: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Upea highend-tv

Bang & Olufsenin uusin televisioluomus on tämän hetken parhaita tv-hankintoja.

Ääni & Kuva kiteyttää

BeoVision Eclipsessä on uskomattoman upea referenssiluokan kuva, mahtava ääni ja tyylikäs design.
Hinta on aika kova jopa tämän luokan televisiolle.
Koko/tyyppi: 55-tuumainen 4K OLED

Resoluutio: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: LG WebOS 3.5

Sisääntulot: 3 x HDMI

Ulostulot: WiSA, Powerlink HDR: HDR10, Dolby Vision

Muuta: SoundCentre-äänijärjestelmä

Verkkosivusto: bang-olufsen.com

Hinta: 9 000 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Bang & Olufsen on aina panostanut televisioidensa äänenlaatuun. Klassinen herja kuuluukin, että B&O ei tee televisioita, vaan kaiuttimia, joissa on tv mukana! Tämä ei tietenkään ole totta, mutta sopii silti hyvin kuvaamaan heidän viimeisintä tv-malliaan, BeoVision Eclipseä.

Tämä on Bang & Olufsenin ensimmäinen OLED-tv, jossa he ovat yhdistäneet LG:n halutun OLED-näytön ja omien sanojensa mukaan tähän mennessä parhaimman kaiutinjärjestelmänsä. Lopputuloksena on aikamoisen viileä ääni- ja kuvakokemus – joka myös maksaa.

Eclipsen lähtöhinta on 9 000 euroa (65-tuumaiselle jopa 12 000 euroa), ja päälle saa halutessaan pulittaa myös moottoroidusta jalustasta. Silloin televisio viimeistään erottuu joukosta.

Bang & Olufsen tekee markkinoiden hienoimpia televisioita. Oma suosikkini on kauniin talulumainen BeoVision 11. Nähdessäni ensimmäisen kerran kuvan Eclipsestä en niin innostunut, mutta se on paljon kauniimpi todellisuudessa kuin kuvissa.

Bang & Olufsen on jälleen tehnyt upean television. Oma suosikkini on kauniin taulumainen BeoVision 11, ja kuvista katsoen en ensin ihastunut Eclipseen. Se on kuitenkin luonnossa paljon kauniimpi kuin kuvissa.

 

LG + B & O = toimii

Monet valmistajat käyttävät nykyään LG:n OLED-paneeleita omissa televisioissaan. Menestyksekkäitä esimerkkejä tästä ovat Sony, Philips ja Panasonic. Bang & Olufsen on mennyt vielä pidemmälle: Eclipsen yläosa on LG:n tämän vuoden huippumalli (OLED55C7BO), ja audiojärjestelmä, kiinnitys ja kaukosäädin ovat B&O:n omaa kädenjälkeä.

Tämä voi tuntua oudolta valmistustavalta, mutta tarkemmin ajatellen se on vain fiksua. Hyödyntämällä LG:n näyttöosaamista B&O on voinut keskittyä alueisiin, jotka se osaa parhaiten: designiin, ääneen ja kaukosäätimeen. Samalla saamme vihiä siitä, mitä tämän muun työn tekeminen kustantaa: kaupasta ostettuna LG OLED55C7 maksaa noin 2 000 euroa, mikä tarkoittaa, että äänenlaatuun on saanut käyttää yli kuusituhatta euroa. Aika väkevä soundbar, siis!

mainos

Design

Ulkonäöltään televisio on todella tyylikäs. Näyttöön itseensä Bang & Olufsen ei tosin ole juuri koskenut: LG:n C7 on litteä kuin mikä ja oikein hyvännäköinen, ja muuhun televisioon sointuvaa takaosaa (joka peittää liitännät) lukuun ottamatta se näyttää samalta kuin LG:n televisio. Onkin varsin kiehtovaa nähdä, miten näyttö ja äänijärjestelmä on liitetty yhteen ja saatu aikaiseksi aivan uusi tv. Kiillotettua alumiinia oleva SoundCentre-osio näyttää kalliilta, ja siihen saa erivärisiä metalli- tai kangaspäällysteitä. Meitä miellyttää musta kangas, joka sopii B&O:n muihin kaiuttimiin.

mainos
Eclipse ei tietenkään olisi aito B&O-tv ilman moottoroitua lattiatelinettä, joka kallistaa näytön juuri oikeaan kulmaan kaukosäätimen painalluksella. Seinäkiinnike on saatavana moottoroituna tai manuaalisena.

 

Käyttö ja ominaisuudet

Koska tv tulee LG:ltä, on sen käyttöjärjestelmäkin eteläkorealaisten oma WebOS 3.5. LG:n älyalusta on markkinoiden käyttäjäystävällisimpiä ja luotettavimpia, ja tuntuu värikkäiden grafiikoden ja suuren fonttinsa ansiolta helpolta käyttää. Kysymys kuuluukin: menettääkö tässä osan B&O:n fiiliksestä?

Vastaus on sekä että. Kun laitoimme television päälle ensi kertaa, selvisi, ettei B&O ole tehnyt mitään suuria muutoksia valikoihin, fontteihin tai grafiikoihin. Lähes kaikki on tuttua muista LG:n näytöistä. Poikkeuksena asetusten muuttaminen: ne vievät automaattisesti B&O:n omaan alavalikkoon.

Suurin ero on kuitenkin siinä, että B&O on tuonut LG:n kosketuskaukosäätimen tilalle oman ylellisen BeoRemoten. Se on laatunsa puolesta ehdottomasti markkinoiden parhaita. Säädin on puristettu yhdestä alumiinipalasta, ja se tuntuu hyvältä kädessä.

mainos

Kaukosäädin käyttää Bluetoothia, joten televisiota ei tarvitse osoitella ohjaimella. Siinä on pieni OLED-näyttö, jonka ansiosta voi käyttää valikoita ilman, että tarvitsee peittää television kuvaa. Siinä on myös pikavalinnat Netflixille ja Amazonille. Tämä ei ehkä ole B&O-puritaanien mieleen, jotka haluaisivat mahdollisimman puhtaita linjoja, mutta meistä toiminnot ovat näppärät. Kaukosäätimellä voi ohjata myös muita laitteita käyttämällä yhtä tai useampaa IR-lähetintä.

Kaukosäädin hyödyntää Bluetoothia, eli sillä ei tarvitse osoittaa televisiota.

 

Televisiolla kestää hieman kauemmin käynnistyä kuin joillakin nopeimmilla testaamillamme, mutta käynnistyttyään se toimii yhtä nopeasti kuin parhaimmat. Valikoiden ja sovellusten välillä vaihtaminen sujuu salamana.

WebOS tarjoaa pääsyn kaikkiin LG:n sovelluksiin ja palveluihin. Netflixin, Amazonin ja YouTuben lisäksi tv:ssä on myös Chromecast ja Spotify Connect. Käyttäjäkokemusta ehdottomasti parantaa se, että kuvien ja videoiden katselu tai musiikin kuuntelu onnistuu kännykän kautta suurelta ruudulta vain nappia painamalla.

Kuvanlaatu

BeoVision Eclipse ei tarjoa kuvanlaadullisesti yllätyksiä, ja se on vain ja ainoastaan hyvä asia. LG:n omista OLED-malleista tutulla kuvapaneelilla ja videoprosessorilla kuvanlaadun sopii odottaakin olevan huippuluokkaa. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että Eclipse ei suuremmin eroa muista OLED-kilpailijoistaan.

Kaikki tutut ominaisuudet ovat kuten kuuluukin. Musta on uskomattoman mustaa ja korottaa koko tv-kokemuksen uudelle tasolle. Kontrasti tummien ja kirkkaiden kohtien välillä on valtava ja luo eläväisen ja realistisen kuvan. Värintoisto on vivahteikasta, joskin perusasetuksella liioiteltua – niinpä suosimme mieluummin neutraalimpaa elokuva-asetusta. Kuvakulmassakaan ei ole mitään valittamista: kuva säilyttää liikkeet ja luonteensa, vaikka ruutua katselisikin sivusta. Näytön pinta ei heijasta ympäristöä juurikaan.

BeoVision Eclipsessä on referenssiluokan kuvanlaatu, uskomattoman hyvä ääni ja tyylikäs design.

 

Olemme kritisoineet aiempia B&O-malleja, kuten Avanti- ja Horizon-malleja, teknisen kehityksen jäljessä kulkemisesta. Yhtenä esimerkkinä on ollut HDR-tuen (High Dynamic Range) puuttuminen. BeoVision Eclipse tuo valmistajan takaisin huipulle, ja mukana on kaikkien vakiintuneiden HDR-formaattien tuki, mukaan luettuna Dolby Vision ja HLG. Niinpä Netflixin ja Amazonin uusimmista tuotannoista kelpaa nauttia runsaskontrastisella laadulla, UHD Blu-raysta puhumattakaan.

