Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: reMarkable Type Folio

Näppäimistö ja kotelo reMarkable 2:lle

Ainoa asia, joka reMarkablen digitaalisesta muistikirjasta puuttui, oli kunnon näppäimistö – mutta vihdoin sellainenkin saatiin.

Julkaistu 12.05.2023 - 11:59
reMarkable Type Folio
Lasse Svendsen

Kun testasimme reMarkable 2:n vuonna 2020, tajusimme heti, miksi yritys oli sellainen menestys. Vuonna 2021 liikevaihto oli jo 2,7 miljardia, mikä on aika hyvin yritykseltä, jonka ainoa tuote on digitaalinen muistikirja. Ja varsin hyvä sellainen: reMarkable 2 on paras E-ink-näyttöinen muistikirja, jonka olemme nähneet.

Muistiinpanojen järjesteleminen, muutosten tekeminen, tallentaminen ja jakaminen sujuu helposti, ja mustavalkoinen näyttö tuntuu paperilta, kun sille kirjoittaa reMarkablen Marker Plus -kynällä.

reMarkable-tablettia ei oikein voi verrata iPadiin, vaikka silläkin saa hyvin kirjoitettua muistiinpanoja, joita voi jakaa kollegoille.

Mainos

Mutta Applen lasinäytön ja stylus-kynän yhdistelmä ei anna hyvää kirjoitustuntumaa. Mieluummin käyttää Applen iPadin tekemää näppäimistöä, joka on käytännöllinen lisävaruste Apple Pencilin kylkeen.

Useimmat ihmiset kirjoittavat pitkiä tekstejä nopeimmin fyysisellä näppäimistöllä, mutta reMarkableen sellaista ei ole ollut saatavilla.

Ennen kuin nyt.

Remarkable Type Folio 3
Suurin osa näppäimistä on normaalinkokoisia. Kuva: Lasse Svendsen

reMarkable Type Folio

Uusi Type Folio -näppäimistö on räätälöity reMarkable 2:lle, eikä sitä näin ollen voi käyttää ensimmäisen sukupolven reMarkablen kanssa.

Type Folio toimii näppäimistön lisäksi suojakotelona, jonka voi taittaa näytön alle, silloin kun sitä ei tarvita, ja E-Ink-näytön päälle suojaksi, silloin kun laitetta kuljettaa paikasta toiseen. Type Foliossa ei ole akkua, joka vaatisi lataamista, vaan näppäimistö saa virtaa tabletista pienten liittimien kautta, jotka toimivat samalla näppäimistön ja näytön välisinä kiinnikkeinä.

Näppäimistö kiinnitetty pienillä magneeteilla, jotka pitävät sen vakaasti paikoillaan, vaikka reMarkable 2 -tablettia roikottaisi siitä pitäen ylösalaisin.

Remarkable Type Folio FW
Ennen Type Folion käyttöönottoa on tehtävä laiteohjelmistopäivitys. Kuva: Lasse Svendsen

Näyttöä voi käyttää kahdessa asennossa Type Folion kanssa: kun näppäimistön taittaa näytön alle, saa tabletin aivan litteäksi, jolloin se vaihtaa automaattisesti lukusuunnan vaakaruudusta pystyyn.

Yhdessä Type Folio ja reMarkable 2 painavat alle 900 grammaa ja ovat samaa kokoluokkaa kuin 11-tuumainen iPad Pro näppäimistön kanssa.

Remarkable Type Folio 7
Kuva: Lasse Svendsen

Kielivalinta

Kun Type Folion taittelee auki näytön alta, on nostettava ruutua sen kulmasta, jotta pääsee käsiksi näppäimistöön. Näppäimistö on saatavilla pohjoismaisena versiona, jolloin siihen saa suomalaiset, ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset aakkoset. Valinta niiden välillä tehdään näytöllä näkyvästä valikosta.

Type Folio on lisäksi saatavilla englannin, amerikanenglannin, saksalaisin, ranskalaisin ja espanjalaisin aakkosin.

Näppäimstöä ei ole taustavalaistu, kuin ei myöskään reMarkable 2, joten muistiinpanojen tekeminen illalla vaikkapa lentokoneessa tai junassa voi olla haastavaa. Kuvien perusteella joku saattaa ihmetellä, miksi tabletissa ei ole kosketuslevyä. Sitä ei tarvita, sillä laitteessa ei ole eri sovelluksia tai ohjelmistoja reMarkablen oman Linux-pohjaisen Codex-käyttöjärjestelmän lisäksi.

Remarkable Type Folio 10
Pohjoismaisen näppäimistön ääkkösversio valitaan valikosta. Kuva: Lasse Svendsen

Hyvä kirjoitustuntuma

Täysikokoisten QWERTY-näppäinten ja kytkinten 1,3 mm:n rekisteröintipisteellä näppäimistöllä on ilo kirjoittaa. Näppäimet eivät ole sen lähempänä toisiaan kuin tavallisella tietokoneen näppäimistölläkään, ja vaste on niin hyvä – vaikka näppäimet eivät olekaan mekaaniset – että voi rauhassa kirjoittaa tietäen, ettei tekstiä tarvitse koko ajan korjailla.

Jotain moitittavaahan löytyy kuitenkin aina, ja tässä tapauksessa miinusta tulee numeronäppäinten ja nuolinäppäinten pienuudesta, mutta sama tilanne on monissa kannettavissakin. Osa merkeistä tulee esiin vain opt- tai alt-näppäinten yhdistelmäkomennoilla, ja joillekin Type Folion delete-näppäin voi olla aivan liian pieni.

Remarkable Type Folio 5
Näytöllekin saa näppäimistön, mutta sille ei Type Folion kanssa ole enää tarvetta. Kuva: Lasse Svendsen

Joskus näytössä tuntuu pientä viivettä – mikä on itse asiassa E-Ink-näytölle aika harvinaista – kun kirjoittaa nopeasti. Merkit eivät heti ilmannu ruudulle, mutta viive on niin pieni, ettei se oikeastaan häiritse.

Kun tekee muistiinpanoja kynällä Type Folion ollessa kiinni, avautuu automaattisesti kenttä, jonka voi sijoittaa ikkunassa mihin haluaa ja johon voi kirjoittaa näppäimistöllä kynän sijaan. Omaa käsialaansa voi myös muuttaa tekstaukseksi.

Remarkable Type Folio 1
Käsin tehtyjen merkintöjen ja konetekstin kaunis liitto. Kuva: Lasse Svendsen

Type Foliolla tehdyn tekstin voi tallentaa PDF:nä tai raakatekstinä, mutta Wordille tai Pagesille ei vielä voi tallentaa. Muistiinpanoja on kuitenkin helppo jakaa muille, ja ne voi synkata puhelimen ja kannettavan kanssa tai tallentaa reMarkablen Connect-pilvipalveluun.   Connectin saa vuoden ajaksi ilmaiseksi, jos ostaa samanaikaisesti reMarkable 2:n ja Type Folion, ja sen jälkeen pilvestä maksetaan tilauspohjaisesti.

Yhteenveto: remarkable 2 Type Folio

Kaikki reMarkable 2:n käyttäjät eivät varmaankaan ole toivoneet näppäimistöä, mutta sellaista kaipaavalle Type Folio on erinomainen. Sillä on helppo kirjoittaa tehokkaasti pidempiä muistiinpanoja, ja samalla se toimii suojaavana kuorena näytölle, josta se saa sen vähäisen virran, jota se tarvitsee toimiakseen. Jos reMarkable vielä onnistuisi herättämään Type Folion, kun sen avaa – tai vähintään näppäintä painamalla – olisi ratkaisu aika lailla täydellinen. Hinta voi tuntua kovalta, mutta ei enää sitten, kun katsoo, paljonko Apple pyytää iPadin näppäimistöstä.

Remarkable Type Folio 2 Remarkable Type Folio 9 Remarkable Type Folio 8
<
>
Kuva: Lasse Svendsen
Karakter
reMarkable Type Folio
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Kompakti näppäimistö täyskokoisine näppäimineen. Hyvä kirjoitustuntuma. Vähäinen virrankulutus. Melko kallis. Osa näppäimistä on pieniä. Ei taustavalaistusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top