annonse
annonse

Bang & Olufsen BeoLab 50

Huoneen haltija

Joulukuu 2017Bang & Olufsen BeoLab 50

Bang & Olufsenin uusi kaiutin ottaa tilan haltuun ja vie kuuntelukokemuksen uusiin korkeuksiin.

Ääni & Kuva kiteyttää

Tyylikäs design, tymäkkä syväbasso, tärisyttävä äänenpaine ja lähes taianomainen läsnäolon tuntu – BeoLab 50 on pesukestävä highend-kaiutin.
Diskantissa on vähemmän resoluutiota kuin kaikkein parhaissa kaiuttimissa.

Bang & Olufsen lienee tunnetuin ylellisistä musiikkijärjestelmistään ja linjakkaasti muotoilluista kaiuttimistaan, mutta myös ääni sopii tosiharrastajien makuun. Testasimme 2016 heidän suurinta lippulaivamalliaan, BeoLab 90 -kaiutinta. 140-kiloisten kaiutinten ääni oli kuin eri universumista, mutta niin oli hintakin tähtitieteellinen.

Silloin toivoimme, että B&O toisi BeoLab 90:n huipputekniikkaa myös hieman edullisempiin ja kompaktimpiin laitteisiin. Ja nyt se on täällä: BeoLab 50!

Raskaaseen 90-malliin verrattuna BeoLab 50 on huomattavasti pienempi. Kaiutinelementtejä on paljon vähemmän (seitsemän 18 sijaan) ja tehojakin on pienennetty (2 100 wattia hullun 8 000 sijaan). Muut osat ovatkin sitten samoja kuin suuremmassa mallissa, kuten signaaliprosessori, aktiivinen jakosuodin ja tilakorjain. Entä hinta? Se on toki edelleen uuden auton verran, mutta tällä kertaa vertailukohtana on pikemminkin Volkswagen Passat eikä Lexus NX 300 AWD. Eli rahaa jää vielä vaikkapa Bang & Olufsenin todella tyylikkääseen OLED-televisioon…

Hallitusti suunnattu ääni

Parhaimmillaan stereoääni on todella taianomainen. Se antaa vaikutelman kuin soittajat seisoisivat aivan edessämme tai kuin olohuone olisikin konserttisali. Tie unelmasoundiin on kivetty monilla mahdollisuuksilla mokata, ja monet niistä liittyvät kuunteluhuoneeseen itseensä.

Kuulemamme ääni on yhdistelmä suoraan äänen lähteestä tulevaa ääntä ja sen heijastuksia pinnoista. Kovat pinnat kuten puu, kipsi, lasi ja betoni heijastavat ääntä enemmän kuin imevät sitä, joten soundiin tulee sellaisessa tilassa helposti terävä ja kova luonne. Lopputuloksena on kaikkialta ja ei mistään kimpoileva ääni, ja illuusio läsnäolosta katoaa kaikujen kakofoniaan.

Bang & Olefsenin uusi kaiutin korjaa juuri tämä ongelman. Malli loiventaa tilan vaikutusta ääneen, joten jäljelle jää enemmän vain niitä ääniä, joita kuulija haluaa kuulla. Keskittämällä äänen suoremmin kuulijaa kohti kuin valonheittimen ikään, vähenee sivuseinistä kimpoavan äänen vaikutus. Tekisi mieli kutsua BeoLab 50 -kaiuttimia vastamelukaiuttimiksi!

Design

BeoLab 50 näyttää tunnistettavasti Bang & Olufsenilta. Kiillotettu alumiini, tammiviilu ja B&O:lle luonteenomainen Acoustic Lens -diskantti saavat BeoLab 50 -mallin näyttävään pumpatulta versiolta linjakkaasta BeoLab 18 -mallista.

Sisäpuolelle B&O on mahduttanut kolme 10-tuumaista bassoelementtiä, saman verran 4-tuumaisia keskirekisterielementtejä, diskantin, 2 100 watin vahvistintehot ja digitaalista signaalinkäsittelyä. Kaikki tyylikkäässä paketissa, joka vie lattialta tilaa tuskin enempää kuin kukkaruukku.

B&O on onnistunut mahduttamaan peräti kolme 10-tuumaista bassoa BeoLab 50:een (yksi joka sivulla). Niiden ansiosta bassontoisto on mehukasta ja sukeltaa syvyyksiin. (Kuva: Bang & Olufsen)

 

Näin tiiviisti pakattu kokonaisuus vaatii erityisiä materiaaleja. Yhdessä BeoLab 90 -kaiuttimessa on peräti 65 kiloa alumiinia, mutta BeoLab 50:n kohdalla B&O on tyytynyt muoviseen runkoon. Joku saattaa nyrpistää tälle nenäänsä, mutta puu tai MDF ei vain tulisi kyseeseen tällaisessa rakenteessa. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään legopalikkamuovi, vaan erityisesti akustisiin tarkoituksiin kehitetty komposiitti.

Kokonaisuus on todella herkku. Bang & Olufsen on tuttuun tapaan panostanut yksityiskohtiin, minkä ansiosta BeoLab 50 on karkkia silmille. Meidän mielestämme loistoa himmentää vain etuosan alumiinikuoren näkyvä saumakohta. Saumasta on eittämättä käytännöllistä hyötyä mutta samaan aikaan rikkoo illuusion siitä, että koko kaiutin olisi alumiinia.

Täysaktiivikaiutin tilakorjauksella

Kaiuttimissa on sisäänrakennettuna vahvistimen- ja äänenhallinta (myös volyymin), joten ne voi liittää mihin audiolähteeseen haluaa. Siitä huolimatta BeoLab 50 toimii parhaiten B&O:n oman laitteen kanssa, mieluusti sopivan BeoVision-television. Testissämme kokeilimme kaiuttimia uuden BeoVision Eclipse 55:n kanssa, joka osaa lähettää äänen BeoLab 50:een langattomasti tai johdon kautta.

Halusimme testata 50-mallia samassa paikassa kuin 90-malliakin, eli seinän lähellä noin 32-neliöisessä olohuoneessa, joka on täynnä akustisia haasteita kuten parkettia, kipsiseiniä, ikkunoita ja epäsuotuisia muotoja. BeoLab 90:n nostamiseen tarvittiin kolme ihmistä, mutta 50-malli nousee yksin tai kaksin. Pienemmälle mallille oli toki myös helpompi löytää sopiva paikka.

Näin hienoiksi kaiuttimiksi BeoLab 50 oli yllättävän helppo asentaa. Kun ne on saatu halutuille paikoilleen, otetaan mukana tuleva mikrofoni ja sijoitetaan se kuuntelupaikkaan. Tilakalibroinnin aikana on oltava hiirenhiljaa, sillä mikä tahansa taustaääni voi häiritä mittaustulosta.

Tyyppi: Aktiivi, 7-tie

Taajuusalue: 15–43 000 Hz

Impedanssi: -

Herkkyys: 113 dB/50 Hz

Diskantti: 0,75 tuumaa, Acoustic Lens

Keskirekisteri: 3 x 4 tuumaa

Basso: 3 x 10 tuumaa

Väri: Alumiinikehys, etukangas ja tammiritilät

Mitat: 108,4 x 45,6 x 44,2 cm

Paino: 61 kg

Verkkosivusto: stores.bang-olufsen.com/finland/bang-olufsen-helsinki/

Hinta: 27 000 €