Mainos
Mainos
Mainos

Sony KD-65A1BAEP

Kesäkuu 2017Sony KD-65A1BAEP

Suuri askel Sonylle

Sonyn uusi OLED-tv on vaikuttava paketti, jossa yhdistyvät erinomainen kuvanlaatu, täyteläinen ääni ja innovatiivinen design. .

KD-65A1:ssa on ylivoimaisen hyvä kontrasti, musta ja värintoisto. Kaunis muotoilu. Myös äänenlaatu on tavanomaista parempi.
Kallistettu design tekee tv:stä hieman epäkäytännöllisen seinäasennettavaksi. Android-käyttöjärjetelmä kärsii yhä puutteista.

Sony ei ole OLED-maailmassa mikään aloittelija: se toi maailman ensimmäisen OLED-tv:n, XEL-1:n markkinoille jo 2007. 11-tuumainen, 960 x 540 pikselin resoluutiolla ja 2 500 euron hintalapulla varustettu televisio ei ollut valtaisa menestys. Sony pärjäsikin paremmin ammattilaiskäyttöön tarkoitetuilla OLED-näytöillä, ja heidän huippumallinsa BVMX300 toimii referenssitelevisiona kaikkein edistyksellisimmille HDR-tuotteille. Hintakin on erittäin pro: 30-tuumainen 4K-näyttö kustantaa sellaiset 45 000 dollaria!

A1-sarja on puolestaan Sonyn ensimmäinen varsinainen kotikäyttöön tarkoitettu ja suuriruutuinen OLED-televisiomallisto. Se edustaa parhainta premium-luokkaa hiottuine designeineen ja äänenlaatuineen, ja tällä hetkellä 65-tuumaisesta versiosta saa pulittaa 6 000 euroa. Sonylla ei olekaan tarvetta päästä kisaamaan budjettiluokan OLED-televisiossa esimerkiksi LG:n B6:n kanssa. Tämä on lippulaivatelevisio vaativille katsojille, ja se asettaa Sonyn jälleen kerran highend-sarjaan.

Design

Sonyn näyttö on kaunista katseltavaa. Televisio nojaa hieman taaksepäin takapuolen leveään jalkaan tukeutuen. Minimalistisesta ulkonäöstä ei erotu kaiuttimia eikä juuri kehystäkään, ja huoliteltu design antaakin vaikutelman korkeasta laadusta. Tämä on varmasti vuoden hienoimpia televisioita!

KD-65A1 on kuitenkin hankala asenettavaksi seinälle, koska oikeastaan kaikki ominaisuudet kaiuttimet, liitännät ja seinäkiinnikkeet löytyvät laitteen tukijalasta. Se on melko paksu, joten jos tv:n kiinnittää seinälle, se jää muutaman senttimetrin irti seinästä.

KD-65A1 on kaunista katsottavaa hiukan takakenollaan olevan asentonsa ansiosta. Kuva: Sony

 

Käyttö ja ominaisuudet

Designin puolesta KD-65A1 on ehdottomasti raikas tuulahdus usein melko tylsännäköisten televisioiden joukossa. Siihen nähden kauko-ohjain on hämmästyttävän ikävän näköinen ja vanhanaikainen. Se on ihan perinteinen mötikkä, jossa on paljon nappeja. Netflixin ja Googlen lisäksi muita pikanäppäimiä ei juuri ole. Mikrofoni ääniohjausta varten kuitenkin löytyy. IR-signaalin vastaanotin on sijoitettu näytön alaosaan, joten se saattaa helposti jäädä peittoon.

Sony käyttää Androidia smart-tv-alustanaan, ja meidän testilaitteessamme oli tuorein Android-versio 7.0 (Nougat), jossa on paljon uusia ominaisuuksia. Käyttäjäkokemus on kuitenkin tuttu, ja pitänee odottaa Android 8.0 -versiota ennen kuin näemme radikaaleja muutoksia grafiikoissa tai valikkorakenteessa. Isoin miinus tämänhetkisessä ulkonäössä on päävalikko, joka pomppaa aina kaikkein päällimmäiseksi peittäen muun sisällön, jota ehkä tarvitsisi nähdä. Käyttäjäystävällisempi valikko voisi sijoittua näytön alareunaan, kuten Samsungilla ja LG:llä. Niihin verrattuna Android on vähän sekavan tuntuinen.

Sonyn näyttö on tullut nopeammaksi, ja lähteiden, sovellusten ja kanavien välillä vaihtaminen käy entistä sutjakammin. Ei se yllä ihan Samsungin QLED-mallien vauhtiin, mutta ne ovatkin tässä suhteessa alan huippua. Testin aikana Sony jäi myös jumiin melko usein. Kokonaisuutena sanoisimme, että käyttäjäkokemus laskee hiukan yleisvaikutelmaa.

Kuvanlaatu

LG:n valmistamalla OLED-näytöllä varustettu Sonyn televisiolla on lähtökohtaisesti hyvät valmiudet erinomaiseen kuvanlaatuun, ja suorituskyvyltäkin on syytä odottaa huippulaatua. Kysymys kuuluukin lähinnä, että pystyykö Sony erottautumaan LG:stä ja muista kilpailijoista.

LG:n valmistamat OLED-näytöt ovat identtisiä keskenään, joten suurin ero eri mallien välillä löytyy kuvankäsittelystä. Sonyn valttina on erittäin tehokas videoprosessori X1 Extreme, jonka työkalupakista löytyy konsti poikineen paremman kuvanlaadun luomiseksi.

X1-prosessori huolehtii kaikesta kuvankäsittelystä, kuten kohinanpoistosta, väritasapainosta,sävykorjauksesta HDR-materiaalissa ja tavallisten HD-lähetysten korottamisesta 4K HDR -tasoiseksi. Lisäksi löytyy sellaisia suosittuja ominaisuuksia kuin MotionFlow, joka pehmentää liikeitä, sekä Smooth Gradation värien pehmeään liukumiseen.

Testissä käytimme Sony KD-65A1:stä vierekkäin LG OLED65E7V:n kanssa, ja kävi ilmeiseksi, että näillä kahdella on enemmän yhteistä kuin eroja. OLED toimii molemmissa tekniikalle totuttuun tapaan: musta on sysimustaa, kontrasti erinomainen ja värintoisto katselukulmasta riippumatta upea. Joitakin erojakin löytyi.

Ensinnäkin Sonylla on huomattavasti vähemmän kohinaa tavallista tv-sisältöä katsoessa (HD-lähetys Canal Digital -satelliittilautasen kautta). Liikkeet näyttävät sulavammilta etenkin kameran liikkuessa. KD-65A1 (MotionFlow aktivoituna) pitä liikkeet terävinä siinä missä LG jää vähän puolitiehen. Ero ei ole suuren suuri, mutta sen verran näkyvä, että suosimme Sonya tavalliseen televisionkatseluun ja urheilun seuraamiseen.

Sonyn näyttö näyttää erityisen herkulliselta Ultra-HD Blu-ray -materiaalin kanssam mutta esittää HDR-videota hiukan toisin kuin LG. Uudet HDR-elokuvat ovat enimmäiskirkkaudeltaan joko 1 000 tai 4 000 nitiä, johon OLED ei tällä hetkellä pääse lähellekään. Niinpä on tehtävä kompromissi kirkkauden ja yksityiskohtien välillä. On selvää, että Sony on päätynyt eri ratkaisuun kuin LG: KD-65A1:ssa on yleisesti kirkkaampi kuva kuin 65E7V:ssä, mutta tarjoaa myös kirkkaita yksityiskohtia. LG:n kuva on yleisesti tummempi, mutta saa toisaalta enemmän varjoja kirkkaisiin alueisiin. Ei ole mitän sääntöä siitä, kumpi on parempi tai oikeampi, mutta käytännössä pidimme enemmän Sonyn versiosta.

Netfilxia katsellessa kuva muuttuu. Toisin kuin LG, Sony ei tue Dolby Vision HDR -formaattia. Ainakaan vielä, sillä päivitys on luvattu tulevan firmwaren-päivitykseen. Kirjoitushetkellä LG on ainoa, joka tukee DV-materiaalia suoraan paketista otettuna. Kuten kerroimme LG 65E7V:n testissämme, on Dolbyn standardi ylivoimainen optimaalisen kontrastin tuottamisessa kohtaus kohtaukselta. Kun vertaa Netflix-sarja ”Iron Fistiä” vierekkäin, on LG:llä selvästi enemmän yksityiskohtia tummilla alueilla ja enemmän painetta valkoisilla alueilla. Molempien maailmojen parhaat, siis. Tällä hetkellä emme tietenkään osaa sanoa, mihin Sony pystyy hankittuaan tuen samalle fromaatille, mutta on LG:lle eduksi, että se tukee Dolbyä alusta alkaen.

Äänenlaatu

Sonyn äänijärjestelmä on niin erityinen, että se ansaitsee oman kappaleensa. Sonyn ääni-insinöörit ovat nimittäin keksineet käyttää OLED-paneelia itseään kaiuttimen kalvona! Nerokkaan ratkaisun nimi on Acoustic Surface.

OLED-näytön takapuolella on kaksi akustista ”aktivaattoria”, jotka värisyttävät paneelia ääniaaltojen tahtiin. Vakuuttava stereoääni on saatu aikaiseksi niin, että oikea ja avsen aktivaattori jakavat paneelin puoliksi, ja bassosta huolehtii subwoofer-elementti, joka löytyy laitteen takaa.

Pienet, isoa levyä värisyttävät aktivaattorit eivät ole uusi keksintö, mutta tietääksemme tämä on ensimmäinen kerta, kun joku keksii käyttää tekniikkaa televisiossa. Soundi on erinomainen: taakse sijoitetuilta kaiuttimilta voisi odottaa hieman sulkeutunutta ja verhottua ääntä, mutta tässä tapauksessa niin ei pääse käymään. Soundia luonnehtii parhaiten loistava yhteys äänen ja kuvan välillä. Bassolla on tukevat juuret, puhe kuuluu selkeästi ja samoin ääniefektit ovat kirkkaita. Yksinkertaisesti kerrottuna: innovatiivinen idea toimii erinomaisesti ja on kaiken lisäksi lähes näkymätön.

Takapuoli on lähes yhtä upea kuin etupuolikin ja kätkee liitännät ja kaiuttimet. Kuva: Sony

 

Sony KD-65A1:n kalibrointi

Sonyn OLED-näytössä ei ole yhtä edistyksellisiä kalibrointimahdollisuuksia kuin LG:llä. Tässä ei ole CMS-hallintaa (Color Management System), joten pää- ja sekundäärivärien säätämisessä on rajoitteensa. Valkotasapainoa säädetään portaittain, mikä tekee siitä helpon säädettävän. Hyvä uutinen on se, että television testitulokset ovat todella hyvät suoraan tehdasasetuksilla, joten omia korjauksia ei juurikaan edes tarvitse tehdä.

Japanilaiset ovat epäilemättä kopioneet eteläkorealaisilta pari kikkaa, sillä Sony onnistuu jopa ylittämään LG:n joissain kohdin. Väritasapaino on kohdillaan, mikä osoittaa, että Sonylla on hyvä väridekooderi, joka toistaa värit koskemattomina. Keskimääräinen delta-poikkeamakalibroinnin jälkeen oli ennätysalhainen 0,78 (LG:llä 0,96).

Sony seuraa myös EOTF-käyrän melko uskollisesti, mutta enimmäiskirkkaus on selvästi alhaisempi kuin LG:llä. LG saa puriistettua itsestään 800 nitiä, kun Sony saa aikaiseksi vain 650 nitiä uhraten näin pari HDR-signaalin kirkkaampaa kohtaa korkeamman keskikirkkauden puolesta.

Johtopäätökset

Huomioiden Sonyn pitkän uran loistotelevisioiden valmistajana oli meillä kovat odotukset uuden KD-65A1:n suhteen ja ne onneksi täyttyivät suurimmaksi osaksi. Sonyn tv on poikkeuksellisen tyylikäs, kaiuttimet innovatiiviset ja kuvanlaatu juuri niin hyvä kuin OLED-näytöltä odottaakiin. Edellisten lisäksi erinomaiset ominaisuudet tekevät tästä televisiosta todella haluttavan. Nurisemme hiukan ANdroid-alustan käyttäjäystävällisyydestä ja olisimme suoneet, että Sonyssa on jo valmiiksi tuki Dolby Vision HDR:lle ilman, että tarvitsee odottaa seuraavaa päivitystä. Näistä huolimatta Sonyn OLED on vahvoilla tämän vuoden highend-televisioiden sarjassa!

Bästa pris på Sony KD-65A1BAEP

Sony KD-65A1BAEP

65-tuumainen 4K-OLED

4 HDMI, 3 USB

Android 7.0 (Nougat)

HDR/HLG/Dolby Vision

Hinta: 6 000 €

Verkkosivusto: sony.fi

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.