: 9 langatonta matkakaiutinta

Parhaat langattomat kaiuttimet reissuun

Musiikki mukaan lomalle! Vettä kestävät matkakaiuttimet pitävät huolen kesäviihteestä.

 itemprop

Ainahan se on mielessä: kesä! Uimista, auringonottoa, piknikkejä – se vasta on elämää, ja ulkoelämän kruunaa tietysti musiikki. Yksin ollessa musiikin kuuntelu hoituu toki kuulokkeilla, mutta yhteisiin hetkiin tarvitaan matkakaiutin. Siis pattereilla tai akulla toimiva langaton kaiutin, joka on niin kevyt, että sen sujauttaa helposti reppuun.

Koska koko, paino ja hinta ovat matkakaiuttimessa tärkeät tekijät, seuraa mukana rajoitteita. Pikkukaiutin ei siis korvaa kotilaitteita äänenlaadun ja -voimakkuuden suhteen, mutta oleellista onkin, että se tarjoaa riittävää laatua ulkona kuunteluun. Piknik tuntuu hauskemmalta, venematka vähemmän ikävystyttävältä, auringonotto sujuu kuin siivillä ja grillinuotio muuttuu bilepaikaksi, kunhan mukana on musiikkia.

Matkakaiuttimet parantuvat vuosi vuodelta. Kun vertaa vuosi pari sitten testaamiimme laitteisiin, on tämän vuoden malleissa paljon parempi akunkesto ja yhä useampi kestää vähintään roiskeita. Ne on myös entistä helpompi liittää kännykkään NFC-yhteyden ansiosta. Useimmat käyttäjät suosivat Bluetoothia paremman äänenlaadun saamiseksi. Keskimäärin äänenlaatu tuntuu myös parantuneen, ja nykyisenkaltaisista bassosoundeista saimme muutama vuosi sitten vain haaveilla.

Lue myös viime vuoden testi täältä. Monet 2015 testatuista laittesta ovat yhä ajankohtaisia.

Tarkista matkakaiuttimesta:

  • Onko kaiutin tarpeeksi pieni mahtuakseen ketterästi laukkuun?
  • Onko se tarpeeksi kevyt, jotta jaksat kantaa sitä repussa tarvittaessa koko päivän?
  • Kestääkö se roiskeita ainakin sen verran, että sitä voi huoletta käyttää ulkona?
  • Kestääkö akku niin monta tuntia kuin päivittäin tarvitset?
  • Voiko kaiuttimen akun ladata tavallisella laturilla, niin ettei tarvitse erikseen muistaa ottaa sille laturia reissuun?
  • Onko se niin helppokäyttöinen, että myös muut seurueen jäsenet pystyvät käyttää sitä ilman ohjekirjaa?

Testistä

Pyysimme valmistajilta uusia akkukäyttöisiä ja pieniä langattomia kaiuttimia. Hintaluokaksi asetimme noin 100–200 euroa. Jätimme testin ulkopuolelle muutaman mallin, jotka olivat tähän testiin liian suuria tai liian kalliita. Arvioimme helppokäyttöisyyttä ja annoimme plussia tai miinuksia erityisominaisuuksista ja vedenkestävyydestä. Lopuksi kuuntelimme teknisesti korkealuokkaisista kappaleista koostetun soittolistamme läpi. Soittimena käytettiin kännykkää, joka tukee laadukkaan äänentoiston standardeja. Lopullinen arvio on kaikkien arvosteltujen ominaisuuksien keskiarvo ilman erityisiä painotuksia, ja myös hinta on huomioitu kokonaisuudessa.

mainos
mainos
 data-srcset

Vau, mikä basso!

Kätevä ja kestävä kaiutin tuottaa erinomaisen soundin ja uskomattoman kovan basson.

Ääni & Kuva kiteyttää

Kännykän lataaminen kaiuttimesta onnistuu. Erittäin pitkä akunkesto. Erinomainen äänenlaatu, hämmästyttävä bassosoundi.
Erillinen laturi pitää muistaa pitää matkassa.
Liitännät: 3,5 mm, BT 3.0, NFC

Akku: 24 tuntia

Erityistä: Voidaan yhdistää toisen kaiuttimen kanssa, kännykän lataus onnistuu

Vedenkestävyys: suojausluokka IPX5

Mitat: 211 x 80 x 83 mm, 930 g

 

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Viime vuonna Sony SRS-X33 voitti matkakaiutintestimme. Tämä astetta nuorekkaamman mallin design on rohkeampi ja raikkaita värivaihtoehtoja on monta. Kuori on kumimaisempi mutta silti laadukkaan ja kestävän tuntuinen. Kaiutin kestää vettä, joten sen voi ottaa huoletta retkelle. Lysti loppuu kuitenkin lyhyeen, jos ei muista pakata Sonyn omaa laturia mukaan matkalle.

Kaiuttimen yläosa on täynnä nappeja, mutta niiden toiminta selviää nopeasti. Yhdistäminen tehdään nappia painamalla tai yksinkertaisesti NFC:llä. Takaa löytyvän luukun alla on aux-sisääntulo ja USB-portti, josta kännykkä voi lainata virtaa. Erinomaisen akunkeston myötä kännykän lataaminen onnistuu käytännössäkin hyvin. Suurempaa äänimaailmaa kaipaava voi yhdistää laitteeseen yhteensopivan Sonyn kaiuttimen yhdellä napinpainalluksella.

