Parasta pelaamisessa ei välttämättä ole koneen tai muiden pelaajien voittaminen. Ilman mahdollisuutta tutkia aivan uutta maailmaa ei pelaaminen oikeastaan tarjoaisi kummoisia elämyksiä.
Ja jotta maailma välittyisi vetävästi, tarvitaan kunnon näyttö. Iso näyttö, johon voi uppoutua! Ja juuri sellainen on Samsung 57 Odyssey Neo G9 – nimen luku 57 viittaa ruudun tuumakokoon.
Odyssey Neo G9 on ultralaajakuvanäyttö 32:9-kuvasuhteella. Kuva on yli kolme kertaa leveämpi kuin korkea, ja 130 cm leveä kaareva näyttö kattaa vaakasuunnassa koko näkökentän.
Erikoisinta Samsungissa ei kuitenkaan ole leveys, vaan sen resoluutio. DUHD ei viittaa Big Lebowskiin vaan on lyhenne Dual-UHD:sta eli resoluutio on kaksi kertaa 4K (7 680 x 2 160 pikseliä). Samsungin näyttö on resoluutioltaan kaikkien aikojen aikojen kovin 32:9-näyttö. Edes 8K-televisioista vain puolet on resoluutioltaan 7 680 x 4 320 pikseliä.
8K-televisiot eivät tosin tarjoa vastaavaa nopeutta kuin Samsungin Odyssey Neo G9 -pelinäyttö, jonka virkistystaajuus on peräti 240 Hz. Huippuresoluution ja huippunopeuden yhdistelmä lupaa kovaa suoritustehoa!
Niin kirkas, että häikäisee
Näytön paneeli on Samsungin QLED-tyyppiä, joka on viime vuosina haastanut OLED-paneelit. QLED on kirkkaudeltaan parempi kuin OLED, mutta ei yllä OLEDin tasolle mustassa ja värien täyteläisyydessä.
Kun soppaan lisätään HDR10+ ja 1 000 nitin kirkkaus, on näyttö sitä lajia, joka melkein kärventää maiseman pelaajan verkkokalvolle. Näin kovan kirkkauden voi jopa tuntea ruudulta säteilevänä lämpönä. Testi tehtiin kuumana kesäpäivänä, ja kirkkautta oli pakko säätää alemmas, jotta en sulanut tuoliini. Speksien mukaan Neo G9 -näytön virrankulutus on 300 wattia ja energialuokka G.
Vaatii paljon näytönohjaimelta
Kun resoluutio on tuplasti 4K ja virkistystaajuus 240 Hz, on liikuteltavia pikseleitä hurja määrä. Tavalliseen Full HD -pelinäyttöön (1920 x 1080) verrattuna näytönohjaimen on työskenneltävä kahdeksankertaisesti piirtääkseen kuvan. Tai 16-kertaisesti 120 Hz:n FHD-näyttöön verrattuna.
Eikä sekään riitä. Näytönohjaimen on oltava paitsi salamannopea, myös tuettava DisplayPort 2.1:tä tai HDMI 2.1:tä, jotta 240 Hz:n virkistystaajuuden pystyy hyödyntämään täydellä resoluutiolla.
Käyttöönotto
Olin toki innokas testaamaan Neo G9 -näytön, joka kotikäyttöön varmasti suurimpia tarjolla olevia, mutta suhtauduin testiin myös hieman pelokkaasti. Näyttöhän on siis todella jättimäinen.
Käytännön käyttöönotto sujui kuitenkin helpommin kuin olin odottanut. Ystävällinen (ja maksettu) lähetti kantoi 26-kiloisen paketin toiseen kerrokseen, ja sain yksin purettua sisällön toimiston lattialle.
Neo G9 on niin leveä, että se saa Cinemascopen näyttämään kaitafilmiltä.
Samsung ansaitsee kiitosta harkitusta pakkauksestaan, sillä näytön riisuminen paketista ja käyttöönotto sujuvat myös yhdeltä henkilöltä. Ensin pakkauksesta paljastuu kahdesta palasta koostuva jalusta, joka ruuvataan näytön takana olevaan kiinnikkeeseen. Sitten koko laatikkoa käännetään, jolloin saadaan näyttö lattialle. Siitä sen saa varovasti nostettua pöydälle. Ennen nostamista kannattaa tarkistaa, että pöydällä on tilaa: näyttö vaatii ainakin 160 x 80 cm kokoisen pöytätilan – ja se painaa 19 kg.
Näytössä on kolme HDMI-sisääntuloa ja DisplayPort, joten siihen saa kiinni monenlaisia lähteitä. Toissijaista sisääntuloa voi käyttää kuva kuvassa -tilana. Tilaa nimittäin ainakin riittää!
Asetukset tehdään nappipyörylästä, joka on kuin näytön pohjaan kiinnitetty joystick. Ei mikään kaikkein kätevin ratkaisu, mutta toimii.
Liian leveä Cinemascopelle
Voisi kuvitella, että ultralaajakuvanäyttö olisi täydellinen elokuvien katseluun. Siihen se ei kuitenkaan sovi lainkaan. Leveimmätkin Cinemascope- ja Cinerama-formaatit ovat kuvasuhteeltaan vain 24:9, joka täyttää ruudusta vasta kaksi kolmasosaa.
Mutta Samsung 57 Odyssey Neo G9 onkin tehty pelaamiseen, ja siinä kuvasuhde on vailla vertaansa.
Pelasipa sitten 3D-räiskintää, seikkailuja tai simulaattoreita, tarjoaa laajakuva kolossaalisen kokemuksen, jollaista ei muualta saa. Pelin kannalta oleellisimmat asiat tapahtuvat ehkä keskellä, mutta kun kuva jatkuu näkökentän reunoille asti, tuntuu peli aivan erilaiselta.
Cyberpunk 2077:n tapaiset pelit suorastaan vaativat tällaisen näytön!
Tähän asti on pitänyt valita joko nopeuden tai resoluution välillä, mikä on jämäyttänyt teknisesti vanhentuneen Full HD -resoluution standardiksi, joka on pitänyt pelipuolella valtaa viimeiset kymmenen vuotta. Samsung ei tyydy siihen. Jos vain raudassa riittää tehoja, kakun voi vihdoin sekä säästää että syödä.
Pelien yhteensopivuus sen sijaan voi tuottaa haasteita. 7 680 x 2 160 pikselin resoluutio on sen verran harvinainen, että kaikki pelit eivät oikein tajua sitä. Joissakin tapauksissa on mentävä manuaalisesti muokkaamaan pelin konfiguraatiotiedostoja. Eikä sekään välttämättä auta. Esimerkiksi Fallout 4 osasi hyödyntää resoluution korkeussuunnassa, mutta ei ymmärtänyt ultralaajaa kuvasuhdetta ja päätyi toistamaan kuvasta vain yläosan. Muinainen CS:GO yllätti olemalla heti kärryillä, vaikka kuvan reunat vääristyivätkin ja saivat tuplaleveyden.
Yksi vai kaksi näyttöä?
Samsung 57 Odyssey Neo G9:lle ei ole kilpailijaa – mikään muu pelinäyttö ei tarjoa vastaavaa vaakaresoluutiota. Lähin vertailukohta onkin laittaa kaksi 32-tuumaista 4K-näyttöä vierekkäin. Jos kestää näyttöjen kehysten aiheuttaman välin keskellä, saa samanlaista kuvanlaatua noin puolet vähemmällä kuin mitä Neo G9 maksaa.
Toisaalta nyt liikutaan ehkä luokassa, jossa raha ei ole este. Näytön lisäksi kuvetta pitää nimittäin kaivaa myös tarpeeksi tehokkaaseen tietokoneeseen, joka maksaa ainakin yhtä paljon kuin erikoisleveä näyttökin.
Yhteenveto: Samsung 57 Odyssey Neo G9
Jos haluaa markkinoiden siisteimmän pelinäytön, on Samsung 57 Odyssey Neo G9 tämän hetken paras valinta. Mikään muu näyttö ei tarjoa tällaista resoluutiota tällaisella nopeudella. Näytön käyttäminen edellyttää panostusta kunnon rautaan ja etenkin näytönohjaimeen. Neo G9 on niin leveä, että monet pelit eivät edes pysty suorilta käsin hyödyntämään sen kokoa ja nopeutta. Käytettyäni jättinäyttöä pari viikkoa sekä pelaamiseen että työskentelyyn, heräsi minussa toive, että Samsung tekisi mallista myös koko kansan version, jossa olisi sama resoluutio mutta vähäisempi virkistystaajuus ja sitä myöten halvempi hinta.
Ääni & Kuva kiteyttää
Tupla-4K! Uskomaton elämys. Mikään muu näyttö ei tarjoa tällaista pikselimäärää ja nopeutta. Vaatii kalliin näytönohjaimen. Useimpia pelejä pitää säätää manuaalisesti, jotta ne pystyvät hyödyntämään näin kovan resoluution. Huippulaatu tuo mukanaan huippukalliin hinnan.
Hinta: 3000 €
Faktat
- Koko: 57”, kuvasuhde ultralaaja 32:9
- Paneelin tyyppi: Rapid IPS
- Resoluutio: 7680×2160
- HDR: Quantum HDR 2000 (HDR10, HDR10+)
- Kaarevuus: 1000R
- Virkistystaajuus: 240 Hz
- Kontrasti/kirkkaus: 1 000 000:1/1 000 nitiä, HDR 10+
- Väriavaruus: 95 % DS-P3
- Webkamera: Ei ole
- Synkronointi: AMD FreeSync Premium Pro
- Liitännät: DisplayPort 2.1, 3 x HDMI 2.1, 3 x USB-A, kuulokeliitäntä
- Erityistä: X-rite i1 Display Pro
- Mitat/paino (jalustan kanssa): 132,8 x 50,0 x 60,1 cm/19 kg
- Verkkosivusto: samsung.com