Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: LG SK10Y

Iso soundbar, iso ääni

Vihdoinkin LG on onnistunut luomaan kunnollisen äänen soundbariin! SK10Y on tosin valtava eikä sovi kaikille.

Ääni on kirkas ja avoin, ja huikea leveys tekee myös äänikuvasta laajan. Yläpuolen kaiutinelementit luovat vakuuttavan Dolby Atmos -efektin.
Enimmäisäänenpaine olisi saanut olla vieläkin korkeampi. Erillinen takakaiutin ei ratkaisuna toimi täydellisesti. Ei DTS:X:ää eikä DTS-HD:tä.

Monikaan soundbar ei ole niin leveä kuin LG SK10Y – peräti 144 cm eli yhtä paljon kuin 65-tuumaisella televisiolla on mittaa. Koon hyödyt ovat ilmeiset. Ensinnäkin, kaiutinelementit ovat erillään toisistaan tarjoten mahdollisimman laajan äänikuvan. Toiseksi, suurempi sisäinen volyymi antaa täyteläisemmän ja voimakkaamman soundin.

Haittana on tietysti laitteen vaatima suurempi tila. Leveyden lisäksi soundbar on myös melko syvä. Mukana tulee seinäkiinnikkeet, mutta seinäasennus ei välttämättä ole tyylikkäin ratkaisu. Muhkea soundbar sopiikin paremmin leveälle tv-tasolle.

Meridian-ääni

Leveä kaappi kätkee monta kaiutinelementtiä sisäänsä. Edessä on viisi, joista kaksi on sivuilla luomassa surroundääntä. Lisäksi päällä on kaksi elementtiä, jotka on suunnattu kattoon heijastaen äänen sitä kautta sohvalla istuvaa kuulijaa kohti. Ne toimivat Dolby Atmos -kanavina.

Uutuutena kaikki elementit ovat omissa lokeroissaan sen sijaan, että ne soisivat saman kaapin sisällä. Tämän ideana on välttää elementtien vaikutusta toisiinsa, jotta dynamiikat olisivat mahdollisimman hyvät ja häiriötä syntyisi mahdollisimman vähän. LG on kääntynyt highendvalmistaja Meridianin puoleen äänen kohdilleen saamiseksi.

Langattoman subwooferin voi sijoittaa mihin tahansa, mutta se kuulostaa yleensä parhaimmalta soundbarin lähelle sijoitettuna.

SPK8-S-takakaiuttimet eivät ole langattomat, vaan vahvistin kytketään kaiuttimiin johdolla. Kuva: LG

Takakaiuttimet

Halutessaan soundbarin kylkeen voi ostaa erilliset SPK8-S-takakaiuttimet, jolloin saa aidon surroundin. Kaiuttimet eivät ole langattomat, vaan ääni siirtyy langattomasti vastaanottimeen, joka on kiinni takakaiuttimissa tavallisilla johdoilla. Ainakaan johtoja ei tarvita kulkemaan lattian poikki, mutta täysin langattomat kaiuttimet ovat silti enemmän mieleemme, kuten Samsung HW-K960 tai Sony HT-ZF9.

HDMI-sisääntulot

SK10Y:ssa on kaksi HDMI-sisääntuloa, mikä on aika minimi ainakin, jos käyttää useampaa videolähdettä. Ratkaisu voi olla kaikkien HDMI-kaapeleiden kytkeminen televisioon ja käyttää tv:n ARC-kanavaa soundbarin HDMI-ulostulossa. Se tukee myös korkeampaa äänen resoluutiota ja Dolby Atmosta. DTS:X- ja DTS-HD-tukea ei valitettavasti ole, vaan käytössä on vain tavallinen DTS.

Kaksi HDMI-sisääntuloa ei tahdo riittää. Kuva: LG

Langatonta musiikkia

Sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta musiikkia voi soittaa langattomasti omasta kotiverkosta. Jos verkkoon on liitetty älykaiutin, kuten LG ThinQ, jossa on Google Assistant -puheohjaus, voi soundbaria ohjata myös puheella sitä kautta. Laite tukee monia palveluja, kuten Tidalia ja Spotifytä, mutta YouTube Musicia emme saaneet toimimaan testissämme.

Asennus ja käyttö

SK10Y:n voi yhdistää kotiverkkoon langattomasti LG Wi-Fi Speaker -sovelluksella (iOS ja Android). Soundbarissa on selkeä näyttö, joka antaa yleiskuvan toiminnasta, mutta valikkoa siinä ei ole.

Kaukosäätimessä ei ole paljoa nappeja. Tavallaan se yksinkertaistaa asioita, mutta toisaalta pitää painella samaa nappia useaan kertaan, jotta pääsee haluamaansa toimintoon. Painelimme esimerkiksi turhan usein Sound Effect -nappia selataksemme Movie-asetuksesta Musiciin tai toisinpäin, riippuen siitä mikä äänilähde laitteeseen oli yhdistettynä. Toisaalta on kätevää, että yksi nappi hallinnoi äänenvoimakkuutta samanaikaisesti sekä subwooferille, kattokanaville ja takakanaville, jos sellaiset on yhdistetty kokonaisuuteen.

Erilliset yläkaiuttimet on omistettu Dolby Atmos -äänelle. Kuva: LG

Levein ääni

Näin leveältä soundbarilta odottaa yhtä leveää äänikuvaa, ja sellaisen LG SK10Y todella tarjoaa. Tämä on yksi harvoista kuulemistamme soundbareista, joka oikeasti tuottaa kunnollisen stereokuvan musiikkiin. Subwoofer tarjoaa jalustakaiuttimia syvemmän basson. Hyvin tehty kompromissi musiikin suhteen, siis.

Naislaulu soi kauniisti ja avoimesti, ja täyteläinen basso miellyttää eikä liioittele. Maksimivolyymi olisi voinut olla kovempikin ja subwoofer vielä rajumpi, mutta yleisesti ottaen soundi on hyvä. Koheesio on ehdottomasti paras LG:n soundbareista tähän mennessä.

Edellä mainitut pätevät, kunhan muistaa pistää Music-asetuksen päälle. Perusasetuksella musiikki kuulostaa sulkeutuneelta ja värittyneeltä, ja ylempi bassorekisteri ei toimi. Naislaulu hukkuu kitaran alle eikä soundi ole luonnollinen. Hämmentävää, sillä juuri Standard-asetusta LG on hionut Meridianin kanssa. Joku on kyllä mokannut!

Elokuvien katseluun sopii parhaiten Movie-asetus. Atmos-raidoilla täydennettyjä elokuvia on katsottava LG:n valitsemalla asetuksella. Se toimii kuitenkin hyvin, Blade Runner 2049 -leffassa on suuri ja syleilevä äänikuva, ja ilman takakaiuttimiakin se kuulostaa surroundilta. Surroundefekti on paljon parempi kuin Sony HT-ZF9 -soundbarissa. Jos liittää mukaan takakaiuttimet, jotka ovat sitä paitsi Sonyn vastaavia halvemmat, saa äänen kasvamaan joka suuntaan. Kattokanavien ääni muuttuu yhtäkkiä suuremmaksi ja kokonaisuudesta tulee siten saumattomampi.

Samsung HW-K960 -soundbariin verrattuna on LG:llä vähän petrattavaa Atmos-puolella, ja Samsungilla on sitä paitsi kattokanavat integroitu takakaiuttimiin. Lisäksi katsoin elokuvaa usein täydellä volyymilla, eli LG:llä saisi olla hieman enemmänkin äänenvoimakkuutta varastossa. Sony ZF9 on huomattavasti voimakkaampi ja myös subwoofer on vahvempi. Tästä näkökulmasta LG ei ole yhtä hyvä ostos.

Johtopäätökset

LG SK10Y -soundbarissa on erillinen kaiutinelementti jokaista 5.1.2 Atmos-järjestelmän kanavaa varten, ja erillisten kammioiden ansiosta soundi on puhtaampi ja parempi kuin millään aiemmin kuulemallamme LG-soundbarilla. Dolby Atmos -ääni kuulostaa erittäin hyvältä luoden suuren hologrammiäänikuplan, joka ympäröi kuulijat. Etenkin jos investoi erillisiin takakaiuttimiin, mitä ehdottomasti suosittelemme. Sisäänrakennettu Chromecast tukee monia suoratoistopalveluita, mutta emme saaneet YouTube Musicia toimimaan. Vähän tymäkämpi subwoofer ja korkeampi äänenvoimakkuus olisi ollut mieleemme, mutta yleisesti ottaen kokonaisuus kuulostaa oikein hyvältä. Joillekin DTS:X:n ja DTS-HD:n puuttuminen voi olla miinus.

Bästa pris på LG SK10Y

Mitoitus: sopii vähintään 65-tuumaisille televisiolle

HDMI: 2 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen/analoginen sisääntulo: Optinen/3,5 mm

Verkko: Wifi, ethernet

Langaton käyttö: Bluetooth, Chromecast Audio

Subwoofer: Langaton

Webb: lg.com/fi

Hinta: 1 000 €

LG SK10Y produktside

Lisää

Keskustelu
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

Mainos
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Mainos
Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.