Kun audiolaitteen pakkaus mainostaa tarjoavansa ”extra bass”, herättää se meissä huolta: eikö valmistajaa kiinnosta kuin yksi taajuus? XB3:n normaaliasetuksella basso on yllättävän kova, mutta kun lisäbasson klikkaa päälle, siitä tulee uskomaton. Sony on silti onnistunut pitämään bassosoundin kurissa niin, ettei se syö muita taajuuksia. Itse asiassa soundi tuntuu avautuvan enemmän, kun lisäbasson laittaa päälle. Normaalilla äänenvoimakkuudella ja bassolla voi nauttia kaikentyylisestä musiikista.

Johtopäätökset

Sony vei voiton viime vuoden matkakaiutintestissä, ja onnistuu taas voittamaan parhaan kaiuttimen (kuvaannollisen) pystin. XB3:ssä on paljon plussia ja vähän miinuksia. Se on käytännöllinen, helppokäyttöinen ja kestää vettä, joten sen voi viedä huoletta ulos. Akunkesto on testin paras. Äänenlaatu on erinomainen ja toimii kaikenlaisella musiikilla. Basso tekee kuitenkin suurimman vaikutuksen. Miinuksena erillinen laturi, eli omaa kännykkälaturia ei voi käyttää.

 data-srcset

Näppärä ja monipuolinen

Kätevä koko ja helppokäyttöineen tekevät Philipsistä houkuttelevan vaihtoehdon.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erittäin yksinkertainen käyttää. Fiksu latausasema ja mobiililaitteiden lataus. Kestävä ja käytännöllinen.
Parempaa äänenlaatua tarjoava aptX puuttuu. Basso ei ole yhtä vahva kuin joillakin kilpailijoista.
Liitännät: 3,5 mm, BT, NFC

Akku: 12 tuntia, mahdollisuus ladata kännykkää

Erityistä: Kaiutinpuheluominaisuus

Vedenkestävyys: suojausluokka IPX4

Mitat: 81 x 76 x 214 mm, 700 g

Hinta: 100 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Aivan kuten viime vuonna testattu BT6000, muistuttaa myös BT6600 kooltaan puolen litran oluttölkkiä. Metalliverkko tuntuu kestävältä ja IPX4-suojaus kannustaa ottamaan kaiuttimen pihalle. Mukavana uutuutena on 50 % edeltäjäänsä pidempää kestoa lupaava akku. Kätevä uutuus on myös latausasema, josta kaiuttimen voi ladata induktiolla. USB-portista pääsee siirtämään virtaa kaiuttimen akusta kännykkään tai tablettiin.

Kaiuttimessa on vain yksi nappi, josta valitaan, mikä liitetyistä kännyköistä otetaan soittolähteeksi. Napista voi myös yhdistää puhelimen, jos kännykässä ei ole NFC:tä. Virrat saa päälle tai pois ja volyymiä säädettyä kyljen nupista. Usein kaiuttimissa on paljon pieniä nappeja, joten näiden kahden säätimen näpelöinti tuntuu huomattavasti vaivattomammalta. Pohjassa on kumiläpän suojaama aux-sisääntulo ja latausportti tilanteita varten, jossa latausasemaa ei viitsi pitää mukana.

Edeltävän mallin kohdalla jäimme kaipaamaan äänenvoimakkuutta ja jykevää bassoa. Volyymiongelman Philips on saanut korjattua, vaikka se ei vieläkään yllä esimerkiksi JBL Charge 3:n tasolle. Basso on ikävä kyllä edelleen heikko, joten esimerkiksi elektroninen musiikki ei kuulosta kovin mielenkiintoiselta. Muutoin äänenlaatu on oikein hyvä ja useimmat musiikkityylit kuulostavat hyviltä. Jos siis kaipaat enemmänkin taustamusiikkia kuin bilesoitinta, voi Philips BT6600 olla varsin fiksu ratkaisu.

Johtopäätökset

Puistobileiden tanssittajaa kannattaa vielä etsiä, mutta kesäkeittiön viihdyttäjäksi tai terassi-illallisen jazz-hetkeen Philips BT6600 soveltuu paremmin kuin hyvin. Basso ja äänenvoimakkuus eivät riitä tanssimusiikille, mutta muuten äänenlaatu on tasapainoinen. Kaiuttimesta löytyy hyviä ominaisuuksia, ja sen käyttö on erittäin helppoa. Pidimme myös näppärästä latausasemasta ja mahdollisuudesta ladata kaiuttimesta kännykkää tarpeen vaatiessa.

 data-srcset
Samsung Level Box Pro
Alumiinikuorinen kaiutin on lastattu tyylikkäälä designilla, hyvillä ominaisuuksilla ja vaikuttavalla äänellä.
 data-srcset
LG Music Flow P5
Edullinen ja käytännöllinen matkakaveri omaa näppäriä ominaisuuksia.
 data-srcset
Klipsch Groove
Jykevä kaiutin, jossa on hyvä bassosoundi ja vedenkestävyys, mutta ei juuri muita hienouksia.
 data-srcset
Kitsound Hive Evolution
Laadukas ja ylellinen kuori ei pidä sisällään yhtä miellyttävää ääntä.
 data-srcset
JBL Charge 3
Viime vuoden sensaatio soittaa musiikkia entistä kovempaa ja on nyt paremmin suojattu.
 data-srcset
Denon Envaya Mini
Jos sekä lompakkosi että laukkusi ovat ohuen ohuet, on Envaya Mini passeli valinta.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös