Testissä : LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Upea kontrasti, musta ja värintoisto sekä tuki usealle formaatille tekevät tästä mallista mahtavan television sarjamaratoneista nauttimiseen.
Tyylikkäästä ulkonäöstään huolimatta E8 ei pysty täysin perustelemaan hintaeroaan C8- ja B8-malleihin.

Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: WebOS 4.0

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen

HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision, Technicolor

Muuta: Dolby Atmos -yhteensopiva

Verkkosivusto: lg.com

Hinta: 5 700 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Alusta alkaen OLED on tarkoittanut yhtä kuin tyylikäs design, mahtava suorituskyky ja iso hintalappu. Nyt hinnat ovat tulossa alas, ja 65-tuumaisen OLED-television voi jo saada parilla tonnilla. Tämä pätee toki vanhempiin malleihin ja perusversioihin eikä koske highend-herkkuja. Jos haluaa vain parasta kuvanlaadun ja designin suhteen, täytyy olla valmis maksamaan enemmän.

LG:n E-sarja on aina koostunut korkealaatuisista ja -hintaisista malleista, eikä tämän vuoden OLED65E8 ole poikkeus. Se ja ohuen ohut ”Wallpaper” OLED W8 ovat tämän vuoden ylellisimmät LG-televisiot.

OLED E8: Design

Kun E8:aa riisuu pakkauksestaan, huomaa ensimmäisenä, että se tuntuu painavalta, laadukkaalta ja ylelliseltä. B8 ja C8 edustavat tavanomaisempaa laatua muoveineen ja metalleineen, mutta E8:n design, ”Picture on Glass”, on ylellisesti tehty liimaamalla OLED-paneeli karkaistuun lasiin. Lasi tekee kuvasta painavamman, jäykemmän ja vakaamman. B8- ja C8-malleissa kuva saattaa joskus aaltoilla hyvin ohuen paneelin vuoksi, mutta E8:n kuva on täysin sileä ja pysyy paikoillaan. Lasi tekee E8:sta myös pikkusisaruksiaan paksumman, mutta eipähän se ainakaan tunnu hauraalta liikuteltaessa.

LG:n ruudun voi sijoittaa tason lisäksi toki myös seinälle. Molemmissa tapauksissa lasi saa aikaan leijuvan vaikutelman. Kelpaisi omaankin olohuoneeseen! Ainoa miinus tulee siitä, ettei LG ole onnistunut ratkaisemaan johtojen piilotusta kovin huomaamattomasti.

Lasilevy ulottuu alas asti, jossa se kohtaa hillityn jalustan. Ruudun alapuolelta löytyy myös eteenpäin suunnattu kaiutinosa.

(Kuva: LG)

Käyttö ja ominaisuudet

E8 näyttää paljon hienommalta kuin B8- ja C8-sarjojen vastaavat mallit. Sisäpuolelta eroja löytyy kuitenkin vähemmän kuin yhtäläisyyksiä. E8 käyttää samaa WebOS 4.0 -käyttöjärjestelmää kuin muutkin LG:n televisiot, eikä siinä ole mitään vikaa. Valikko ja Magic Remote -kosketuskaukosäädin ovat yhä suosikkejamme. LG:n näyttö käynnistyy silmänräpäyksessä standby-tilasta ja vaihtaa yhtä nopeasti sisältöjen välillä. Sovelluksia ja muuta sisältöä on paljon tarjolla, kuten Netflix ja Amazon Prime.

Kuvanlaatu

OLED65E8-televisiossa on 2018-vuosikerran OLED-huippupaneeli yhdistettynä tehokkaaseen kuvankäsittelyyn. Se edustaa eteläkorealaisten vastikään kehittämää Alpha 9 -prosessoria. E8:lla ja C8:lla on siis paljon yhteistä, ja jälkimmäisestä meillä onkin paljon hyvää sanottavaa.

mainos

OLED-paneelin uskomaton kuvanlaatu lienee tuttua kauraa jo kaikille lukijoillemme, mutta kertaus ei ole koskaan pahitteeksi. OLED-näytössä jokainen pikseli valaisee itse itsensä (self-emissive). Teknologian ansiosta kontrasti on ilmiömäinen ja musta oikeasti mustaa, mikä tarjoaa erinomaisen taustan elokuviin ja sarjoihin. Valo ei sirotu häiritsevästi, vaan kuva säilyy kristallinkirkkaana, olipa katsoja sitten suoraan tv:n edessä tai sen sivulla.

