Testissä : LG SK10Y

Iso soundbar, iso ääni

Vihdoinkin LG on onnistunut luomaan kunnollisen äänen soundbariin! SK10Y on tosin valtava eikä sovi kaikille.

Ääni & Kuva kiteyttää

Ääni on kirkas ja avoin, ja huikea leveys tekee myös äänikuvasta laajan. Yläpuolen kaiutinelementit luovat vakuuttavan Dolby Atmos -efektin.
Enimmäisäänenpaine olisi saanut olla vieläkin korkeampi. Erillinen takakaiutin ei ratkaisuna toimi täydellisesti. Ei DTS:X:ää eikä DTS-HD:tä.

Mitoitus: sopii vähintään 65-tuumaisille televisiolle

HDMI: 2 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen/analoginen sisääntulo: Optinen/3,5 mm

Verkko: Wifi, ethernet

Langaton käyttö: Bluetooth, Chromecast Audio

Subwoofer: Langaton

Webb: lg.com/fi

Hinta: 1 000 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Monikaan soundbar ei ole niin leveä kuin LG SK10Y – peräti 144 cm eli yhtä paljon kuin 65-tuumaisella televisiolla on mittaa. Koon hyödyt ovat ilmeiset. Ensinnäkin, kaiutinelementit ovat erillään toisistaan tarjoten mahdollisimman laajan äänikuvan. Toiseksi, suurempi sisäinen volyymi antaa täyteläisemmän ja voimakkaamman soundin.

Haittana on tietysti laitteen vaatima suurempi tila. Leveyden lisäksi soundbar on myös melko syvä. Mukana tulee seinäkiinnikkeet, mutta seinäasennus ei välttämättä ole tyylikkäin ratkaisu. Muhkea soundbar sopiikin paremmin leveälle tv-tasolle.

Meridian-ääni

Leveä kaappi kätkee monta kaiutinelementtiä sisäänsä. Edessä on viisi, joista kaksi on sivuilla luomassa surroundääntä. Lisäksi päällä on kaksi elementtiä, jotka on suunnattu kattoon heijastaen äänen sitä kautta sohvalla istuvaa kuulijaa kohti. Ne toimivat Dolby Atmos -kanavina.

Uutuutena kaikki elementit ovat omissa lokeroissaan sen sijaan, että ne soisivat saman kaapin sisällä. Tämän ideana on välttää elementtien vaikutusta toisiinsa, jotta dynamiikat olisivat mahdollisimman hyvät ja häiriötä syntyisi mahdollisimman vähän. LG on kääntynyt highendvalmistaja Meridianin puoleen äänen kohdilleen saamiseksi.

Langattoman subwooferin voi sijoittaa mihin tahansa, mutta se kuulostaa yleensä parhaimmalta soundbarin lähelle sijoitettuna.

SPK8-S-takakaiuttimet eivät ole langattomat, vaan vahvistin kytketään kaiuttimiin johdolla. Kuva: LG

Takakaiuttimet

Halutessaan soundbarin kylkeen voi ostaa erilliset SPK8-S-takakaiuttimet, jolloin saa aidon surroundin. Kaiuttimet eivät ole langattomat, vaan ääni siirtyy langattomasti vastaanottimeen, joka on kiinni takakaiuttimissa tavallisilla johdoilla. Ainakaan johtoja ei tarvita kulkemaan lattian poikki, mutta täysin langattomat kaiuttimet ovat silti enemmän mieleemme, kuten Samsung HW-K960 tai Sony HT-ZF9.

HDMI-sisääntulot

SK10Y:ssa on kaksi HDMI-sisääntuloa, mikä on aika minimi ainakin, jos käyttää useampaa videolähdettä. Ratkaisu voi olla kaikkien HDMI-kaapeleiden kytkeminen televisioon ja käyttää tv:n ARC-kanavaa soundbarin HDMI-ulostulossa. Se tukee myös korkeampaa äänen resoluutiota ja Dolby Atmosta. DTS:X- ja DTS-HD-tukea ei valitettavasti ole, vaan käytössä on vain tavallinen DTS.

mainos
Kaksi HDMI-sisääntuloa ei tahdo riittää. Kuva: LG

Langatonta musiikkia

Sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta musiikkia voi soittaa langattomasti omasta kotiverkosta. Jos verkkoon on liitetty älykaiutin, kuten LG ThinQ, jossa on Google Assistant -puheohjaus, voi soundbaria ohjata myös puheella sitä kautta. Laite tukee monia palveluja, kuten Tidalia ja Spotifytä, mutta YouTube Musicia emme saaneet toimimaan testissämme.

mainos

Asennus ja käyttö

SK10Y:n voi yhdistää kotiverkkoon langattomasti LG Wi-Fi Speaker -sovelluksella (iOS ja Android). Soundbarissa on selkeä näyttö, joka antaa yleiskuvan toiminnasta, mutta valikkoa siinä ei ole.

Kaukosäätimessä ei ole paljoa nappeja. Tavallaan se yksinkertaistaa asioita, mutta toisaalta pitää painella samaa nappia useaan kertaan, jotta pääsee haluamaansa toimintoon. Painelimme esimerkiksi turhan usein Sound Effect -nappia selataksemme Movie-asetuksesta Musiciin tai toisinpäin, riippuen siitä mikä äänilähde laitteeseen oli yhdistettynä. Toisaalta on kätevää, että yksi nappi hallinnoi äänenvoimakkuutta samanaikaisesti sekä subwooferille, kattokanaville ja takakanaville, jos sellaiset on yhdistetty kokonaisuuteen.

Erilliset yläkaiuttimet on omistettu Dolby Atmos -äänelle. Kuva: LG

Levein ääni

Näin leveältä soundbarilta odottaa yhtä leveää äänikuvaa, ja sellaisen LG SK10Y todella tarjoaa. Tämä on yksi harvoista kuulemistamme soundbareista, joka oikeasti tuottaa kunnollisen stereokuvan musiikkiin. Subwoofer tarjoaa jalustakaiuttimia syvemmän basson. Hyvin tehty kompromissi musiikin suhteen, siis.

Naislaulu soi kauniisti ja avoimesti, ja täyteläinen basso miellyttää eikä liioittele. Maksimivolyymi olisi voinut olla kovempikin ja subwoofer vielä rajumpi, mutta yleisesti ottaen soundi on hyvä. Koheesio on ehdottomasti paras LG:n soundbareista tähän mennessä.

mainos

Edellä mainitut pätevät, kunhan muistaa pistää Music-asetuksen päälle. Perusasetuksella musiikki kuulostaa sulkeutuneelta ja värittyneeltä, ja ylempi bassorekisteri ei toimi. Naislaulu hukkuu kitaran alle eikä soundi ole luonnollinen. Hämmentävää, sillä juuri Standard-asetusta LG on hionut Meridianin kanssa. Joku on kyllä mokannut!

Elokuvien katseluun sopii parhaiten Movie-asetus. Atmos-raidoilla täydennettyjä elokuvia on katsottava LG:n valitsemalla asetuksella. Se toimii kuitenkin hyvin, Blade Runner 2049 -leffassa on suuri ja syleilevä äänikuva, ja ilman takakaiuttimiakin se kuulostaa surroundilta. Surroundefekti on paljon parempi kuin Sony HT-ZF9 -soundbarissa. Jos liittää mukaan takakaiuttimet, jotka ovat sitä paitsi Sonyn vastaavia halvemmat, saa äänen kasvamaan joka suuntaan. Kattokanavien ääni muuttuu yhtäkkiä suuremmaksi ja kokonaisuudesta tulee siten saumattomampi.

Samsung HW-K960 -soundbariin verrattuna on LG:llä vähän petrattavaa Atmos-puolella, ja Samsungilla on sitä paitsi kattokanavat integroitu takakaiuttimiin. Lisäksi katsoin elokuvaa usein täydellä volyymilla, eli LG:llä saisi olla hieman enemmänkin äänenvoimakkuutta varastossa. Sony ZF9 on huomattavasti voimakkaampi ja myös subwoofer on vahvempi. Tästä näkökulmasta LG ei ole yhtä hyvä ostos.

Johtopäätökset

LG SK10Y -soundbarissa on erillinen kaiutinelementti jokaista 5.1.2 Atmos-järjestelmän kanavaa varten, ja erillisten kammioiden ansiosta soundi on puhtaampi ja parempi kuin millään aiemmin kuulemallamme LG-soundbarilla. Dolby Atmos -ääni kuulostaa erittäin hyvältä luoden suuren hologrammiäänikuplan, joka ympäröi kuulijat. Etenkin jos investoi erillisiin takakaiuttimiin, mitä ehdottomasti suosittelemme. Sisäänrakennettu Chromecast tukee monia suoratoistopalveluita, mutta emme saaneet YouTube Musicia toimimaan. Vähän tymäkämpi subwoofer ja korkeampi äänenvoimakkuus olisi ollut mieleemme, mutta yleisesti ottaen kokonaisuus kuulostaa oikein hyvältä. Joillekin DTS:X:n ja DTS-HD:n puuttuminen voi olla miinus.

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös