Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat soundbarit 2023-2024

Soundbar parantaa tv:n äänentoistoa kädenkäänteessä – eikä sen tarvitse edes olla kallis!

/ 30.10.2023 - 12:05
Vuoden parhaat soundbarit 2023-2024

Ärsyttääkö television heikko äänenlaatu? Onko puheesta vaikea saada selvää? Jäävätkö korvat soimaan, kun toimintaelokuvassa posahtelee?

Jos kuulostaa tutulta, niin et ole yksin, ja kaikeksi onneksi ongelmaan on ratkaisu: soundbar!

Hyvä ääni edellyttää hyviä kaiuttimia, ja tavallisella litteällä televisiolla on harvoin mahdollisuuksia luoda puhdasta ja täyteläistä ääntä musiikkia ja elokuvia varten. Litteästä ruudusta lähtee pääsääntöisesti litteää ääntä, joten suurin osa televisiomalleista kaipaa ulkoisen kaiuttimen apua.

Parhaat soundbarit

Ensimmäiset soundbarit eivät ehkä olleet äänenlaadultaan mitään ilopilkkuja, mutta kehitys on kehittynyt viime vuosina hurjaa vauhtia. Ja kun useimmat suoratoistopalvelutkin tarjoavat surroundääntä esimerkiksi Dolby Atmoksen muodossa, ovat mahdollisuudet todella mainioon äänentoistoon varsin hyvällä tolalla.

Soundbar on helppo yhdistää televisioon, ja sen kaiuttimet on räätälöity toistamaan niin tv:n ääntä, musiikkia kuin surroundefektejä yhdestä ja samasta laitteesta. Ja jos oikein innostuu kotiteatteriäänestä, on moni soundbar laajennettavissa takakaiuttimien ja subwooferin avulla kokonaiseksi kotiteatterijärjestelmäksi.

Vinkit soundbarin valintaan

 

Mieti kaiuttimen kokoa ja paikkaa

Soundbareja saa nykyään kaikenkokoisina ja -muotoisina, mutta yleensä ne ovat pitkulaisia ja litteitä kaiuttimia. Parhaimman näköinen kokonaisuus syntyy, kun televisio ja soundbar ovat suurin piirtein yhtä leveitä. Silloin ääni myös sopii kuvaan saumattomammin. On tietysti tärkeää varmistaa myös, että soundbar mahtuu suunniteltuun paikkaan: mittaa, että kaiuttimelle on tilaa tv:n jalkojen välissä tai niiden edessä. Soundbarin voi sijoittaa tasolle television eteen tai alle tai ripustaa seinälle. Tärkeintä on, että soundbar sijoitetaan ruudun lähelle, jotta ääni kuulostaa tulevan oikeasta paikasta, mutta kuitenkin niin, että äänellä on tilaa suuntautua kuulijaa kohden ilman, että mikään on sen tiellä.

Tarkista liitännät

Soundbareissa on monenlaisia sisääntuloja television ja muiden äänilähteiden kytkemiseen: HDMI, optinen, USB, Wi-Fi, Bluetooth… Joissakin soundbareissa on passthrough, jonka ansiosta videosignaalin voi lähettää televisioon kaiuttimen kautta. Jos televisiossa on HDMI ARC -äänenpalautuskanava, suosittelemme käyttämään sitä. ARC:n kautta äänenlaatu on paras, ja volyymia voi silloin säätää television omasta kaukosäätimestä.

Subwoofer – kyllä vai ei?

Subwoofer on erillinen bassokaiutin, joka sijoitetaan vapaasti lattialle. Subwoofer toistaa ääniraidan matalimmat taajuudet, kuten räjähdykset, dinosauruksen tömähtelyt tantereella ja sen sellaiset vaikuttavat ääniefektit, jotka parhaimmillaan sekä kuulee että tuntee. Monen soundbarin mukana tulee erillinen subwoofer, ja yleensä sen voi ainakin hankkia lisävarusteena. Hyvä subwoofer tekee ihmeitä äänimaailmalle, joten suosittelemme budjetoimaan siihen alun alkaenkin – kunhan naapurisuhteet kestävät sen!

Atmoksella vai ilman?

Dolby Atmos on nopeasti yleistyvä surroundformaatti. Useimmat uudet elokuvat ja pelit tukevat Atmos-ääniraitaa (mahdollisesti myös DTS:X:ää), jossa objektit sijoittuvat kolmiulotteiseen äänimaisemaan. Jotta Dolby Atmosta voi hyödyntää, on sekä television että soundbarin tuettava sitä. Osa soundbareista imitoi 3D-ääntä digitaalisen äänenkäsittelyn avulla, kun taas kalliimmissa malleissa on erilliset korkeuskanavat, jotka heijastavat ääntä katon kautta.

Dolby Atmos tekee parhaimmillaan kokemuksesta todella immersiivisen, joten suosittelemme lämpimästi valitsemaan formaattia tukevan soundbarin!

Miltä merkiltä?

Soundbaria ei ole pakko valita samalta valmistajalta, jonka television omistaa. Osa soundbareista kuitenkin tarjoaa lisäominaisuuksia saman merkin tv:seen yhdistettynä. Esimerkiksi Samsungin Q Symphony ja Sonyn Acoustic Center Sync hyödyntävät television omia kaiuttimia osana kokonaisuutta.

 

Näillä vinkeillä sopivan soundbarin valinta toivottavasti sujuu helpommin!

Ehdokkaat vuoden parhaiksi soundbareiksi 2023-2024

Voittaja Vuoden parhaat soundbarit 2023-2024

Vuoden paras soundbar, Basic

JBL Bar 500

Amerikkalainen muskelikimppu

JBL:n soundbar tarjoaa isoa ja vahvaa äänikuvaa todella muhkealla bassolla!

Amerikkalainen JBL on yksi audioalan todellisista veteraaneista, joka valmistaa kaiuttimia niin koti- kuin ammattikäyttöönkin. Ja tietysti myös soundbareja! Uutuusmalli Bar 500 sijoittuu JBL:n soundbarmalliston keskikastiin, ja sukulaisuuden kuulee nopeasti.

JBL Bar 500

Bar 500 tukee Dolby Atmos -ääntä, mutta vain sen virtuaalista versiota. Soundbarissa ei siis ole varsinaisia ylöspäin suunnattuja korkeuskaiuttimia.

JBL tarjoaa testin suurimman subwooferin, jonka 10-tuumaisen elementin ansiosta basson sekä kuulee että tuntee!

Äänenlaatu

Vaikutuimme välittömästi JBL:n maalaaman äänimaiseman koosta. Ohi vilahtavat äänet tenhoavat hienosti ja surround tuntuu melko hyvin, vaikkei korkeuskanavia olekaan. Puhe toistuu selkeästi ja täyteläisesti kuulostaen luonnolliselta ja läsnäolevalta.

JBL Bar 500 ei pelästy toimintaakaan: Kivääri kuulostaa kivääriltä ja haulikko haulikolta. Subwoofer on tärkeässä roolissa viihdyttävyyden kannalta ja tekee äänikuvasta vahvan ja perustaltaan jykevän.

Musiikki

Kokeilimme JBL Bar 500:a myös erilaisten musiikkinäytteiden kera. Äänikuva on laaja ja laululla ja soittimilla hyvin tilaa. Basso on tarpeeksi tiukka ja tarkka toimiakseen hyvin musiikin kanssa.

Yhteenveto

JBL Bar 500 tarjoaa vahvan ja suuren äänikuvan, josta puhe erottuu selkeästi, surround tuntuu ja basso toistuu mehukkaasti. Atmos-korkeuskanavia ei ole, mutta silti erityyppiset raidat toistuvat erinomaisesti. Lisäksi kokonaisuus toimii myös musiikin kuunteluun. Ehdottomasti luokkansa parhaita soundbareja!

Vuoden paras soundbar, Premium

Samsung HW-Q995C

Edelleen paras tärkeimmissä

Jos puhutaan parhaan elokuvaäänen välittämisestä, on Samsungin huippumalli HW-Q995C oikea soundbar hommaan.

Aina, kun saamme Samsungin uuden soundbarin testihuoneeseen, heräävät odotuksemme korkealle. Etenkin, jos kyseessä on 900-sarjan huippumalli, sillä sarja on sukupolvesta toiseen jaksanut hämmästyttää muhkealla elokuvateatteriäänellään. Sarjan uusin HW-Q995C, joka on vuoden 2022 testivoittaja HW-Q995B:n seuraaja.

Vuoden 2023 malli noudattaa samaa 11.1.4-kaiutinkonfiguraatiota ja on perusperiaatteiltaan muutenkin samanlainen. Pakkaukseen kuuluvat soundbarin lisäksi subwoofer ja takakaiuttimet.

Äänenlaatu

HW-Q995C maalaa jättimäisen, lavean ja ison äänimaiseman, joka imaisee suoraan mukaan Mission Impossible: Falloutin toimintaan. HW-Q995C toistaa puhetta kirkkaasti ja selkeästi, ja surroundkanavien ääni tukee kokonaisuutta. Pääsemme lähemmäksi Tom Cruisea ja kumppaneita kuin millään muulla tämän vertailun soundbarilla! Kun räiskintäkohtaukset pääsevät vauhtiin, Samsung osoittaa muskelinsa kaikkien kanaviensa osalta, jylisevän mutta tiukan subwooferin mukaan lukien.

Samsungin kokonaisuuden sointi herättää välittömästi elokuvateatterin tunnelman, jossa ulkomaailma unohtuu nopeasti. Tilantuntu on niin vaikuttavaa, että se muistuttaa parhaita teatterissa koettuja elokuvaelämyksiä. Siinä mielessä HW-Q995C muistuttaa hyvin paljon edeltäjäänsä, mutta se on vain hyvä asia.

Kenelle?

Samsung HW-W995C on suuri ja väkeväsointinen soundbar hänelle, joka kaipaa parasta suorituskykyä – ja jolla ei ole tilasta pulaa. Tämä soundbar on tarkoitettu ison ruudun pariksi! Jos HW-Q995B:n kaverina on yhteensopiva Samsungin tv, pääsee hyödyntämään Q Symphony -toimintoa, joka yhdistää tv:n äänen soundbarin sointiin.

Yhteenveto

HW-Q995C jatkaa Samsungin viime vuosien huippusoundbarien jalanjäljissä. Kaiutin on iso, kulmikas eikä ehkä erityisen kaunis – mutta se tarjoaa lyömätöntä elokuvateatterin tunnelmaa!

Samsungin äänimaisema niin elokuvissa kuin tv-ohjelmissakin on vaikuttavan todentuntuinen, suuri ja läsnäoleva, ja musiikkiakin voi soundbarilla kuunnella. Kun miettii, että hintaan kuuluvat soundbar, subwoofer ja takakaiuttimet, tuntuu HW-Q995C suorastaan edulliselta ja ansaitsee ehdottomasti vuoden parhaan tittelin.

Vuoden paras soundbarjärjestelmä, Highend

Sonos Arc + Era 300 + Sub(Gen 3)

Ultimaattinen Sonos-paketti

Sonos Arc, Sub ja uudet Era 300 -takakaiuttimet luovat yhdessä vaikuttavan suuren ja eläväisen äänikuvan.

Sonoksen suurin ja paras soundbar Arc ja subwoofer Sub ovat olleet markkinoilla jo jonkin aikaa, ja mekin olemme ehtineet testata niitä eri kokoonpanoissa hyvin tuloksin. Tällä kertaa uutisarvoa onkin Era 300 -kaiuttimilla, jotka edustavat merkittävää parannusmahdollisuutta monelle Sonoksen tuotteen nykyiselle ja tulevalle omistajalle. Era 300 on Sonoksen ensimmäinen korkeuskaiuttimilla varustettu ja siten Dolby Atmosta täysin hyödyntävä malli.

Kun Era 300 -parin yhdistää Arciin, saadaan 7.1.4-kanavainen järjestelmä, joista kaksi korkeuskanavaa sijaitsee edessä ja kaksi takana.

Äänenlaatu

Sonos Arc tunnetaan suuresta, laveasta, vivahteikkaasta ja teräväkärkisen muotoisesta äänikuvastaan, jossa puhe toistuu hyvin. Era 300 -kaiuttimien kanssa ääni saa uudenlaista potkua. Ne vapauttavat Arcin toistamasta surroundia ja lisäävät painetta surround- ja korkeuskanaviin.

Era 300:n äänen luonne on neutraali, mikä sopii hyvin yhteen Arcin kanssa. Kaiuttimet sulautuvat äänimaisemaan eivätkä kiinnitä liikaa huomiota itseensä. Samalla äänikuva kasvaa huomattavasti suuremmaksi. Ääni täyttää koko huoneen ja nousee vaivattomasti kattoon asti.

Yhteenveto

Era 300 -kaiuttimet tuovat Arcin ja Subin soittoon selvän parannuksen. Oli jo aikakin saada Sonoksen valikoimiin korkeuskanavilla varustetut kaiuttimet, kun esimerkiksi Samsungilla sellaiset on jo pitkään ollut.

Era onnistuu kuuden eteen- ja ylöspäin sekä sivuille suunnatun kaiutinelementtinsä avulla luomaan kuulijan ympärille vaikuttavan äänikuplan. Asiassa on vain yksi miinus: kaiuttimet maksavat 500 euroa – kappaleelta! Näin ollen Sonoksen kokonaisuus on testin kallein.

Voi vaikuttaa hullulta käyttää takakaiuttimiin yhtä paljon rahaa kuin soundbariin, mutta Era 300:n luoman vaikutelman ansiosta siinä on järkeä. Säästölinjalla oleva voi hankkia ensin Sonos Arcin ja laajentaa kotiteatterijärjestelmäänsä pikkuhiljaa. Sillä kokonaisuus tarjoaa testin parasta ääntä!

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top