mainos

Kaikki LG:n uutuudessa huutaa elokuvia. Aloitamme Ready Player One -scifipläjäyksellä ja ihastelemme sen väri-ilotulitusta. Steven Spielberg vie meidät virtuaalisen unimaailmaansa eikä LG:n televisio seiso vision tiellä vaan välittää kaiken kuten on tarkoitettu. Leffa näyttää melkeinpä paremmalta kuin nähdessämme sen ensimmäisen kerran elokuvateatterissa! Pelipuolelta otimme testiin Oasiksen, joka tekee nopeita hyppäyksiä ajassa ja paikassa, ja LG pysyy haastavan kuvamateriaalin kyydissä lisäämättä väreihin kylläisyyttä tai kohinaa. Kuva näyttää taianomaiselta.

On syytä huomauttaa, että katselemme – ei vaan nautimme – elokuvista parhaalla mahdollisella laadulla, 4K Blu-rayltä ja Dolby Vision HDR-formaatilla. Dolby-versio näyttää supersiistiltä ja antaa LG:lle etulyöntiaseman niihin televisioihin nähden, jotka eivät tue lisenssiä vaativaa formaattia.

LG-ruutu on täydellinen leffojen ja sarjojen ahmimiseen. Tarvitsee vain himmentää valaistusta ja antaa ohjelman häikäistä kontrastirikkaalla kuvallaan. Liikkeet toistuvat LG:n televisiolla erittäin pehmeästi, ja urheilu ja pelit toistuvat sulavin ja puhtain liikkein.

OLED65E8:lta ei kuitenkaan puutu kilpailijoita: myös Sonylla, Panasonicilla ja Philipsilla on uskomattoman hyviä OLED-televisioita – joissa on myös pientä ekstraa. Sony AF8 ja AF9 tarjoavat lisäksi innovatiivisen kaiutinratkaisun, Panasonic studiotasoista kuvatarkkuuta ja tehokkaan audion, ja Philips elämyksellisen Ambilight-valaistuksen. Muilla on siis tarjota jotakin pientä lisäherkkua, jota LG E8:sta jää kaipaamaan.

mainos
(Kuva: LG)

Äänenlaatu

E7-mallissa oli soundbar upotettuna jakustaan. Tämän vuoden E8-mallissa on tyydytty huomattavasti ohuempaan ratkaisuun. Se ikävä kyllä myös kuuluu: vaikka ääni on täyteläisempi ja selkeämpi kuin OLED65B8-mallissa, ei vau-efektiä synny. Puhe erottuu selkeästi eteenpäin suunnattujen kaiutinten ansiosta. Ero ei kuitenkaan ole niin suuri kuin odottaisi. Musiikin kuuntelu paljastaa häiritsevää resonanssia bassoa. Soitimme kokeeksi haastavan Boz Scaggsin ”Thanks to you” -kappaleen, joka sai koko television tärisemään!

LG E8 voi vain haaveilla erottuvasta ja voimakkaasta soundista, jollainen Sonyn OLED-telkkareissa on, eikä äänenlaatu yllä myöskään Panasonic 65FZ950 -mallin Technics-kaiuttimille. Ilahduttava ominaisuus on kuitenkin tuki Dolby Atmos -äänelle, eli LG E8 vastaanottaa, dekoodaa ja toistaa kolmiulotteista ääntä. Erityisen mukava ominaisuus on, jos haluaa liittää televisioon ulkoisen Atmos-soundbarin. Ja kyllähän sitä haluaa!

(Kuva: LG)

Johtopäätökset

Paperilla LG OLED65E8 tarjoaa kaikkea, mitä tarvitaan upeaan televisiokokemukseen: kirkkaan kuvan, käyttäjäystävälliset toiminnot, tyylikkään ulkonäön ja laadukkaan rakenteen. Miinusta tulee korkeasta hinnasta: E8-mallin on vaikea perustella hintaeroaan edullisempiin ja samalla kuvapaneelilla ja tekniikalla varustettuihin B8- ja C8-malleihin. Ääni ei yllä odotusten tasolle. Jos design ei ole ykkösprioriteetti, suosittelemme tämän sijaan komboa OLED65C8 + kunnollinen soundbar.

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös