Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: JBL Tour One M3

Älylähetin nostaa kuulokkeet uudelle tasolle

JBL on onnistunut luomaan aivan ainutlaatuiset kuulokkeet: Tour One M3 tarjoaa älykkään Tx-lähettimensä ansiosta tulevaisuuden Auracast-teknologiaa sekä poikkeuksellisen hyvää äänenlaatua.

/ 04.06.2025 - 11:55
JBL Tour One M3

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Pakkaukseen kuuluva lähetin on mahtava lisä. Istuvuus ja akunkesto ovat erinomaiset. Vaikuttava äänenlaatu niin musiikissa kuin puheluissakin. Erittäin hyvä vastamelu.
  • Auracast on yhä lapsenkengissä. Parempaakin vastamelua on tarjolla.

JBL Tour One M3 -kuulokkeiden pakkaukseen kuuluu jotakin, jota en ole ennen nähnyt: pieni kosketusnäytöllä varustettu laatikko, joka muuttaa vanhat audiolähteet tämän päivän Auracast-lähettimiksi. Laatikko on nimeltään Smart Tx, ja se on sekä nerokas että käytännöllinen.

Ajattele, että istut lentokoneessa ja haluat katsella elokuvaa vieressä istuvan ystäväsi kanssa. Tai haluat yhdistää kuulokkeesi olohuoneen vanhoihin stereoihin. Ehkä useampaankin? Entä jos pitäisikin hiljaisen diskon kavereiden kanssa? Smart Tx -lähettimen ansiosta kaikki se on lastenleikkiä – ja vasta pieni esimerkki vimpaimen kyvyistä.

Pieni kosketusnäyttö toimii myös kuulokkeiden kaukosäätimenä. Siitä voi siis säätää taajuuskorjainta, tilaääntä ja muita toimintoja ilman, että tarvitsee kaivaa puhelinta esiin. Erityisen kätevää se on silloin, kun käyttää kuulokkeita tietokoneen kanssa, sillä JBL:n sovellusta ei ole saatavana koneelle.

Mikä on Auracast?

JBL_Tour One M3_Lifestyle 2
Kuva: JBL

Mukavuus ihan omassa luokassaan

Tour One M3 painaa 278 grammaa, mikä on samaa luokkaa kuin Sonyn ja Bosen huippumallit. Keveys ei vielä takaa mukavuutta, vaan siinä pääosassa ovat memory foam -pehmusteet, jotka muotoutuvat korvien ympärille täydellisesti. Monen tunnin käytönkin jälkeen ainoa epämukavuus on korvien lievä hikoilu.

Sanka jakaa painon tasaisesti ja kuulokkeet puristavat juuri sopivasti istuakseen jämäkästi. Itse käytän yleensä lukulaseja työskennellessäni, mikä ei näille kuulokkeille ole ongelma. Pehmusteet asettuvat mukavasti silmälasinsankojen ympärille mutta mikään ei purista epämiellyttävästi. Kuulokkeiden olemassaolon huomaa toki jonkin ajan kuluttua – sitä ei voi välttää – mutta JBL One M3 on silti mukavimpia testaamiani kuulokkeita.

JBL Tour One M3 GeirNordby
Memory foamista tehdyt pehmusteet ja vuorattu sanka tekevät kuulokkeiden pitämisestä mukavaa, vaikka niitä pitäisikin pitkiä aikoja kerrallaan. Kuva: Geir Gråbein Nordby

JBL Tour One M3:n äänenlaatu

JBL:llä on aina ollut oma tunnistettava sointinsa: lämmin, täyteläinen ja viihdyttävä. Tour One M3 pitää perinteistä kiinni ja ehkäpä hieman edeltäjiään tasapainoisemmalla tavalla. Siirsin ensimmäiselle Tour One -mallille tekemäni taajuuskäyrän M3-versioon ja se toimi oikein hyvin uutuudessakin, joten kovin suurta eroa eri mallien välillä ei ole. 40-milliset elementit on valmistettu mica-mineraalista, jonka ominaisuuksien pitäisi sopia hyvin äänentoistoon. Tour One M3 tarjoaa syvän ja hallitun basson hukuttamatta muuta äänikuvaa alleen.

