: LGOLED55B7V

Menestysmalli

LG:n kohtuuhintainen OLED55B7V on tämän hetken parhaita televisiohankintoja.

 itemprop

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomainen kontrasti ja musta, hyvin toimiva alusta ja tärkeimpien palveluiden tuki tekevät LG OLED55B7V:stä loistavan yleistelevision.
Ääni on hieman ohut ja sulkeutunut.

LG OLED55B7V

55-tuumainen 4K OLED

3840 x 2160

Dolby Vision/HDR

4 HDMI, 3 USB

Magic Remote

Verkkosivusto: lg.com/fi

Hinta: 2 000 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

LG:llä on nyt myötätuuli matkassa. Heidän OLED-näyttöjään pidetään kuvanlaadultaan parhaina, mitä rahalla saa, ja kontrasti ja musta ovat huippuluokkaa.

Kilpailijatkin tietävät tämän, ja monet ostavatkin lisenssillä LG:n tekniikkaa omiin malleihinsa. Tällä hetkellä asiakkaita ovat ainakin Sony, Panasonic, Philips, Grundig j Loewe, mutta itse Bang & Olufsenkaan ei taida olla kaukana.

Sanomattakin on selvää, että huippulaatu maksaa. OLED on yhä premium-luokan tuote, joka maksaa paljon enemmän kuin tavallinen LCD-televisio, ja tilanne ei ole muuttumassa aivan pian. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta!

Edullinen OLED-tv

Viime vuoden budjettimalli OLED55B6V on ollut LG:n myydyimpiä malleja. Se on markkinoiden halvin OLED ja saatavilla vielä joistakin paikoista – mutta kun varastot tyhjenevät, astuu kuvaan 55B7V!

Tämän vuoden uutuusmalli B7 on totuttuun tapan aluksi hieman hinnakkaampi, tällä hetkellä hintaa on pari tonnia. Siinä on kuitenkin päivitetty OLED-näyttö, tehokkaampi kuvankäsittely ja nopeampi smart-tv kuin edeltäjässään.

Design

B7-sarja on paljon edullisempi kuin LG:n ylellisempi OLED-mallisto, ja suurin osa hintaerosta selittyy rakenteen laadusta ja viimeistelystä. Esimerkiksi 65E7V-mallin hienostunut design perustuu lasin päälle liimattuun OLED-paneeliin, kun taas huippumalli W7 on niin ohut, että se kiinnittyy seinään magneeteilla. Näihin verrattuna B7 on tavallisempi harmaine metallikehyksineen, vaikka ei mikään tylsimys sekään. Näyttö on ohut, ja kaareva hopeanvärinen jalka korostaa sen litteyttä. Televisio on hyvin minimalistinen ja sopii helposti millaiseen olohuoneen tahansa.

Käyttö ja ominaisuudet

OLED 55B7V käyttää WebOS 3.5 -käyttöjärjestelmää, joka on LG:n itse kehittämä smart-tv-alusta. Käyttö perustuu kosketuksella ohjattavaan Magic Remote -kaukosäätimeen. Tämän vuoden malli on entistäkin nopeampi ja kilpailee Samsungin Tizenin kanssa parhaasta käyttäjäkokemuksesta – Androidia käyttävät televisiot jäävät siis kakkoseksi! Televisio menee nopeasti päälle ja vaihto valikoiden ja sisältöjen välillä käy ennätysajassa. Valikon voi kustomoida itselleen sopivaksi lempisisällöillään ja -sovelluksillaan, ja kaukosäätimellä voi ohjata muitakin laitteita.

mainos

Mittasimme kuvan viiveeksi noin 25 ms Leo Bodnar -testissämme – napakymppi pelaajien näkökulmasta siis.

mainos

Kuvanlaatu

OLED tarjoaa joitakin selviä etuja kuvanlaadun kannalta. Ei ole sattumaa, että OLED-tekniikka on viime aikoina juhlinut vertailuissa ja testeissä. OLED-näyttö sytyttää ja sammuttaa jokaisen pikselin erikseen, minkä ansiosta kontrasti pysyy koko ajan parempana LCD-paneeleihin verrattuna. Eikä tarvitse olla mikään asiantuntija huomatakseen eron.

B7:ssä on kaikki ominaisuudet, joita odotamme OLED-televisiolta: musta on todella mustaa, toisin kuin LCD-näyttöjen usein hieman sinertävä musta. Syvän musta taustaväri tekee muista väreistä eläväisemmät ja kontrastisemmat. Lisäksi kuva ei vääristy, vaikka sitä katsoisi sivustakin.

B7 on hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä B6, mutta parannuksiakin on: kontrasti ja kirkkaus ovat parantuneet kehittyneemmän kuvankäsittelyn ansiosta. Paneelin lasi ei myöskään heijasta punaista vivahdetta kuten viime vuoden malli. Liikkeet toistuvat pehmeämmin ja sulavammin, ja panoraamoissa terävyys säilyy paremmin. B7 ei toisaalta yllä liikkeissä yhtä sulavalle tasolle kuin Sonyn A1 OLED.

Reunavalaistuja LCD-näyttöjä vaivaa usein epätasainen kirkkaus eli ”clouding”. Tällainen ei vaivaa OLED557V-mallia. Havaitsimme tosin muutaman pysty- ja vaakasuuntaisen raidan tummia taustoja vasten. Ne jäivät kummittelemaan testikuvistamme, mutta eivät tuntuneet häiritseviltä. Kunhan ei laita televisiota odotustilaan katselun jälkeen (LG tekee ”näytön pesun” ennen täydellistä sammumistaan) ei kuvien kiinnipalamisesta tarvitse huolehtia.

mainos

Erinomainen HDR-kontrasti

Kun ostaa uuden television, on tietysti hienoa päästä katselemaan uusimpia elokuvia ja sarjoa Blu-rayltä ja suoratoistopalveluista. Tärkeä tekijä tässä on HDR-videostandardi (High Dynamic Range), joka vahvistaa kontrastia ja värispektriä. HDR:n suhteen jo valmiiksi voimakaskontrastinen OLED on elementissään.

LG:n näytöillä on tässä selkeä etu, ja meidän mielestämme ne toistavat HDR-kuvaa Dolby Visionilla parhaiten. Dolbyn oma HDR-formaatti tarjoaa huomattavasti enemmän pelivaraa kontrastin ja kirkkauden suhteen kuva kuvalta, dynaamisen metadatan ansiosta. Verrattuna tavalliseen HDR10-formaattin, joka asettaa kirkkauden aina samalle tasolle yhdelle elokuvajaksolle kerrallaan.

HDR10 on avoin standardi, kun taas Dolby vaatii lisenssin ja tietynlaisen laitteiston toimiakseen. Tästä syystä kaikki valmistajat eivät ole ottaneet sitä käyttöönsä. Kun katsoo LG:n OLED-näyttöjä rinnan kilpailijoiden televisioiden kanssa, ei jää epäilystäkään siitä, etteikö Dolbyn versio näyttäisi selvästi eloisammalta. Netflixin sarjat toistuvat yksityiskohtaisemmin ja nyanssit tummasta kirkkaaseen kuvaan näkyvät paremmin. LG on etulyöntiasemassa Philipsiin ja Panasoniciin nähden, sillä ne eivät tue Dolbyn HDR:ää.

Kalibrointi

LG on saanut kritiikkiä aiemmissa testeissä valikoistaan, jotka eivät helpota kalibrointia. Tämän vuoden mallia on paranneltu tässäkin suhteessa. Taustaväri on musta häikäisevän valkoisen sijaan, ja edistyneempien säätöjen tekeminen on hieman helpompaa. Automaattinen kalibrointi (CALman Autocal) olisi kyllä poikaa, ja sellainen löytyy nykyään Panasonicilta ja Samsungilta. Kalibrointi vie LG:llä siis pidemmän ajan.

Gammakäyrä on tehdasasetuksilla hieman tumma ja epätasainen. Huolellisen 20-pisteisen valkotasapainokalibroinnin jälkeen siitäkin saatiin täydellinen. Tämän vuoden malleissa on värikoodaus parempaa ja tasaisempaa (”lookup table”, jossa useampia vertailupisteitä), joten värit asettuvat nätisti paikoilleen. Kalibroinnin jälkeen saimme 0,76 pistettä Colorchecker-testissä ja siistin väritasapainon, täysin linjassa ammattilaistasoisten studionäyttöjen kanssa. Upeaa!

Mittasimme myös kirkkauden, joka osoittautui matalammaksi kuin 65-tuumaisessa 65E7V-mallissa. Enimmäiskirkkaus on kutakuinkin sama (680 nitiä, kun 10 % näytöstä on täysin valkoista), mutta laskee yhä jyrkemmin, kun testi-ikkunaa kasvattaa.

Äänenlaatu

LG:n näytöissä ei ole erityisiä ääniratkaisuja, vain yksinkertaiset ja eteenpäin suunnatut kaiuttimet paneelin alareunassa. Kaiuttimet toimivat ihan kohtalaisesti puheen ja viihteen kannalta, mutta musiikkiin, elokuviin ja sarjoihin ne eivät riitä. 55OLEDB7V ansaitseekin kunnollisen soundbarin ja subwooferin (esimerkiksi LG:n oma SJ950), joka vie äänen aivan uuteen ulottuvuuteen.

Johtopäätökset

LG OLED55B7V vertautuu kontrastinsa ja mustansa puolesta parhaimpiin LCD-näyttöihin ja se muistuttaa kuvanlaadultaan paljon LG:n paljon kalliimpaa E7-mallia. Äänenlaatu ei ole ihmeellinen, mutta parasta mahdollista kuvanlaatua järkihintaan kaipaavan kannattaa tutustua LG:n edulliseen OLED-televisioon – se on tällä hetkellä parhaita hankintoja laatunsa ja hintansa puolesta.

picture3 picture1
<
>
LG OLED55B7V on minimalistinen ja sopii tilaan kuin tilaan.
Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös