Vuoden parhaat 2022-2023

TESTISSÄ Logitech Mevo Start

Videostudio repussa

Logitechin langattomat kamerat tarjoavat samat ominaisuudet, joihin ennen vaadittiin kokonainen videotiimi. Usean kameran voimin kuvatut livelähetykset onnistuvat suoraan kännykästä!

forfatter
Julkaistu 22.11.2021 - 10:43
Karakter
Logitech Mevo Start
Ääni & Kuva kiteyttää
Täydellinen videotuotantojärjestelmä, joka mahtuu laukkuun ja on hallittavissa puhelimella!
Edistyksellisimmät ominaisuudet ovat vasta tulossa. Windows-sovellus on vaarallinen!
Faktat
 • Tyyppi: webkamera
 • Enimmäisresoluutio: 1920 x 1080/24; 29,97; 30 fps
 • Tuetut resoluutiot: 480p, 720p, 1080p
 • Kenno: Sony IMX307 1/2,8 tuuman CMOS
 • Objektiivi: Full HD f/2,8
 • Kuvakulma: 83,7° (vastaa 24 mm:ä)
 • Ohjaus: Mevo Camera (Android/iOS), Mevo Multicam (Android/iOS), Webcam App (Mac/Windows)
 • Tarkennus: automaattinen
 • Mikrofonit: 3 x MEMS mikrofoni
 • Äänen resoluutio: 16 bittiä/48 kHz
 • Tallennus: H.264, H.265 (HEVC) MicroSD-kortille
 • Akunkesto: 6 h, lataus USB-C-johdolla
 • Mitat/paino: L 34 x K 75 x Ø 87 mm / 232 g
 • Yhteydet: WiFi5, Bluetooth 4, LTE (mobiilin kautta)
 • Liitännät: USB-C (latauksen, datan- ja äänensiirtoon), 3,5 mm-minijakki (mikrofonille), 1/4-tuumainen jalustakiinnitys
 • Verkkosivusto: eu.mevo.com
Hinta: 450Pr. 22.11.2021

Kamera 1… valmiina!

Kamera 2 …valmiina lähikuvaan.

… ja kamera 2 KÄY!

Jos sisälläsi asuu videotuottaja, joka ei ole päässyt vielä valloilleen ammattilaisvälineiden kalleuden vuoksi, voi Logitech Mevo olla taivaan lahja.

Mevo Start Front Angle
Logitech Mevo Start on langaton kamera, joka tarvitsee vain kännykän toimiakseen. Kuva: Mevo

Logitech Mevo Start on ison webkameran kokoinen langaton kamera. Pitkulainen ja pyöreälinjainen kamera istuu melko mukavasti käteen, mutta se on tarkoitettu käytettäväksi kamerajalustan kanssa. Tarkoitusta varten kameran pohjassa on standardikokoinen neljäsosatuuman kierreliitin jalustaa varten. Mevo, joka on nykyään Logitechin alaosasto, myy myös erilaisia pöytä-, seinä- ja lattiajalustoja.

Kameroita voi ostaa yksitellen tai kolmen seteissä. Meillä oli testissä kolmen setti, mutta testin tietolaatikossa ilmoitettu suositushinta on yhdelle kameralle.

mevo start 3pack insitu 6
Kolmen kameran setti mahdollistaa eri kuvakulmien käytön ja ammattimaisemman ilmeen videoihin. Kuva: Mevo

Kaikki samassa

Mevo-kamera on itsenäinen laite sisäänrakennettuine mikrofoneineen. Akku kestää kuutisen tuntia. Kameran takana olevaa USB-C-portti palvelee kolmessa tehtävässä: latauksessa, datansiirrossa silloin, kun kameraa käyttää kaapelin kanssa ja äänisisääntulona USB-mikrofonille, kuten Logitechin oman Blue-sarjan mikrofonille. Kameraan saa myös analogisen mikrofonin minijakin kautta.

Logitech Mevo Start stand
Kamerassa on sisäänrakennettu mikrofoni, mutta laitteeseen saa myös USB-mikrofonin tai minijakkiin liitettynä analogisen mikrofonin. Kuva: Mevo

Kameran kenno tukee Full HD -resoluutiota ja tarjoaa 3x digitaalisen zoomin. Videota toistetaan H.264- ja H.265-formaateissa ja 750-5 000 kbit/s-laadulla.

Videotuottaja sovelluksessa

Androidille ja iOS:lle saatava Mevo Multicam -sovellus mahdollistaa todella ammattimaisten live-videoiden teon omasta puhelimesta. Kännykän näytöltä voi seurata kaikkien siihen liitettyjen Mevo-kameroiden videosignaalia ja volyymia sekä lopullista videokuvaa. Jokaista kameraa voi zoomata erikseen ja niiden välillä vaihtaminen onnistuu yhdellä painalluksella. Siirtymäefektejä on tietenkin tarjolla yllin kyllin. Kameroiden manuaalisen vaihtelun lisäksi sovellukseen voi asettaa automaattisen vaihdon tietyllä aikavälillä tai antaa kameravaihdokset tekoälyn hoidettavaksi.

