9 langatonta matkakaiutinta

 itemprop
9 langatonta matkakaiutinta

Parhaat langattomat kaiuttimet reissuun

Musiikki mukaan lomalle! Vettä kestävät matkakaiuttimet pitävät huolen kesäviihteestä.

Ainahan se on mielessä: kesä! Uimista, auringonottoa, piknikkejä – se vasta on elämää, ja ulkoelämän kruunaa tietysti musiikki. Yksin ollessa musiikin kuuntelu hoituu toki kuulokkeilla, mutta yhteisiin hetkiin tarvitaan matkakaiutin. Siis pattereilla tai akulla toimiva langaton kaiutin, joka on niin kevyt, että sen sujauttaa helposti reppuun.

Koska koko, paino ja hinta ovat matkakaiuttimessa tärkeät tekijät, seuraa mukana rajoitteita. Pikkukaiutin ei siis korvaa kotilaitteita äänenlaadun ja -voimakkuuden suhteen, mutta oleellista onkin, että se tarjoaa riittävää laatua ulkona kuunteluun. Piknik tuntuu hauskemmalta, venematka vähemmän ikävystyttävältä, auringonotto sujuu kuin siivillä ja grillinuotio muuttuu bilepaikaksi, kunhan mukana on musiikkia.

Matkakaiuttimet parantuvat vuosi vuodelta. Kun vertaa vuosi pari sitten testaamiimme laitteisiin, on tämän vuoden malleissa paljon parempi akunkesto ja yhä useampi kestää vähintään roiskeita. Ne on myös entistä helpompi liittää kännykkään NFC-yhteyden ansiosta. Useimmat käyttäjät suosivat Bluetoothia paremman äänenlaadun saamiseksi. Keskimäärin äänenlaatu tuntuu myös parantuneen, ja nykyisenkaltaisista bassosoundeista saimme muutama vuosi sitten vain haaveilla.

Lue myös viime vuoden testi täältä. Monet 2015 testatuista laittesta ovat yhä ajankohtaisia.

Tarkista matkakaiuttimesta:

 • Onko kaiutin tarpeeksi pieni mahtuakseen ketterästi laukkuun?
 • Onko se tarpeeksi kevyt, jotta jaksat kantaa sitä repussa tarvittaessa koko päivän?
 • Kestääkö se roiskeita ainakin sen verran, että sitä voi huoletta käyttää ulkona?
 • Kestääkö akku niin monta tuntia kuin päivittäin tarvitset?
 • Voiko kaiuttimen akun ladata tavallisella laturilla, niin ettei tarvitse erikseen muistaa ottaa sille laturia reissuun?
 • Onko se niin helppokäyttöinen, että myös muut seurueen jäsenet pystyvät käyttää sitä ilman ohjekirjaa?

Testistä

Pyysimme valmistajilta uusia akkukäyttöisiä ja pieniä langattomia kaiuttimia. Hintaluokaksi asetimme noin 100–200 euroa. Jätimme testin ulkopuolelle muutaman mallin, jotka olivat tähän testiin liian suuria tai liian kalliita. Arvioimme helppokäyttöisyyttä ja annoimme plussia tai miinuksia erityisominaisuuksista ja vedenkestävyydestä. Lopuksi kuuntelimme teknisesti korkealuokkaisista kappaleista koostetun soittolistamme läpi. Soittimena käytettiin kännykkää, joka tukee laadukkaan äänentoiston standardeja. Lopullinen arvio on kaikkien arvosteltujen ominaisuuksien keskiarvo ilman erityisiä painotuksia, ja myös hinta on huomioitu kokonaisuudessa.

mainos
mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Kätevä ja kestävä kaiutin tuottaa erinomaisen soundin ja uskomattoman kovan basson.

Viime vuonna Sony SRS-X33 voitti matkakaiutintestimme. Tämä astetta nuorekkaamman mallin design on rohkeampi ja raikkaita värivaihtoehtoja on monta. Kuori on kumimaisempi mutta silti laadukkaan ja kestävän tuntuinen. Kaiutin kestää vettä, joten sen voi ottaa huoletta retkelle. Lysti loppuu kuitenkin lyhyeen, jos ei muista pakata Sonyn omaa laturia mukaan matkalle.

Kaiuttimen yläosa on täynnä nappeja, mutta niiden toiminta selviää nopeasti. Yhdistäminen tehdään nappia painamalla tai yksinkertaisesti NFC:llä. Takaa löytyvän luukun alla on aux-sisääntulo ja USB-portti, josta kännykkä voi lainata virtaa. Erinomaisen akunkeston myötä kännykän lataaminen onnistuu käytännössäkin hyvin. Suurempaa äänimaailmaa kaipaava voi yhdistää laitteeseen yhteensopivan Sonyn kaiuttimen yhdellä napinpainalluksella.

Kun audiolaitteen pakkaus mainostaa tarjoavansa ”extra bass”, herättää se meissä huolta: eikö valmistajaa kiinnosta kuin yksi taajuus? XB3:n normaaliasetuksella basso on yllättävän kova, mutta kun lisäbasson klikkaa päälle, siitä tulee uskomaton. Sony on silti onnistunut pitämään bassosoundin kurissa niin, ettei se syö muita taajuuksia. Itse asiassa soundi tuntuu avautuvan enemmän, kun lisäbasson laittaa päälle. Normaalilla äänenvoimakkuudella ja bassolla voi nauttia kaikentyylisestä musiikista.

Johtopäätökset

Sony vei voiton viime vuoden matkakaiutintestissä, ja onnistuu taas voittamaan parhaan kaiuttimen (kuvaannollisen) pystin. XB3:ssä on paljon plussia ja vähän miinuksia. Se on käytännöllinen, helppokäyttöinen ja kestää vettä, joten sen voi viedä huoletta ulos. Akunkesto on testin paras. Äänenlaatu on erinomainen ja toimii kaikenlaisella musiikilla. Basso tekee kuitenkin suurimman vaikutuksen. Miinuksena erillinen laturi, eli omaa kännykkälaturia ei voi käyttää.

Faktat

Liitännät: 3,5 mm, BT 3.0, NFC

Akku: 24 tuntia

Erityistä: Voidaan yhdistää toisen kaiuttimen kanssa, kännykän lataus onnistuu

Vedenkestävyys: suojausluokka IPX5

Mitat: 211 x 80 x 83 mm, 930 g

 


PlusKännykän lataaminen kaiuttimesta onnistuu. Erittäin pitkä akunkesto. Erinomainen äänenlaatu, hämmästyttävä bassosoundi.
MiinusErillinen laturi pitää muistaa pitää matkassa.
 data-srcset
Kätevä koko ja helppokäyttöineen tekevät Philipsistä houkuttelevan vaihtoehdon.

Aivan kuten viime vuonna testattu BT6000, muistuttaa myös BT6600 kooltaan puolen litran oluttölkkiä. Metalliverkko tuntuu kestävältä ja IPX4-suojaus kannustaa ottamaan kaiuttimen pihalle. Mukavana uutuutena on 50 % edeltäjäänsä pidempää kestoa lupaava akku. Kätevä uutuus on myös latausasema, josta kaiuttimen voi ladata induktiolla. USB-portista pääsee siirtämään virtaa kaiuttimen akusta kännykkään tai tablettiin.

Kaiuttimessa on vain yksi nappi, josta valitaan, mikä liitetyistä kännyköistä otetaan soittolähteeksi. Napista voi myös yhdistää puhelimen, jos kännykässä ei ole NFC:tä. Virrat saa päälle tai pois ja volyymiä säädettyä kyljen nupista. Usein kaiuttimissa on paljon pieniä nappeja, joten näiden kahden säätimen näpelöinti tuntuu huomattavasti vaivattomammalta. Pohjassa on kumiläpän suojaama aux-sisääntulo ja latausportti tilanteita varten, jossa latausasemaa ei viitsi pitää mukana.

Edeltävän mallin kohdalla jäimme kaipaamaan äänenvoimakkuutta ja jykevää bassoa. Volyymiongelman Philips on saanut korjattua, vaikka se ei vieläkään yllä esimerkiksi JBL Charge 3:n tasolle. Basso on ikävä kyllä edelleen heikko, joten esimerkiksi elektroninen musiikki ei kuulosta kovin mielenkiintoiselta. Muutoin äänenlaatu on oikein hyvä ja useimmat musiikkityylit kuulostavat hyviltä. Jos siis kaipaat enemmänkin taustamusiikkia kuin bilesoitinta, voi Philips BT6600 olla varsin fiksu ratkaisu.

Johtopäätökset

Puistobileiden tanssittajaa kannattaa vielä etsiä, mutta kesäkeittiön viihdyttäjäksi tai terassi-illallisen jazz-hetkeen Philips BT6600 soveltuu paremmin kuin hyvin. Basso ja äänenvoimakkuus eivät riitä tanssimusiikille, mutta muuten äänenlaatu on tasapainoinen. Kaiuttimesta löytyy hyviä ominaisuuksia, ja sen käyttö on erittäin helppoa. Pidimme myös näppärästä latausasemasta ja mahdollisuudesta ladata kaiuttimesta kännykkää tarpeen vaatiessa.

Faktat

Liitännät: 3,5 mm, BT, NFC

Akku: 12 tuntia, mahdollisuus ladata kännykkää

Erityistä: Kaiutinpuheluominaisuus

Vedenkestävyys: suojausluokka IPX4

Mitat: 81 x 76 x 214 mm, 700 g

Hinta: 100 €


PlusErittäin yksinkertainen käyttää. Fiksu latausasema ja mobiililaitteiden lataus. Kestävä ja käytännöllinen.
MiinusParempaa äänenlaatua tarjoava aptX puuttuu. Basso ei ole yhtä vahva kuin joillakin kilpailijoista.
 data-srcset
Edullinen ja käytännöllinen matkakaveri omaa näppäriä ominaisuuksia.

Viime vuonna testasimme huomattavasti kalliimman LG H4:n, jonka suurin valituksen aihe liittyi siihen, että kaiutin oli oikeastaan tarkoitettu monihuonejärjestelmän osaksi. Music Flow P5 on varustettu pienemmällä hinnalla ja matkaystävällisemmillä ominaisuuksilla. Akunkesto on tuplattu, ja lataamiseen voi käyttää tavallista laturia. Edullisempi hinta on tuonut mukanaan muovisen tunnun. Ulkokäytössä kannattaa olla huolellinen, sillä kaiutin ei ole vedenkestävä.

Yläosasta löytyvä napit ovat helppokäyttöiset, eikä kaiutinta ole hankala yhdistää puhelimeen, vaikka NFC puuttuukin. Laitteessa on joitakin mukavia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus yhdistää kaksi kännykkää samanaikaisesti, automaattinen soiton aloitus, kun kännykkä on tarpeeksi lähellä sekä mahdollisuus yhdistää kaiutin LG:n televisioon. Sovellukesta pääsee valitsemaan kappaleita, hakemaan suosituksia ja yhdistämään toisen kaiuttime paremman kuuntelukokemuksen luomiseksi.

P5 kuulostaa melko hyvältä rajallisesta liitäntämahdollisuuksistaan huolimatta, ja vielä paremmalta, jos pariksi liittää toisen kaiuttimen. Fyysinen rajoite estää kuitenkin tämän permman bassosoundin. Tämä ei ole kaiutin, joka tanssittaa ihmisiä bileissä kovalla volyymillä, vaan ennemminkin hotellihuoneen tai aurinkotuoli viihdyke. Varsinkin tähän hintaan.

Johtopäätökset

Ilahduimme siitä, että Music Flow P5 sopii paljon paremmin matkakäyttöön kuin LG:n viime vuotinen ehdokas. Akunkesto on erinomainenm ja kun se vihdoin käy vähiin, onnistuu lataus tavallisella laturilla. Vettä laite ei kestä, joten ulkokäytössä kannattaa olla tarkkana. Näin pienestä kaiuttimesta ei kannata odottaa suuren suurta ääntä, mutta yhdistämällä siihen toisen kaiuttimen saa jo varsin kivat soundit. Tällä hinnalla voi hyvinkin ostaa kaksi. Heikkoon bassosoundiin ei lisäkaiutinkaan auta.

Faktat

Liitännät: 3,5 mm, BT

Akku: 2 100 mAh, 15 tuntia

Erityistä: Voi yhdistää toisen kaiuttimen

Vedenkestävyys: Ei ole

Mitat: 153 x 58 x 60 mm, 470 g

Hinta: 130 €

Maahantuoja: www.lg.com/fi


PlusErinomainen akunkesto. Voidaan yhdistää toiseen kaiuttimeen. Helppo käyttää. Edullinen.
MiinusEi kestä vettä. Ei erityisia ominaisuuksia. Soundissa tukkoisuutta ja liikaa bassoa.
 data-srcset
Samsung Level Box Pro
Alumiinikuorinen kaiutin on lastattu tyylikkäälä designilla, hyvillä ominaisuuksilla ja vaikuttavalla äänellä.
 data-srcset
Klipsch Groove
Jykevä kaiutin, jossa on hyvä bassosoundi ja vedenkestävyys, mutta ei juuri muita hienouksia.
 data-srcset
Kitsound Hive Evolution
Laadukas ja ylellinen kuori ei pidä sisällään yhtä miellyttävää ääntä.
 data-srcset
JBL Charge 3
Viime vuoden sensaatio soittaa musiikkia entistä kovempaa ja on nyt paremmin suojattu.
 data-srcset
Denon Envaya Mini
Jos sekä lompakkosi että laukkusi ovat ohuen ohuet, on Envaya Mini passeli valinta.
  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Lue myös

   data-src

  Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

   data-src

  Testasimme Bluetooth-kaiuttimia, jotka miellyttävät sekä korvaa että lompakkoa.

  Ultimate Ears Wonderboom

  Wonderboom pistää bileet pystyyn rannalla, suihkussa ja altaalla.

  6 matkakaiutinta

  Pienen ja kannettavan kaiuttimen kanssa ei tarvitse tyytyä suuriin kompromisseihin äänenlaadun kannalta.

   data-src

  Ole naapuruston kunkku ja ota kannettava Bluetooth-kaiutin mukaan bileisiin.

   data-src

  Kevyet ja langattomat kaiuttimet ovat kätevä kaveri pihalle tai tien päälle.

   data-src

  Nämä kaiuttimet kuulostavat niin hyvältä, että vanhat kotistereot voi viedä keräykseen.

   data-src

  Musiikki mukaan lomalle! Vettä kestävät matkakaiuttimet pitävät huolen kesäviihteestä.

  Vieritä ylös