Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Upea kontrasti, musta ja värintoisto sekä tuki usealle formaatille tekevät tästä mallista mahtavan television sarjamaratoneista nauttimiseen.
Tyylikkäästä ulkonäöstään huolimatta E8 ei pysty täysin perustelemaan hintaeroaan C8- ja B8-malleihin.

Alusta alkaen OLED on tarkoittanut yhtä kuin tyylikäs design, mahtava suorituskyky ja iso hintalappu. Nyt hinnat ovat tulossa alas, ja 65-tuumaisen OLED-television voi jo saada parilla tonnilla. Tämä pätee toki vanhempiin malleihin ja perusversioihin eikä koske highend-herkkuja. Jos haluaa vain parasta kuvanlaadun ja designin suhteen, täytyy olla valmis maksamaan enemmän.

LG:n E-sarja on aina koostunut korkealaatuisista ja -hintaisista malleista, eikä tämän vuoden OLED65E8 ole poikkeus. Se ja ohuen ohut ”Wallpaper” OLED W8 ovat tämän vuoden ylellisimmät LG-televisiot.

OLED E8: Design

Kun E8:aa riisuu pakkauksestaan, huomaa ensimmäisenä, että se tuntuu painavalta, laadukkaalta ja ylelliseltä. B8 ja C8 edustavat tavanomaisempaa laatua muoveineen ja metalleineen, mutta E8:n design, ”Picture on Glass”, on ylellisesti tehty liimaamalla OLED-paneeli karkaistuun lasiin. Lasi tekee kuvasta painavamman, jäykemmän ja vakaamman. B8- ja C8-malleissa kuva saattaa joskus aaltoilla hyvin ohuen paneelin vuoksi, mutta E8:n kuva on täysin sileä ja pysyy paikoillaan. Lasi tekee E8:sta myös pikkusisaruksiaan paksumman, mutta eipähän se ainakaan tunnu hauraalta liikuteltaessa.

LG:n ruudun voi sijoittaa tason lisäksi toki myös seinälle. Molemmissa tapauksissa lasi saa aikaan leijuvan vaikutelman. Kelpaisi omaankin olohuoneeseen! Ainoa miinus tulee siitä, ettei LG ole onnistunut ratkaisemaan johtojen piilotusta kovin huomaamattomasti.

Lasilevy ulottuu alas asti, jossa se kohtaa hillityn jalustan. Ruudun alapuolelta löytyy myös eteenpäin suunnattu kaiutinosa.

(Kuva: LG)

Käyttö ja ominaisuudet

E8 näyttää paljon hienommalta kuin B8- ja C8-sarjojen vastaavat mallit. Sisäpuolelta eroja löytyy kuitenkin vähemmän kuin yhtäläisyyksiä. E8 käyttää samaa WebOS 4.0 -käyttöjärjestelmää kuin muutkin LG:n televisiot, eikä siinä ole mitään vikaa. Valikko ja Magic Remote -kosketuskaukosäädin ovat yhä suosikkejamme. LG:n näyttö käynnistyy silmänräpäyksessä standby-tilasta ja vaihtaa yhtä nopeasti sisältöjen välillä. Sovelluksia ja muuta sisältöä on paljon tarjolla, kuten Netflix ja Amazon Prime.

Kuvanlaatu

OLED65E8-televisiossa on 2018-vuosikerran OLED-huippupaneeli yhdistettynä tehokkaaseen kuvankäsittelyyn. Se edustaa eteläkorealaisten vastikään kehittämää Alpha 9 -prosessoria. E8:lla ja C8:lla on siis paljon yhteistä, ja jälkimmäisestä meillä onkin paljon hyvää sanottavaa.

OLED-paneelin uskomaton kuvanlaatu lienee tuttua kauraa jo kaikille lukijoillemme, mutta kertaus ei ole koskaan pahitteeksi. OLED-näytössä jokainen pikseli valaisee itse itsensä (self-emissive). Teknologian ansiosta kontrasti on ilmiömäinen ja musta oikeasti mustaa, mikä tarjoaa erinomaisen taustan elokuviin ja sarjoihin. Valo ei sirotu häiritsevästi, vaan kuva säilyy kristallinkirkkaana, olipa katsoja sitten suoraan tv:n edessä tai sen sivulla.

Kaikki LG:n uutuudessa huutaa elokuvia. Aloitamme Ready Player One -scifipläjäyksellä ja ihastelemme sen väri-ilotulitusta. Steven Spielberg vie meidät virtuaalisen unimaailmaansa eikä LG:n televisio seiso vision tiellä vaan välittää kaiken kuten on tarkoitettu. Leffa näyttää melkeinpä paremmalta kuin nähdessämme sen ensimmäisen kerran elokuvateatterissa! Pelipuolelta otimme testiin Oasiksen, joka tekee nopeita hyppäyksiä ajassa ja paikassa, ja LG pysyy haastavan kuvamateriaalin kyydissä lisäämättä väreihin kylläisyyttä tai kohinaa. Kuva näyttää taianomaiselta.

On syytä huomauttaa, että katselemme – ei vaan nautimme – elokuvista parhaalla mahdollisella laadulla, 4K Blu-rayltä ja Dolby Vision HDR-formaatilla. Dolby-versio näyttää supersiistiltä ja antaa LG:lle etulyöntiaseman niihin televisioihin nähden, jotka eivät tue lisenssiä vaativaa formaattia.

LG-ruutu on täydellinen leffojen ja sarjojen ahmimiseen. Tarvitsee vain himmentää valaistusta ja antaa ohjelman häikäistä kontrastirikkaalla kuvallaan. Liikkeet toistuvat LG:n televisiolla erittäin pehmeästi, ja urheilu ja pelit toistuvat sulavin ja puhtain liikkein.

OLED65E8:lta ei kuitenkaan puutu kilpailijoita: myös Sonylla, Panasonicilla ja Philipsilla on uskomattoman hyviä OLED-televisioita – joissa on myös pientä ekstraa. Sony AF8 ja AF9 tarjoavat lisäksi innovatiivisen kaiutinratkaisun, Panasonic studiotasoista kuvatarkkuuta ja tehokkaan audion, ja Philips elämyksellisen Ambilight-valaistuksen. Muilla on siis tarjota jotakin pientä lisäherkkua, jota LG E8:sta jää kaipaamaan.

(Kuva: LG)

Äänenlaatu

E7-mallissa oli soundbar upotettuna jakustaan. Tämän vuoden E8-mallissa on tyydytty huomattavasti ohuempaan ratkaisuun. Se ikävä kyllä myös kuuluu: vaikka ääni on täyteläisempi ja selkeämpi kuin OLED65B8-mallissa, ei vau-efektiä synny. Puhe erottuu selkeästi eteenpäin suunnattujen kaiutinten ansiosta. Ero ei kuitenkaan ole niin suuri kuin odottaisi. Musiikin kuuntelu paljastaa häiritsevää resonanssia bassoa. Soitimme kokeeksi haastavan Boz Scaggsin ”Thanks to you” -kappaleen, joka sai koko television tärisemään!

LG E8 voi vain haaveilla erottuvasta ja voimakkaasta soundista, jollainen Sonyn OLED-telkkareissa on, eikä äänenlaatu yllä myöskään Panasonic 65FZ950 -mallin Technics-kaiuttimille. Ilahduttava ominaisuus on kuitenkin tuki Dolby Atmos -äänelle, eli LG E8 vastaanottaa, dekoodaa ja toistaa kolmiulotteista ääntä. Erityisen mukava ominaisuus on, jos haluaa liittää televisioon ulkoisen Atmos-soundbarin. Ja kyllähän sitä haluaa!

(Kuva: LG)

Johtopäätökset

Paperilla LG OLED65E8 tarjoaa kaikkea, mitä tarvitaan upeaan televisiokokemukseen: kirkkaan kuvan, käyttäjäystävälliset toiminnot, tyylikkään ulkonäön ja laadukkaan rakenteen. Miinusta tulee korkeasta hinnasta: E8-mallin on vaikea perustella hintaeroaan edullisempiin ja samalla kuvapaneelilla ja tekniikalla varustettuihin B8- ja C8-malleihin. Ääni ei yllä odotusten tasolle. Jos design ei ole ykkösprioriteetti, suosittelemme tämän sijaan komboa OLED65C8 + kunnollinen soundbar.

Bästa pris på LG OLED65E8PLA

Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: WebOS 4.0

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen

HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision, Technicolor

Muuta: Dolby Atmos -yhteensopiva

Verkkosivusto: lg.com

Hinta: 5 700 €

LG OLED65E8PLA produktside

Lisää

Keskustelu
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

Mainos
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Mainos
Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.