Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony HT-A5000

Mahtavaa surroundia Sonylta

Sonyn keskitason soundbar vakuuttaa surroundillaan. Mutta pärjääkö HT-A5000 vertailussa Sonos Arciin?

Julkaistu 04.11.2022 - 10:33
Sony HT-A5000
Geir Gråbein Nordby

HT-A5000 Sonyn soundbareista keskimmäinen: pienempi kuin viime vuonna testaamamme lippulaivamalli HT-A7000 ja suurempi kuin HT-A3000. Noin tuhannen euron hintainen HT-A5000 asettuu haastajaksi samaan luokkaan kuin tunnetut premium-mallit Sonos Arc, Harman Kardon Citation 1100 ja Bose Smart Soundbar 900.

Sonyn soundbar tukee nykypäivän formaatteja Dolby Atmosta, DTS:X:ää ja Sonyn omaa 360 Audio -formaattia. Surroundkokemuksen luvataan olevan intensiivinen sekä elokuvien että musiikin kanssa. Toimiiko se oikeasti? Se kuullaan pian!

Family Lifestyle2 Large
Sony HT-A5000. Kuva: Sony

Sony HT-A5000

120 cm leveä soundbar on melko hillitty ulkoasultaan. Laadukkaan oloinen rakenne on viimeistelty mattamustalla pinnalla ja etuosan perforoidulla metalliverkolla. Kaiutinelementit erottaa verkon takaa, ja pienestä lednäytöstä voi tarkistaa käytetyn ääniformaatin ja volyymin kaltaisia tietoja.

Konfiguraatio on 5.1.2, joskin Sony on ehkä ollut aika luova laskutavassaan.

A5000 skelton Large
Sony HT-A5000 on varustettu sisäänrakennetuilla korkeuskanavilla Dolby Atmosta ja DTS:X:ää varten. Päällä olevat kaksi kaiutinta tarvitsevat esteetöntä tilaa ylleen heijastaakseen äänen katon kautta. Kuva: Sony

Vasen, oikea ja keskikanava ovat erillisinä kaiuttiminaan, samoin kuin päällä olevat kaksi korkeuskanavaa. Ne toistavat korkeus- ja surroundkanavien ääniefektit, ja edistyksellisen äänenkäsittelyn (360 Spatial Sound Mapping) ansiosta surround-äänikuvan pitäisi olla laaja ja tuntuva – ainakin teoriassa.

Sony on varustanut HT-A5000:n kahdella ovaalilla bassokaiuttimella ja lupaakin, että soundbar pärjää hyvin ilman subwooferia. Laajennusvaihtoehtoja kuitenkin on tarjolla: soundbariin voi halutessaan yhdistää myös subwooferin ja langattomat takakaiuttimet.

Käyttö ja ominaisuudet

HT-5000 on ominaisuuksiensa ja liitäntöjensä puolesta hyvin varustettu. Helpoin ja paras tapa saada ääntä televisiosta on kytkeä soundbar HDMI eARC:n kautta. Silloin saa suoraan käyttöön Netflixin ja HBO Maxin kaltaisten palveluiden surroundäänen.

HT-A5000 on varustettu myös erillisellä HDMI-sisääntulolla, joten siihen voi kytkeä erillisen videolähteen, kuten Blu-ray-soittimen, pelikonsolin tai Apple TV:n, ja lähettää videosignaalin televisioon kaiuttimen kautta. Tämä ei ole mahdollista esimerkiksi Sonos Arcin kohdalla.

Jos haluaa kuunnella soundbarista musiikkia, on tarjolla sisäänrakennettu Wi-Fi ja Bluetooth sekä tuki Spotify Connectille, Apple AirPlay 2:lle ja Google Chromecastille. Soittomahdollisuuksia siis piisaa.

