Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Nyt se on virallista: Sonos Era 100 ja Era 300 pian kaupoissa

Huhut pitivät paikkansa, ja Sonoksen uudet Era-kaiuttimet tulevat myyntiin 28.3. Saimme jo esimakua äänestä lanseeraustilaisuudessa!

/ 09.03.2023 - 12:36
Nyt se on virallista: Sonos Era 100 ja Era 300 pian kaupoissa

Kööpenhamina/LB Ääni & Kuva: Sonos on monihuone- ja kotiteatterikaiuttimien markkinajohtajia. Amerikkalaisvalmistaja ei uudista mallistoaan joka vuosi, vaan tekee uusia julkaisuja harkiten ja pitää tuotteet valikoimissaan pitkään. Mutta nyt on koittanut uusi aikakausi Sonoksen kaiuttimille Era 100- ja Era 300 -mallien muodossa.

Huhumylly on pyörinyt uutuuskaiuttimien ympärillä jo pitkään, kun tietoa suunnitelmista ”vuodettiin” The Verge -tekniikkasivustolle. Suurin osa tiedosta – mukaan lukien mallipiirokset – osoittautuvat paikkansapitäviksi.

LB Ääni & Kuva kutsuttiin Kööpenhaminaan Sonoksen uusien kaiuttimien esittelyyn, jossa saimme kuulla Era 100- ja Era 300 -malleja ensimmäisten joukossa.

Sonos Era 100 ja Era 300

Uusi Era-sarja edustaa Sonoksen älykaiuttimien uutta sukupolvea. Kompakti Era 100 on suora seuraaja Sonos One -mallille, kun taas isompi Era 300 on aivan uusi malli, joka toistaa tilaääntä (Spatial Audio) ja surroundia sekä musiikkiin että elokuviin. Kumpikin malli toimii itsenäisesti, stereoksi paritettuna tai osana isompaa surround-järjestelmää Arc- tai Beam  (Gen 2) -soundbarin kanssa.

Lue myös: Sonos Arc – Sonoksen parasta kotiteatteriääntä

Molemmat uutuudet tukevat Wi-Fi 6e- ja Bluetooth 5.2 -yhteyttä ja niissä on USB-C-sisääntulo Ethernet- tai linjasisääntuloadapterilla. Aiemmin on tarvittu Sonos Amp tai Sonos Port (tai Sonos Five) analogisten äänilähteiden, kuten levysoittimen liittämiseen, mutta adapterin ansiosta se onnistuu nyt suoraan kaiuttimeen.

Sonos Era 300

Sonoksen käyttäjät ovat jo pitkään toivoneet korkeuskanavilla varustettua kaiutinta, joka hyödyntäisi Dolby Atmos -ääniraitojen korkeustietoa. Era 300 on monin tavoin vastaus tähän toiveeseen. Sitä voi käyttää monikanavaisena surround-takakaiuttimena osana kotiteatteria, tai kaksi Era 300 -kaiutinta voi yhdistää Sonos Arc- tai Beam (Gen. 2) -soundbarin kanssa “tehostetuksi Dolby Atmos -kokemukseksi”, kuten Sonos asiaa kuvaa. Esimerkiksi Sonos Arc, Sub ja 2 x Era 300 muodostavat yhdessä 7.1.4-kanavaisen konfiguraation.

Era 300 sisältää kuusi kaiutinelementtiä: neljä diskanttia ja kaksi basso/keskirekisteriä, jotka soittavat eteenpäin, sivuille ja ylöspäin. Kaiuttimen tiimalasimuoto, jossa kaappi kapenee keskeltä, asettaa ylöspäin suunnatun elementin Dolbyn suosittelemaan 10 asteen kulmaan.

Sonos Era 300 bakhögtalare scaled
Sonos Era 300. Kuva: Jonas Ekelund

Sonos Era 100

Era 300 -mallia pienempi Era 100 on Sonoksen mukaan virallinen korvaaja malliston tämänhetkiselle Sonos One -kaiuttimelle. Sonos One -mallia myydään niin kauan kuin varastoa riittää.

