Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Meze Audio 109 Pro

Tyylikkäät, mukavat ja kutsuvat

Meze Audio 109 Pro on upea käsityönäyte, joka näyttää yhtä hyvältä kuin kuulostaakin.

Julkaistu 21.04.2023 - 07:00
Meze Audio 109 Pro
Geir Gråbein Nordby

Meze Audio on valmistanut kuulokkeita noin 10 vuoden ajan. Siinä missä jotkut brändit pyrkivät luomaan modernia ilmettä kuulokkeisiinsa, luottaa Meze ajattomuuteen. Esimerkiksi puukuorinen, suljettu 99 Classic teki suuren vaikutuksen kollegaani John Hvidlykkeen syvällä, miellyttävällä bassollaan ja lämpimällä sointitasapainollaan, joskin hivenen pidättäytyvän diskantin kustannuksella.

Nyt tarjolla on 109 Pro, joka eroaa selvimmin 99 Classicista avoimella rakenteellaan. 109 Pro on yli 100 grammaa painavampi 375 gramman painollaan. Tässä hintaluokassa se on yhä kevyehkö, sillä monet kuulokkeet painavat 400 tai 500 grammaa.

Istuvuus

Meze 109 Pro on erittäin mukava malli. Kupit saattavat puristaa aika tiukasti poskiluiden kohdalta, mutta pehmeä veluuri auttaa asiaa. Avoimen rakenteen ansiosta kuulokkeet ovat hyvin hengittävät, joten korvat eivät ala hikoilla. Tässä suhteessa 109 Pro lyö 99 Classicin mennen tullen.

Mainos

Avoimet kammiot ovat Mezen omien insinöörien kehittämät. Tavoitteena on ollut sointirakenne, joka vangitsee vivahteikkuudellaan, kirkkaudellaan ja ”juuri sopivalla määrällä painetta”.

Meze 109 Pro diafragma-02
Kalvoissa on beryllium-kerros jäykistämässä. Kuva: Meze Audio

Uudet elementit

109 Pro -mallin kaiutinelementit ovat halkaisijaltaan 50 mm, eli 10 mm standardia suuremmat. Jotta on päästy ihanteelliseen tasapainoon massan ja jäykkyyden välillä, on materiaaliksi valittu muovin ja paperin muodostama komposiitti, joka on sitten päällystetty erittäin jäykällä ja kevyellä berylliumilla.

Elementtien ytimessä on neodyymimagneetit pitämässä kaiken kontrollissa.

Meze 109 PRO
Kuva: Meze Audio

Meze Audio 109 Pro:n äänenlaatu

109 Prosta on helppo pitää. Eva Weel Skramin laulu Vi Lovar -balladissa kuulostaa helposti vähän karkealta korostuneiden s-äänteiden vuoksi. 109 Pro rauhoittaa sitä mutta ei samalla aiheuta sulkeutunutta tunnetta sointiin. Toisin kuin 99 Classic -mallissa, on diskantti tässä avoin ja ilmava, mutta ei kuitenkaan työnny liiaksi esiin.

Billie Eilishin The 30th kuulostaa erittäin hyvältä, ja kitarassa on muhkea ja miellyttävä sointirakenne. Jousisoittimet toistuvat niin lämpimästi ja elegantisti, että alan arvuutella, mistä puulajista kitara on tehty, minkä vain lumoutumiseltani ehdin.

Myös klassinen musiikki soi kutsuvasti, ja keskirekisterissä soivat soittimet, kuten sellot, pasuunat ja klarinetit, toistuvat kauniina. Orkesteri tuntuu olevan hiukan kauempana joihinkin muihin kuulokemalleihin, esimerkiksi Sennheiser HD660 S2:een verrattuna.

Meze 109 Pro Acoustic_design
Kuva: Meze

Kilpailijat

Juuri tämä on 109 Pron vahvuus ja heikkous. Sointia voi kuvailla sellaisilla latteuksilla kuin ”musikaalinen” ja ”orgaaninen”, mutta kaikki tämä lämpö ja charmi saadaan dynamiikkojen kustannuksella. Joka ei kuitenkaan ole aivan merkityksetön osa musiikkia.

Riittävän tehokkaalla vahvistimella pääsee pitkälle, esimerkiksi FiiO K9 Pro ESS:llä. Testissä käytin pääosin Sennheiser HDV 820 -kuulokevahvistinta, joka todella saa kuulokkeet loistamaan. Transientit eivät silti ole yhtä nopeita kuin kalliimmalla Audeze LCD-X-mallilla, ja myös Sennheiser HD 800S soi erottelevammin. Edellä mainittu HD660 S2 on dynaamisempi kuin 109 Pro, mutta silti kutakuinkin yhtä lämmin keskirekisteriltään. Mezen kermaisen pehmeässä äänentoistossa on kuitenkin jotakin hyvin vangitsevaa. Se ei sovi kaikkeen musiikkiin yhtä hyvin, mutta osa kappaleista soi niin upeasti, että tinkiminen muusta on sen arvoista.

Meze Audio 109 PRO lifestyle 1 scaled 1
Kuva: Meze

Yhteenveto: Meze Audio 109 Pro

Meze Audio 109 Pro on todella laadukkaasti tehty kuulokemalli, joka maalaa lämminhehkuisen äänimaiseman, johon uppoutuu harvinaisella tavalla. Kaikki tuntuu hyvin harmoniselta.

Kuulokkeiden nimessä on Pro, mutta jos minun pitäisi miksata levytystä tai podcastia, valitsisin mieluummin neutraalimmat kuulokkeet. Eikä haittaisi, jos dynamiikat olisivat paremmat. Jopa alun perin vahvalla bassorummulla äänitetyt kappaleet kuulostavat Mezellä hieman kesyiltä.

En ehkä haluaisi näitä ainoiksi kuulokkeikseni. Mutta kun ne onnistuvat, ne onnistuvat niin hyvin, että suosittelen ainakin koekuuntelemaan!

Karakter
Meze Audio 109 Pro
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Kermainen ja tyylikäs sointi, jossa sitä jotain, jonka ansiosta kuulokkeista on melkein mahdotonta olla pitämättä. Upea basso, rehevä keskirekisteri ja silkkinen diskantti. Dynamiikat voisivat olla paremmat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viisi voittajaa

Basic-kuulokkeet premium-hintaan

Parhaat budjettikuulokkeet

Hyvä vastamelu, mutta sointi on pettymys

Erittäin hyvä kokonaisuus

Kultainen ääni

Ääni & Kuva
Scroll to Top