Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Yamaha TW-ES5A

Siistin näköinen ja hyvän kuuloinen

Yamaha TW-ES5A on hyvin istuva ja hyvältä kuulostava, joskin melko painava ja suuri, täyslangaton kuulokemalli treenaamiseen.

Julkaistu 25.11.2022 - 07:00
Yamaha TW-ES5A
Åsa Warme

Ensimmäisenä Yamaha TW-ES5A:ssa huomion kiinnittää kotelon suuruus, liukkaus ja muovisuus. Koko selittyy, kun avaan kotelon ja näen kuulokenapit. Ne on muotoiltu aivan toisella tavalla kuin mikään muu testaamani treenikuulokemalli. Herää kysymys, miksi.

Etui Proppar i etui Proppar
<
>
… ja kätkee sisäänsä epätavanomaisesti muotoillut kuulokenapit. Kuva: Åsa Warme Hallén

Kotelon liukkauteen ja muovisuuteen on vaikea saada selitystä. Yamaha TW-ES5A on kalleimpia testaamiani treenikuulokkeita – vain Jaybird Vista 2 ja Jabra Elite 7 Active oli varustettu isommalla hintalapulla. Vaikuttaa siltä, että Yamaha on käyttänyt rahat kuulokenappien rakenteeseen, jolloin mihinkään muuhun sitä ei enää ole riittänyt.

Tillbehör 1 Tillbehör 2
<
>
180 euron kuulokkeilta odottaisi hienompaa viimeistelyä. Kuva: Åsa Warme Hallén

Ajatus vain vahvistuu, kun tutustun lisävarusteisiin. Pakkauksesta pitäisi löytyä latauskaapeli, viidet sovitteet ja neljät siivekkeet. Kaikki nämä on tunkaistu mustaan paperipussiin, joka on suljettu tavallisella teipillä. Toivottavasti vain testikappaleeni on kohdannut näin huolimatonta käsittelyä. Tuntuu jotenkin väärältä, että 180 euron kuulokkeiden lisävarusteet hilluvat irrallaan paperipussissa.

Mainos

Mitä mieltä korvat ovat?

Yamaha on itse asiassa suurin ja painavin testaamani nappikuulokemalli, mutta rakenteen ansiosta suurin osa kuulokenapista jää korvan ulkopuolelle, joten se ei häiritse. Oikeassa kuulokenapissa on kaksi nappia ohjausta varten, ja vasemmassa vain yksi.

Sidoknappar
Kuulokkeita ohjataan niistä itsestään, mutta nappien toimintoja ei voi kustomoida, ne on vain opeteltava. Kuva: Åsa Warme Hallén

Jälleen kerran haasteita aiheuttaa nappien toimintojen opetteleminen, mutta kärsivällisellä kokeilulla siinä kyllä onnistuu. Ja pakkokin on, sillä nappeja ei voi ohjelmoida uudelleen. Ainakaan itse en löytänyt sellaista mahdollisuutta.

Napit on sijoitettu niin, ettei niitä painamalla tule samalla työntäneeksi kuulokenappia syvemmälle korvaan, kuten ikävä kyllä Jabra Elite 4 Activen kohdalla kävi. Korvani iloitsevat ja kiittävät!

Propp i ora
Pienen testailun jälkeen löydän itselleni sopivimmat sovitteet ja siivekkeet. Kuulokenapit pysyvät todella hyvin paikoillaan, mutta eivät ehkä ole kaikkein huomaamattomimmasta päästä. Kuva: Åsa Warme Hallén

Otti jonkin aikaa löytää täydellinen sovitteen ja siivekkeen yhdistelmä, jonka jälkeen piti keksiä, miten kuulokkeet asetellaan korviin. Kaikkien korvat ovat erilaiset, mikä näkyy etenkin tämän mallin kohdalla. Joillakin kuulokkeet asettuvat enemmän alaspäin, kun taas toisilla enemmän etuviistoon. Eikä sillä väliä, kunhan kuulokkeet istuvat hyvin.

