TESTISSÄ : 7 langatonta lomakaiutinta

Langattomat kaiuttimet kesälomalle

Testasimme 7 kaiutinta, joiden siivellä vapaa-aika sujuu hauskemmin!

Ottaen huomioon tämän vuoden rajoitukset matkustamisen suhteen, useimmat meistä viettänevät kesälomaa ainakin osittain ihan vain kotioloissa. Kotona lomailun ei kuitenkaan tarvitse olla tylsää. Ehkäpä naapurilla on uima-allas, jota voi lainata? Tai tiedät uimapaikan, jonne muut eivät ole löytäneet?

Olitpa sitten missä tahansa, kuuluu hyvä äänentoisto lomaan. Maatapa riippumatossa ja kuunnella äänikirjaa. Tai istua omalla terassilla kylmä olut kourassa, urheilupodcastia seuraten. Ehkäpä kuunnella viileää loungemusiikkia kesäisen drinkin kera, samalla kun valmistelee illallista. Tai antaa paikallisradion pitää seuraa samalla, kun puuhailee puutarhassa. Testasimme langattomia kaiuttimia, joiden avulla kuuntelet mitä haluat, missä haluat.

Lue myös aiempi testimme langattomista matkakaiuttimista.

Hyvän ulkokaiuttimen ominaisuuksia

 • Sopiva kokoinen: mahtuu laukkuun tai takintaskuun
 • Melko kevyt: paikasta toiseen siirtelyn pitää onnistua vaivatta
 • Pitkä akunkesto: kaiuttimen pitää toimia koko päivän
 • Pikalataus: jotta akkuun saa lisää virtaa nopeasti, vaikka olisikin unohtanut latauksen
 • Kestävä: pienten roiskeiden tai hiekan ei pitäisi pilata kaiutinta
 • Helppokäyttöinen: toimintojen pitää onnistua, vaikka kännykkä olisikin laukussa
 • Äänekäs: Volyymin pitää riittää ulkona kuunteluun

Sudio Femtio

Ei yllä edes omalle tasolleen

Sudio Femtio vaikuttaa paperilla paremmalta kuin onkaan.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kestävyys ja akunkesto hyvät. Voidaan yhdistää toiseen kaiuttimeen.
Kummallinen muotoilu ja halpa muovisuus laimentavat vaikutelmaa. Ääni ei vakuuta.
 • Liitännät: Bluetooth 5.0, Aux
 • Teho: 2 x 10 wattia
 • Erityistä: Kaksi kaiutinta voi yhdistää
 • Luokitus: IPX6 (roiskesuojattu)
 • Akunkesto: 14 h (USB-C)
 • Mitat/paino: 19 x 10 x 8 cm/675 g
 • Verkkosivusto: sudio.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 130 €

Olemme aiemmin testanneet ruotsalaiselta Sudiolta Tolv-nappikuulokkeet. Nyt kuulokevalmistajan valikoimiin on tullut myös kaiutin, nimittäin kannettava Sudio Femtio.

Laatu ja käyttö

Kuten Sudion nappikuulokkeetkin, näyttää Femtio kuvissa hyvältä. Todellisuus on kuitenkin pieni pettymys. Saimme testiin Antracit-mallin, jossa on kuparia esittävät päädyt. Oikeasti ne ovat muovia, mikä laimentaa laatuvaikutelmaa aika lailla. Koko kaiutin tuntuu epäilyttävän heiveröiseltä, mikä on hassua ottaen huomioon, että sillä on kuitenkin IPX6-luokitus, eli kaiuttimen pitäisi kestää roiskeita. Kaiuttimen pieni jalka tuntuu kummalliselta – kannettava kaiutin pitää voida laittaa minne tahansa, ei vain tasaiselle alustalle.

Pienten nappien toiminnoista on vaikea ottaa selkoa, mutta ainakin ne löytyvät helposti laitteen päältä. Jalassa olevat valot näyttävät, milloin laite on päällä ja kuinka paljon akkua on jäljellä. 14 tunnin akunkesto on oikein hyvä, mutta on outoa, että USB-C:llä lataaminen vie 4 tuntia. Ääntä ei voi säätää, sillä sovellusta ei ole.

Takana oleva luukku kätkee liitännät. Kuva: Sudio

Äänenlaatu

Sovellus olisi tarpeen, sillä soundi on epätasapainoinen. Volyymin saa melko kovallekin ja basso soi matalalla. Ääni ottaa helposti resonanssia ja dynamiikat loppuvat kesken, jos mielisi kuunnella jotakin haastavampaa. Hyvä ominaisuus on, että kaksi kaiutinta voi liittää yhteen, jolloin pienempikin volyymi riittää.