Videon voi striimata livenä YouTubeen, Facebookiin, Vimeoon ja Twitchiin sekä tallentaa puhelimelle. Jokainen kamera voi tallentaa oman videokuvansa myös microSD-kortille.

mevo start 3pack insitu 10
Kamerasovellus voi leikata automaattisesti eri kameroiden välillä ja esittää videon suorana Facebookissa tai YouTubessa. Kuva: Mevo

Nopea netti tarvitaan

Kamerat saa yhdistettyä puhelimeen Wi-Fillä (802.11ac), mutta koska verkon vakaus ei aina ole varmaa, voi kamerat liittää myös omassa verkossaan, jossa yksi kamera toimii kokoajana, joka lähettää videon someen mobiiliverkon kautta. Jos haluaa lähettää Full HD -kuvaa, vaaditaan vähintään 3 Mbit/s-kaistanleveys per kamera.

Monikamerasovellus toimii todella vakuuttavasti, ja vaikkei muuttuisikaan videoammattilaiseksi yhdessä yössä, saa videoista todella hienoja, kun leikkaa eri kuvakulmien välillä.

Sovellus pystyy jo moneen, mutta sen kehittely on yhä kesken. Mevon verkkosivuilla kerrotaan, että tulevaisuudessa sovellus lupaa myös tehdä kuva kuvassa -videota, NDI-integraation ammattimaisten IP-kamerajärjestelmän kanssa ja parempaa äänimiksausta.

mevo start 3pack insitu 7
Mevo-kamerat ovat erinomainen valinta vaikkapa bändille, joka haluaa tehdä omia musiikkivideoita tai livekonsertteja. Kuva: Mevo

Katastrofaalinen webkamerasovellus

Kameroille on tarjolla myös Windows- ja Mac-sovellus, jonka avulla Mevoa voi käyttää langattomana webkamerana esimerkiksi Zoom-tapaamisissa. Teoriassa.

Sovelluksesta voi lukea Mevon kotisivuilta, joilla kerrotaan sovelluksen olevan beta-versio eli ei siis aivan valmis. Sanotaanko näin, että kirjoitushetkellä Windows-versio oli todella kaukana valmiista. Omalla tietokoneellani asennus oli hirveää: ohjelma yritti ensin poistaa kameroiden asennuksen ennen kuin se asensi ne, ja sen jälkeen Windows lakkasi toimimasta kokonaan!

Olen varma, ettei asennus suju kaikilla koneilla yhtä katastrofaalisesti. Kerroimme ongelmasta Mevon kehitysosastolle, jossa vikaa korjataan nyt vimmatusti. Kehottaisin kuitenkin olemaan käyttämättä Mevoa webkamerana kunnes vika on varmasti korjattu.

Yhteenveto: Logitech Mevo Start

Logitech Mevo Start on jännittävä tuote, joka tarjoaa paljon luovia mahdollisuuksia videoharrastajille. Osa hienouksista on tosin vielä kehitysasteella. Jos kameran päätarkoitus olisi toimia Zoom- ja Teams-tapaamisten webkamerana, antaisin Mevolle nolla tähteä. Mevo Start on kuitenkin ensisijaisesti tarjoitettu livevideoiden lähettämiseen kännykän kautta, ja siinä se onnistuu paremmin kuin mikään muu laite. Ansaitakseen täydet suosituksemme Mevon pitäisi saada liian monet ”tulossa pian” -ominaisuutensa tuotua käyttöön sekä saada webkameraominaisuus toimimaan – tai poistaa se kokonaan.

 

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

forfatter

John Hvidlykke

(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.
Leuat loksauttava pelinäyttö Asusin suuri ja mattapintainen OLED-paneeli tarjoaa täydellistä mustaa ja parhaan näkemämme pelikokemuksen.
Tervetuloa hybridielämään Koronapandemia hellitti vihdoin – mutta kotikonttorit jäivät. Vuodesta 2022 tuli vuosi, jolloin viimeistään opimme työskentelemään ja pelaamaan kaikkialla.
Nopein netti kotiin Kalliiksihan se tulee, mutta jos haluaa nopeimman ja vakaimman mesh-verkon, on Asus kukkulan uusi kuningas.
Tilaa luovuudelle MSI ei ole säästellyt luodessaan Creator Z17 -kannettavaansa – ja sen kyllä huomaa hinnassakin.
Edullisia pelinäppäimistöjä Logitechilta Pelatessa mekaanista näppäimistöä ei voita mikään. Logitech G413 SE on saatavilla kahtena versiona, joista kumpikin on kompakti ja edullinen.
4K-näyttö pelaamiseen ja töihin MSI:n pelinäyttö yhdistää Ultra HD -resoluution esimerkilliseen kontrastiin ja upeaan värintoistoon.