalaistus on parempaa tyyppiä ja hyödyntää paikallista himmennystä, mikä johtaa parempaan kontrastiin ja valonjakautumiseen. Toiseksi, videoprosessori on korvattu XR-versiolla, jollainen löytyy myös kalliimmista Sonyn televisioista.

Huom: X90K:n taustavalaistus on toteutettu perinteisin ledvaloin eikä modernimmilla MiniLED-tekniikalla, jollaista Samsung ja TCL käyttävät. Jos haluaa Sonylta MiniLED-mallin, on valittava kalliimpi lippulaivamalli X95K!

Kuvanlaadullisesti X90K/X93K-mallissa on paljon hyvää. Elokuva-asetuksella värintoisto on Sonyn tapaan vivahteikasta ja hienoa. Myös terävyys on erinomaista, ja Sony onnistuu loihtimaan kuvasta yksityiskohtaisen ja kohinattoman myös hyvin vaihtelevan laatuisista sisällöistä.

Sonyn kirkkaus on vahva (mittasimme 10-prosenttisella kuva-alalla hieman reilu 1 000 nitiä ja jopa 700 nitiä koko kuva-alalta). Televisio sopii hyvin siis valaistuihin tiloihin ja painetta riittää silti HDR-efekteihinkin.

X93K on varustettu myös paikallisella himmennyksellä, joka lisää kontrastia tummissa kohtauksissa. Taustavalaistus ei kuitenkaan ole yhtä tarkkaa kuin Samsungin ja TCL:n MiniLED-malleilla. Kirkkaat hahmot tummaa taustaa vasten, vaikkapa tekstitykset, saavat selkeämmän halon ympärilleen.

Katselukulma ei ole laajin mahdollinen. Vaikka värintoisto on vivahteikasta ja kaunista edestä katsottuna, laimenevat värit, kun siirtyy sivulle. Ongelma ei ole paha, jos istuu suoraan tv:n edessä, mutta asia kannattaa ehkä huomioida, jos tv-viihteestä nautitaan leveällä sohvalla.

Sonyn tv myös heijastelee ympäristöään melko lailla. Niinpä se kannattaa sijoittaa tilaan harkiten ja huomioida ikkunoiden ja muiden valonlähteiden paikat.

 

Sony Troll Netflix darkness Troll Netflix (2) Troll Netflix
<
>
Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Soinniltaan X90K/X93K on melko lattea eikä erityisen viihdyttävä. Puheentoisto on vaimeaa ja tummaa Samsungiin ja TCL:ään verrattuna, sillä kilpakumppaneiden tarjoama ääni on hieman kirkkaampaa ja täyteläisempää.

Sony varmastikin olettaa, että useimmat käyttäjät hankkivat tv:n kylkeen soundbarin, ja on sentään varustanut television Dolby Atmos -tuella HDMI eARC -ulostulon kautta. Ehkäpä soundbariksi sopii HT-A5000 tai vastaava?

Lue myös: Sony HT-A5000 – Mahtavaa surroundia Sonylta

Yhteenveto: Sony X90K/X93K

Sony X90K/X93K on käyttäjäystävällinen television kaikenlaiseen viihteeseen. Etenkin tv:n kirkkaus ja kontrasti ihastuttavat, sillä kuva on niiden ansiosta miellyttävä niin elokuvien, urheilun kuin pelienkin kohdalla.

Sonyn katselukulma puolestaan on kapeampi kuin kilpailijoilla, ja taustavalaistus tuntuu epätarkemmalta. Niinpä musta ja kontrasti eivät yllä tässä vertailussa Samsungin ja TCL:n tasolle.

Erot eivät kylläkään ole suuren suuria, vaan kuvanlaatu on tuntuvasti parempi kuin halvemmilla LCD-televisiolla Sonyn oma X89K mukaan lukien. Haluammekin korostaa, että Sonyn malli on vallankin hintansa arvoinen Google TV, joka on saatavilla monessa koossa.

Karakter
Sony X90K/X93K (XR-55X93K)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony tarjoaa upeaa kirkkautta ja sopii siten valoisiin tiloihin ja päivänvalossa katseluun. Kontrasti ei ole yhtä hyvä kuin MiniLED-televisioilla. Aika lattea ääni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top