Omat korvani ovat aika herkät, mitä tulee nappikuulokkeiden pitkäaikaiseen käyttöön. Tässä tapauksessa ei suurta moitteen aihetta löytynyt, vaan jaksoin käyttää niitä aika pitkään ennen kuin korvani anelivat lepoa.

Lue myös: 6 täyslangatonta treenikuuloketta – Kunnon kuulokkeet treeni-innon nostatukseen

Sovellus nostaa sykettä

TW-ES5A toimii hyvin ilman sovellustakin, mutta parhaan käyttäjäkokemuksen kannalta on aina järkevää ladata sovellus. Tosin tässä tapauksessa sovellus aiheutti pari harmaata hiusta ja nosti sykettäni useammankin kerran.

Pakkauksessa on QR-koodi, jolla pääsee nettisivulle lataamaan Yamaha Headphone Control -sovelluksen joko Google Playsta tai App Storesta. Sitten seurataan ohjeita, ja puhelimen ja kuulokkeiden yhdistettyä voi katsoa pienen esittelyvideon, joka oli mielestäni hyvin informatiivinen ja varsin suositeltava etenkin, jos täysin langattomat kuulokkeet eivät vielä ole kovin tuttu kategoria.

EQ installningar
Sovelluksesta voi valita viidestä valmiista ääniasetuksesta ja luoda kaksi omaa. Kuvakaappaus

Sovelluksessa on valmiita ääniasetuksia, joilla musiikkia voi muokata kulloisenkin genren ja ennen kaikkea omien mieltymysten mukaan. Valmiit asetukset ovat nimeltään Energy, Gentle, Vocal, Groove ja Openness. Lisäksi on mahdollista luoda kaksi aivan omaa asetusta.

Eri parametrejä ei ole nimetty, joten on vain kuunneltava itse, mikä säätää bassoa, mikä keskirekisteriä ja mikä diskanttia. Kun on sovelluksessa ja valitsee eri asetusten välillä, ei valintaa näe ennen kuin palaa sovelluksessa askeleen taaksepäin – jokin merkki, vaikkapa värillinen ympyröinti valitulle asetukselle, olisi ollut hyvä.

Energy
Olen valinnut Energy-asetuksen, mutta en voi olla varma siitä ennen kuin menen sovelluksessa edelliseen näkymään. Jokin merkkaustapa valinnoille olisi paikallaan – ehkäpä seuraavan päivityksen yhteydessä? Kuvakaappaus

Jos haluaa kuulla, mitä ympärillä tapahtuu, voi sovelluksesta asettaa mahdollisuuden käyttää vain toista kuulokenappia.

Appen
Joka kerta mennessäni sovellukseen vaihtamaan ääniasetusta vastassa oli tämä näkymä. Ei kun poistamaan ja uudelleenasentamaan sovellus. Maanantaikappale tai lastentautia? Kuvakaappaus

Mistä siis sydämentykytykset ja harmaat hiukset? Aina, kun otin kuulokkeet käyttöön, lakkasi sovellus toimimasta ja se piti poistaa ja asentaa uudelleen. Todella rasittavaa. Tarkistin toki, että sovelluksesta oli käytössä uusin versio, ja saatoinhan saada kuulokkeista jonkin maanantaikappaleen, mutta pakko tästä on silti mainita.

Yamaha TW-ES5A:n äänenlaatu

Näiden kuulokkeiden kohdalla pitää muistaa, että kyseessä ovat treenikuulokkeet – eivät siis mitkään istutaan-nojatuolissa-tunnelmoimassa-musiikkia-kuulokkeet. Äänenlaatu ei siltikään saa olla huono, eikä se onneksi olekaan.

Olen havainnut väsyväni helposti tiettyjen kuulokkeiden sointiin. En ihan pysty sanomaan, missä vika tarkalleen on, mutta ääni lakkaa tempaamasta mukaansa jossain vaiheessa. Äänenlaatu ei välttämättä ole kuitenkaan huono, se on vain tylsä.

