Mainos
Mainos
Mainos

LG OLED65E7V

Kesäkuu 2017LG OLED65E7V

Voittoruutu

Herkullinen design ja äärimmäisen hieno kuvanlaatu tekevät LG:n OLED-televisiosta varman voittajan tv-kisassa.

Kontrasti on ylivoimaisen hyvä, musta on sysimustaa ja kirkkaus loistava, joten LG OLED 65E7V on erinomainen valinta niin urheilun, sarjojen ja elokuvien katsomiseen kuin pelaamiseenkin.
Hinta nostaa hien pintaan. LG:llä on edullisempiakin malleja, joissa kuvanlaatu on lähes yhtä hyvä.

Ei ole epäillystäkään: vuosi 2017 on OLED-televisioiden läpimurtovuosi. LG on pitkään hallinnut yksinään OLED-teknologiaa, mutta tänä vuonna omat OLED-mallinsa tuo myös esimerkiksi Sony, Panasonic ja Philips. Mutta OLED-näytöt, ne tulevat kaikki silti LG:ltä – aikamoinen luottamuksen osoitus kilpailijoilta!

Se, että yhä useammat valmistajat haluavat päästä käsiksi OLED-markkinoihin, ei ole ihme: teknologia tarjoaa lyömättömiä etuja kontrastin, mustuuden, värintoiston ja katselukulman suhteen. Tämä kaikki yhdessä tarkoittaa ylittämättömän hyvää kuvanlaatua.

LG valmisti viime vuoden selkeästi parhaan television, 65E6V-mallin, jonka julistimme vuoden parhaaksi highend-televisioksi. Odotukset sen seuraajan 65E7V:n suhteen ovat siis syystäkin korkealla!

LG OLED65E7V on todella ohut. Kaiuttimet on sijoitettu edessä olevaan soundbariin.

 

OLED 65E7V

Yhä tiukemmaksi käyvän kotiteatterikilpailun kiristyessä eikä vähiten Samsungin QLED-television aiheuttaman suoran kilpailun myötä LG:n on täytynyt parantaa vuoden 2016 mallejaan monilta kohdin.

65E7V:n näyttö on periaatteessa sama kuin viime vuoden malleissa (LG uusii näyttönsä kahden vuoden välein). Ero löytyykin päivitetyissä siruissa ja kuvaprosessorissa (software). 65E7V on varustettu myös uudella heijastuksia minimoivalla suodattimella, joka on myöskin poistanut magentaan taittuvan värivirheen, joka on vaivannut edeltäviä malleja.

Tässä on ilmiselvä highend-televisio, jos mikä. Hinta 65-tuumaiselle E-sarjan laitteelle on 6 000 euroa, vaikka voimmekin toki odottaa hinnan tulevan myöhemmin alaspäin. Edeltäjä maksoi lanseerauksensa jälkeen 65E6V noin 8 000 euroa, mutta sesongin kuluessa hinta tippui lähes puoleen alkuperäisestä.

Kuva: LG

 

Design

LG on herättänyt huomiota tämän vuoden lippulaivamallillaan, lehtimäisen ohuella OLED 65W7V -televisiolla, joka ripustetaan seinälle magneeteilla. Meidän silmissämme myös 65E7V näyttää todella hyvältä! E7V-mallissa on niin kutsuttu ”Picture on glass” -näyttö, jossa OLED-näyttö on liimattu aivan ohuen lasin päälle. Lopputulos on tyylikäs ja ilmavan kehyksetön, ja sen rakenne vahvistaa ehkä muutoin haurasta OLED-paneelia. Televisio ei ole juuri kännykkään paksumpi, mutta paksunee hieman alareunastaan, jonne on sijoitettu elektroniikka, kaiuttimet ja liittimet.

Käyttö ja erikoisuudet

Monet valmistajat käyttävät Android-alustaa, mutta LG:lläpä onkin ihan oma WebOS 3.5. Tämä eittämättä antaa LG:lle enemmän sananvaltaa käyttäjäkokemuksen luomiseen. Grafiikat ovat erinomaiset ja television käyttö on helppoa Magic Remote -kauko-ohjaimella. Edeltäjäänsä verrattuna E7V reagoi käskyihin vieläkin nopeammin. Televisio aukeaa nopeasti, ja valikoiden ja kanavien surffailu tapahtuu ennätysajassa. Valikon voi kustomoida mieleisekseen valitsemalla omat suosikkisisältönsä ja -sovelluksensa valmiiksi.

