Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: MSI Creator Z17 A12UHT-036NEU

Tilaa luovuudelle

MSI ei ole säästellyt luodessaan Creator Z17 -kannettavaansa – ja sen kyllä huomaa hinnassakin.

Julkaistu 12.08.2022 - 05:00
MSI Creator Z17 A12UHT-036NEU
John Hvidlykke

MSI, joka tunnettiin aiemmin vain pelilaitteistaan, on viime vuosina laajentanut valikoimaansa myös luovien alojen ammattilaiskoneisiin. Aivan kuten Acer, on MSI huomannut monien graafisten suunnittelijoiden ostaneen aiemmin pelitietokoneita työhönsä vain niiden tehokkaan suorituskyvyn vuoksi.

Lue myös: MSI Creator Z16 – Kaikin puolin onnistunut kone

MSI Creator Z17 on viime vuonna testaamamme Creator Z16 -kannettavan seuraaja ja siten MSI:n huippumalli luovien alojen ammattilaisille. Kannettava on suunniteltu vaativien grafiikoiden ja 3D-suunnittelun ehdoilla.

Mainos
MSI NB Creator Z17 photo 6
MSI Creator Z17 on muotoilultaan kuin urheiluauto: matala ja leveä ja kuoreltaan metallia. Kuva: MSI

Kuori on kaiverrettu metallista ja näyttää hämmästyttävän litteältä. Kone on kylläkin melkein 2 cm paksu, mutta 17-tuumaisen 16:10-kuvasuhteen näytön ansiosta se vaikuttaa litteämmältä kuin onkaan. Kuori on todella jäykkä ja kestää vääntelyä – mikä on tärkeää, kun hankitaan kannettavaa, jonka on kestettävä vuosikausien kokouksiinkuljettelurumba. Kestävyydestä kielii myös Yhdysvaltain puolustusvoimain käyttämä MIL-STD-810G-standardi.

MSI NB Creator Z17 photo 21
Kuori on lähes käsittämättömän litteä mutta jäykkä. Kuva: MSI

Näppäimistö ja ääni Tanskasta

17-tuumaiseen kannettavaan mahtuu täysikokoinen näppäimistö ja lisäksi vielä numeronäppäimistö. MSI:lle tuttuun tapaan näppäimistön on valmistanut tanskalainen Steelseries. Jokainen näppäin on varustettu omalla RGB-valolla, mikä tuntuu tarpeettomalta, kun kyseessä ei ole pelikone. Äänijärjestelmä puolestaan on niin ikään tanskalaisen Dynaudion, sekin MSI:lle tyypillistä.

Tarpeelliset liitännät ovat paikoillaan: kaksi USB-C-porttia, jotka toimivat myös DisplayPortina, HDMI 2.1 -ulostulo ja yksi vanhan ajan USB-A. Riittävät liitännät sinänsä, mutta ihmettelen silti, miksei valinnanvaraa ole tarjottu lisääkin, kun tilaa kerran olisi. Myös SD-kortinlukija löytyy – oikea sellainen, ei pelkkä microSD.

Miksi ei 4K-resoluutiota?

MSI Creator 17 on suunnattu graafisten alojen ammattilaisille, kuten graafikoille ja 3D-suunnittelijoille. Myös kuvittajille, sillä näyttöön voi piirtää. Tällaisia töitä varten vaaditaan suuri ja tyylikäs näyttö. Ja sitä se onkin.

ADL CC series photos Z1743
MSI Creator Z17 on suunnattu graafisten alojen ammattilaisille. Kuva: MSI

Kuva-ala peittää lähes koko kannen, ja suositusta 16:10-kuvasuhteesta johtuen ruudun allekaan ei juuri jää tilaa.

Näytön resoluutio on QHD+ (2560 x 1600 pikseliä). Kun tietokonetta käytetään graafiseen työskentelyyn, sen väritarkkuuden pitää olla erittäin hyvä. Itsestään selvästi Z17:n näyttö kattaa 100 % DCI-P3-väriavaruudesta. Näyttö on myös Calmanin tarkistama, mikä tarkoittaa sitä, että näytön värit toistuvat oikein tehdasasetuksilla eikä se näin ollen kaipaa erillistä kalibrointia.

Hieman epätyypillisesti näytön virkistystaajuus on huikeat 165 Hz. Kuva näyttää kuin ruudulle maalatulta ja on todella hieno, mutta moinen nopeus ei yleensä ole tarpeen graafisessa työskentelyssä. Tehokkaan näytönohjaimen ansiosta MSI Creator Z17 sopii kyllä myös raskaan sarjan pelaamiseen.

Testatessani viime vuonna edeltävää mallia, MSI Creator Z16:a, totesin, että kone olisi hyötynyt 4K OLED -näytöstä. Se olisi tosin nostanut hintaa melkoisesti. Uusi Z17 on huomattavasti kalliimpi, joten siltä olisi odottanut myös parempaa näyttöä.

