Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Nura NuraTrue

Älykkäät nappikuulokkeet

NuraTrue mittaa käyttäjänsä kuulon ja kustomoi äänen sen mukaan. Räätälöity ääni kaivaa musiikista kaikki yksityiskohdat upeasti esiin.

Julkaistu 14.01.2022 - 07:00
Nura NuraTrue
Geir Gråbein Nordby

Kun markkinoille tulvii täyslangattomia kuulokkeita, on virkistävää törmätä välillä oikeisiin teknisiin innovaatioihin. Kuten NuraTruen tapauksessa.

Nura NuraTrue woman(3)
NuraTruella on erikoinen valttikortti. Kuva: Nura

Nuraphone oli Nuran valmistama ja markkinoiden ensimmäinen kuulokemalli, joka loi käyttäjän kuulosta yksilöllisen profiilin ja muokkasi äänenlaatua sen mukaan. Nyt Nura esittelee samaan tekniikkaan perustuvan täyslangattoman kuulokemallin, NuraTruen.

NuraTrue lähettää testisignaaleja käyttäjän korviin ja mittaa palaavan äänen. Ohjelmisto tietää, miltä paluusignaalin pitäisi kuulostaa, joten se säätää ääntä tämän tiedon mukaan.

Mainos
Nura NuraTrue spread(2)
Jos kokomusta kuuloke ei miellytä, on NuraTrue saatavana myös keltamustana erikoisversiona. Kuva: Nura

Korviin mukautuva kuulokemalli

Tekniikan takana piilee oivallus siitä, että koska jokaisen korvat ovat erilaiset ja vasen ja oikea korvakin poikkeavat toisistaan, olisi ihanteellista, että kuulokkeet mukauttaisivat äänen yksilöllisesti. Tehdäänhän silmälasitkin tilauksesta oman näön mukaan! Tällä tavalla musiikin pitäisi kuulostaa siltä kuin on tarkoituskin ja taata samalla se, että sinä ja minä kuulemme musiikin samalla tavalla – toisin kuin tavallisissa kuulokkeissa, jotka kuulostavat jokaisen korvissa hieman erilaisilta.

Devialet tarjoaa vastaavaa tekniikkaa Gemini-kuulokkeissaan, jotka säätävät äänen automaattisesti käyttäjän korvien mukaan Ear Active Matching -nimisellä toiminnollaan. Näiden kahden erona on, että Devialet mittaa korvasta tulevaa paluusignaalia reaaliaikaisesti, mikä voi olla vähemmän tarkka metodi, vaikka Geministä paljon pidinkin.

Nura NuraTrue Graabein
NuraTrue vaimentaa hyvin auton melua. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ei kaksoisliitäntää

Moni valmistaja mainostaa nyt kuulokkeitaan sillä, että ne pystyy yhdistämään kahteen laitteeseen samanaikaisesti. Bluetoothin kaksoisliitännän ansiosta kuulokkeilla voi esimerkiksi kuunnella musiikkia PC:ltä ja olla samalla yhteydessä puhelimeen, niin että puhelut yhdistyvät kuulokkeisiin ja keskeyttävät silloin musiikin.

NuraTrue ei tue tätä ominaisuutta, vaikka kuulokkeissa onkin sen mahdollistava Bluetooth 5.0. Niinpä toiminnon voisi ehkä saada käyttöön myöhemminkin ohjelmistopäivityksen yhteydessä, mikäli Nura päättää tehdä niin.

Nura NuraTrue parts
NuraTruen mukana tulee useat sovitteet, jopa siivekkeellinen versio treenejä varten. Kuva: Nura

Vastamelu ja ympäristöäänet

NuraTruessa vastamelu on aina päällä, ellei erikseen laita Nuran Social-asetukseksi kutsumaa ympäristöäänitoimintoa päälle. Tällä asetuksella voi jutella muiden kanssa kuulokkeita riisumatta.

Vastamelu toimii hyvin ja autossa ollessa rengasmelu vähenee huomattavasti, vaikka olen törmännyt tehokkaampaankin vastameluun esimerkiksi Bose QuietComfort Earbudsin muodossa. Tärkeintä on kuitenkin, että se toimii. Ja sama pätee ympäristöääniin, joka aktivoituessaan mykistää musiikin.

 

NuraTrue hearing profile
Toimittajan korvaprofiili näyttää tältä, miten tätä nyt onkaan tarkoitus tulkita. Kuvakaappaus

Käyttöönotto

NuraTrue istuu hyvin ja nappien mukana tulee monta paria sovitteita, sekä silikonista että memory foamista valmistettuina. Napit ovat melko suuret ja siksi ehkä huomiota herättävät. Niiden materiaali on kevyt muovi, mikä vaikuttaa halvalta, kun kuulokenappeja pitää kädessä. Laatuvaikutelma on kaukana Devialet Geminin, B&W PI7:n ja jopa Sony WF-1000XM4:n premium-tuntumasta. Nuran kuulokkeet ovat kuitenkin riittävän coolit, etenkin keltamustana erikoisversiona, jonka nimi on Fool’s Gold. Sitä on tehty vain rajoitettu erä.

Bluetooth-yhdistäminen on helppoa ja ensimmäisellä kerralla puhelin pyytää asentamaan sovelluksen. Kuulokkeita pitää ladata vähintään tunti ja asentaa mahdolliset päivitykset ennen kuin pääsee kuuntelemaan. Näitä vaiheita ei voi ohittaa, mutta niiden jälkeen pääsee tekemään kuulotestin ja katsomaan sen perusteella luotua profiiliaan.