Johtopäätökset

Sudio tähtää tähtiin ensimmäisellä langattomalla kaiuttimellaan. Muotoilussa on haettu luksusta, mutta tuntuma lässähtää halpoihin materiaaleihin. Kaiutin kestää vettä mutta tuntuu heikolta. Akunkesto on hyvä ja USB-C löytyy, silti lataaminen vie iäisyyden. Kaksi kaiutinta voi yhdistää isomman äänen saamiseksi mutta kova volyymi aiheuttaa häiriötä ääneen.

 

mainos
mainos
Braven BRV-X/2

Eräkaiutin, joka kestää kastumista

Kivenkovan kuorensa ja kestävän akkunsa ansiosta Braven BRV-X/2 on kaiuttimien eräjorma.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin kestävä, jopa kelluu vedessä. Erinomainen akunkesto ja lataus. Paljon ominaisuuksia.
Bassossa ei riitä painetta. Kantoremmi ei vakuuta.
 • Liitännät: Bluetooth, Aux
 • Teho: 20 wattia
 • Erityistä: Voi ladata kännykkää
 • Luokitus: IPX7 (vedenkestävä)
 • Akunkesto: 18 h (USB-C)
 • Mitat/paino: 21 x 8 x 9 cm/860 g
 • Verkkosivusto: zagg.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 130 €

Braven tunnetaan Yhdysvalloissa retkikaiuttimistaan, jotka testataan luonnossa. Varustevalmistaja Zaggin ostettua Bravenin on merkkiä ollut paremmin saatavilla myös Pohjoismaissa. Aiemmin olemme testanneet jättiläismalli Braven XXL:n ja matkamalli Stryden. Nyt vuorossa on malliston toiseksi pienin kaiutin, ja onkin kiinnostavaa katsoa, miten tankkirakenne taipuu taskukokoon.

Tämän kaiuttimen voi ottaa huoletta eräreissuille. Kuva: Braven

Laatu ja käyttö

Kaiuttimen tunnistaa heti Braveniksi. Metallia, kumia ja vankat säätimet. Kaappi tuntuu siltä, että kestäisi lähikontaktia vaikka karhun kanssa. Emme uskalla kokeilla, mutta ainakin kaiutin on IPX7-luokiteltu, joten se kestää vaikka veden alla – mistä ei tosin tarvitse huolehtia, sillä kaiutin kelluu!

Kaiuttimen suuresta akusta voi lainata virtaa kännykällekin. Kuva: Braven

Iso akku kestää pitkään ja ladataan onneksi USB-C:llä. Sitä riittää jopa puhelimelle, ja kaiutinta voi käyttää puhelinkaiuttimena. Jos kaipaa isompaa ääntä, voi kaksi BRV-X/2 yhdistää stereoksi. Sovellusta ei kuitenkaan ole, eli asetusten teko ei onnistu puhelimella.

Äänenlaatu

Braven BRV-X/2 ei soi kovin hienostuneesti, mikä vetoaa moneen. Ja odotettavissa, sillä kyseessä ei rauhalliseen kuunteluun vaan ennemminkin altaan reunalle tarkoitettu kaiutin. Basso on melko syvä, mutta tuntuu kaiuttimen imagoon suhteutettuna silti vaisulta. Volyymia voi säätää kovallekin ilman säröä, mikä sopii ulkokaiuttimelle.

Johtopäätökset

Jopa pieni Braven BRV-X/2 välittää seikkailun tuntua. Testin kaiuttimista ottaisimme tämän mieluiten mukaan eräretkelle. Akkukin kestäisi koko viikonlopun reissun, ja sillä saisi kännykääkin ladattua. Ääni on melko hyvä näin pieneksi ja kestäväksi kaiuttimeksi, ja volyymi sietää kovaakin vääntöä säröilemättä.

 

mainos
JBL Flip 5

Kokoaan suurempi ääni

JBL on saanut mahdutettua entistäkin enemmän volyymia ja bassoa pieneen Flip-kaiuttimeensa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Sietää vettä ja pölyä. Hyvä akunkesto ja USB-C-lataus. Mahtavat volyymi- ja bassoresurssit!
Yhdistäminen vanhoihin malleihin ei onnistu. Äänenlaatu ei toimi hienostuneemman musiikin kanssa.
 • Liitännät: Bluetooth 4.2
 • Tehot: 20 watin RMS
 • Erityistä: Monta kaiutinta voi yhdistää
 • Luokitus: IPX7 (vedenkestävä)
 • Akunkesto: 12 h (USB-C)
 • Mitat/paino: 18 x 7 x 7 cm/540 g
 • Verkkosivusto: jbl.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 130 €

JBL:llä on vaikuttava valikoima kannettavia kaiuttimia, kuten akunkestoltaan mainio JBL Charge, väreiltään mainio JBL Pulse, volyymiltaan mainio JBL Boombox ja hinnaltaan mainio JBL Flip. Olimme varsin tyytyväisiä viime vuoden malliin, mutta JBL on tehnyt niin paljon muutoksia malliin, että suhtaudumme Flip 5 -kaiuttimeen kuin uutuuteen. Siitä on peräti 11 värivaihtoehtoa saatavilla.

Kätevänkokoinen lomakaiutin. Kuva: JBL

Laatu ja käyttö

JBL on käyttänyt paljon tuubimaista muotoilua, ja onkin saanut hiottua muodon todella hyväksi. Kaiutin tuntuu kestävältä ja laadukkaalta. Tämän voi huolettaa heittää rantakassiin, ja kestääpä se tipahtamisen altaaseenkin, sillä kaiuttimella on IPX7-luokitus.

USB-C-portti on hyvin suojattu, ja lataus sitä kautta onnistuu tuntia nopeammin kuin aiemmin. Kaiuttimen käyttö on helppoa ja napit selkeät. Sovelluskin löytyy, mutta sitä käytetään vain päivityksiin ja useamman kaiuttimen yhdistämiseen. Ominaisuus tuntuu koko ajan vähemmän ja vähemmän oleelliselta, sillä JBL muuttelee standardejaan jatkuvasti. Uuden Flipin yhdistäminen edes viime vuoden malliin ei onnistu.

Äänenlaatu

Flip 5 -mallissa on entistä isommat elementit ja tehokkaammat vahvistimet. Volyymin mahtavuudesta kiittelimme jo edellistä mallia, ja vitosmallissa ääni voi nousta jo liiankin kovaksi pienessä huoneessa. Myös basso on todella vahva. Jos volyymia nostaa liikaa, voi ääni rätistä, mutta näin pienelle kaiuttimelle se suotakoon.

Johtopäätökset

JBL Flip 5 on kaikkea, mitä kesäkaiuttimelta voi toivoa: pieni, kevyt ja saatavilla monessa hauskassa värissä. Kestävä ja huoleton. Akunkestoltaan erinomainen ja nopea latautumaan. Volyymi- ja bassoresursseiltaan se on niin yllättävän vahva, että on vaikea uskoa äänen tulevan näin pienestä kaiuttimesta.

 

mainos
mainos
Urbanista Brisbane

Budjettiluokan hillitty voittaja

Brisbane ei ehkä näytä juuri miltään, mutta kuulostaa sitäkin paremmalta.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin hyvä ääni. Riittävän kestävä ulkokäyttöön.
Hidas lataus mikro-USB:n kautta. Ulkonäkö on varsin hillitty, ehkäpä jopa tylsä.
 • Liitännät: Bluetooth 5.0, Aux
 • Teho: 2 x 10 wattia
 • Erityistä: Voi yhdistää toisen kaiuttimen kanssa
 • Luokitus: IPX5 (roiskesuojattu)
 • Akunkesto: 10 h (mikro-USB)
 • Mitat/paino: 22 x 10 x 5 cm/720 g
 • Verkkosivusto: urbanista.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 99 €

Olemme testanneet monia Urbanistan kuulokkeita, joissa usein yhdistyvät tyyli ja houkuttava hinta, esimerkkinä testivoittaja Urbanista Seattle Wireless. Nytpä vuorossa on kaiutin, Urbanista Brisbane, joka on kaiutinsarjan suurin ja kallein malli. Muut mallit ovat nimeltään Sydney ja Melbourne – logiikka toimii siis toisin kuin tosielämässä, sillä Brisbane on näistä pienin kaupunki.

Laatu ja käyttö

Urbanista on lähtenyt muotoilussaan kapean ja korkean linjalle, toisin kuin useimmat muut pyöreiden tai tuubimaisten kaiutinten valmistajat tässä testissä. Muoto on käytännöllinen, sillä kuoreen mahtuu melko kookkaat kaiutinelementit, kuten Sony ja Philips ovat aiemmin tehneet. Brisbane tuntuu käteen hyvältä, ja koska se myös kestää roiskeita, vaikuttaa se mainiolta kumppanilta retkille.

Tyylipuhdas muotoilu perustuu funktioon. Kuva: Urbanista

Akunkesto on ok, mutta koska Urbanista Brisbane ladataan mikro-USB:llä, vie lataaminen kolme tuntia. Puheavustajan saa aktivoitua napinpainalluksella, ja toisena erikoisuutena on mahdollisuus yhdistää kaksi kaiutinta. Valitettavasti saimme testiin vain yhden, joten emme voineet kokeilla tätä käytännössä. Emme siis osaa sanoa, osaavatko kaksi kaiutinta soittaa stereona, vai soittavatko ne vain samaa raitaa ”päällekkäin”.

Äänenlaatu

Olimme päässeet testauksessa jo niin pitkälle, että rentous alkoi hiipiä jäseniin ja silmiin – mutta laittaessamme ensimmäisen kappaleen Brisbanesta soimaan, olimme taatusti taas hereillä. Tämähän kuulostaa hyvältä! Akustisessa musiikissa ja livekonserteissa on hyvä läsnäolon tuntu, ja orkesterimusiikissa eri soittimet on helppo erottaa toisistaan. Jos elektro on omaan makuun, niin hyviä uutisia: basso riittää tuomaan ryhtiä kappaleisiin, ja soittaa voi kovallakin volyymilla äänen säröilemättä.

Johtopäätökset

Siinä missä useimmat langattomat kaiuttimet muistuttavat toisiaan muotoilultaan ja kilpailevat siitä, kuka loistaa jännimmässä värissä, ui Urbanista vastavirtaan varsin riisutulla muotoilullaan ja värityksellään. Muodon perustelee tarve saada mahdollisimman suuret kaiutinelementit ja hyvä ääni. Ja hyvä ääni onkin, itse asiassa testin paras. JBL:n kaiutin on kuitenkin kestävämpi ja akunkestoltaan pidempi, mikä on myös tärkeää.

Vifa City

Hyvä kaiutin, väärä kohderyhmä

Vifa Cityn siistit värit vedonnevat nuorisoon – mutta ääni ei.

Ääni & Kuva kiteyttää

Pitkä akunkesto. Kestävä ja kätevä kaiutin mukaan otettavaksi. 360-ääni.
Napit hankalassa paikassa. Ääni on enemmän hienostunut kuin vaikuttava.
 • Liitännät: Bluetooth 5.0, USB
 • Elementit: 2,6” + 0,6”
 • Erityistä: Kaksi kaiutinta voi yhdistää
 • Luokitus: IPX4 (roiskesuojattu)
 • Akunkesto: 20 h (USB-C)
 • Mitat/paino: 11 x 4 cm/300 g
 • Verkkosivusto: vifa.dk
lisää
vähemmän

Vejl.pris 140 €

Tanskalainen Vifa tekee meihin yleensä vaikutuksen kaiuttimillaan, joissa yhdistyvät kaunis ulkonäkö ja yhtä kaunis ääni, kuten Vifa Copenhagen -mallissa. Tosin kaiutinten hinta aiheuttaa yleensä tykytyksiä – nämä ovat lifestyletuotteita designtietoisille ihmisille, joilla on rahaa.

Laatu ja käyttö

Vifa City havittelee nuorempaa kohderyhmää leikkisällä kannettavalla kaiuttimellaan, joka on saatavilla hauskoissa väriyhdistelmissä. Myös hinta on maltillisempi. Kaiutin mahtuu käteen, ja sen saa ripustettua koukkuun tai laukkuun kätevän hihnan avulla. Vifa City sietää roiskeita, joten ei haittaa, vaikka kesäsade yllättäisi.

Soittoa ohjaavat napit on sijoitettu kaiuttimen pohjaan. Tyyliseikkana se on hyvä, sillä näin ulkonäkö pysyy siistinä. Käytännöllisyyden kannalta ei niinkään kätevä ratkaisu – etenkin jos puhelin soi ja haluaisi käyttää kaiutinta puheluun. Erikoisuutena kaiutinta voi käyttää myös langallisesti USB-johdon avulla. Toinen erikoisuus on hilpeästi nimetty Kiss ’n Connect -ominaisuus: kun kahta City-kaiutinta pitää kiinni toisissaan, ne yhdistyvät ja alkavat soittaa samaa musiikkia.

Äänenlaatu

Vifa Cityn soundi on vivahteikas ja hallittu, mikä tekee akustisen musiikin siivittämistä piknikeistä miellyttäviä. Piknikillä kaiutin toimii erinomaisesti siksikin, että kaiuttimen ääni kuuluu joka suuntaan. Kokonsa puolesta kaiutin ei toki pysty soittamaan järin kovaa, ja bassokin jää rajalliseksi. Niinpä EDM kuulostaa vaisulta.

Johtopäätökset

Vifa City on laadukas ja kätevä pikkukaiutin, jonka pitkä akunkesto, mahdollisuus yhdistää kaksi kaiutinta ja soitto myös USB:n kautta tekevät siitä näppärän retkille. Pienestä kaiuttimesta lähtee myös varsin tyylikäs ääni. Samalla kohderyhmäksi tavoitellaan nuoria, jotka halunnevat muhkeaa bassoa, johon Vifa Cityn paine ei vain riitä. Mitähän tässä on ajateltu?

 

mainos
mainos
Argon Style
Tyylikkään näköinen ja yllättävän kovaääninen Argon istuu täydellisesti puutarhajuhliin.
Jays s-Go Three
Hyvä ensiyrittämä, jossa kuitenkin hyvät ja huonot puolet menevät tasan.

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös