Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: Sony KD-65AF8

Sony KD-65AF8

Enemmän hyvää

Sonyn tyylikäs highend-televisio kulkee viime vuoden OLED-menestysmallin jalanjäljissä. Mutta riittävätkö Bravia AF8:n paukut myös tämän vuoden voittoon?

Bravia AF8:ssa on suvereeni musta ja ilmiömäinen syvyysvaikutelma. Yhdessä upean terävyyden ja pehmeiden liikkeiden kanssa nämä ominaisuudet takaavat highend-luokan kuvanlaadun.
Parhaisiin OLED-näyttöihin verrattuna Sonyn kirkkaus ei kuulu kärkikastiin.

2017 oli Sonylle vuosi, jolloin japanilaisvalmistaja pääsi toden teolla mukaan OLED-kisaan. Emme säästelleet ylistyssanojamme kuvaillessamme viime vuoden KD-65A1-huippumallia. Mullistava kuvan- ja äänenlaatu toi sille tittelin ”Vuoden Paras televisio” highend-luokassa. Kehityksen rattaat eivät kuitenkaan pysähdy, ja monet ovat varmasti uteliaana odottaneet, mitä Sony tällä erää tuo pöytään.

Sony on säilyttänyt A1:n vuoden 2018 mallistossaan, mutta se on saanut rinnalleen myös vaihtoehtoisen mallin, jonka kuva ja ääni vastaavat sitä mutta design on eri: AF8.

Bravia AF8

Suurin ero viime vuoden voittajan ja uuden AF8-mallin välillä on ulkonäössä. A1 kallistui hieman taaksepäin tukijalkaansa nojaten, mutta AF8 seisoo suorassa tavallisen television tapaan. Takaosa on ohuempi ja sopii paremmin seinälle kiinnitettäväksi. Television mukana tulee jalusta, jolla ruudun saa vain parin millin korkeudelle tasosta.

Television alaosa on hieman muuta laitetta paksumpi, sillä siellä sijaitsevat liitännät, virtalähde ja bassokaiuttimet. Sony käyttää ”Acoustic Surface” -tekniikkaa, jossa näyttö itsessään toimii kaiuttimen kalvona.

Tämä kaikki saa AF8:n näyttämään tavanomaisemmalta, mutta meistä myös joustavammalta. Jos laitteen päätyy asentamaan seinälle ja päättää nauttia vain television omasta äänestä, on kokonaisuus erittäin huomaamaton ja tyylikäs.

Tuskin havaittava jalusta saa Bravia AF8:n ”leijumaan” pari milliä televisiotason päällä.

Käyttö ja ominaisuudet

Älyrintamalta ei mitään uutta. Bravia 65AF8 käyttää samaa Android 7.0 -alustaa kuin muutkin ja odottelee niiden tapaan Googlen päivitystä. Odotetuimpiin ominaisuuksiin kuuluu puheohjauksen mahdollistaminen esimerkiksi Google Assistantin avulla.

Sony ei myöskään ole kokenut tarvetta päivittää kaukosäädintään, joka meistä vaikuttaa jo aika vanhanaikaiselta. Siitä löytyy monia nappeja, joille on harvoin käyttöä, eikä aina ole selvää, mitä valikkonappia pitäisi painaa. Kaukosäädin perustuu IR-tekniikkaan eli sitä pitää osoittaa suoraan televisioon, joka vastaanottaa signaalin alareunastaan. Testin aikana sattui useamman kerran niin, että televisio ei totellut ensimmäistä käskyä, vaan kaukosäädintä piti naputella muutamaan otteeseen ennen kuin haluttu asia tapahtui.

Kuten PlayStationin valmistajalle sopiikin, on televisiossa peliasetus, jonka viive on pienempi kuin tavallisilla kuva-asetuksilla. Mittasimme viiveeksi noin 30 millisekuntia (1080p) Leo Bodnar -mittarillamme. Tyydyttävä tulos mutta kaukana tämän päivän ennätyksistä. Input-asetuksen väitetään olevan 4K-tilassa alhaisempi, mutta emme valitettavasti pystyneet mittaamaan sitä.

Kuvanlaatu

Highend-luokan televisiolta odotetaan ennen kaikkea loisteliasta kuvanlaatua. 65AF8 on varustettu LG:n valmistamalla OLED-paneelilla ja Sonyn tähän asti tykeimmällä kuvaprosessorilla, X1 Extremellä. AF8 on teknisesti sama laite kuin viime vuoden A1, joten tässä ei ole mitään uutta.

Bravia AF8 tarjoaakin odotetusti samantasoista kuvaa kuin Bravia A1. Ensinnäkin musta on fantastisen mustaa. Tummat ja mystiset sarjat, kuten Netflixin Stranger Things, on tehty katsottaviksi OLED-televisiolla! Sonylla katselu on juuri sellaista kuin pitääkin. Syvyyden ja dynamiikan tasot ovat myös upeat – myös tehokkaisiin LCD-malleihin verrattuna, kuten Samsungin QE65Q9FN-lippulaivamalliin tai Sonyn LED-taustavalaistuun 65XF9005:een. Katsoessamme Sonyn OLED-ruutua täysin pimennetyssä huoneessa ei televisiossa näy merkkiäkään paneelin omasta valosta. Tuntuu kuin sarjan tapahtumat materialisoituisivat silmiemme edessä!

OLED-paneeli saa tietysti suuren kunnian kontrastin laadusta, mutta kyllä Sonyn omalla kuvankäsittelylläkin on siinä sormensa pelissä. Bravia AF8 onnistuu kaivamaan tummista kohtauksista yksityiskohtia, jotka jäävät monilta kilpailijoilta pimentoon. Värit ovat tarkat ja terävyys taivaallista – myös liikkeissä.

Jalkapallohuumassa piti tietysti testata AF8:n kykyä toistaa urheilua, ja täytyy sanoa, että pallo pysyy hanskassa erinomaisesti. Pallon seuraaminen onnistuu ilman pätkimistä, kohinaa ja nykimistä. Lisäksi muiden OLED-näyttöjen tapaan katselukulma on erittäin laaja. Ehdottomasti parhaita televisioita jalkapallon katsomiseen!

(Kuva: Sony)

Entäs HDR?

Kirkkauden puolesta on selvää, että Sonyn kuvafilosofia poikkeaa LG:stä. Vertasimme AF8:aa ja LG OLED65C8:aa vierekkäin. LG:llä on selvästi enemmän painetta ja hehkua kirkkaissa kohdissa, mikä näkyy aurinkoisissa kohtauksissa ja muissa, joissa on paljon valoja, liekkejä tai muita highlight-efektejä. Sonyn televisio ei yllä valovoimaisuudessa kirkkaimpien LEDien tasolle.

Bravia AF8 sai äskettäin kauan odotetun päivityksen, ja tukee nyt Dolby Visionin HDR-formaattia, joka tarjoaa hieman laajemmin ja vaihtelevamman dynaamisen alueen sisältöihin, jotka tukevat sitä. Dolbysta pääsee nauttimaan nyt lähinnä sisäänrakennetuilla sovelluksilla, kuten Netflixillä – ulkoiset toimijat kuten Blu-ray-soittimet ja Apple vaativat oman päivityksensä. Kuvanlaatu saa huomattavaa lisäpotkua Dolbyn ollessa päällä, mutta samanlaista vau-efektiä ei synny kuin LG OLED C8:n kohdalla.

Väliaikainen palaminen?

Kuvan palaminen OLED-televisioissa on puhuttanut viime aikoina. Samaan tapaan kuin muutama vuosi sitten plasmanäytöissä, voi OLED-ruutuun jäädä näkyviin staattisia objekteja kuten kanavatunnuksia, valikoita tai tekstinpätkiä. Palaminen on yleensä väliaikaista, ja varjostuma katoaa hetken kuluttua itsestään. Bravia Af8:aa testatessamme huomasimme tietynlaisen sisällön jäävän ruudulle helposti (etenkin kalibroinnissa käytettävät mittausikkunat). Kun television käynnisti uudelleen, ongelma hävisi, joten palaminen ei ollut kovin häiritsevää – mutta mainitsemisen väärti kumminkin. Emme ole törmänneet vastaavaan LCD-LED-näytöissä.

Kalibrointi

Bravia KD-65AF8:n kalibrointi on melko helppo keikka, sillä Sonylla ei ole erityistä kalibrointisysteemiä tai CMS:ää – vain 10-pisteinen valkotasapaino. Niinpä emme päässeet korjaamaan väritasapainon melko pieniä virheitä (joita näkyi etenkin magentassa). Sonyn näytössä on toisaalta hyvä väridekooderi, joka tuottaa hyvät värit jo tehdasasetuksilla. Väripisteet ovat paikoillaan ilman suuria poikkeamia.

1 Extreme-prosessori on ehkä alan parhaita kuvankäsittelijöitä. ”Ehkä” on lauseessa mukana esittämässä varausta siitä, että jostain on ilmaantunut kilpailija sitten viime näkemän. Ainakin Sony on itse ilmoittanut, että tulossa on uusi X1 Ultimate -prosessori, joka varmaankin ennemmin tai myöhemmin tulee uuteen lippulaivamalliinkin.

Edeltäjänsä A1:n tapaan KD-65AF8 ei ole kirkkautensa puolesta kaikkein vakuuttavin esitys. LG:n kilpaileva mallin kirkkaus on 800 nitiä täydellä teholla, mutta Sony tyytyy 650 nitiin ja vaaleimmissa yksityiskohdissa vielä vähempään.

Äänenlaatu

Bravia AF8:n tapauksessa televisioruutu itsessään toimii kaiuttimena. Sony käyttää pieniä ”aktivaattoreita”, jotka saavat paneelin värisemään äänen vaikutuksesta. Lisäksi takaa löytyy perinteinen subwoofer. Ratkaisun etuna on kuvan ja äänen täydellinen synkka, kun molemmat syntyvät samassa paikassa. Äänenlaatu on yllättävän hyvä. Soundi on täyteläinen, selkeä ja erotteleva – tarpeeksi hyvä toimiakseen itsekseen eli tässä tapauksessa erillinen soundbar ei ole välttämätön.

Johtopäätökset

Sonyn AF8-sarjan OLED-tv yltää lähes ylistetyn A1-mallin tasolle. Erittäin ohuen rakenteensa ja näkymättömien kaiuttimiensa ansiosta AF8 sopii täydellisesti sellaiselle, joka haluaa samaa upeaa kuvan- ja äänenlaatua mutta hillitympää designia. KD-65AF8:ssa on luokkansa paras äänijärjestelmä ja äärimmäisen hyvä kuva! Malli muistuttaa toki liikaa viime vuoden A1-mallia ollakseen päivänselvä suosikki, mutta on ehdottomasti suositustemme arvoinen. Toisaalta odotamme mielenkiinnolla, aikooko Sony vetäistä hatusta ”AF9”-mallin tai vastaavan referenssimallin vielä tämän vuoden aikana.

Bästa pris på Sony KD-65AF8

Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android 7.0

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen sisääntulo

HDR: HDR10, Dolby Vision (tulossa)

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 3 300 €

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.