Nura NuraTrue spread
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Nura NuraTrue: äänenlaatu

Kun vaihtaa ääniasetusta neutraalin ja henkilökohtaisen välillä, huomaa, että kuulon mukaan räätälöinti tekee dramaattisen eron ääneen. Ilman räätälöintiä ääni keskittyy liikaa keskirekisteriin hukaten basson ja ilmavuuden, mutta korvilleni kustomoituna stereokuva suurenee ja sointi muuttuu ilmavaksi ja bassoltaan harvinaisen meheväksi.

Jos vetää immersion-säätimen täysille, saa bassoa vielä lisää ja musiikki soi kuin korvan sisäisestä subwooferista. Itse pidin säädintä yleensä keskivaiheilla, mutta latteampiin pop-kappaleisiin enimmäisasetus toi hyvää potkua.

Nura NuraTrue lifestyle2 scaled 1
NuraTrue sopii hyvin myös treenikuulokkeeksi. Kuva: Nura

Paul Draperin ja Steven Wilsonin Depeche Mode -henkinen Omega Man svengaa hienosti: vahva basso hieroo korvia ja ylä-äänissä on monta ilmavaa kerrosta. Laulu toistuu kirkkaasti – nyt on kuulokkeiden äänenlaatu todella erityisellä tasolla.

Naislaulajista

Phoebe Bridgers on harvoin soinut näin kirkkaana kuin NuraTruella coveroidessaan Tom Waitsin Day After Tomorrowia. Syvä basso ei vain täytä korvia suloisilla bassosävyillä, vaan maalaa mustan taustan äänimaisemalle, niin että diskantin vivahteet tulevat esiin paremmin ja tilavammin.

Jään kaipaan vain yhtä asiaa: selkeämmin erottuvaa ja isompaa keskirekisteriä. Phoeben laulu on toki kevyttä ja ilmavaa, mutta pidän siitä enemmän, kun se toistuu lämpimämmin ja täyteläisemmin. Jos nyt nirsoksi heittäydytään.

Nura NuraTrue lifestyle3 scaled 1
Kuva: Nura

Upeaa klassista

Klassinen musiikki pääsee oikeuksiinsa näillä kuulokkeilla. Viulut ja huilut ovat yä-ääniltään ilmavat ja raikkaat, kun taas kontrabassot ja tuubat kuulostavat juuri niin jättimäisiltä kuin haluaa – riittää, että säätää immersive-säädintä. Silti ylä-äänet eivät värity eikä keskirekisteri jää peittoon.

Tässäkin alempi keskirekisteri jää hiukan kapoiseksi, ja tuntemani sellon kaunis lämpö jää vähän kateisiin.

 

Nura NuraTrue Fools Gold Nura NuraTrue Fools Gold box
<
>
Kuulokkeiden Fool's Gold -erikoisversio. Kuva: Nura

Kisa suosikkeja vastaan

Oma suosikkini premium-kategoriassa on Bowers & Wilkinsin PI7. Se on paljon kalliimpi kuin NuraTrue ja myös näyttää ylellisemmältä. PI7 tarjoaa keskirekisterissä sitä lämpöä, jota tässä jäin kaipaamaan. Basson suhteen Nura vetää pidemmän korren. Olisi houkuttelevaa sanoa, että kyseessä on kohdallani makuasia, mutta toinenkin kuuntelija voi helposti osoittaa NuraTruen paremmuuden, sillä mukautuuhan se jokaisen omaan kuuloon.

Jos vertaamme Nuraa Devialet Geminiin, jolla on sama kuulon mukaan räätälöitävä ääni puolellaan, on sanottava, että sekin soi vahvasti ja raikkaasti, ja siinä on lisäksi taajuuskorjain, jolla voi tehdä vielä viimeiset lisäsäädöt. NuraTrue ei tarjoa taajuuskorjainta. Geminikään ei pääse basson osalta Nuran tasolle, joka on selvästi basson suhteen ihan omassa luokassaan.

Hinnan kannalta voittaja on selkeä: NuraTrue maksaa noin puolet siitä mitä PI7 ja on myös edullisempi kuin Devialet Gemini. Monen kohdalla valinta on tältä osin selvä.

Nura NuraTrue woman
Kuva: Nura

Yhteenveto: Nura NuraTrue

Nura NuraTrue on teknisesti jännittävä täyslangaton, joka räätälöi äänen käyttäjänsä kuulolle sopivaksi varmistaen näin, että kaikki käyttäjät saavat saman kuuntelukokemuksen.

Korjaamaton ääni kuulostaa lattealta, mutta kustomoitu ääni on loistava. Etenkin basso on järisyttävän hyvä, mutta myös ylä-äänet tulevat esiin selkeinä. Äänikuva on mahtava ja heikkouksia on vaikea nimetä. Keskirekisteri saisi olla lämpimämpikin, mutta tässä kontekstissa se on pikkuasia.

Toivoimme, että jonkin tulevan laiteohjelmistopäivityksen myötä tulee mahdolliseksi yhdistää kuulokkeet samanaikaisesti kahteen laitteeseen, mutta tästäkin puutteesta huolimatta NuraTrue ansaitsee lämpimät suosituksemme.

Karakter
Nura NuraTrue
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Oman kuulon mukaan räätälöity ääni on kirkas ja vivahteikas. Ja basso muhkea! Kuulokenapit ovat isot eikä laatuvaikutelma vakuuta. Keskirekisteri voisi olla lämpimämpi ja täyteläisempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Vastamelua ja vähän ekstraa

Neljä kuulokevaihtoehtoa työpäiviin

Voittamaton yhdistelmä?

Viisi voittajaa

Ääni & Kuva
Scroll to Top