TESTISSÄ: Netatmo Smart Video Doorbell

Älykäs ovikello – joka toimii Suomessa

Netatmo Smart Video Doorbell on harvoja johdollisia älyovikelloja, jotka sopivat Suomen verkkojännitteeseen eikä vaadi kuukausimaksua toimiakseen.
Netatmo Smart Video Doorbell lifestyle(2)
Karakter
Netatmo Smart Video Doorbell
Ääni & Kuva kiteyttää
Melko helppo asentaa. Vakaa yhteys, välitön reagointi sovelluksessa ja terävä kuva. Ei vaadi pilvitilausta. Toimii monilla jännitteillä, jopa 8V.
Melko kallis investointi. Ei ole Google Home -yhteensopiva. 8 voltilla muuntaja saattaa aiheuttaa huminaa.
Faktat
  • Tyyppi: Älyovikello
  • Langaton käyttö: Wi-Fi (2,4 GHz)
  • Kameran resoluutio: Full HD 1080p HDR, pystykuvanäkymä
  • Kuvakentän laajuus: 140 astetta
  • Videotallennus: Pilvitallennus + microSD
  • Yhteensopivuus: Netatmo Security -sovellus, Apple HomeKit
  • Virta: 8–24V AC, vähintään 8 VA. Toimii vain johdollisen ovikellon kanssa
  • Toimintalämpötila –10 asteesta +40°C:een
  • Suojausluokka: IPX4
  • Verkkosivusto: netatmo.com
Mainos
Mainos
forfatter

Älykkään ovikellon edut ovat selvät: videolla varustettu ovikello lähettää kännykkään kuvan siitä, kuka ovella seisoo – olipa itse kotona avaamassa ovea tai ei. Jos tällaisen ovikellon kylkeen hankkii älylukon, voi lähetille avata oven paketin sisääntuomista varten etänäkin – eipähän tarvitse vaivata naapureita!

Älyovikello toimii myös digitaalisena silminnäkijänä, joka tallentaa oven takana käyneet henkilöt myöhempää tunnistusta varten – jos vaikka kotiin yritetään murtautua. Monet älyovikello vaativat pilvitallennustilauksen tämän ominaisuuden mahdollistamiseksi.

Netatmo Smart Video Doorbell lifestyle
Kun lähetti soittaa ovikelloa, näet hänet kännykästäsi ja voit päästää hänet sisään. Jos ovessa on älylukko, ei tarvitse itse edes olla kotona. Kuva: Netatmo

Ei pilvipakkoa

Tällä saralla Netatmo Smart Video Doorbell eroaa muista. Sen ostohinta on melko kallis, mutta siinä missä kilpailijat vaativat sitoutumista kuukausitilaukseen, tarjoaa Netatmo 32 GB:n microSD-kortin, jolle videot tallentuvat. Kun muistikortti täyttyy, se pyyhkii automaattisesti vanhimmat videot pois, joten tuoreimmat tallenteet ovat aina saatavilla. Sovelluksesta voi valita, haluaako hävittää videot automaattisesti viikon, kuukauden tai vuoden päästä – tai ei ollenkaan.

Ovikello kiinnitetään seinään erikoisruuvimeisselillä, joka tulee pakkauksen mukana. Ilman sitä ovikelloa on mahdoton purkaa, joten esimerkiksi varkaiden on hankalampi irrottaa sitä ja yrittää näin välttyä kuvaamiselta.

Lisäturvana ovikellon voi liittää pilvipalveluun, kuten iCloudiin tai Dropboxiin, tai sen voi yhdistää omaan FTP-palvelimeen, jos sellainen löytyy. Tallennuksen laadun voi valita tallennustilan mukaan: matala, medium, korkea tai erinomainen, joista viimeisin edustaa 1080p-resoluutiota.

Annons
Doorbell transformer Netatmo transformer install
<
>
Netatmon ovikellomoduuli asennetaan vastakkain soittokelloon nähden. Se säätelee virransyöttöä soittokellon ja Netatmo Smart Video Doorbellin välillä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kiinteä asennus

Netatmo Smart Video Doorbell ei toimi pattereilla tai akulla, vaan sitä suositellaan asennettavaksi vanhan langallisen ovikellon tilalle. Ovikello toimii melkein missä päin maailmaa tahansa, sillä se sopii käytettäväksi 8-24 voltin jännitteille.

Euroopassa meillä on yleensä käytössä Netatmo vaatima ehdoton minimi: 8 volttia ja 1 ampeeri. Se tarkoittaa, että olemassaolevan ovikellon virtalähde riittää Netatmolle, mutta kun joku soittaa ovikelloa, se joutuu työskentelemään ääritehollaan. Niinpä ovikellon muuntajasta kuuluu pientä huminaa aina, kun kamera havaitsee liikettä ja ovikello soi. Se ei ole vaarallista, mutta erottuupahan kuitenkin, jos sattuu oleilemaan muuntajan lähellä. Humina lakkaa kuitenkin heti, kun muuntaja on jälleen ”latautunut”.

Netatmo sentään toimii 8 voltin jännitteellä, toisin kuin Google Nest Hello, joka vaatii vähintään 12 voltin jännitteen. Sitä käyttääkseen olisi siis vaihdettava muuntaja, eikä ovikelloon sopivia 12V-muuntajia löydy joka oksalta meillä päin tai Euroopassa ylipäätään.

Netatmo Smart Video Doorbell mounting
Gråbein asentaa Netatmo Smart Video Doorbell -ovikelloa. Yökuvauksen vuoksi kuva on mustavalkoinen, tässä tallennettuna pilveen matalalla resoluutiolla. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Asennus

Ovikellon asennus sujuu melko simppelisti. Ovikellon sisältä avataan muuntaja, johon kytketään mukana tuleva AC-adapteri ovikellon sisällä olevaan osaan, ei siis siihen ulko-oven vieressä olevaan. Sen jälkeen ulkona oleva vanha soittokello otetaan irti ja korvataan Netatmolla. Ruuvit ja proput tulevat pakkauksen mukana siltä varalta, että seinään täytyy tehdä uusia reikiä. Minulla onneksi on lautaseinät, joten tavalliset puuruuvit kelpasivat tarkoitukseen hyvin.

Netatmo Smart Video Doorbell installation
Näyttäähän se kyllä paremmalta, kun kuvassa on valokuvamalli täydellisessä valaistuksessa… Kuva: Netatmo

Sijoittelu vaatii harkintaa

Ovikellon mukana toimitetaan kulmapala, jonka avulla kameran saa järkevään kulmaan etuoven optimaalista katselukenttää ajatellen – esimerkiksi tilanteessa, jossa ovi on nurkassa. Jos kamera osoittaa suoraan eteenpäin, voi saada paljon turhia hälytyksiä, jos ihmisiä kulkee paljon oven edestä. Kännykkä hälyttää joka kerta, kun kamera havaitsee liikettä. Ei myöskään ole sallittua kuvata tunnistettavasti ihmisiä julkisilla paikoilla, eli kamera on syytä säätää kuvaamaan vain omaa pihaa.

Annons

Kun ovikello aktivoituu, siinä välähtää ensin vihreä ledvalo, jonka jälkeen ovikelloon jää tasainen valaistus päälle. Valkoisen valon syttyessä voi avata sovelluksen ja yhdistää ovikellon kotiverkkoon sitä kautta. 5 GHz ei ole tuettu, eli ovikello toimii vain 2,4 GHz:in yhteydellä. Ovikellon saa yhdistettyä osaksi Apple HomeKitiä iPhonen kautta.

Käyttö

Kun ovikello soi, kännykkä hälyttää ja näyttää videokuvaa ovella seisovasta henkilöstä. Ulko-ovella olijalle voi puhua ovikellon oman mikrofonin ja kaiuttimen kautta, ja puheen laatu on oikein hyvä.

Testin aikana sain kotiini lähetyksen, kun itse olin töissä. Kun olin selvittänyt, ettei lähetti ole gangsteri, avasin autotallin oven etänä ja hän jätti paketin sinne. On myös kivaa, kun voi olla avaamatta ovea ihmisille, jotka haluaisivat pelastaa minut tai muille epäilyttävän näköisille tyypeille. Sekin on mukavaa, että näkee heti, onko oven takana tulijalla asiaa todennäköisimmin minulle, vaimolleni vai lapsilleni.

Aluksi sain pari turhaa hälytystä ja videokuvaa kännykkääni, kun joku vain kulki tarpeeksi läheltä ovea. Sain tilanteen helposti korjattua merkkaamalla, millä alueella tapahtuvaa liikettä kameran tulisi huomioida.

Netatmo Smart Video Doorbell whos-outside Netatmo Graabein ringer paa
<
>
Valmistajan kuvien mukaan kuvanlaatu on tällainen. Kuva: Netatmo

Kuvanlaatu

Kännykän näytöllä näkyvä kuva on hyvä, mutta ei samalla tasolla kuin action-kameroissa tyyppiä GoPro. Kuvasta kuitenkin tunnistaa, kuka oven takana seisoo. Kamerassa on myös yökuvaus, joten pimeälläkin ihmiset tunnistaa hyvin – tosin silloin kuva on mustavalkoinen.

Annons

Pilveen tallennettu matalalaatuinen kuva on resoluutioltaan 288 x 512 pikseliä ja vahvasti pakattu videostriimi noin 1 MB minuutissa. Laatu riittää ihmisen tunnistamiseen, mutta on kaukana korkeimmasta laadusta. Korkea videolaatu tarkoittaa 1080 x 1920 pikselin resoluutiota ja hiukan enemmän pakattua tiedostoa kuin erinomainen laatu, mutta on täysin riittävä käyttötarkoitukseensa nähden. Tällainen tiedosto vie 15 MB tallennustilaa minuutissa, eli 5 GB:n pilvitallennustilalla saa säilöttyä 300 minuuttia videota. Talteen saa siis varmasti usean kuukauden videot ennen kuin järjestelmän tarvitsee poistaa vanhoja.

Netatmo Smart Video Doorbell installed(3)-gigapixel-width-2160px

Netatmo Smart Video Doorbell on todella yksinkertainen asentaa, jos samalla paikalla on aiemmin ollut langallinen ovikello – sen kun vaihtaa uuden tilalle! Kuva: Geir Gråbein Nordby

Johtopäätökset

Netatmo Smart Video Doorbell toimii kuten muutkin älyovikellot, eli lähettää videokuvaa kännykkään oven ulkopuolelta. Ovikello toimii vain langallisesti, mutta se on helppo vaihtaa vanhan ovikellon tilalle. Se on harvoja älykkäitä ovikelloja, jolle ei tarvitse vaihtaa muuntajaa – tästä näkökulmasta Netatmolla ei oikeastaan ole kilpailijoita.

Erityistä on sekin, että ovikellon täysien ominaisuuksien käyttäminen ei edellytä maksullisen pilvipalvelun käyttöä. Jos haluaa lisäturvaa ovikellosta löytyvän microSD-kortin lisäksi, voi kameran toki yhdistää esimerkiksi iCloudiin, Dropboxiin tai vaikka omaan palvelimeen.

Ovikello on laadukas ja videoiden laatu hyvä. Vaikka virhehälytykset ovatkin mahdollisia, kun joku kävelee tarpeeksi läheltä ulko-ovea, on kamerasta paljon iloa. Hankintahinta on melko kallis, mutta toisaalta välttyy juoksevilta kuluilta kertainvestoinnin jälkeen.

Annons

Kannattaa huomioida, että ovikellon luvataan toimivan vain -10 asteeseen saakka. Toistaiseksi olemme todistaneet sen toimivan myös -12 asteessa, mutta vasta talven jälkeen pystymme raportoimaan, miten hyvin Netatmo Smart Video Doorbell selviytyy Pohjolan oloissamme.

[ratemypost]

Lue myös

Designistaan tunnettu Bang & Olufsen onnistuu jälleen: Beolit 20 on tyylikäs kaiutin, joka kulkee mukana ja kuulostaa hyvältä.
Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Philips TAT8505 tarjoaa hyvää äänenlaatua musiikkiin ja puheluihin sekä hyvää vastamelua. Mikä edes voisi olla paremmin?
Bang & Olufsen yrittää iskeä kaksi kärpästä kerralla tekemällä kuulokkeet, jotka toimivat myös peliluureina.
Designistaan tunnettu Bang & Olufsen onnistuu jälleen: Beolit 20 on tyylikäs kaiutin, joka kulkee mukana ja kuulostaa hyvältä.
Bang & Olufsen Beosound Emerge muuttaa käsityksemme siitä, miltä monihuonekaiutin voi näyttää – ja kuulostaa.
Asus ROG Flow X13 on tarpeeksi höyhensarjalainen kulkeakseen mukana, ja sitä voi käyttää myös tablettina. Sen graafinen suorituskyky on kuitenkin raskasta sarjaa.
Focal on ylittänyt käsityksemme siitä, mikä on tämän hintaluokan suljetuille kuulokkeille mahdollista.
Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.
Tangentin pieni langaton vahvistin on loistovalinta esimerkiksi harrastustilaan tai teinin huoneeseen.
JBL Live Pro+ on vastamelulla varustettu kuulokemalli, jonka ääni on tehdasasetuksilla keskinkertainen – mutta sovelluksen säätöjen jälkeen loistava!
Pääsiäinen ja muut kevään viikonloput sujuvat viihdyttävästi kotioloissakin, kunhan menoa vauhdittaa musiikki – jonka saa mukaan parvekkeelle tai pihalle.
Sony tekee paluun highend-luokkaan uudella huippumallillaan: Bravia XR-A90J on kirkkaudeltaan paras OLED-televisio, jonka olemme koskaan nähneet!
Tavallisesti langattomat vastamelukuulokkeet maksavat paljon enemmän kuin Urbanistan uutuusmalli.