Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus PA32UCX-K

Mahtava Mini-LED-näyttö

Asus PA32UCX on Mini-LED-tekniikkaa käyttävä näyttö ammattilaiskäyttöön – ja paras näkemäni! Täydellinen sekään ei ole.

Julkaistu 08.03.2021 - 15:10
Asus PA32UCX-K
Geir Gråbein Nordby

Jos työkseen käsittelee valokuvia ja videoita, ei voi tyytyä millaiseen näyttöön tahansa. Kuvien ja videoiden oikeat värit on voitava tarkistaa ennen tiedostojen lähetystä eteenpäin, joten näytön on oltava kuvaltaan terävä ja väreiltään neutraali ja tarkka – laaja värikirjo on välttämätön.

Jos työskentelee printtiin päätyvien kuvien kanssa, on näytön oltava värikalibroitu, jotta lopullinen tuote vastaa ruudulla näkyvää. Sen sijaan HDR-ominaisuudet tai kaikista laajoin värikirjo ei ole niin oleellinen, eikä kirkkaudenkaan tarvitse olla yli 100 nitiä – halutaanhan ruudulla näkyvän valkoisen olevan samannäköistä kuin paperilla. Asus PA32UCX ei ole näyttö tähän tarkoitukseen.

Tämä 32-tuumainen highend-näyttö on tarkoitettu luoville tekijöille, jotka työskentelevät digitaalisten medioiden kuvien ja etenkin videoiden kanssa. Videonkäsittelyssä HDR on tärkeä, ja värikirjon on oltava laajin mahdollinen (Rec.2020). Tässä mielessä Asuksen näyttö erottuu erinomaisuudellaan: näytössä 99-prosenttinen DCI-P3, 99,5-prosenttinen Adobe RGB ja 100-prosenttinen sRGB ja Rec. 709 – ja vielä 89-prosenttinen Rec.2020, joka on siis valtava.

Mainos

Kannattaa huomioida, että koska kyseessä ei ole pelinäyttö, ei 120 Hz:n tai 144 Hz:n virkistystaajuudelle ole käyttöä. Tässä on vain 60 Hz, mikä on varsin riittävä graafiseen käyttöön ja videoille.

Asus pa32ucx color space
PA32UCX kattaa lähes 90 prosenttia jättimäisestä BT.2020-värikirjosta. Kuva: Asus

Lue myös: Acer ConceptD CP7 – Kallis ja ylellinen näyttö videoille ja grafiikoille

PA32UCX-K

Haluan painottaa, että sain testiin näytön, jonka mallinumero on PA32UCX-K. Asuksella on myös parisataa euroa kalliimpi PA32UCX-PK-malli, joka on muuten sama, mutta PK-versiossa on ”off-axis contrast optimization”, jonka luvataan tarkoittavan vähemmän hotspottingia ja parempaa katselukulmaa. Sekä vähemmän halo-efektiä, mutta palataan siihen myöhemmin.

PK-versiossa on myös vastavalosuoja sivuilla, toisin kuin K-versiossa.

Kirkkaus ja terävyys HDR:llä

Asus on todella panostanut suureen PA32UCX-näyttöönsä. Useimmissa näytöissä kirkkaus on alle 300 nitiä (cd/m2), mutta tämäpä häikäisee huoneen 600 nitillään! En tiedä, kuka pystyy työskentelemään niin kirkkaan näytön edessä, mutta se voi olla hyödyllistä vaikkapa valotaulumainoksien suunnittelijalle. Nehän ovat nimittäin sokaisevan kirkkaita!

Luulen kuitenkin, että kirkkauden pääpointti on luoda tehokkaita HDR-efektejä. Kyseessähän on HDR-näyttö, joka tukee HDR10:ä, Dolby Visionia ja HLG:tä. HDR-efekteihin Asus tarjoaa peräti 1 200 nitiä eli valkoista kirkkaammat yksityiskohdat toistuvat oikein. Jos kalibroi näytön 100 tai 120 nitiin valkoisella, tiristää näyttö silti 1 200 nitiä ”HDR-valkoista” varten. HDR-efektien tarkoitus kun on luoda realistinen vaikutelma esimerkiksi horisontin yllä paistavasta auringosta tai auton etuvaloista.

Kontrasti

Kontrasti on toinen välttämättömyys uskottavan kuvan taustalla. Hyvä kontrasti vaatii kunnon mustaa, mikä on tietokonenäyttöjen heikko kohta. Televisiot hyödyntävät yleensä paikallista himmennystä mustan luomiseen, mutta PC-näytöllä tekniikka luo turhan paljon artefakteja kuvaan, sillä kuva-ala on televisiota pienempi, jolloin myös ledejä ja valoalueita on vähemmän. Lopputuloksena on enemmän näkyviä haloja kirkkaiden kohteiden ympärillä sekä epätasaista mustaa koko paneelin alalla (clouding).

Siksipä lähes kaikissa PC-näytöissä kontrasti on maltillinen 1000:1, joka on yksinkertaisesti sama kuin paneelissa.

 

Asus pa32ucx miniled panel
Asus PA32UCX hyödyntää Mini-LED-tekniikkaa, jolla paneeliin on saatu mahdutettua 1 152 himmennysaluetta maksimaalisen kontrastin ja kirkkauden luomiseksi ilman, että kuvanlaatu kärsii. Kuva: Asus

Mini-LED

Asus PA32UCX:n paneelin kontrasti on 1000:1. Ison kirkkauden kanssa musta näyttää tällä määrällä yleensä haalistuneelta, mutta tämän näytön vahvuutena on dynaaminen, paikallisella himmennyksellä varustettu ledtaustavalaistus kuten parhaissa LCD-televisioissa. Niinpä paneeli himmentää kirkkautta niistä kohdin, joiden on tarkoitus näkyä mustina.

Jotta ominaisuudesta on saatu mahdollisimman tehokas, on Asus käyttänyt minikokoisia ledejä, joiden kauppanimi on nerokkaasti Mini-LED. 32-tuumaiseen paneeliin on saatu sen ansiosta mahdutettua 1 152 himmennysaluetta, jotka korjaavat epätasaisen mustan tai halo-efektien ongelmaa. Vertailun vuoksi, järeimmät ledtaustavalaistut televisiot koostuvat noin 500 himmennysalueesta (tavallisia ledejä, ei Mini-LEDejä), jotka jakautuvat 75 tuuman alalle!

Iso ja paksu näyttö tuulettimella

32 tuumaa on PC-näytöksi iso koko – henkilökohtaisesti se on suosikkikokoni työnäytölle. Asuksen näyttö tuntuu kuitenkin erityisen suurelta, koska se on myös aika paksu. Se on kolme kertaa paksumpi kuin oma BenQ PV3200PT -näyttöni. Osa paksuudesta selittyy Mini-LED-tekniikalla, osa tuuletuksella.

600 nitin kirkkaus nimittäin lämmittää näyttöä aika lailla, ja tätä asiaa korjaamaan on PA32UCX:ään tuotu silloin tällöin päälle menevä tuuletin. Ja siitä lähtee kamala ääni!

 

Asus pa32ucx X-rite i1 Display Pro
Asus PA32UCX-K-näytön mukana tulee X-rite i1 Display Pro -kalibrointilaite. Kuva: Asus

Kalibroitu tehtaalla

Asus on esikalibroinut näytön niin, että Delta E -vääristymä on alle 1, eli alle ihmissilmän havaintokyvyn. Niinpä näyttöä ei ole välttämätöntä kalibroida käyttöönoton yhteydessä, vaan riittää, että valikosta valitsee oikean värikirjon. Jos työskentelee tavallisessa SDR-moodissa, riittävät Rec.709 tai Adobe RGB, ja jos taas hyödyntää HDR:ää, voi valita Rec.2020-värikirjon.

Kalibrointi voi silti olla tarpeen, koska todennäköisesti omat valaistusolosuhteet ovat erilaiset kuin näytölle kalibroidut. Itse työskentelen päivänvalossa, joten kalibroin kirkkauden mieluusti 160 nitiin, kun taas hämyisimmissä tiloissa 100-120 riittää. Päivänvalossa haluan myös gamma 2,2:n, joka korostaa varjoisten alueiden yksityiskohtia verrattuna gamma 2,4:ään – joka puolestaan toimisi pimeämmässä paremmin.

Asus PA32UCX calibration BT2020
Asus ProArt -ohjelmistolla voi kalibroida näytön toiveidensa mukaan eri värikirjoille ja kirkkauksille.  Kuva: kuvakaappaus

Asus tarjoaa käyttöön perusteellisen kalibrointiohjelman nimeltään ProArt Calibration. Ohjelmalla voi kalibroida erikseen SDR:lle ja HDR:lle sekä valita haluamansa värikirjon, värilämpötilan (standardi on 6 500 K) ja kirkkauden. Myös näytön yhdenmukaisuutta voi kalibroida, eli varmistaa että koko paneeli toistaa kuvaa samalla tavalla. Sitä varten pakkauksessa tulee mittauslaitekin: X-rite i1 Display Pro.

Vaihtoehtoisesti Asuksen näytön voi kalibroida CalMania käyttäen, ja X-rite i1 Profiler toimii myös.

Asus pa32ucx front - egen grafikk
Kuvien käsittely Photoshopissa on harvoin ollut yhtä hauskaa. Kuva: Asus/kuvakaappaus: Geir Gråbein Nordby

Hankala HDR

Windows 10:ä ei ole optimoitu HDR:lle. Ensinnäkin näytönohjaimen kanssa voi tulla ongelmia, eli se ei välttämättä reagoi oikein, kun Windowsin asettaa HDR:lle. Siinä tapauksessa auttaa, kun asentaa näytönohjaimen uusimmat ajurit.

Vaikuttaisi siltä, ettei sovelluskehittäjillä ole mitään yhteistä standardia, vaan jotkut sovellukset loistavat superkirkkaina HDR-valkoisissaan, toiset himmeämpinä. Osa sovelluksista näyttää normaaleilta, osa väritetyiltä alueiltaan kuin hehkuvilta neonkylteiltä.

Useampaa HDR-näyttöä testattuani olenkin tullut siihen tulokseen, että kannattaa omistaa kaksi näyttöä: tavallinen SDR-näyttö nettiselailua ja tekstinkäsittelyä varten, erikoisnäyttö, kuten Asus PA32UCX, jota käytetään vain graafiseen työskentelyyn ja videonäyttönä. Näin kaikenlainen työ sujuu mukavammin.

Jos aikoo käyttää Asusta kaikkeen, kannattaa väriasetuksia muuttaa tehtävien mukaan. Lähes kehyksettömän näytön haittapuoli on se, että kaikki säätönappulat ovat näytön takana, ja ne löytääkseen pitää tunnustella sokkona sormilla, missä mikäkin on. Jäin tosiaankin kaipaamaan kaukosäädintä; USB-piuhallista ohjausyksikköä, jota voisi pitää pöydällä.

Asus pa32ucx lifestyle
Tällaiselta työpisteen pitäisi näyttää! Kuva: Asus

Mahtavat värit

Sitten hauskaan osuuteen. Asuksen näyttö on nimittäin todella kaunis katsoa. Kuva on veitsenterävä ja kontrasti PC-näytölle poikkeuksellisen hyvä. Useimmilla näytöillä tummat kuvat jäävät aika latteiksi, mutta tässä niihin tulee syvyyttä.

Still-kuvat HDR10- tai Dolby Vision -laadulla eivät vielä ole merkittävässä roolissa, sillä Photoshop ei tue sellaisten näyttämistä. Jopa SDR-asetuksella näyttö on silti harvinaisen hieno kuvanlaadultaan: kontrasti on hyvä ja värit aivan mahtavat! Oma BenQ:n grafiikkanäyttöni näyttää valjulta Asuksen väripommin vieressä. Asus on eläväisemmän näköinen, mutta kuitenkin hallitusti, sillä onhan kyseessä neutraaliksi kalibroitu näyttö, joka ei saa vääristellä kuvia.

BenQ PV3200PT vs Asus PA32UCX-P BenQ PV3200PT vs Asus PA32UCX-P(2)
<
>
Kuvassa ero ei ole niin huomattava, mutta BenQ PV32PT (vasemmalla) näyttää aika kalpealta Asus PA32UCX:ään verrattuna. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Videoiden käsittelyä varten olen kaivannut näyttöä, joka toistaa syvät varjot kunnolla – ja PA32UCX onnistuu siinä. Kuva on lähes kolmiulotteisen näköinen BenQ:hun verrattuna, ja muistini mukaan tämä on myös parempi kuin Acer CP7271K P, jonka 27 tuumaa olivat allekirjoittaneelle muutenkin liian vähän. Tässäkin laajennettu värikirjo pääsee oikeuksiinsa, ja on upeaa katsoa videota oikeilla HDR-efekteillä!