Sony WH-1000XM6

Keskirekisteri on kirkas ja yksityiskohtainen, kun taas diskantissa on juuri sopivasti ilmavuutta ja avoimuutta. Tehdasasetuksilla sointi on hyvä, ja pidän perusasetuksesta itse asiassa enemmän kuin sovelluksen ääniprofiileista. Olen nähnyt joidenkin testaajien pitävän Jazz-asetuksesta ja toisten vannovan Club-asetuksen nimeen. Itse teen mieluiten pieniä säätöjä ja räätälöin oman profiilin.

JBL Tour One M3. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Korostamalla hivenen 1 kHz:n kohdalta sain kirkastettua keskirekisteriä ja etenkin laulua haluamallani tavalla. Samalla vaimensin hiukan 4 kHz:n kohdalta ja madalsin 2 ja 8 kHz:n kohdalta. Ratkaisu muokkasi diskanttirekisterin hienoiseen V-muotoon, joka rauhoittaa kovia sävyjä viemättä ylä-äänistä kuitenkaan vivahteita ja ilmavuutta. Lopputulos on hieman rennompi mutta silti yksityiskohtainen diskantti.

Iso etu on USB-C:n kautta saatava tuki häviöttömälle äänelle. Jos yhdistää kuulokkeet suoraan tietokoneeseen piuhalla, on äänenlaatu havaittavasti, joskaan ei dramaattisesti, parempi. Myös Bluetoothin kautta käytetty LDAC-koodekki tarjoaa erittäin hyvää äänenlaatua, jossa erottelevuus on tavallista Bluetooth-ääntä parempi. Tarjolla on myös LE Audio, mutta itse pidän enemmän LDAC-koodekista. Huomaa, että jos aikoo käyttää Auracastia, on pakko valita LE Audio, joka käyttää äänensiirtoon LC3-koodekkia.

JBL Tour Pro 3

Lopuksi haluaisin mainita vielä sen, että JBL:n kuulokkeissa on toiminto, joka luo käyttäjälle räätälöidyn sointiprofiilin, kun käyttäjä tekee kuulotestin JBL Headphones -sovelluksella. Jos kuulo on huonontunut vaikkapa korkeiden taajuuksien osalta, sovellus säätää sointia sen huomioiden. Omalla kohdallani räätälöinti toimii vähän niin ja näin, mutta monelle toiminnosta voi olla enemmän hyötyä.

JBL_Tour One M3_Lifestyle 3
70 tunnin akunkeston ansiosta laturin voi jättää kotiin vähän pidemmälläkin reissulla. Kuva: JBL

Toimiva vastamelu

Kuulokkeissa on yhteensä kahdeksan mikrofonia, joten ainakin raudan puolesta JBL on huolehtinut vastamelusta. Ja toimiihan se – ehkei aivan yhtä tehokkaasti kuin Sony WH-1000XM6 -mallilla, mutta ei JBL kauaksi jää.

Suurimman vaikutuksen tekee kohinan puuttuminen. Monet vastamelukuulokkeet suhisevat vastamelun ollessa päällä, mutta Tour One M3on lähes äänetön. Niinpä kuulokkeiden käyttö on miellyttävää myös hiljaisissa ympäristöissä. Basso kuitenkin kuulostaa hiukan tiukemmalta ja erottelevammalta, kun vastamelu ei ole päällä.

Mukautuva vastamelu säätyy automaattisesti ympäristön melutason mukaan. Kun lähden toimistolta kaupungin kaduille, huomaan vastamelun säätyvän liikenteen vaikutuksesta. Fiksua ja tehokasta!