Yamahaa taas on helppo kuunnella. Carolan Evighet saa niskavillat nousemaan pystyyn. George Michaelin vivahteet MTV Unplugged-versiossa kappaleesta I Can’t Make You Love Me on puhdasta nautintoa. Ilmavaa, vivahteikasta ja erittäin läsnä olevaa. Tosin kappaletta ei ehkä lasketa treenimusiikiksi.

Mutta kukaan tuskin on treenannut salilla, jossa ei soisi Rammsteinin Du Hast. Kappale, joka on ehkä enemmänkin vauhdikas kuin hyvä, on Yamahan tarjoilemana ilo kuunnella.

Perjantaitanssit keittiössä eivät ole mitään ilman Volbeatin Black Rosea, joka soi täyteläisesti olematta lainkaan sulkeutunut. Ja kuulokenapit pysyivät hyvin päässä!

Ennen kuin kyllästyin sovelluksen asenteluun uudelleen ja uudelleen, tajusin ainakin, että näitä kuulokkeita jaksan pitää pitkäänkin ilman, että niiden sointi käy tylsäksi. Yamaha piristää ja antaa potkua treeneihin kuitenkaan bassoa liioittelematta.

 

Inställningar 1 Inställningar 2 Inställningar 3
<
>
Äänen ja kuvan synkronointi on käyttökelpoinen toiminto elokuvia katsoessa tai pelatessa. Tosin epäilen, ettei kovin moni käytä nappikuulokkeita pelaamiseen… Kuvakaappaus

Yamaha on varustanut TW-ES5A-mallin kuuloa suojaavalla Listening Care -toiminnolla. Toiminto säätää tasapainoa, joten heikompaakin musiikkia pitäisi voida kuunnella ilman, että vivahteet katoavat volyymin myötä.

Yamaha ei mainitse missään, että kuulokkeet toimisivat erityisen hyvin tuulimelussa, mutta niin ne vain tekevät. Tein tavallisen testilenkkini merenrannalla eikä minun tarvinnut lainkaan käännellä päätäni tai nostaa volyymia kuullakseni musiikin tai äänikirjan. Siitä iso plussa!

Vastamelua kuulokkeissa ei ole, mutta ne istuvat niin tiiviisti, että ne vaimentavat melua passiivisesti, eivätkä ohi ajavat autot kuulu juurikaan. Kuulen kuitenkin selvästi omien jalkojeni töminän, mikä on aika yleinen ilmiö tiiviisti istuvilla kuulokkeilla.

Puhelut

Yamaha lupaa Clear Voice Capture -tekniikkansa tuovan “kristallinkirkasta äänenlaatua puheluihin”. En saa vastapuolelta valituksia, kun soitan puheluita kuulokkeet päässäni – kukaan ei edes kysy, onko minulla kuulokkeet. Se kertoo paljon!

Yhteenveto: Yamaha TW-ES5A

Vaikka äänikuva ei kaikissa tilanteissa olekaan aivan ihanteellinen, tarjoaa Yamaha TW-ES5A musiikkia mukaansa tempaavasti ja energisesti. Soinnissa on tilaa ja syvyyttä, ja äänikuva tuntuu yhtenäiseltä. Oikein hyvä! Istuvuus on hyvä eivätkä edes kuulokenappien suuri koko ja paino häiritse käyttöä. Jos sovellus ei olisi temppuillut, olisin sanonut, että kuulokkeet ovat hintansa arvoiset ja antanut korkeamman arvosanan.

 

Karakter
Yamaha TW-ES5A
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Kauniit ja vakaat nappikuulokkeet, joilla myös puhelut hoituvat. Sovellus kaipaisi vähän ajatusta ja viimeistelyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Kestävä, kestävämpi, Jabra?

Bose palasi huipulle

Luokkansa paras sointi

Loistavan hinta-laatusuhteen budjettikuulokkeet

Ääni & Kuva
Scroll to Top