Huom! Jos kytkee HT-A5000:n uuteen Sonyn television, laitteiden ääniasetukset synkronoituvat keskenään. Silloin television omia kaiuttimia voi käyttää äänijärjestelmän keskikanavana (Acoustic Center Sync). Kuvasimme tätä ominaisuutta tarkemmin HT-A7000:n testin yhteydessä.

Lue myös: Sony HT-A7000 – Loistavaa Atmos-ääntä

Äänenlaatu

Käyttöönoton yhteydessä kaiuttimet soittavat testiääntä (sound field optimization), jonka perusteella kuulee heti, että surround toimii vakuuttavasti. Edessämme olevan soundbarin äänet tuntuivat oikeasti tulevan yläpuoleltamme, takapuoleltamme ja sivuiltamme! Parhaiten efekti toimii, kun istuu suoraan kaiuttimen edessä keskellä sohvaa.

Laitamme testisettimme haastavia elokuva- ja dokumenttiääniraitoja pyörimään. Moottoriurheilusuosikkimme, Netflixin Drive to Survive kuulostaa rajulta. Mercedes- ja McLaren-pomojen kommentit erottuvat selkeästi, ja puheentoisto on ylipäätään poikkeuksellisen hyvää. Varikolla sanotut asiat erottuvat kirkkaasti, vaikka ohi sujahtelee F1-autoja.

– Sonyn ääniteknikot ovat todella onnistuneet saamaan surroundin kohdilleen tässä mallissa, Audun sanoo. Geir on samaa mieltä.

5.1.2 surroud VSE SFORCE Large
Kuva: Sony

Ilman fyysisiä takakaiuttimiakin Sony onnistuu luomaan uskottavan ja selkeän äänikuplan. Kun ilotulitteet paukahtelevat Ryan Goslingin ympärillä The Grey Man -elokuvassa (Netflix, Dolby Atmos), kuulemme rakettien viuhuvan ylitsemme. Volyymia voi nostaa todella lujalle ilman, että kaiuttimilla kuuluu olevan vaikeuksia.

Testihuoneemme on melkein 30 neliömetrin kokoinen ja vaatii kunnon volyymin ennen kuin kokemus on kohdallaan. HT-A5000-soundbarin tehot riittävät vaivatta täyttämään huoneen.

Sointitasapaino on hyvä, ja Sony HT-A5000 tarjoaa korkeilla taajuuksilla tarkkoja yksityiskohtia ja yllättävän täyteläisen basson. Emme halua sanoa, että soundbar tekisi subwooferin tarpeettomaksi, mutta jos sellaista ei heti halua hankkia, niin tämänkin basson kanssa voi hyvin elää.

Verrattuna Sony HT-A3000:een

Testin aikana meillä oli testihuoneessamme myös edullisempi HT-A3000-malli. Näitä kahta rinnakkain kuunnellessa on selvää, että HT-A5000 on merkittävästi parannus edullisemmasta mallista sekä äänenlaadun että surroundin osalta. Se täyttää kuunteluhuoneen aivan toisella tavalla ja tarjoaa realistisemmat dynamiikat ja tarkemman ja kookkaamman äänikuvan.

Jopa takakaiuttimien kanssa ero HT-A3000:n ja HT-A5000:n välillä on huomattava.

– Valitsisin mieluummin pelkän HT-A5000:n kuin HT-A3000:n takakaiuttimien kera, Geir toteaa.

Verrattuna Sonos Arciin

Tietenkin meidän piti päästä kokeilemaan myös, miten HT-A5000 pärjää kilpailijoitaan vastaan, joten vertasimme sitä myös yhteen hintaluokkansa suosikeista, Sonos Arciin. Sonylla ei ole kisassa mitään hävettävää: meistä japanilaisvalmistajan suoritus pääsee erittäin lähelle amerikkalaista kilpailijaansa – ja joillain osa-alueilla se on jopa parempi!