Tavallisten ympäristöäänien (TalkThru) lisäksi voi valita Personal Sound Amplification -toiminnon, jossa saa valita, paljonko ulkopuolisia ääniä haluaa kuulla – kummallekin korvalle erikseen.

JBL_Tour One M3 SMART Tx
Smart Tx -lähettimessä on kosketusnäyttö, ja sen voi yhdistää lähes mihin tahansa äänilähteeseen. Kuva: JBL

Huippuluokan äänenlaatu puheluissa

Puheluiden suhteen ei tavallisen sankakuulokemallin voi odottaa toimivan yhtä hyvin toimistokuulokkeiden, joissa mikrofoni on sijoitettu varren päähän. JBL onnistuu silti yllättävän hyvin. Tekoälytehosteinen vastamelu toimii neljässä mikrofonissa ilmiömäisen hyvin. Testin aikana kaikki keskustelukumppanini kommentoivat puheeni kuuluvan selkeästi ja erottuvasti, vaikka olisin kävellyt ruuhka-aikaan kadulla. Kokeilin myös äänittää iPhonen puhemuistioita, ja JBL:llä nauhoitettuna ne kuulostivat puhtaammilta ja luonnollisemmilta kuin useimmilla kuulokkeilla.

Puheluiden puhumiseen valitsisin mieluummin JBL:n kuin Sonyn. Puhe toistuu luonnollisemmin ja taustahäly suodattuu todella hyvin pois. JBL:n kuulokkeet ovat käytännöllisesti myös Zoom-sertifioidut.

Akku vain jaksaa ja jaksaa

70 tuntia ilman vastamelua ja 40 tuntia vastamelun kanssa – nämä luvut saavat monen kilpailijan kalpenemaan. Omassa käytössäni eli parin tunnin päivittäisellä käytöllä numerot tarkoittavat sitä, että voisin käyttää kuulokkeita kuukauden lataamatta.

USB-C:n ansiosta 10 minuutin pikalatauksella saa viisi tuntia soittoaikaa. Täydellistä, jos lataaminen on päässyt unohtumaan juuri, kun pitää olla lähdössä jonnekin.

JBL Tour One M3 (3) GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto

JBL Tour One M3 ei ole jälleen yksi sankakuulokemalli erittäin saturoituneilla markkinoilla. Smart Tx -lähettimen, langallisen DAC-toiminnon ja Auracast-tuen ansiosta kuulokkeet erottuvat joukosta edukseen. Auracast on yhä lapsenkengissä, mutta ajan myötä sitä varmasti näkyy käytössä yhä yleisemmin.

Erinomaisen istuvuuden, loistavan äänenlaadun, pitkän akunkeston ja innovatiivisten ominaisuuksien ansiosta Tour One M3 on harvinaisen hyvä kokonaisuus. Lisäksi malli on parikymmentä prosenttia halvempi kuin Sony WH-1000XM6, joten se tarjoaa rahalle kunnon vastinetta.

Jos haluaa tulevaisuusvarmaa teknologiaa ja samalla todella hyvät sankakuulokkeet, on JBL Tour One M3 ilmiselvä valinta. Smart Tx:n ansiosta malli on ainutlaatuinen eikä markkinoilta löydy mitään vastaavaa, ja kunhan Auracast leviää yleisempään käyttöön, kuulokkeiden arvo vain kasvaa.

Karakter
JBL Tour One M3
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Treenikaveriksi OpenFit 2+

Nerokas keksintö

Huippukallista mutta niin herkullista!

Sonyn uusi lippulaiva on parempi lähes kaikessa

Luksuskuulokkeet pelaamiseen

Poikkeuksellista äänenlaatua

Sonyn uudet nappikuulokkeet yllättävät iloisesti

Ei ole hienostelulla pilattu

Johto johtaa yhä: Kuudet kuulokkeet kriittisille kuulijoille

Pelikuulokkeet minikoossa

Huippulaatua halvalla

Laatua, josta ei tingitä

Ääni & Kuva
Scroll to Top