Era 100 on Sonos Onea hieman suurempi, mutta akustiselta muotoilultaan, raudaltaan ja ohjelmistoltaan täysin uusi. Mallien suurin ero on siinä, että Era 100 on varustettu kahdella diskanttielementillä, kun taas Sonos Onessa on vain yksi. Basso/keskirekisterielementti on suurempi (4,4 tuumaa vs. 3,5 tuumaa). Era 100 on suuniteltu toimimaan tyylikkäänä kaiuttimena kirjahyllyssä, keittiössä, työpöydällä tai yöpöydällä, mutta sen voi myös parittaa stereoksi tai ottaa osaksi surround-järjestelmää. Esimerkiksi Sonos Beam (Gen 2), Sub Mini ja 2 x Era 300 muodostavat yhdessä 5.1.4-kanavaisen konfiguraation.

Sonos-Era-100-black Sonos-Era-100-white
<
>
Sonos Era 100 valkoisena. Kuva: Audun Hage

Esimakua äänestä

Saimme maistiaisen kummankin kaiuttimen äänestä Kööpenhaminan Moltke’s Mansionissa. Ensin Era 100 soi yksinään, ja soittolistalla olleen Kendrick Lamarin hiphop-kappaleen pumppaava basso todisti Era 100:n olevan bassontoistoltaan muhkeampi kuin aiempi Sonos One. Laulussa oli hyvää kirkkautta ja avoimuutta. Kaiutin on varmasti kiinnostava haastaja esimeriksi Applelle, kunhan pääsemme testaamaan sitä tarkemmin.

Era 300 -kaiutinta esiteltiin laajemmin, ja tietysti suurempi malli myös kuulosti kovemmalta! Era 300:n äänikuva on huomattavasti iskevämpi kuin Era 100:lla, ja basso toistui nopeasti ja tiukasti – kokoonsa nähden varsin vaikuttavasti.

Sonos-Era-100-Arc Sonos-Era-300-rear-surround-speakers-1
<
>
Sonos Era 100:n ja Era 300:n Kööpenhaminassa järjestetty kuuntelutilaisuus. Kuva: Audun Hage

Saimme kuulla myös kahden Era 300:n suorituksen takakaiuttimina Sonos Arcilla ja Subilla täydennettyinä. Kauhuelokuvaan A Quiet Place Part II Era 300 auttoi luomaan pahaenteisen ja immersiivisen äänimaiseman. Äänimaiseman liikkeet erottuivat selvästi taustan pelottavista ääniefekteistä. Lopuksi kuuntelimme ja katselimme pätkän Top Gun: Maverick -toimintaelokuvasta, jossa hävittäjät ja ohjukset viuhuivat vakuuttavasti korviemme ohi.

Trueplay-huonekorjaus – nyt myös Androidille

Sekä Era 100 että Era 300 on varustettu Trueplaylla, eli ne käyttävät sisäänrakennettuja mikrofonejaan mittaamaan ja korjaamaan huoneen äänentoistoa. Uusien kaiuttimien kanssa ei tarvitse siis vanhojen tapaan säätää huonekorjauksen kanssa. Advanced Trueplay on silti yhä paras vaihtoehto, joten jos vain on iPhone käytössä, kannattaa se tehdä.

Tukee Apple Musicin Spatial Audiota

Lanseeraustilaisuudessa Sonos vahvisti myös virallisen yhteistyönsä Applen kanssa. Sonoksen kaiuttimet tukevat Applen Spatial Audio -tilaääntä Apple Music -palvelussa. Tuki tulee myös Sonos Arciin ja Beamiin (Gen 2).

Lue myös: Sonos Beam (Gen 2) – Minisoundbareista paras

Ei Google Assistantia

Sen sijaan moni saattaa pettyä siitä, etteivät älykaiuttimet tottele Google Assistant -puheavustajaa. Sonos Voice Controlin ja Amazon Alexan kautta puheohjaus on saatavilla, ja Sonos toivoo saavansa kaartiin myös Googlen jossain vaiheessa.

Hinnat ja saatavuus

Sonos Era 100 ja Era 300 tulevat myyntiin jälleenmyyjille ja sonos.com-verkkosivustolle 28.3.2023. Era 100:n hinta on 279 € ja Era 300 maksaa 499 €. Sonos One poistuu mallistosta, mutta isompi Sonos Five jatkaa yhä valikoimissa.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ljud & Bild (@ljudochbildmedia)

 

Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tämä on kaiutin

Sonos helpottaa arkea uuden sovelluksensa avulla

Uusi kotiteatterimallisto Sony Bravia Theatre

Edullinen Atmos-soundbar Denonilta

Vanhan B&O-kaiuttimen pikapäivitys

Klipschiltä uudet pöytästereot

Ääni & Kuva
Scroll to Top