Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung Odyssey Neo G9 (S49AG950)

Rajuin pelinäyttö

Näin siistiä pelinäyttöä emme ole ennen tainneet nähdä.

Julkaistu 09.12.2021 - 07:00
Samsung Odyssey Neo G9 (S49AG950)
Geir Gråbein Nordby

Pelaamiseen täytyy päästä kunnolla uppoutumaan, jotta rentoutuminen olisi täydellistä – tai jotta voi voittaa. Siihen tarvitaan siisti näyttö. Ja mikäpä olisi siistimpää kuin kovalla resoluutiolla ja älyttömällä 240 Hz:n virkistystaajuudella varustettu näyttö? Kirsikkana kakussa on vielä hillitön terävyys MiniLED QLED-paneelin ja 2 048 himmennysalueen muodossa. Sellainen on Samsung Odyssey Neo G9, alias S49AG950, pähkinänkuoressa.

Kalliin näytönohjaimen tarpeessa

Sanotaan tämä nyt heti alkuun: Samsung Odyssey Neo G9 on tarkoitettu tosipelaajille, joilla on jo muut varusteet kunnossa. 5120 x 1440 pikselin resoluutio on kuin olisi kaksi 16:9-kuvasuhteen QHD-näyttöä rinnakkain, ja kun kuva vielä päivittyy 240 kertaa sekunnissa, vaaditaan näytönohjaimelta aikamoisia tehoja! Tällä kertaa testauslaitteisto oli ehkä hieman alimitoitettu.

Uskollinen GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimeni oli ostettaessa viisi vuotta sitten markkinoiden kuuminta kamaa, mutta ei nyt pysty testaamaan kaikkia näytön puolia yhdellä kertaa. On siis valittava joko täysi resoluutio 120 Hz:n nopeudella tai pudottaa resoluutio 3820 x 1080 pikseliin 240 Hz:n nopeutta varten. Oikeita pelejä pelatessani on resoluutiossa mentävä jopa 2560 x 720 pikseliin, jotta välistä ei tipahda liian paljon ruutuja. Se ei ole nimittäin nopeuden arvoista. Mutta liikkeet toistuvat kyllä todella pehmeästi!

Mainos
MSI GeForce GTX-1080 Ti
Vielä vähän aikaa sitten GeForce GTX-1080 Ti oli markkinoiden väkevin näytönohjain, mutta sen tehot eivät tahdo riittää Samsung Odyssey Neo G9:lle. Kuva: MSI

Superterävää kuvaa

Parhaimmillaan Odyssey Neo G9 on aivan uskomaton näyttö. Täydellä resoluutiolla ja 120 Hz:n nopeudella – mikä useimmissa tapauksissa riittää tekemään liikkeidentoistosta enemmän kuin sulavaa – on näytön käyttäminen silkkaa unelmaa. Forza Horizon 5 tarjoaa upeita visuaalisia elämyksiä, kun auringonsäteet osuvat auton maalipintaan ja luovat hienon 3D-efektin. Autot viuhahtavat kaarteista ja metsäteillä todella realistisesti, ja 32:9-kuvasuhteen näytöllä on kaarteiden ennakointi helpompaa, mikä tuo etulyöntiaseman muihin pelaajiin nähden.

Sammsung Odyssey Neo G9
Kuva: Samsung

QLED paikallisella himmennyksellä

Näytön kontrasti on ilmiömäinen, kun kuvassa vaihtelevat sysimustin musta ja kirkkain HDR-valkoinen. Virallisesti korkein HDR-sertifikaatti on HDR1000, mutta Samsung käyttää epävirallista merkintää Quantum HDR 2000 viestimään näytön enimmäiskirkkaudesta, joka on HDR-tilassa 2 000 nitiä.

Neo G9 on varustettu MiniLED-paneelilla ja 2048 himmennysalueella. Kuva on ehdottomasti eläväisempi ja iskevämpi kuin halvemmissa HDR400-näytöissä. Vierekkäin vertaamatta on vaikea sanoa, onko Samsungilla enemmän tarjottavaa kuin ammattivideokuvaajille suunnatulla Asuksen DisplayHDR1000-sertifioidulla MiniLED-mallilla PA32UCX-K, mutta painetta Samsungilla ainakin riittää!

Samsung Odyssey Neo G9 back-L&B scaled
Kuva: Samsung

Supernopea VA-paneeli

Hillittömän nopea VA-paneeli on viiveeltään vaivaisen 1 millisekunnin, joten nopeat liikkeet toistuvat upeasti eikä toiminta koskaan jää ruudulla jälkeen. Jos resoluutiota heikentää nopeuden kustannuksella Halo Infiniten tapaisissa räiskintäpeleissä, paljastaa ekstraleveä näyttö vihollisia, jotka tavallisella näytöllä jäävät näkymättömiin. Tätä pelatessa todella toivon, että näytönohjaimeni olisi parempi ja näkisin oikeasti, miltä pelaaminen tuntuu, kun sekä virkistystaajuus että resoluutio olisivat tapissa.

halo infinite 32 9 LB scaled 1 scaled 1
Näin paljon enemmän kuvaa näkyy 32:9-kuvasuhteella (alhaalla) verrattuna 21:9-formaattiin (keskellä) ja 16:9-formaattiin (ylinnä). Jos kuvan reunalla on vihollinen, sen ehtii ultralaajakuvasta havaita nopeammin. Kuva: Microsoft

Täydellinen videoille

Tällaista näyttöä voi käyttää muuhunkin kuin pelaamiseen. Joskus sitä haluaa katsoa elokuvan tai jopa saada töitä tehdyksi. Kelpaisiko Odyssey G9 jokapäiväiseen käyttöön?

Monella tapaa se on erinomainen pelien ulkopuolellakin. Elokuvien katselussa se toimii kuin hyvä QLED-televisio mahtavine väreineen ja mustineen. LCD-näyttönä intensiteetti heikkenee, jos kuva on puoliksi tumma ja puoliksi kirkas, mutta useimpien kohtauksien kanssa kaikki näyttää hienolta.

Odyssey Neo G9_Lifestyle_2
Kuva: Samsung

Ei graafiseen suunnitteluun

Tavalliseen PC-käyttöön näytöllä on tarjota pari kivaa ominaisuutta, lähinnä kuvan leveyden myötä. Odyssey G9 on kuin kaksi näyttöä vierekkäin mutta ilman keskelle jäävää ikävää väliä ja kehystä. Ruudulla voi pitää auki vaikkapa kolmea selainikkunaa samanaikaisesti tai tutkia Excel-taulukoita koko leveydeltä. Koukuttavaa!

Graafiseen työskentelyyn näyttö ei mielestäni ole paras. Paikallinen himmennys kannattaa nimittäin laittaa pois päältä kuvia tai videoita käsitellessä, jotta näkee, miltä lopputulos oikeasti näyttää. Sarjakuvatuissa ruuduissa valotus ja väritasapaino voivat vaihdella, kun näytön taustavalaistus reagoi eri tavalla jokaiseen kuvaan. Videokin voi näyttää toisella näytöllä aivan toisenlaiselta, jos ei himmennystä ole älynnyt sammuttaa.

Ja kun paikallisen himmennyksen ottaa pois päältä, muuttuu kuva kalpeammaksi. Speksien mukaan BenQ PV3200PT -näyttöni on kontrastiltaan paljon huonompi kuin Samsung, mutta todellisuudessa sen kuva on dynaamisempi ja uskottavampi.

Kalibroin Samsungin X-Rite i1 Profilerilla, mutta edelleenkään se ei pääse vastaavaan tarkkuuteen. Eli vaikka Samsung Odyssey Neo G9 onkin upea pelinäyttö, ei se sovellu neutraaliin kuvankäsittelyyn.

Samsung Odyssey-Neo-G9 on desk
Kuva: Samsung

Yhteenveto: Samsung Odyssey Neo G9

Samsung Odyssey Neo G9 on upea pelinäyttö, joka vie suorituskyvyn aivan uudelle tasolle. Ultralaajakuvaformaatin (32:9) ja huiman 5120 x 1440 pikselin resoluution ansiosta pelit toistuvat terävästi ja kuvaan mahtuu enemmän informaatiota. 240 Hz:n nopeus tekee liikkeistä upean sulavia! Hienot HDR-efektit ja väkevä värintoisto kruunaavat kokonaisuuden.

Näin kovien speksien näyttö vaatii raudalta ja etenkin näytönohjaimelta paljon. Jotta näytöstä saa kaiken mahdollisen irti, pitää näytönohjaimen olla viimeisin huippumalli.

Muutoin erinomainen kontrasti heikkenee, kun paikallisen himmennyksen kytkee pois, mikä taas on välttämätöntä kuvien ja videoiden käsittelyä ajatellen. Niinpä en suosittele tätä näyttöä graafiseen työskentelyyn, johon on tarjolla halvempia ja parempia vaihtoehtoja.

Karakter
Samsung Odyssey Neo G9 (S49AG950)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Upea kuvanlaatu, kova resoluutio ja salamannopea virkistystaajuus ultralaajakuvaformatissa. What’s not to like? Paikallinen himmennys on sammutettava kuvia käsitellessä, jolloin kontrasti kärsii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

OLED-pelinäytöissä vihdoinkin valinnanvaraa

Ääni & Kuva
Scroll to Top