Asus pa32ucx stand
PA32UCX:n jalan voi kääntää pysty- tai vaaka-asentoon, eli näyttöä voi halutessaan pitää pystykuva-asennossakin. Kuva: Asus

Haloja ja hotspottingia

Kuten jo todettua, mahdollistaa Mini-LED useampia erillisiä alueita taustavalaistuksessa, minkä pitäisi minimoida halo-efektejä kirkkaiden kohteiden ympärillä ja clouding-efektiä tummemmilla alueilla. Tekniikka ei täysin poista näitä ilmiöitä, vaan Asuksen näytöllä näkyy hiiren osoittimen ympärillä sumuinen valorengas – halo – joka on erityisen selkeä tummia taustaa vasten.

Kuvia ja videoita käsitellessä efektiä ei synny yhtä näkyvästi, ja sit on ylipäätään huomattavasti vähemmän kuin tavallisilla ledpaneeleilla. Tämän vuoksi ei kannata jättää PA32UCX:ää kauppaan

Asus pa32ucx-k halo
Hiiren osoittimen ympärillä hohtaa halo. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Toinen heikkous on näytön heijastelu. Heijastuksia on enemmän kuin BenQ:lla ja monilla muilla näytöillä. Kattovalo näkyy vähän turhan paljon ruudulla. Suosittelen varjostamaan näyttöä jollain tapaa tai sijoittamalla sen sellaiseen kohtaan, jossa ikkunoista ei paista suoraan ruudulle eivätkä myöskään valaisimet osoita siihen suoraan.

Myös hotspottingia ilmenee. Jos tuijottaa näyttöä suoraan keskeltä, himmenee valo nurkkia kohden, mikä vaikuttaa myös värintoistoon. Katselukulmakaan ei ole järin vaikuttava, sillä ei tarvitse siirtyä kovin kauaksi sivuun, kun kirkkaus vähenee jo huomattavasti. Kun käsittelee kuvia ja videoita, on siis käännettävä näyttö suoraan itseä kohti.

Asus pa32ucx_pk
Tarjolla on myös kalliimpi malli Asus PA32UCX-PK. Erotuksena nyt testattavaan on, että siinä tulee mukana aurinkosuojat näytön sivuille, ja myös katselukulma on laajempi. Kuva: Asus

Yhteenveto

Asus PA32UCX, tarkemmin sanottuna PA32UCX-K, on poikkeuksellinen tietokonenäyttö ammattikäyttöön. Se on parhaita, mitä rahalla saa, mikäli tarkoitus on käsitellä kuvia ja videoita, etenkin jälkimmäisiä. Näyttö tukee sekä HDR10- että Dolby Vision -formaatteja.

Valtava värikirjo, vaikuttava kirkkaus ja loistava kontrasti ovat osin Mini-LED-tekniikan ja 1 152 himmennettävän alueen ansiota, joten ammattilaisten videoeditoreiden ja graafikoiden kannattaa harkita tätä näyttöä. Se on kalibroitu tehtaalla valmiiksi, mutta mukana tulee myös työkalut kalibroinnin tekemiseen omissa työskentelyolosuhteissa.

Mini-LED-tekniikan ansiosta halo-efektiä ja cloudingia on vähemmän kuin tavallisilla ledpaneeleilla, mutta kaikki artefaktit eivät häviä. Ihanteellinen katselukulma on melko kapea, ja näyttö heijastelee melko lailla. Kaiken muun suhteen Asus PA32UCX-K on lähes omassa luokassaan.

 

Karakter
Asus PA32UCX-K
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Upean terävä ja värikäs kuva ammattilaistarpeisiin. Luokkansa parasta kirkkautta ja HDR:ää. USB-hubi ja Thuderbolt-yhteensopiva USB-C. Katselukulma ei ole laajimmasta päästä, vaan näytöllä on selvä ”hotspot”. Mini-LEDistä huolimatta näkyy kuvassa halo-efektiä. Asetusnapit on piilotettu näytön taakse, joten kaukosäädin olisi ollut kiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nyt on nopea netti!

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top