Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG OLED B3 (OLED55B36LA)

Halpa ja hyvä OLED-tv

LG OLED B3 on huomattavasti C3- ja G3-sarjoja riisutumpi malli, mutta tarjoaa hyvää kuvanlaatua edulliseen hintaan.

Julkaistu 04.03.2024 - 12:30
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Audun Hage

LG:n B-sarja on jäänyt ehkä hieman kalliimpien OLED-sarjojen varjoon. C- ja G-sarjojen mallit edustavat uusinta tekniikkaa, kun taas B-sarja saa tyytyä perustason paneeliin ja videoprosessoriin. Samalla tosin hintakin on houkuttelevampi, mikä pätee myös vuonna 2023 esiteltyyn B3-sukupolveen.

LG OLED B3

LG B3-sarja on saatavana 55-, 65- ja 77-tuumaisena. Testiin saimme pienimmän OLED55B3-mallin, jonka suositushinta oli lanseeraushetkellä noin 2 000 euroa. Edullisimmillaan sitä on kuitenkin myyty 1 000 eurolla, ja niillä main hinta pyörii tälläkin hetkellä. Hinta on parisataa halvempi kuin C3.

Muotoilultaan B3 on helppo sijoittaa, sillä siinä vain yksi jalka keskellä. Ulkonäöltään malli on litteä ja tyylikäs ja muistuttaa hieman LG:n vanhempia CX-malleja.

Mainos
LG OLED B3 4
LG OLED B3. Kuva: LG

 

Maltilliset speksit

LG on jo lukuisten tv-sukupolvien ajan lukeutunut markkinoiden parhaiden OLED-televisioiden tekijöihin, mutta yleensä kalliimmat C- ja G-sarjat ovat olleet vastuussa kuvanlaadun riman nostamisesta. Kumpikin mallisarja on jatkuvasti parantanut paneelin ja prosessorin laatua.

B3 taas ei ole erityisen edistyksellinen, vaan edustaa vanhempaa tekniikkaa. OLED-paneeli on tavallinen 4K-resoluution 120 Hz:n paneeli ilman Evo-tekniikkaa, ja videoprosessorikin on 6. sukupolven a7.

B3 on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, mutta kalliimmista sarjoista poiketen vain kaksi niistä tukee 2.1-ominaisuuksia ja 4K/120 Hz-videosignaalia. Tilanne tosin on sama myös Philipsillä (OLED708) ja monella muulla.

Käyttö ja ominaisuudet

LG OLED B3 pyörii WebOS 23 -käyttöliittymän varassa ja tottelee LG:n jo vuosia käyttämää Magic Remote -kaukosäädintä. Valikot ovat selkeät ja yksinkertaiset, ja LG pitää sovelluksensa hyvin ajan tasalla.

Suoratoistopalveluita löytyy laajasti: esimerkiksi Netflix, Disney+, HBO Max, SkyShowtime, samoin kuin monia kotimaisia sovelluksia. LG takaa muuten vuoden 2023 televisioille päivitykset viidelle vuodelle.

B3 tukee Dolby Vision HDR:ää ja Dolby Atmos -surroundääntä. Jos LG:n kaveriksi kytkee yhteensopivan soundbarin, pääsee nauttimaan 3D-äänestä.

LG OLED B3 (2) LG OLED B3 (3)
<
>
LG OLED B3 toimii selkeällä ja helppokäyttöisellä WebOS 23 -käyttöliittymällä. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Kuuma kysymys kuuluu, kuinka hyvin LG OLED B3 pärjää kuvanlaadullisesti. Ja vastaus on: aivan odotetusti. Televisiossa näkyvät OLED-tekniikan hyvät puolet.

Ensinnäkin musta on erinomaista, ja koska jokaisen pikselin voi sammuttaa ja sytyttää erikseen, valo jakautuu tasaisesti ilman halo-efektiä, jollainen usein vaivaa LCD-televisioita. Sysimustan taustan ansiosta kuvan kontrasti on niin ikään loistava. Myös katselukulma on mainio, ja kuvaa voi hyvin katsoa sivultakin ilman, että värit haalistuvat.

4K-paneelin terävyys on hyvä. Yksityiskohtia on kuvassa runsaasti ja kohinaa vähän. Vaikka a7-prosessori ei olekaan yhtä nopea kuin kalliimmissa malleissa käytetty a9, näyttää prosessori suoriutuvan kuvan skaalauksesta ja kohinavaimennuksesta mallikkaasti.

Sama pätee värintoistoon, joka on tarkkaa ja vivahteikasta. LG on tällä saralla paljon parempi kuin Philipsin kilpakumppani OLED708. Netflixin Drive to Survive -sarjassa LG toistaa Ferrareiden punaisen juuri oikean sävyisenä. Kuvanlaatu on siis oikein hyvää, mutta ei mitenkään mullistavaa. On selvää, ettei B3 yllä kuvanlaadullaan ja varsinkaan kirkkaudessaan C3:n tasolle, G3:sta puhumattakaan.

Luvut puhuvat puolestaan: Evo-tyypin paneelilla varustettu C3 yltää 800 nitin kirkkauteen ja 200 000:1-kontrastisuhteeseen, kun taas B3 joutuu tyytymään 560 nitiin ja 60 000:1-kontrastiin. B3 on siis tavanomaisempi OLED.

Hieman heikompi kirkkaus tarkoittaa sitä, että LG:n tv ei sovellu erityisen hyvin valoisemmassa huoneessa tai päivänvalossa katseluun. HDR-efektit toistuvat valjummin. Jos siis vallitsee B3:n, on huolehdittava katselutilan pimennyksestä. Kunhan huone on pimeä, toistuvat kuvan kontrasti ja värit hienosti.

LG OLED B3 scaled 1
Kuva: Audun Hage

Lue myös: LG OLED C3 – Pienin päivityksin pienesti parempi

Äänenlaatu

LG B3 on varustettu stereokaiuttimilla ja 2 x 10 watin teholla. Äänentoisto on hyvää: puhe toistuu selkeästi ja täyteläinen basso saa musiikin ja ääniefektit kuulostamaan mukavan muhkeilta. Volyymia ei saa kovin isolle, ennen kuin ääni alkaa säröillä.

Kalliimman OLED C3 -mallin ääni on huomattavasti täyteläisempi ja kirkkaampi. Soundbarin käyttäminen onkin B3:n kanssa järkevää. LG tukee langatonta WiSA-standardia, jota käytetään muun muassa joissakin Klipschin ja Bang & Olufsenin kaiuttimissa.

Yhteenveto: LG OLED55B3

LG B3 on hyvä ja käytännöllinen televisio, joka näyttää tyylikkäältä ja litteältä ja on kuvanlaadultaan yleisesti ottaen erinomainen – kuten OLED-televisiolta sopii odottaakin. Kontrasti ja värintoisto ovat hieman parempia kuin Philipsin kilpakumppanilla. B-sarjan kehitys junnaa kuitenkin paikoillaan kalliimpaan ja monin tavoin paranneltuun C-sarjaan verrattuna. Joten vaikka B3 onkin hieman halvempi, on C3 mielestämme parempi ostos!

 

Karakter
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

LG B3 tarjoaa tyylikästä ja kontrastiltaan vahvaa OLED-kuvaa. Nopea ja helppokäyttöinen käyttöliittymä. Kuvanlaatu ja liitännät eivät yllä C3-sarjan tasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top