Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Kolme 75-tuumaista premium-luokan LCD-televisiota

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Maksamalla hiukan perustasoa enemmän saa rahoilleen todellista vastinetta upean kuvan- ja äänenlaadun muodossa.

Julkaistu 17.11.2023 - 13:11
Kolme 75-tuumaista premium-luokan LCD-televisiota
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

75-tuumaisista televisioista on tullut nopeasti suosittuja kaikissa Pohjoismaissa. Vaikka 55- ja 65-tuumaiset ovat edelleen koko kansan kokoja, yhä useampi valitsee isomman tv:n – ja siksi päätimme koostaa tämän ryhmätestin Samsungin, Sonyn ja TCL:n 75-tuumaisista.

Isompaa ja parempaa tv-kuvaa

75-tuumainen tv on kuva-alaltaan noin 33 % suurempi kuin 65-tuumainen, ja parhaimmillaan se on 2–3 metrin katseluetäisyydellä.

Toki näin suuri tv vaati olohuoneesta tilaa: se on leveydeltään 170 cm ja korkeudeltaan 95 cm. Jos kuitenkin tykkää vähän kaikenlaisesta tv-viihteestä, on panostus isoon ruutuun ehdottomasti tilansa väärti. Suurempi kuva tuo elokuviin, sarjoihin ja urheiluun huomattavasti enemmän tunnetta.

Mainos

Monet elokuvat on kuvattu 2,35:1-kuvasuhteella, joka jättää reunoille mustat palkit. Isommalla televisiolla tämä elokuvateatterimainen vaikutelma on helpompi säilyttää. Ja jos taas harrastaa konsolipelejä, vie pelaaminenkin ihan eri tavalla mennessään, kun kuva täyttää suuremman osan näkökentästä.

Isojen ruutujen haaste on, että kuvan heikkoudet korostuvat, kun tilaa on enemmän – esimerkiksi kohina, huono kontrasti ja nytkähtelevä liikkeidentoisto. Niinpä laadukkaaseen televisioon panostaminen kannattaa etenkin isossa koossa!

P1030273 scaled 1
Samsung QN85C, TCL MQLED80 ja Sony X90L. Kuva: Audun Hage

Laadukkaat 75-tuumaiset

Olemme aiemmin testanneet niin budjettiluokan kuin keskihintaisia 75-tuumaisia ja yllättyneet iloisesti niiden kuvanlaadusta. Tällä kertaa tutustumme tarkemmin kalliimpiin premium-malleihin, joissa kuvapaneeliin ja videoprosessoreihin on panostettu enemmän.

Testikolmikkomme Samsungilta, Sonylta ja TCL:ltä edustaa uudempia vuoden 2023 LCD-malleja, ja kaikissa on 120 Hz:n (144 Hz) virkistystaajuus, HDR ja suora taustavalaistus paikallisella himmennyksellä, mikä on tärkeää sulavien liikkeiden, kirkkaan kuvan ja hyvän kontrastin kannalta. Sony X90L on varustettu perinteisellä ledtaustavalaistuksella, kun taas Samsung QN85C ja TCL MQLED80 hyödyntävät uudempaa MiniLED-taustavalaistusta ja sen useampia himmennysalueita.

Vertailimme televisioita rinnakkain samanlaisissa valaistusolosuhteissa. Kuvanlaadussa olemme painottaneet kontrastia, kirkkautta ja värintoistoa, ja lisäksi arvioimme televisioiden äänenlaatua ja käytettävyyttä.

Lue myös: Neljä 75-tuumaista 4K LCD-tv:tä – Isompaa kuvaa pienemmällä budjetilla

Liian kallista?

Kaikki tämän testin televisiot ovat saatavilla myös pienempinä, 65- tai 55-tuumaisina. Ja jos 75 tuumaa tuntuu liian pieneltä, on tarjolla merkistä riippuen myös 85- tai 98-tuumaisiakin versioita – silloin tosin hintakin kasvaa vastaavasti.

Premium-luokassa hinnat ovat tietenkin budjettiluokkaa kalliimpia. Näistä malleista saa myös suurimmat alennukset Black Weekin, uuden vuoden alennusmyyntien ja muiden kampanjoiden aikaan, joten kannattaa pitää hintoja silmällä, kun on ensin valinnut suosikkinsa!

Lue myös: Uusi tv Black Friday -alesta? Lue ensin tämä!

 

Tämän testin tuotteet

Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Veitsenterävää ja silkinsileää

Sony todistaa Bravia X90L:llä olevansa alan huippua kuvankäsittelyssä – tämä televisio tekee lähes kaiken täydellisesti!

Sony X90L tarjoaa veitsenterävää kuvaa, jossa kohinaa on vain vähän ja värintoisto erinomaista.
Kontrasti ei yllä MiniLED-televisioiden tasolle. Neljästä HDMI-sisääntulosta vain kaksi tukee 2.1-standardia.
Lue koko testi

TCL MQLED80 (75MQLED80)

Oiva hinta-laatusuhde

TCL 75MQLED80 tarjoaa hienoa kontrastia, syvyyttä ja värintoistoa. Löytö!

TCL MQLED80:n kuva on tasainen ja kirkas sekä kontrasiltaan ja värintoistoltaan erinomainen.
Terävyys ja kohinanvaimennus eivät yllä Sonyn ja Samsungin tasolle. Vain kaksi neljästä HDMI-sisääntulosta tukee 2.1-standardia.
Lue koko testi

Samsung QN85C (TQ75QN85C)

Parempi kuin OLED?

Samsungin MiniLED-tv vakuuttaa vahvalla kontrastillaan ja kuvanlaadullaan, joka haastaa jopa parhaat OLED-mallit.

Samsungin kontrasti on upea ja fiksut ominaisuudet tekevät käyttäjäkokemuksesta mukavan. Esimerkilliset liitännät.
Suositushinta on kilpailijoihin verrattuna kallis. Ei Dolby Vision -tukea.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top