Emme malttaneet pidätellä itseämme, vaan katsoimme jälleen muutaman jakson Stranger Thingsin kakkoskautta. Avauskohtaus ajojahteineen ja vilkkuvine poliisivaloineen näyttää loistokkaalta Eclipsellä. Toimintaa ei häiritse epätasainen taustavalo, mikä usein vaivaa LCD-näyttöjä, ja autojen valot ovat häikäisevän kirkkaat. Aivan kuin istuisi studiossa katsomassa täydellisesti kalibroitua studionäyttöä, joka ei lisää mitään eikä poista mitään.

Ainoa valituksen aiheemme liittyy liikkeisiin. LG:n TruMotion-kuvanvakain tuo kuvaan hieman kohinaa, mikä näkyy myös B&O:n näytössä. Tällä saralla Vuoden parhaaksi valitsemamme Sony Bravia KD-65A1 vie voiton pehmeällä ja siistillä kuvallaan. LG:n näytössä suosittelemme joko laittamaan ominaisuuden kokonaan pois päältä tai säätämään sen hyvin matalalle teholle.

Äänenlaatu

Eclipsen kuvanlaatu on eittämättä komea, mutta äänenlaatu todella erottaa sen muista. Muutoin litteä tv on varustettu 3-kanavaisella kaiutinsysteemillä (vasen, keski ja oikea). Yhteensä järjestelmässä on kuusi kaiutinta lähes 450 watin teholla! Speksit nostattavat odotuksia television äänen suhteen, eikä onneksi tarvitse pettyä.

Puhe erottuu selkeänä ja kirkkaana. Suurin osa tämän päivän televisioista ja äänikorteista tuottaa ihmisäänet suljettuina ja epätarkkoina. Eclipse puolestaan toistaa äänet kristallinkirkkaasti niin diskantissa kuin keskirekisterissä. Ruudulla näkyvät ihmiset tuntuvat olevan enemmän läsnä kuin tavallisesti, mitä edesauttaa myös täydellinen huulisynkka.

Ihmisäänet toimivat siis hyvin, mutta vasta monipuolisempaan sisältöön vaihtaessa järjestelmän todelliset tehot tulevat esiin. Nobel (ARY – The Sea) -sarjan avauskohtaus paljastaa Eclipsen äänen olvan hvyin voimakas, vivahteikas ja täyteläinen – samassa linjassa kalliiden hifi-laitteiden kanssa. Järjestelmä jaksaa soittaa huutavan kovalla volyymillä ja silti niin puhtaasti, että suuri olohuone täyttyy kontrollissa pysyvästä äänestä. SoundCentreen ei kuulu erillistä subwooferia, mutta sitä ei heti arvaisi. Basso soi syvältä ja resonoi sellaisella voimalla, että sen tuntee sohvannurkkaan asti.

Litteä näyttö ja sen ylittävä kaiutin on kaunis katsella. Design ja moottoroitu lattiateline antavat Eclipselle klassisen minimalistisen B&O-lookin.

 

Useimmat tulevat varmasti käyttämään SoundCentreä television ainoana äänijärjestelmänä, mutta sitä voi myös käyttää keskikaiuttimena laajemmassa B&O-kaiutinkokoonpanossa. Eclipsessä on sisäänrakennettu surround-dekooderi ja se pystyy hallitsemaan mittavaa joukkoa B&O-kaiuttimia (kahdeksaa langatonta plus kahdeksaa langallista). Voi vaikkapa aloittaa subwoofersta ja lisätä pikkuhiljaa taka- ja sivukaiuttimet. Tai sitten voi rakentaa monihuonejärjestelmän, jossa Eclipse toimii äänilähteenä.

Tehokas kaiutin tekee Eclipsestä itsestään täyden musiikkisoittimen, ja palvelut vain helpottavat sitä: Spotify Connectin, Chromecastin, AirPlayn, Bluetoothin ja YouTuben ansiosta musiikkia löytyy monesta lähteestä.

Johtopäätökset

Noin 9 000 euron hintalapullaan Bang & Olufsenin BeoVision Eclipse on tämän hetken kallein 55-tuumainen televisio. Toisaalta hinta vastaa laatua. Yksikään kilpailija ei pysty toimittamaan samantasoista ääntä ja kuvaa yhdessä paketissa. Läheinen yhteistyö LG:n kanssa on tuonut Eclipselle etuja uusimman tekniikan, sovellusten ja ominaisuuksien muodossa. Jos haluat kaiken (ja rahaa riittää), on Eclipse oikea unelmatelevisio.

Kommentera

Vastaa

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös