Vuoden parhaat 2022-2023
Uutinen

Boselta uusi Dolby Atmos -lippulaivasoundbar

3D-äänen lisäksi Bose Soundbar 900 tarjoaa puheohjausta Google Assistantin ja Amazon Alexan kautta.

forfatter
Julkaistu 12.09.2021 - 19:55

Erinomaisen onnistuneen Soundbar 700 -mallin seuraaja Bose Soundbar 900 on edeltäjänsä tapaan varustettu Bosen PhaseGuide-keilauksella. Tekniikan ansiosta äänikuva on enemmän hologrammimainen, kun kaiutinelementit heijastavat ääntä eri kulmissa.

Tekniikka on käytössä sekä Dolby Atmos -yläkanavissa että sivukanavissa, joten äänikuvan tulisi olla leveä ja sulkea kuulija uskottavasti syleilyynsä. Bose yhdistää dipolielementtejä ja ”matalaprofiilielementtejä” tarkoin määritetyille linjoille, ja yhdessä digitaalisen äänenkäsittelyn kanssa äänikuva on valmistajan mukaan erityisen suuri ja vaikuttava. Bose itse sanoo näin: ”[kaiutin luo] todellisuuden tason, johon mikään muu kaiutin ei yllä”.

Bose Soundbar 900 exploded
Bose yhdistää PhaseGuide-elementit ja DSP:n erityisen suuren äänikuvan luomiseksi. Kuva: Bose

Vaikka televisiosta tuleva sisältö ei tukisikaan Dolby Atmos -ääniraitaa, tekniikan sanotaan tuovan kolmiulotteista vaikutelmaa miksaamalla ääniraitaa uudelleen. Sama pätee stereoääneen. Jos siis kuuntelee musiikkia, ei surroundefektiä saa pois päältä.

”Poikkeuksellinen basso”

Jos bassonjytke on omaan makuun, lienee Soundbar 900:n lupaus ”poikkeuksellisesta bassontoistosta” ilahduttava uutinen. Basson luvataan olevan lähes särötön erikoismuotoillun QuietPort-bassorefleksiportin ansiosta. Soundbarista tuleva ääni kalibroidaan huoneen mukaan ADAPTiQ-tilakorjauksella.

Bose Soundbar 900
Kuva: Bose

Ominaisuudet ja liitännät

Uudessa huippumallissa on HDMI eARC, joka tukee korkearesoluutioisen äänen siirtoa suoraan televisiosta. Siinä on myös Bluetooth ja Wi-Fi sekä puheohjaus Google Assistantin ja Amazon Alexan kautta. Lisäksi tarjolla ovat Spotify Connect ja AirPlay 2. Chromecastia ei kumma kyllä löydy, vaikka Google Assistantin kanssa se olisi varsin perusteltu.

Soundbar 900:n voi yhdistää muiden Bose-kaiuttimien kanssa monihuonejärjestelmäksi tai kotiteatteriksi takakaiuttimineen ja ulkoisina subwoofereineen. Vaikka soundbarin basso onkin ”poikkeuksellinen”, on kokemuksemme ainakin edeltäjästä eli Soundbar 700:sta, että subwoofer toi ääneen lisäytyä. Olisi helppo kuvitella, että sama pätisi myös Soundbar 900:aan.

Soundbar 900 on 104 cm leveä eli 6 cm leveämpi kuin edeltäjänsä, jonka koko vastasi 43-tuumaista televisiota. Soundbar 900 puolestaan sopii 48-tuumaisille ja sitä isommille televisioille.

Large_JPG-SB900_Black_Carton_002_CMYK-LB-scaled-1-989x556 Large_JPG-SB900_White_002_RGB-LB-scaled-1-989x556 Large_JPG-SB900_Black_02_RGB-LB-scaled-1-989x556 Large_JPG-SB900_Black_04_RGB-LB-scaled-1-989x556
<
>
Kuva: Bose

Bose Soundbar 900: hinta ja saatavuus

Bose Soundbar 900 tulee saataville Yhdysvalloissa 23.9. 900 dollarin hintaan. Suomen hinta asettunee samaan luokkaan nykyisen Soundbar 700:n kanssa, eli noin tuhanteen euroon. Emme ole saanet vahvistusta sille, tuleeko soundbar Pohjoismaissa myyntiin samaan aikaan kuin USA:ssa.

Lue lisää tiedotteesta (englanniksi).

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.
Parasta kuulemaamme Monitor Audion vihreät kaiuttimet ovat aikamoinen syntymäpäivälahja! Ne tarjoavat oikeasti kaiken yhdessä paketissa.
Keskihintaista ääntä kotikinoon Kuulostaako television lattealta ja heiveröiseltä? Testasimme viisi hyvää vaihtoehtoa parantamaan laimeaa bassontoistoa ja herättämään elokuvat eloon!
Kannettavaa kivaa Pikkuruisen Willenin äänen määrä on melkein yliluonnollinen ilmiö – miten jostakin näin pienestä voi lähteä näin iso ääni?
Sonyn suositeltavin soundbar? Sonyn keskitason soundbar vakuuttaa surroundillaan. Mutta pärjääkö HT-A5000 vertailussa Sonos Arciin?
Ilo irti television äänestä Useimmat televisiot kuulostavat sellaisenaan varsin latteilta ja kesyiltä. Käyttämällä soundbaria saa äänenlaatua parannettua huomattavasti, eikä investoinnin tarvitse edes olla kovin kallis!
Vuoden parhaat kaiuttimet 2022-2023 Listasimme parhaat kaiuttimet viimeisen vuoden ajalta, joten olipa sitten ostoslistalla kannettava, jalusta-, lattia-, aktiivi-, passiivi- tai langaton kaiutin, kannattaa lukaista ensin tämä läpi!