Sonos Arcin diskantti saattaa keskikanavassa olla hiukan terävä ja rakeinen, kun taas Sony HT-A5000:llä se on hienojakoisempi ja pyöreämpi. Dolby Atmos -ääniraidoilla Sony ympäröi meidät vivahteikkaammalla äänikuvalla, mitä avittaa myös HT-A5000 aavistuksen tiukempi ja painokkaampi basso.

– Tavallisessa olohuoneessa HT-A5000 taitaa toimia jopa paremmin kuin Sonos Arc, sillä ylä-äänet ovat erottelevampia ja paremmin vaimennettuja. Sonos on vähän turhan energinen yläpäästään, Geir sanoo.

Lisävarusteina subwoofer ja takakaiuttimet

Sony HT-A5000:le löytyy muutama eri vaihtoehto laajennukseen. Surroundkaiuttimiksi voi valita joko noin 500 euron hintaisen SA-RS3S:n tai 800 euron hintaisen SA-RS5:n. Ne myydään erikseen, mutta monilla jälleenmyyjillä on myös pakettitarjouksia.

Jos kaipaa lisää bassoa (kuten tietysti kaipaakin!), voi soundbarin kylkeen hankkia langattoman subwooferin. Vaihtoehtoina valikoimassa ovat kompakti, noin 500 euron hintainen SA-SW3 6,5-tuumaisella bassoelementillä ja 200-wattisella vahvistimella tai suurempi, noin 800 euron hintainen SA-SW5 7-tuumaisella bassoelementillä, passiivisäteilijällä ja 300-wattisella vahvistimella.

Kun soundbariin liittää surroundkaiutinparin tai subwooferin, tekee soundbarin uuden huonekorjauksen lisäkanavien kanssa. Samalla voi hyödyntää Sonyn omaa 360 Spatial Sound Mapping -äänenkäsittelyä.

Sony lainasi meille testiin pienemmät takakaiuttimet ja pienemmän subwooferin, ja odotetusti ne kohottivat äänikokemuksen uudelle tasolle. Takaa tulevat surround-efektit toistuvat huomattavasti täyteläisemmin, ja koko äänikuva saa aivan toisenlaisen perustan subwooferin kanssa. Ympyrä sulkeutui!

A5000 SWB3 RB2 Large options Large
<
>
Sony HT-A5000 toimii hyvin yksinäänkin, mutta on laajennettavissa esimerkiksi SA-SW3-subwooferin ja langattomien SA-RS3-takakaiuttimien muodossa. Kuva: Sony

Yhteenveto: Sony HT-A5000

Tuhannen euron hintaluokka on täynnä hienoja soundbareja, mutta Sony HT-A5000 onnistuu erottautumaan edustamalla joukon parempaa päätä. Suurempi HT-A7000 on jo aiemmin tehnyt meihin vaikutuksen, mutta omiin korviimme A5000 vaikuttaa itse asiassa vielä paremmalta ostokselta.

HT-A5000 yhdistää loistavan äänenlaadun, hyvät ominaisuudet ja laajennusmahdollisuudet hyvään hintaan. Soundbar toimii oikein hyvin omillaan, mutta on laajennettavissa subwooferilla ja takakaiuttimilla, jolloin saa luotua todella vahvan kotiteatterijärjestelmän!

Karakter
Sony HT-A5000
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony HT-A5000 maalaa laajan ja kirkkaan äänikuvan uskottavine surround-äänimaisemineen. Volyymia sietää nostaa kovalle ilman pelkoa säröilystä. Subwoofer ja takakaiuttimet on ostettava erikseen, mikä kasvattaa kokonaishintaa aika lailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Parempaa ääntä olohuoneeseen

Muhevaa bassoa ilman subwooferia

Kaiuttimet kesän pienempiin ja isompiin juhliin

Tässäkö paras soundbar LG:n OLED-televisiolle?

Vaihtoehto pelikuulokkeille

Highend-soundbarilla elokuvateatterin tunnelmaa

Scroll to Top