Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: TV-turnaus: 65-tuumaiset 120 Hz:n HDR-televisiot

UEFA Euro 2024 – Parhaat televisiot jalkapallon EM-kisoihin

Kesäkuun 14. päivä pyörähtävät EM-kisat käyntiin – onhan kotikatsomo valmiina jalkapallojuhlaan?

Julkaistu 13.06.2024 - 13:30
TV-turnaus: 65-tuumaiset 120 Hz:n HDR-televisiot
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

Isot urheilutapahtumat ovat usein oivallisia ajankohtia päivittää vanha televisio uuteen. Jos vanha töllötin ei jaksa pysyä vauhdikkaissa käänteissä mukana ja kaiken lisäksi ikävän pieni tihrustettava, on hyvä hetki hankkia isompi, parempi, kirkkaampi ja terävämpi tv, joka tietysti toistaa myös liikkeet erittäin sulavasti.

Tänä kesänä penkkiurheilijaa hemmotellaan toden teolla, kun ruutuun paukahtavat nyt alkavien EM-kisojen lisäksi Tour de France (alkaa 29.6.), Wimbledon (1.7.) ja tietysti Pariisin olympialaiset (26.7.).

Suomessa jalkapallon EM-kisoja voi seurata livenä Yle TV2 -kanavalla sekä Yle Areenasta striimaten. Turnaus alkaa Saksa-Skotlanti-pelillä 14.6. ja kisojen finaalia jännätään kuukautta myöhemmin 14.7.

Mainos
TV til EM 1
Kuva: Amund S. Hammeren

Lähetetäänkö EM-kisat 1080p HDR- vai 1080i SDR -lähetyksenä?

Ikävä kyllä emme pääse nauttimaan kisoista 4K-resoluutiossa, sillä yhtäkään ottelua ei ole ilmoitettu tulevan nähtäville 4K:na. UEFA on sen sijaan päätynyt lähettämään mestaruuspelit 1080p-resoluutiossa (1920 x 1080 pikseliä) ja HDR-formaatissa. HDR sentään tuo vähän jännitystä peliin, sillä se tuo kuvaan syvemmän kontrastin ja enemmän värejä.

Forsidebilde TV til EM
Kuva: Amund S. Hammeren

Väkevämpää kirkkautta ja sulavampia liikkeitä – mitä televisiosta pitää oikein tarkistaa?

Jos ei ole vähään aikaan ostanut uutta televisiota, tulee markkinoilla huomaamaan aikamoisia eroja entiseen verrattuna. Esimerkiksi televisioiden kirkkaus on parantunut huomattavasti, kun monissa sisällöissä on siirrytty HDR-formaattiin (High Dynamic Range): monissa malleissa kirkkaus on 500–1 000 nitiä tai enemmänkin. Se on hurjasti enemmän kuin vanhoilla televisioilla. Parempi kirkkaus parantaa myös kontrastia ja yksityiskohtien erottuvuutta, ja se tekee televisionkatselusta selkeämpää myös päivänvalossa katsottuna.

TV:iden laatuerot ovat silti edelleen isoja, ja kalliimmissa premium-mallessa on yleisesti ottaen paljon tasaisempi valon jakautuminen ja kontrasti kuin budjettiversioissa.

Toinen tärkeä seikka kisakatsomoa ajatellen on 120 Hz:n virkistystaajuus, mikä tekee liikkeidentoistosta pehmeämpää ja sulavampaa. Vaikka harva lähetys onkaan virkistystaajuudeltaan näin kova (urheilulähetykset ovat usein 50 tai 60 Hz), voi tehokas videoprosessori onnistua täyttämään puuttuvat kuvaruudut interpoloimalla. Etenkin isoilla ruuduilla eron huomaa selvästi, eli lähinnä yli 55-tuumaisissa televisioissa. Parempi virkistystaajuus näkyy myös hinnassa: 20 Hz:n mallit ovat kalliimpia kuin 60 Hz:n.

TV til EM 4
Kuva: Amund S. Hammeren

Parhaat televisiot jalkapallon ja muun urheilun katsomiseen

Ja siitä pääsemmekin tämän kuun vertailuumme. Kokosimme tähän testiin tunnettujen merkkien ajankohtaisia malleja, jotka ovat saatavilla 65 tuuman koossa.

Kaikissa testilaitteissa on 4K-resoluutio, HDR ja 120 Hz:n LCD-paneeli. Yhdessä tehokkaiden videoprosessoreiden ja hyvän kuvankäsittelyn ansiosta – ehkäpä myös erityisen urheiluasetuksen – testin televisiot ovat erityisen hyviä urheilun katsomiseen. Mutta mikä näistä noin 1 500 euron hintaisista televisioista onkaan kultapokaalin arvoinen?

Huom! Artikkelissa ilmoitetut hinnat ovat suositushintoja, ja ne voivat vaihdella paljonkin kampanjoiden mukaan. Kuten tavallista, kehotamme siis tarkistamaan tuotteen hintakehityksen esimerkiksi Hintaopas.fi-sivustolta ennen ostopäätöksen tekemistä. Ja kannattaa tietysti muistaa, että kaikki tämän vertailun televisiomallit ovat saatavana myös isompina ja pienempinä versioina, jos juuri 65-tuumainen ei kiinnosta. Jos taas sopiva television koko mietityttää, lue oppaamme oikean koon valinnasta täältä.

 

 

Tämän testin tuotteet

TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)

Pyyhkii lattiaa kilpailijoillaan

Kiinalainen TCL on tehnyt viime vuosina useita hyviä ja halpoja televisioita, ja MQLED80 on yhä suorituskyvyltään parhaimmistoa.

Loistava kontrasti ja kirkkaus tekevät TCL:n televisiosta erinomaisen urheilun ja elokuvien ystäville.
Kohinanvaimennus ei ole yhtä hyvää kuin Sonyllä ja Samsungilla. Kapeahko katselukulma.
Lue koko testi

Samsung Q77D (TQ65Q77D)

Fiksu, timmi ja tyylikäs

Samsungin television on kaunis ja älykkäästi varusteltu. Mutta miten on kontrastin laita?

Samsung Q70-sarja tarjoaa hyvät liitännät ja tehokkaan ja älykkään käyttöliittymän.
Kirkkaus ja kontrasti eivät ole parhaimpien tasolla.
Lue koko testi

LG QNED86 (65QNED86)

Vaisu kontrasti

Kun miettii, miten hienoja LG:n OLED-televisiot ovat, olisimme odottaneet hieman enemmän myös LCD-malli QNED86:lta.

Litteä design, älykkäät ominaisuudet ja hyvät liitännät tekevät QNED86:sta modernin ja käyttäjäystävällisen. Plussaa erillisestä urheiluasetuksesta.
Kirkkaus ja kontrasti ovat keskinkertaiset, joten kuva on kalvakka.
Lue koko testi

Sony Bravia X90L (XR-65X90L)

Kuvan mestari

Sony jatkaa myös vuonna 2024 suosittua X90L-sarjaansa, ja pienen hinnan tarkistuksen jälkeenkin tv on edelleen hyvä ostos.

Sonyn tv tarjoilee veitsenterävää ja kirkasta kuvaa, pehmeitä liikkeitä ja upeita värejä, jotka sopivat hyvin urheilun katsomiseen.
Ei ole muotoilultaan kaikkein littein. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 120 Hz:n virkistystaajuutta. Taustavalaistus aiheuttaa jonkin verran halo-efektiä.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

IMAX-teatteri kotiin

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Ääni & Kuva
Scroll to Top