3D-elokuvien fanit huomio: LG:n vuoden 2017 mallit eivät enää tue 3D:tä. OLED 65E7V:n luulisi toisaalta olevan houkutteleva vaihtoehto peliharrastajille. Mittasimme kuvan viiveen olevan alhainen 25 millisekuntia Leo Bodnar -testissämme.


LG:n WebOS-käyttöjärjestelmä on yksinkertainen käyttää. Applikaatiot ja sisältö löytyvät valikosta helposti. Kuva: Audun Hage

 

Kuvanlaatu

OLED on, kuten tunnettua, monia etuja LCD-näyttöihin nähden, ja erot huomaa vieläkin selvemmin, kun testihuoneeseen asentaa LG:n uusimman. Huippu-LCD:lläkin, kuten Sony KD-65XE9305:llä, ei kuvanlaatu yllä LG:n OLED:in rinnalle.

Avainsana 65E7V:n kuvailussa on KONTRASTI. Uutuusmallin syvyysvaikutelma on omaa luokkaansa, emmekä muista nähneemme näin eläväistä kuvaa koskaan ennen. Testivideopätkät elokuvista ”Dark Knight”, ”Prometheus” ja ”The Revenant” (UHD Blu-ray) eivät ole koskaan näyttäneet näin hyviltä. LG:n ruutu imaisee katsojan mukaansa ja paljastaa kuvista yksityiskohtia, joita ei ole ennen voinut nähdä.

Toisin kuin LCD-näytöillä, ei 65E7V:llä ole mitään vaikeuksia valon jakamisen kanssa. Ärsyttäviä valolaikkuja (clouding) ei näy, eikä taustavalossa esiinny elämystä häiritseviä epätasaisuuksia. Kyky tuottaa kuva täysin mustalle taustalle muistuttaa plasmatelevisiota, ja ominaisuus on varsin koukuttava. Musta on hiukan vieläkin parempi kuin viime vuoden mallissa. Edeltäjällä oli taipumusta puuroutua hieman tummimmilta alueiltaan, mutta 65E6V tuottaa tummimmatkin harmaat tarkasti. Netflix-sarjojen ”Daredevil” ja ”Iron Fist” tummat kohtaukset näkyvät hyvin.

Myös urheilua on ilo katsoa LG:n näytöltä. Vertasimme urheilulähetystä esimerkiksi Sonyn uudella 65A1 OLED -televisiolla, ja LG 65E7V on vähintään hyvä tarkkuuden ja liikkeen toistoon.

Värintoisto on yhtä vaikuttavaa. Mittaustemme mukaan Film- ja ISF-asetukset ovat tehdasasetuksilla tarkimmat, mutta myös Standard näyttää hyvältä. LG:n näytöille, kuten edellisille OLED-malleille, on ominaista värintoiston tasalaatuisuus katselijan sijainnista riippumatta. Monilla LCD-näytöillä kuva vääristyy, jos ruutua katsoo sivusta, mutta OLED:illä tätä vaivaa ei ole. 65E7V:llä ei myöskään näy epätarkkoja värejä, värien vuotamista tai vinjetöintiä. Joissakin testikuvissamme havaitsimme kuitenkin jonkin verran kuvan palamista (”image retention”).

 

Erinomaista kontrastia – myös HDR-laadulla

Kirkkaus on ollut OLED:in heikkous. Vuoden 2016 televisiossa jäimme kaipaamaan OLED:n mustuutta yhdistettynä LCD:n kirkkauteen! Parhaimmat LCD-näytöt tarjoavat kirkkaudeltaan 1 000–1 500 nitiä, ja OLED:t pääsevät parhaimmillaankin vain puoleen tästä. Tavallisessa tv:n katselussa asialla ei juuri väliä, koska LG:n kirkkaus on kylä riittävä. Ongelmia tulee, kun haluaa katsoa HDR-laadun elokuvia tai sarjoja, jotka sisältävät enemmän dataa valon ja kontrastin suhteen. Niinpä osa kirkkaimmista kohdista saattaa jäädä tarkoitettua himmeämmäksi.

OLED-näytöillä on kuitenkin ässä hihassaan: ylivoimainen musta tekee yleisestä kontrastista erittäin hyvän. Tämä yhdistettynä kunnolliseen kuvankäsittelyyn (tone mapping) tarkoittaa, että LG E7 pystyy osittain kompensoimaan nitien puuttumista.

LG on pyrkinyt parantamaan tämän vuoden mallien kirkkautta ja väittää nostaneensa rajaa 25 %. Mittauksemme 65E7V:stä olivatkin OLED:ksi erinomaiset. Pienimmällä testi-ikkunalla (10 % ruudusta) saimme tulokseksi 700 nitiä. Sen sijaan, että nitit olisivat asteittain vähentyneet, ne nousivatkin 800 nitiin! 18 %:n ikkunalla saimme 650 nitiä ja 25 %:lla 500 nitiä. Koko ruudun koossa valkoinen ylsi 210 nitiin, mikä on itse asiassa parempi tulos kuin monilla tähän asti testaamistamme LCD-näytöistä.

Netflix-sarja Iron Fist näyttää paljon paremmalta Dolby Vision -versiona. Kuva: Audun Hage

 

HDR ja Dolby Vision

Mittaustuloksia tärkeämpää on kuitenkin se, miltä televisiokuva näyttää käytännössä, ja tässä suhteessa LG:n OLED on mahtavimpia HDR-näyttöjä, joita olemme nähneet! Paljon riippuu tuesta edistyksellisemmälle Dolby Vision HDR -formaatille. Dolby Visionin dynaaminen metadata säätää kirkkautta ruutu ruudulta varmistaen näin sekä kirkkaiden että tummien kohtausten optimaalisen toiston.

Katsomalla Netflixin HDR-formaatin ”Iron Fist” -sarjaa (joka löytyy sekä DV- että HDR-10-versiona) huomasimme eron käytännössä – ja ero on valtava! Dolby Vision näyttää paljon paremmalta läpi ohjelman. Kirkkaissa kohtauksissa oli paremmin painetta ja tummissa enemmän yksityiskohtia. DV-versio ”Iron Fististä” näytti yksinkertaisesti fiksummalta ja katsojaystävällisemmältä kuin HDR 10 -versio, joka oli Dolbyyn verrattuna tummempi ja harmaampi. On selvää, että LG:llä on selvä etu puolellaan niihin televisioihin nähden, joissa ei ole Dolby Vision -tukea.

Kalibrointi

LG OLED 65E7V -televisiossa on useita kuva-asetuksia. ”Expert dark” on tehdasasetuksilla neutraalein ja tarkin, joten se sopii myös parhaiten tarkemman hienosäädön lähtökohdaksi. Aiemmat OLED-sukupolvet ovat olleet haastavia kalibroitavia suuren ja valoisan valikkonsa vuoksi, joka pomppaa ruudulle aina, kun haluaa säätää jotakin. Vuoden 2017 malleissa valikko on kutistettu nurkkaan, eikä enää pomppaa säätöjen tielle. Kiitos siitä!

Säädimme hitusen kirkkautta välttääksemme ”black crush” ilmiön eli tummien sävyjen puuroutumisen sekä primääri- ja sekundäärivärejä ja saimme lopputulokseksi lähes täydellisen väritasapainoinen sekä SDR- että HDR-asetuksiin. Tarkemmat lukemat löydät kalibrointiraporteistamme:

LG OLED65E7 kalibrointiraportti (SDR)

LG OLED65E7 kalibrointiraportti (HDR)

CalMAN ColorChecker pitää huolen värintoiston tarkkuudesta.

Äänenlaatu

E-sarja poikkeaa C- ja B-sarjoista hieman kalliimpien audio-osiensa puolesta. Kaiuttimet on kätketty pieneen soundbariin, joka tulee näytön eteen. Puheen tuotto on voimakasta ja selkeää, ja LG soittaa kovaa ja kirkkaasti ilman häiriötä. Dolby Atmos -tukikin löytyy, vaikka se ei niin erityiseltä televisiossa tunnukaan. Käytännössä se on Atmos-äänen stereoversio, joka ei yllä kotiteatterilaitteiden 3D-äänen tasolle.

Johtopäätökset

LG on jälleen korottanut rimaa viime vuodesta: kontrasti on äärimmäisen hyvä ulottuen sysimustasta kirkkaaseen valoon. 65E7V on vaikuttavimpia televisioita, joita olemme koskaan nähneet! Ikävä kyllä se on myös kalleimpia. Kysymys kuuluukin: onko se hintansa verran parempi kuin edullisemmat C7 ja B7, jotka muutamia kosmeettisia hienosäätöjä lukuun ottamatta kuulostavat ominaisuuksiltaan melko samanlaisia? Perustelut korkeammalle hinnalle tulevat esiin vasta myöhemmissä testeissä. Mutta siihen saakka se on kyllä uusi referenssitelevisiomme, johon vertaamme muita!

Bästa pris på LG OLED65E7V

LG OLED65E7V

65-tuumainen 4K OLED, 3840x2160

Dolby Vision/HDR

4 HDMI, 3 USB

Magic Remote

Hinta: 6 000 €

Verkkosivusto: lg.com/fi

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.