Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bose Smart Soundbar 900

Isoa tv-ääntä Boselta

Smart Soundbar 900 on Bosen uusin lippulaivamalli Dolby Atmos -korkeuskanavilla. Äänikuva on yllättävän suuri!

Julkaistu 13.05.2022 - 07:00
Bose Smart Soundbar 900
Geir Gråbein Nordby

Bosen onnistuttua yllättämään meidät pari vuotta sitten varsin kyvykkäällä Soundbar 700:llaan ovat odotuksemme korkealla Smart Soundbar 900:n suhteen.

Soundbar 700 on edelleen yhtä hyvä kuin ennenkin, ja HDMI ARC:n ansiosta sopii minkä tahansa television pariksi. Nyt on kuitenkin tullut aika tuoda valikoimiin myös korkeuksista ääntä soittava Dolby Atmos -soundbarin, ja sitä varten Bose on lanseerannut Smart Soundbar 900 -mallin.

Bose Smart Soundbar 900 black
Kuva: Bose

Bose Smart Soundbar 900

900-sarjan kaiutin on hieman leveämpi kuin 700-malli, mikä mahdollistaa muun muassa Dolby Atmos -korkeuskanavien mahduttamisen mukaan. Atmos-kanavat suuntaavat äänen kattoon, josta se heijastuu sohvalla istuvaa kuulijaa kohti. Bose käyttää PhaseGuide-tekniikkaa hallitakseen äänen leviämistä tilassa. Näin kaiuttimen pitäisi onnistua simuloimaan aitoa surroundia mahdollisimman hyvin.

Mainos

Lue myös: Bose Soundbar 700 – Kivenkovaa soundia Boselta

Tekniikkaa käytetään paitsi Atmos-korkeuskanavien kohdalla, myös sivukaiuttimissa, jolloin äänikuva leviää laajemmalle. Bose yhdistää kupolielementtejä ja niin sanottuja matalaprofiilisia elementtejä, joiden on tarkoitus tehdä äänimaisemasta erityisen iso yhdessä digitaalisen signaalinkäsittelyn kanssa. Bosen omin sanoin: ”Se luo todellisuudentuntua, jota mikään muu soundbar-kaiutin ei saa aikaiseksi.”

Vaikka elokuvassa tai musiikissa ei olisikaan Dolby Atmos -ääniraitaa, pitäisi tekniikan silti luoda vaikutelma 3D-äänestä. Kävi ilmi, että tätä surround-efektiä ei ikävä kyllä saa lainkaan pois päältä, eli se on päällä, vaikka kuuntelisi musiikkia stereona.

Bose Smart Soundbar 900 upfiring Atmos
Bose Smart Soundbar 900 on varustettu Atmos-kaiuttimilla, joiden pitäisi tehdä äänestä entistä suurempi. Kuva: Bose

”Poikkeuksellinen basso”

Bassonrakastajille on mukava uutinen, että Soundbar 900 lupaa lähes särötöntä ”poikkeuksellista bassontoistoa”, joka on erityisen QuietPort-bassorefleksiportin ansiota.

Kätevä lisä on soundbarin oma tilakorjaus nimeltään ADAPTiQ. Kaiuttimen mukana tulee mikrofonilla varustettu panta, joka päässä käydään seisoskelemassa tai istuskelemassa eri puolilla huonetta, kunnes kaiuttimet on kalibroitu.

Lue myös: Sonos Arc – Sonoksen parasta kotiteatteriääntä

Ominaisuudet ja liitännät

Bosen uusi soundbar on varustettu HDMI eARC:lla, joka siis tukee korkearesoluutioisen äänen siirtoa suoraan televisiosta. Siinä on myös Bluetooth ja Wi-Fi sekä sisäänrakennettu puheohjaus Google Assistantin ja Amazon Alexan muodossa. Tarjolla ovat myös Spotify Connect ja Airplay 2 sekä uusimman päivityksen myötä myös Chromecast. Kaikki mahdollinen, siis!

Soundbar 900:n voi yhdistää muiden Bosen älykaiuttimien kanssa monihuonejärjestelmäksi tai kotiteatteriksi takakaiuttimineen ja subwoofereineen.

Bose Soundbar 900 Remote
Soundbariin kuuluu pieni kaukosäädin, joka on vaatimattomampi kuin Soundbar 700:n mukana toimitettu tyylikäs versio. Kuva: Bose

Soundbar liitetään kodin langattomaan verkkoon lataamalla ensin Bose Music -sovellus ja painamalla kaukosäätimen kahta nappia samanaikaisesti. Kaiutin tukee sekä 2,4 että 5 GHz:n yhteyttä, joista Bose suosittelee 5 GHz:ä. Soundbar nimittäin käyttää samaa antennia 2,4 GHz:lle ja Bluetoothille, jolloin Bluetooth-yhteys voi muuttua epävakaaksi järjestelmän jatkuvasti tarkistellessa, onko verkkoyhteys vielä voimassa.

Bose Smart Soundbar 900 exploded
Bose on yhdistänyt PhaseGuide-kaiutinelementit ja DSP:n mahdollisimman suuren äänikuvan luomiseksi. Kuva: Bose

Bose Smart Soundbar 900 käytössä

Kun kaiutin on saatu yhdistettyä, sujuu sen käyttäminen helposti. Bose-sovelluksesta saa ladattua Spotifyn ja Deezerin, tai palveluita voi käyttää Chromecastin, AirPlayn tai Bluetoothin kautta.

Tv liitetään aARC-liitäntään, ja sovelluksesta voi tarkistaa, onko sisältö Dolby Atmos -raidalla vai ei. Kätevää. Volyyminsäätöön voi käyttää soundbarin omaa kaukosäädintä tai vielä näppärämmin television kaukosäädintä, kunhan tv:stä on ensin aktivoinut HDMI-CEC:n.

Bose Smart Soundbar 900 black 2
Kuva: Bose

The Irishman -mafiaelokuvan ääniraita toistuu selkeästi ja dynaamisesti. Basso on yllättävän hyvä ilman subwooferia. Kiväärit ja pistoolit laukaisevat mukavan kovaäänisesti, paljon selkeämmin kuin Bowers & Wilkins Panorama 3 -soundbarilla. Samalla taustamusiikki pysyy hyvin hanskassa.

Ääni on samaa luokkaa Sonos Arcin kanssa eli monilta osin erinomaista mutta ei ehkä kaikkein räjähtävintä. Siinä suhteessa voiton vievät Samsung HW-Q910A ja HW-Q960A (takakaiuttimilla) ja jopa edullisempi Klipsch Cinema 600. Eikä iskevyys johdu vain siitä, että kolmessa edellä mainitussa on erilliset subwooferit, vaan niissä on myös vahvemmat kaiuttimet.

Bose Smart Soundbar 900 lifestyle
Kuva: Bose

 

Jättikokoinen äänikuva

Bosen äänikuva on todella suuri. Ennen tilakorjausta se ei ole niin iso, kirkas ja siisti kuin sen jälkeen, joten korjaus kannattaa. Sen jälkeen eteen maalautuu jättikokoinen äänimaisema, paljon suurempi kuin soundbareilla yleensä. On uskomatonta, miten ison äänikuvan pelkkä soundbar ilman takakaiuttimia saakaan aikaiseksi!

Ääni ei kuitenkaan ole täysin luonnollinen. Kun Jimmy Hoffa (Al Pacino) ja Tony Pro (Stephen Graham) keskustelevat kitkerään sävyyn vankilan ruokalassa, on ääniraidalla jo valmiiksi kaikua. Kun Bose tekee siihen omia lisäyksiään, kuulostaa kokonaisuus aika kummalliselta. Kuin miehet istuisivat isossa autotallissa puhumassa. Aluksi vaikutelma voi ehkä olla hieno, mutta elokuvan aiemmin nähneille ja kuulleille on selvää, ettei ääni toistu oikein. Kaiku muuttuu nopeasti metalliseksi ja hiipuessaan kaiku loppuu kuin seinään.

– Ääni on valtaisa ja ja kova ilman subwooferiakin, Audun toteaa. Samalla tila soi liikaakin. Bose on ollut vähän turhankin innokas 3D-efektin kanssa. Tila kuulostaa toisinaan hieman keinotekoiselta.

Hologrammisuus vie lisäksi tilaa keskelle sijoitetulta puheelta. Eri äänet hajaantuvat ja vetäytyvät vähän taka-alalle. Tässä B&W Panorama 3 on selvästi parempi. Tilanne vaihtelee vähän ääniraidan mukaan, mutta on ilmiselvää, että ilmiö johtuu Bosen digitaalisesta äänenkäsittelystä.

Bose Smart Soundbar 900 White
Kuva: Bose

 

Musiikki

Samasta syystä musiikkikaan ei ole Bosen vahvinta aluetta. Stereona kuunneltavan musiikin kohdalla olisi mukava saada surround pois päältä. Toivoimme tätä jo edeltäjän kohdalla, ja tilanne on edelleen sama. Yläkaiuttimien kanssa kaikkea kivaa tulee liikaakin, kun haluaisi kuunnella musiikkia kuten se on äänitetty keinotekoisen surround-efektin sijaan. Vaikuttavuutta efekti kyllä onnistuu tuomaan.

Suosittelemme subwooferia

Kuten todettua, voi Soundbar 900:n yhdistää subwooferiin. Valinnanvaraa on aina malliston pienimmästä Bass Module 500:sta sarjan suurimpaan malliin Bass Module 700:aan. 700-basso toimi erinomaisesti edeltäjän kanssa tuoden bassotaajuksiin huomattavaa puhtia. Bass Module 700 toimii hienosti myös Soundbar 900:n kanssa eli antaa äänelle kunnon pohjan, joka luo kotikatsomoon elokuvateatteritunnelmaa. Harkinnan arvoista on myös yhdistää kokonaisuuteen Bosen omat takakaiuttimet (Surround Speakers tai langaton Surround Speakers 700), mutta silloin hintakin kohoaa aika lailla.

Bose Smart Soundbar 900 lifestyle 2
Kuva: Bose

Yhteenveto: Bose Smart Soundbar 900

Jos haluaa isoa äänikuvaa ilman takakaiuttimia, kannattaa ehdottomasti tutustua Bose Smart Soundbar 900:aan. Se pärjää nimittäin yksinään todella vakuuttavasti.

Ääni ei aina ole niin luonnollinen kuin mieluusti kuulisimme, ja toivoisimme, että surroundin saisi myös pois päältä – etenkin musiikkia kuunnellessa. Valitettavasti se ei kuitenkaan onnistu.

Soundbar 900:ssa riittää silti ruutia ja kirkkautta tehdäkseen elokuvakokemuksista hienoja, ja ilman subwooferiakin ääni on muhkea. Suosittelemme silti subwooferia, vaikka se lähes tuplaakin kokonaisuuden hinnan.

Karakter
Bose Smart Soundbar 900
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Todella suuri äänikuva sekä korkeus- että leveyssuunnassa. Selkeä puheentoisto ja yllättävän vahva basso ilman subwooferiakin. Käytännöllinen tilakorjaus. Iso sointi ei aina toimi Atmos-sisältöjen kanssa. 3D-ääntä ei saa pois. Langattoman subwooferin kanssa hinta kipuaa korkeaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sony ULT Field 1: kannettava bassokone

Klassikkodesignia pöytäkoossa

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Ääni & Kuva
Scroll to Top