C-sarja on vuodesta toiseen LG:n menestyneimpiä ja markkinoiden parhaita OLED-televisioita. Viime vuoden C2 koki parannuksia monella saralla, mikä teki siitä hinta-laatusuhteeltaan premium-luokan parhaita OLED-televisioita. Tänä vuonna malli on nimeltään C3, ja pian näemme, saako LG säilytettyä C-sarjan edelleen kilpailun kärjessä.
LG OLED C3 on saatavilla eri kokovaihtoehdoissa 42-tuumaisesta 83-tuumaiseen, ja tänä vuonna malliin on päivitetty uusi videoprosessori (a9 Gen 6), jonka pitäisi tarjota entistä parempaa kuvankäsittelyä.
Lanseerausajankohdan hinta on näköjään samalla noussut (65-tuumainen C2 oli 2 500 euroa, kun taas C3 on 3 100 euroa). LG:n OLED-malleilla on toki taipumus halventua televisiokauden edetessä. Poistuva viime vuoden malli C2 on toukokuussa 2023 melkein tonnin halvempi kuin aivan uusi C3.
Design
Ulkonäön puolesta uutuuden juurista ei voi erehtyä: C3 näyttää edeltäjänsä tapaan erittäin minimalistiselta kapeine kehyksineen ja keskijalustoineen. Kotelossa on osin käytetty kierrätysmuovia, jonka ansiosta tv on melko kevyt.
Televisio on helppo ripustaa seinälle 300 x 200 mm:n kokoisella VESA-kiinnikkeellä. Liitäntöihin pääsee helposti käsiksi laitteen vasemmalta sivulta.
Käyttö ja ominaisuudet
LG:n televisioihin tottuneelle käyttäjälle C3 ei tarjoa yllätyksiä: kaukosäädin on erinomainen Magic Remote, jonka osoittimen avulla valikoissa on helppo suunnistaa.
WebOS 23 -käyttöliittymä on päivittynyt tähän vuoteen, joten ohjelmien haku suoratoistopalveluista sujuu entistä nopeammin. Kuten aiemminkin, televisioon voi luoda oman käyttäjäprofiilin saadakseen räätälöityjä katselusuosituksia. Sivuvalikon saa nopeasti esiin eikä se peitä koko kuvaa.
LG:n televisiota voi myös käyttää älykodin keskuksena, jonka erillinen kotivalikko antaa yleisnäkymän älykotijärjestelmään liitetyistä laitteista. LG:n ThinQ-järjestelmä tukee Matter-protokollaa ja voi kommunikoida muiden samassa verkossa olevien IoT-laitteiden kanssa, kuten Ikean Trådfri-aurinkosuojien, Philips Hue -valojen ja muiden vastaavien.
LG on pitkään ollut markkinoiden paras televisiovalmistaja peliominaisuuksien ja liitäntöjen suhteen, eikä C3 ole poikkeus. Kaikki neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa tukevat 48 Gbit/s-kaistanleveyttä ja 4K/120 Hz -videosignaalia. Niinpä sisääntulot eivät lopu kesken, vaikka televisioon kytkisi pari pelikonsolia, PC:n ja aARC-liitäntää käyttävän soundbarin.
C3 erottuu joukosta myös Game Bar -valikollaan, jossa on hyvät asetusvaihtoehdot pelaajalle sekä erillinen kuva-asetus VRR-tuella (Nvidia G-Sync ja AMD Freesync). Mittasimme viiveeksi 13 millisekuntia (1080p/60 Hz), mikä on linjassa edeltäjän nopeuden kanssa.
Kuvanlaatu
LG juhlii tänä vuonna OLEDin 10-vuotisjuhlaa muun muassa uuden MLA-tekniikan OLED-paneeleilla. Huipputekniikkaa edustava MLA on tosin käytössä vain huippumalli G3:ssa – jonka olemme jo testanneet.
Riisutumpi C3 joutuu tyytymään tavallisempaan Evo-paneeliin, joka tuotiin C2-malliin viime vuonna. C3 tosin on varustettu uusimmalla Alpha 9 Gen. 6 -prosessorilla, joka parantaa kuvanlaatua monella tapaa. Uusi AI Super Upscaling Pro -ominaisuus lupaa skaalata paremmin erilaisia videosignaaleita 4K-muotoon. Toinen uutuusominaisuus on OLED Dynamic Tone Mapping Pro, joka analysoi kuvaa tarkemmin ja takaa optimaalisen HDR-toiston.
Testin alkuun teemme mittauksia, joiden mukaan C3:n kirkkaus ja kontrasti ovat samaa tasoa edeltäjän kanssa. LG C3 on kirkkaudeltaan 794 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla, mikä on samaa luokkaa C2:n kanssa, joka oli 760 nitiä.
Kun mittausalaa kasvattaa, odotetusti myös kirkkaus vähenee. C3 on selvästi tavanomaisempi tv kuin kalliimpi G3, jonka kirkkaus on kaikilla kuva-asetuksilla parempaa.
Tavanomaisempi kirkkaus ei ole mikään ongelma, kunhan huomioi katselutilan ikkunat ja valonlähteet. Ja vaikka markkinoilla erittäin kirkkaita MiniLED-ruutujakin, kuten hetki sitten testaamamme Samsung QN95C – riittää C3:n OLED-ruutu vallan hyvin tavalliseen käyttöön.
Lue myös: LG OLED G3 – Tässäkö paras OLED-televisio?
LG C3 vs Sony A80L
Kun vertaamme LG C3:a rinnakkain Sony A80L:n kanssa, huomaamme pari kiintoisaa eroa. Molemmat tarjoavat OLEDille ominaiset hyvät puolet: musta on sysimustaa eikä valovuotoa ole kuten LCD-paneeleilla tyypillisesti. Valonjakautuminen on tasaista eivätkä värit juuri vääristy sivulta katsoessakaan.
C3-mallin kirkkaus on hieman parempaa pienellä kuva-alalla, jolloin tavalliset HDR-efektit, kuten auringonsäteet ja liekit toistuvat intensiivisemmin ja hehkuvammin.
Sony A80L puolestaan on terävyydeltään ja värintoistoltaan hieman parempi. Molemmat televisiot ovat sen suhteen erinomaisia, mutta Sony onnistuu toistamaan samat kuvat yksityiskohdiltaan hiukan terävämpinä ja väriliukumiltaan saumattomimpina.
On vain tehtävä valinta sen suhteen, miellyttääkö LG:n parempi kirkkaus enemmän kuin Sonyn korrektimpi kuvaestetiikka.
Lue myös: Sony A80L – Erinomainen vähän kaikessa
Äänenlaatu
C2-sarja sai viime vuonna kohennusta äänijärjestelmäänsä tehokkaampien kaiuttimien ja mehukkaamman basson muodossa. Sama jatkuu C3:ssa, jonka ääni on miellyttävä, kirkas ja täyteläinen. Puheentoisto on hieman vähemmän luonnollista kuin Sonyn kilpailijalla. C3 ei toki peittoa soundbareja tai ylellisemmillä kaiutinjärjestelmillä varustettuja televisiomalleja. Useimmat varmaankin haluavat yhdistää tähän soundbarin tai kotiteatterin, mikä onnistuu helposti HDMI eARC -liitännän kautta.
Huom! LG on julkistanut uuden SC9S-soundbarin, jonka voi integroida osaksi television jalkaa. Testi tulossa!
Yhteenveto: LG OLED C3
LG OLED C3 seuraa malllistossa mallivuoden 2022 testivoittaja C2:a. Uuteen vuosimalliin on tehty pieniä päivityksiä, joiden ansiosta premium-luokan parhaimpiin televisioihin kuuluva malli on nyt vieläkin parempi. Erinomainen kuvanlaatu ja neljä HDMI 2.1 -liitäntää tekevät C3:sta tulevaisuusvarman ja peliystävällisen television.
Silti uudistukset tuntuvat pikemminkin pieneltä kasvojenkohotukselta täydellisen muodonmuutoksen sijaan. Esimerkiksi kalliimpi G3 on tähän vuoteen parantunut kirkkaudeltaan huomattavasti, kun taas C3 muistuttaa monin paikoin edeltäjäänsä. Kuitenkin hinta on kasvanut edeltäjään verrattuna melko lailla.
Ajan myötä C3 voi muodostua hinta-laatusuhteeltaan yhtä hyväksi kuin C2, mutta sitä varten hinnan on vielä hieman tiputtava.
Ääni & Kuva kiteyttää
LG C3 on laadukas tv, jonka liitäntävaihtoehdot ja tuki eri formaateille ovat erinomaiset. OLEDin kuvanlaatu on loistava ja kontrasti hieno. Kuvanlaatu ei ole merkittävästi parempi kuin viime vuoden mallilla, mutta hinta on silti kalliimpi.
Hinta: 3100 €
Faktat
- Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED Evo
- Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
- Käyttöjärjestelmä: LG WebOS 23
- Sisääntulot: 4 HDMI (2.1), 3 USB
- Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni, HDMI eARC
- HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
- Kokovaihtoehdot: 42”, 48”, 55”, 65”, 77”, 83”
- Erityistä: A9 gen 6-videoprosessori, AMD FreeSync, Nvidia G-Sync
- Verkkosivusto: lg.com/fi