Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Logitech Rally Bar

Digikokousten uusi aika

Olemme löytäneet täydellisen ratkaisun videokonferensseihin: Logitech Rally Bar. Olisipa se vain halvempi…

Julkaistu 17.06.2021 - 14:22
Logitech Rally Bar
Geir Gråbein Nordby

Jos kuulut heihin, jotka työskentelevät nykyään lähinnä kotoa käsin, olet todennäköisesti osallistunut digitapaamiseen kannettavan webkameran kautta. Ratkaisu ei ole täydellinen, mutta toimii. Jos haluaa päivittää etätapaamisensa paremmalle tolalle, voi hankkia kunnolliset kuulokkeet mikrofonilla, jolloin tulet kuulluksi ja kuulet myös muut selkeästi.

Logitech Rally Bar

Logitech Rally BarJossain vaiheessa ihmiset alkavat kuitenkin taas palata toimistoille, mikä vaatii pieniä päivityksiä toimistojen varusteluun, etenkin neuvottelutiloissa. Yrityksen kuin yrityksen johdossa on varmaankin jo huomattu, että työntekijät ovat ihan yhtä tehokkaita työskennellessään kotona kuin toimistollakin, ja moni firma satsaa jatkossakin joustavaan työskentelyyn, jossa työtä tehdään niin toimistolla kuin kotonakin. Tarvitaan siis tapaamisvälineitä, joilla saman pöydän ääreen saadaan koottua niin toimistolla olijat kuin kotonakin työskentelevät.

Mainos
home office
Työskentely jatkuu monen kohdalla etänä myös pandemian mentyä ohi. Kuva: iStock

Helppokäyttöisyys on välttämätöntä

Viimeisin tieto, joka minulla videotapaamisista on, että kestää keskimäärin 8 minuuttia saada tekniikka kuntoon, kun pitää yhdistää tietokoneet, mikrofonit, näytöt ja kaiuttimet keskenään. Jos kokous kestää 30-60 minuuttia, on selvää, että turhan iso osa ajasta menee tekniseen säätöön. Ja aika on rahaa!

Rally Bar: edistyksellinen soundbar

Tätä ongelmaa ratkomaan on kehitetty Logitech Rally Bar. Käytännössä kyseessä on soundbar, jossa on kamera ja mikrofoneja. Se on siis täydellinen ratkaisu videotapaamisten järjestämiseen ja kuvaa koko neuvotteluhuoneen 4K-kameralla, joka osaa automaattisesti ottaa panoraamakuvaa ja zoomata sisään ja ulos sen mukaan, kuinka monta ihmistä osallistuu kokoukseen fyysisesti ja missä he istuvat. Sisäänrakennetut mikrofonit nappaavat paikalla olijoiden puheen ja lähettävät äänen etäosallistujille yhtä selkeänä kuin he olisivat paikalla.

Logitech Rally Bar with remote
Rally Bar toimii yksinäänkin ja sitä ohjaillaan kaukosäätimellä. Olisimme silti mieluummin liittäneet USB-sisääntuloon tietokoneen. Kuva: Logitech

Täydellinen ratkaisu ilman PC:tä

Rally Barin voi liittää PC:hen tai Maciin USB:n kautta (sekä USB-A että USB-C löytyvät), ja tapaamisen voi käynnistää miltä alustalta tahansa: Zoom, Teams tai jokin muu. Poikkeukselliseksi käyttökokemus nousee kuitenkin vasta erillisen Tap-kosketusohjaimen kanssa. Lisävarusteena myytävä Tap maksaa noin 1 200 euroa, mikä on toki kallis mutta toimistoinvestointina ehkä kuitenkin maltillinen, ainakin jos ajattelee laitteen säästämää aikaa.

 

Logitech Tap L&B Logitech Tap
<
>
Logitech Tap -kosketusohjain kasvattaa kokoustilalaitteiden kokonaisbudjettia, mutta on sen arvoinen, jos arvostaa mahdollisimman idioottivarmaa helppokäyttöisyyttä. Kuva: Logitech

 

Tap on pöydälle tai seinälle sijoitettava 10,1-tuumainen kosketusnäyttö, joka korvaa tietokoneen. Siinä on Logitechin tapaamisille räätälöity käyttöliittymä, Kun Rally Bar on yhdistetty verkkoon, voi laitteen linkittää puhelimen avulla omaan Zoom-, Microsoft Teams- tai Google Meet -tiliin. Yhdistäminen tehdään vain kerran, ja sen jälkeen laite on aina valmiina. Tässä testissä käytimme Zoom Rooms -ohjelmaa.

Tap näyttää yhteystiedot listaa, joten ihmisten kutsuminen tapaamisiin sujuu kätevästi.

Tapin ja Rally Barin välillä kulkevat johdot saa tyylikkäästi piilotettua laitteen takaosaan – näin johtoja ei tule vahingossa irrotetuksi.

Logitech Rally Bar L&B meeting

Tapaamiset sujuivat erinomaisesti Rally Barilla. Moaré-kuvio on syntynyt kuvan ottamiseen käytetyllä kännykkäkameralla. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kaksi näyttöä

Rally Barin voi yhdistää kahteen 4K-näyttöön, mitä itse suosittelisin, jos haluaa näyttää kokouksen aikana vaikkapa Powerpoint-esitystä. Zoom Rooms -tilin haltija voi avata Powerpointin tietokoneelta ja projisoida sen langattomasti. Rally Barissa on etäisyyslukija, joka tunnistaa, kun lähellä oleva kone avaa tiettyjä ohjelmia, kuten Excelin tai Powerpointin (ja kyllä, tietokoneelta pitää vahvistaa, että haluaa näyttää kyseisen sisällön muillekin). Jos lukija ei toimi, voivat osallistujat nähdä jaetun sisällön syöttämällä koodin omiin laitteisiinsa.

Itse en kauheasti saanut iloa etäisyyslukijasta lyhyen testijaksomme aikana, mutta Rally Barissa on myös HDMI-sisääntulo, jonka kautta sisällön jako tietokoneelta sujuu leikiten.

Logitech Rally Bar lens L&B Logitech Rally Bar Exploded
<
>
Rally Barin kamerassa on varsin vaikuttavat optiikat. Kuva: Logitech

Erinomainen kamera

Kokeilimme Rally Baria omalla toimistollamme, mutta rajoitusten vuoksi meillä oli vain kaksi henkeä tapaamistilassa. Kaksi kollegaa kutsuttiin osallistumaan etänä. Kamera zoomasi meihin läsnäolijoihin niin, että etäosallistujat näkivät meidät ja koko tilan erinomaisesti.

Kun nousin pöydän äärestä kirjoittaakseni valkotaululle, kamera seurasi minua ja näytti valkotaulunkin tarkasti. Kestää aina muutaman sekunnin, ennen kuin kamera reagoi. Tällä on haluttu välttää sitä, että kamera zoomailisi pienestäkin liikkeistä, mikä tekisi katsojien olon aika sekavaksi. Kameran resoluutio on 4K täydellä kuvakoolla ja resoluutio säilyy jopa 5x-zoomilla. Sitä tiiviimpi kuvakulma rajaa kuvaa digitaalisesti ja pienentää resoluutiota.

Logitech Rally Bar Graabein møterom
Gråbein ei voi siirtyä mihinkään huomaamatta, vaan videokamera seuraa jokaista liikettä!

Zoom-tapaamisohjelman resoluutio on vieläkin vain 720p, joten käytännössä voi käyttää kameran koko zoomaluetta kuvanlaatua heikentämättä. Nyt kun ”kaikki” käyttävät Zoomia, on varmaan katsottu parhaaksi rajata sen kaistanleveyttä. Vaikka olisikin 4K-näyttö käytössä, ei koko kuva-alaa saa videotapaamisen näyttämiseen, vaan joka tapauksessa osa kuvasta on varattu osallistujien pikkukuvien näyttämiseen.

Logitech Rallyl Mic Pod
Logitech Rally Bar on laajennettavissa sijoittamalla lisää mikrofoneja pöydälle. Kuva: Logitech

Loistava äänenlaatu

Tapaamishuoneemme on kooltaan noin 6 x 4 metriä, ja kun sijoitimme Rally Barin huoneen lyhyelle sivulle ja esiinnyin itse vastakkaisella seinällä, kuulivat kaikki osallistujat helposti puheeni. Välillä me molemmat tilassa olijat puhuimme yhtä aikaa, mutta äänet erottuivat silti selkeästi. Logitech lupaakin, että useamman osallistujan puheet kuuluvat hyvin mikrofonien säteilevän äänityskuvion ansiosta.

Tavallisesti käyttämämme Logitech Group ei pääse lähellekään puheen äänenlaatua. Tämä siitä huolimatta, että meillä on edessämme pöydällä kaksi lisämikrofonia.

Rally Barin mikrofonit ovat varsin vaikuttavia, etenkin kun ajattelee, ettemme ole tehneet minkäänlaisia akustisia parannuksia tilassamme (vaikka varmaan pitäisikin). Jos menee kovin kauaksi laitteesta, ääneen tulee pientä kaikua, mutta etäosallistujat saavat silti puheesta selvää. Isossa huoneessa Rally Bariin voi lisätä muutaman mikrofonin.

Logitech Rally FamilyJos Rally Bar tuntuu turhan kalliilta, on tarjolla myös pienempiin kokoushuoneisiin tarkoitettu Rally Bar Mini (vasemmalla). Ja vielä suurempiin tiloihin puolestaan on saatavilla Rally Plus (oikealla). Kuva: Logitech

Johtopäätökset

Videokonferenssit eivät varmaan koskaan tule olemaan parasta ikinä, ja tekniikan huomaa yleensä silloin, kun se ei toimi. Näin ajatellen Logitech Rally Bar on varmaankin huomaamattomimpia kokouslaitteita, joita on tarjolla, sillä se toimii täydellisesti! Kallis se on – kalliimpi kuin olisimme ajatelleet – mutta keskikokoisessa yrityksessä se maksanee itsensä nopeasti takaisin tehokkaampien kokousten muodossa.

Kamera toimii loistavasti ja tarpeen mukaan zoomaa puhujaan tai näyttää laajempaa kuvaa tilasta etäosallistujille. Mikrofonit välittävät äänet selkeästi, ja jos käytössä on isompi huone, voi äänitystä tehostaa vielä lisämikrofoneilla.

Rally Bar toimii hyvin itsenäisesti, mutta vielä paremmin, kun siihen yhdistää tietokoneen. Paras ratkaisu, jota ehdottomasti suosittelemme, on käyttää Logitech Tap -ohjainta. Silloin kokoukset toimivat idioottivarmasti ja ne saa aloitettua ilman mitään säätöä. Siinä säästää arvokkaita minuutteja ja työntekijöiden aika saadaan ohjattua oleelliseen.

Rally Bariin kuuluu myös liuta fiksuja ominaisuuksia, joita emme käyneet tässä testissä läpi – jos kuulut kohderyhmään, kannattaakin tilata laitteesta oma esittely.

Karakter
Logitech Rally Bar
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Saumattoman sujuvan videotapaamiset. Erinomainen kamera ja ääni. Kovin kallis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top