ADL CC series photos Z1734
Fotorealistisen kosketusnäytön resoluutio voisi olla vieläkin parempi. Kuva: MSI

Vain kermat päältä

Useimmissa testaamissamme koneissa on tehty kompromisseja osien ja suorituskyvyn suhteen, jotta hintaa saataisiin kuluttajaystävälliselle tasolle. MSI Creator Z17 ei juuri kompromisseja näy. Prosessori on Intel Core i9-12900H eli Intelin nopeimman sarjan 12. sukupolven prosessori, jossa on peräti 14 ydintä ja 20 säiettä sekä 2,9 GHz:n kellotaajuus. Tällä hetkellä tätä nopeampia koneita ei siviilikäyttöön oikein voi saadakaan.

Sama juttu näytönohjaimen kanssa: se on 8 GB:n video-RAMilla varustettu Nvidia GeForce RTX 3080. Se on varsinaisesti tarkoitettu erittäin raskaiden pelien pyörittämiseen, mutta auttaa myös graafisessa työskentelyssä, sillä esimerkiksi Adoben ohjelmat käyttävät näytönohjainta laskelmiensa nopeuttamiseksi.

Muistista ja tallennustilasta ei tule puutetta Creator Z17:llä: 32 GB RAM ja 2 TB SSD.

MSI NB Creator Z17 photo 14
17 tuuman koostaan huolimatta MSI Creator Z17 ei vie (liikaa) tila laukusta. Kuva: MSI

Benchmarkit

Näin kovilla spekseillä luulisi suorituskyvyn olevan huipussaan – ja se onkin. Kaikki testitulokset ovat loistavia. GeekBenchin 12 253 pistettä (multicore) ja 1 762 pistettä (singlecore) ovat parhaimpia mittaamiamme. PC Mark -tulos 6 906 kertoo, että Creator Z17 on tehty tekstinkäsittelyä haastavampiin tehtäviin.

GeForce RTX 3080 -näytönohjain lupailee parhaan luokan graafista suorituskykyä, mikä näkyy 3DMark TimeSpy -testin tuloksessa: 9 531 pistettä. Rehellisesti sanoen tulos ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen, vaan jopa hieman vähemmän kuin puolet edullisemmalla Shark 7G15-70TI -koneella. Shark tosin on perinteinen pelikannettava eikä graafiseen työskentelyyn tarkoitettu tehokone, mutta sitähän näytönohjain ja prosessori eivät tiedä.

Akkutestin tulos on tyypillinen kovatehoisen kannettavan tulos: 2 tuntia ja 20 minuuttia, vaikka PCMarkin akkutesti ei edes ole yhtä rasittava koneelle kuin graafiset ohjelmat.

Kilpailu luovista tekijöistä

MSI Creator Z17:n hintaluokassa kilpailijoita on vähän, mutta varustelu sitäkin kovempaa. Minkä tahansa MacBook Pron saa maksamatta yhtään enempää. Samoin kuin huippuluokan pelikannettavan, kuten Alienware X17 R2:n, joka on kaikin puolin nopeampi kuin MSI. Kilpailijoilla ei kuitenkaan ole QHD+ -resoluution kosketusnäyttöä.

ADL CC series photos 30
MSI Creator Z17 on tehty vaativille graafisille suunnittelijoille, joilla on rajaton budjetti. Kuva: MSI

Yhteenveto: MSI Creator Z17

MSI Creator Z17 on luonnollinen jatke viime vuona julkaistulle Z16-mallille. Kaikkea on enemmän eikä osissa ole pihistelty. Intelin paras prosessori ja markkinoiden nopein näytönohjain yhdistettynä runsaaseen määrään RAMia ja SSD-tilaa ja paketoituna äärimmäiseen litteään ja kevyeen kuoreen on yhtä kuin oikein kallis kannettava.

MSI Creator Z17 on siis hillittömän kallis, mutta omassa viiteryhmässään eli luovien alojen ammattilaisille suunnattujen kannettavien keskuudessa ei poikkeuksellinen. Taitava ja kovapalkkainen graafinen suunnittelija saa investointinsa äkkiä maksettua nopeammin syntyvien töiden muodossa.

Mutta koska koneen huikea rauta ei riitä viemään suorituskykyä ennätyslukemiin, olisi yhtälöön vaadittu vielä 4K OLED-näyttö, jotta pitäisin Z17 hyvän hinta-laatusuhteen ostoksena.

Karakter
MSI Creator Z17 A12UHT-036NEU
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Todella nopea prosessori ja supertehokas näytönohjain. QHD-resoluution kosketusnäyttö. Hillittömän kallis. Tähän hintaan odottaisi saavansa 4K-näytön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top