9 langatonta matkakaiutinta

 itemprop
9 langatonta matkakaiutinta

Parhaat langattomat kaiuttimet reissuun

Musiikki mukaan lomalle! Vettä kestävät matkakaiuttimet pitävät huolen kesäviihteestä.

Ainahan se on mielessä: kesä! Uimista, auringonottoa, piknikkejä – se vasta on elämää, ja ulkoelämän kruunaa tietysti musiikki. Yksin ollessa musiikin kuuntelu hoituu toki kuulokkeilla, mutta yhteisiin hetkiin tarvitaan matkakaiutin. Siis pattereilla tai akulla toimiva langaton kaiutin, joka on niin kevyt, että sen sujauttaa helposti reppuun.

Koska koko, paino ja hinta ovat matkakaiuttimessa tärkeät tekijät, seuraa mukana rajoitteita. Pikkukaiutin ei siis korvaa kotilaitteita äänenlaadun ja -voimakkuuden suhteen, mutta oleellista onkin, että se tarjoaa riittävää laatua ulkona kuunteluun. Piknik tuntuu hauskemmalta, venematka vähemmän ikävystyttävältä, auringonotto sujuu kuin siivillä ja grillinuotio muuttuu bilepaikaksi, kunhan mukana on musiikkia.

Matkakaiuttimet parantuvat vuosi vuodelta. Kun vertaa vuosi pari sitten testaamiimme laitteisiin, on tämän vuoden malleissa paljon parempi akunkesto ja yhä useampi kestää vähintään roiskeita. Ne on myös entistä helpompi liittää kännykkään NFC-yhteyden ansiosta. Useimmat käyttäjät suosivat Bluetoothia paremman äänenlaadun saamiseksi. Keskimäärin äänenlaatu tuntuu myös parantuneen, ja nykyisenkaltaisista bassosoundeista saimme muutama vuosi sitten vain haaveilla.

Lue myös viime vuoden testi täältä. Monet 2015 testatuista laittesta ovat yhä ajankohtaisia.

Tarkista matkakaiuttimesta:

 • Onko kaiutin tarpeeksi pieni mahtuakseen ketterästi laukkuun?
 • Onko se tarpeeksi kevyt, jotta jaksat kantaa sitä repussa tarvittaessa koko päivän?
 • Kestääkö se roiskeita ainakin sen verran, että sitä voi huoletta käyttää ulkona?
 • Kestääkö akku niin monta tuntia kuin päivittäin tarvitset?
 • Voiko kaiuttimen akun ladata tavallisella laturilla, niin ettei tarvitse erikseen muistaa ottaa sille laturia reissuun?
 • Onko se niin helppokäyttöinen, että myös muut seurueen jäsenet pystyvät käyttää sitä ilman ohjekirjaa?

Testistä

Pyysimme valmistajilta uusia akkukäyttöisiä ja pieniä langattomia kaiuttimia. Hintaluokaksi asetimme noin 100–200 euroa. Jätimme testin ulkopuolelle muutaman mallin, jotka olivat tähän testiin liian suuria tai liian kalliita. Arvioimme helppokäyttöisyyttä ja annoimme plussia tai miinuksia erityisominaisuuksista ja vedenkestävyydestä. Lopuksi kuuntelimme teknisesti korkealuokkaisista kappaleista koostetun soittolistamme läpi. Soittimena käytettiin kännykkää, joka tukee laadukkaan äänentoiston standardeja. Lopullinen arvio on kaikkien arvosteltujen ominaisuuksien keskiarvo ilman erityisiä painotuksia, ja myös hinta on huomioitu kokonaisuudessa.

mainos
mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Kätevä ja kestävä kaiutin tuottaa erinomaisen soundin ja uskomattoman kovan basson.

Viime vuonna Sony SRS-X33 voitti matkakaiutintestimme. Tämä astetta nuorekkaamman mallin design on rohkeampi ja raikkaita värivaihtoehtoja on monta. Kuori on kumimaisempi mutta silti laadukkaan ja kestävän tuntuinen. Kaiutin kestää vettä, joten sen voi ottaa huoletta retkelle. Lysti loppuu kuitenkin lyhyeen, jos ei muista pakata Sonyn omaa laturia mukaan matkalle.

Kaiuttimen yläosa on täynnä nappeja, mutta niiden toiminta selviää nopeasti. Yhdistäminen tehdään nappia painamalla tai yksinkertaisesti NFC:llä. Takaa löytyvän luukun alla on aux-sisääntulo ja USB-portti, josta kännykkä voi lainata virtaa. Erinomaisen akunkeston myötä kännykän lataaminen onnistuu käytännössäkin hyvin. Suurempaa äänimaailmaa kaipaava voi yhdistää laitteeseen yhteensopivan Sonyn kaiuttimen yhdellä napinpainalluksella.

Kun audiolaitteen pakkaus mainostaa tarjoavansa ”extra bass”, herättää se meissä huolta: eikö valmistajaa kiinnosta kuin yksi taajuus? XB3:n normaaliasetuksella basso on yllättävän kova, mutta kun lisäbasson klikkaa päälle, siitä tulee uskomaton. Sony on silti onnistunut pitämään bassosoundin kurissa niin, ettei se syö muita taajuuksia. Itse asiassa soundi tuntuu avautuvan enemmän, kun lisäbasson laittaa päälle. Normaalilla äänenvoimakkuudella ja bassolla voi nauttia kaikentyylisestä musiikista.

Johtopäätökset

Sony vei voiton viime vuoden matkakaiutintestissä, ja onnistuu taas voittamaan parhaan kaiuttimen (kuvaannollisen) pystin. XB3:ssä on paljon plussia ja vähän miinuksia. Se on käytännöllinen, helppokäyttöinen ja kestää vettä, joten sen voi viedä huoletta ulos. Akunkesto on testin paras. Äänenlaatu on erinomainen ja toimii kaikenlaisella musiikilla. Basso tekee kuitenkin suurimman vaikutuksen. Miinuksena erillinen laturi, eli omaa kännykkälaturia ei voi käyttää.

Faktat

Liitännät: 3,5 mm, BT 3.0, NFC

Akku: 24 tuntia

Erityistä: Voidaan yhdistää toisen kaiuttimen kanssa, kännykän lataus onnistuu

Vedenkestävyys: suojausluokka IPX5

Mitat: 211 x 80 x 83 mm, 930 g

 


PlusKännykän lataaminen kaiuttimesta onnistuu. Erittäin pitkä akunkesto. Erinomainen äänenlaatu, hämmästyttävä bassosoundi.
MiinusErillinen laturi pitää muistaa pitää matkassa.
 data-srcset
Kätevä koko ja helppokäyttöineen tekevät Philipsistä houkuttelevan vaihtoehdon.

Aivan kuten viime vuonna testattu BT6000, muistuttaa myös BT6600 kooltaan puolen litran oluttölkkiä. Metalliverkko tuntuu kestävältä ja IPX4-suojaus kannustaa ottamaan kaiuttimen pihalle. Mukavana uutuutena on 50 % edeltäjäänsä pidempää kestoa lupaava akku. Kätevä uutuus on myös latausasema, josta kaiuttimen voi ladata induktiolla. USB-portista pääsee siirtämään virtaa kaiuttimen akusta kännykkään tai tablettiin.

Kaiuttimessa on vain yksi nappi, josta valitaan, mikä liitetyistä kännyköistä otetaan soittolähteeksi. Napista voi myös yhdistää puhelimen, jos kännykässä ei ole NFC:tä. Virrat saa päälle tai pois ja volyymiä säädettyä kyljen nupista. Usein kaiuttimissa on paljon pieniä nappeja, joten näiden kahden säätimen näpelöinti tuntuu huomattavasti vaivattomammalta. Pohjassa on kumiläpän suojaama aux-sisääntulo ja latausportti tilanteita varten, jossa latausasemaa ei viitsi pitää mukana.

Edeltävän mallin kohdalla jäimme kaipaamaan äänenvoimakkuutta ja jykevää bassoa. Volyymiongelman Philips on saanut korjattua, vaikka se ei vieläkään yllä esimerkiksi JBL Charge 3:n tasolle. Basso on ikävä kyllä edelleen heikko, joten esimerkiksi elektroninen musiikki ei kuulosta kovin mielenkiintoiselta. Muutoin äänenlaatu on oikein hyvä ja useimmat musiikkityylit kuulostavat hyviltä. Jos siis kaipaat enemmänkin taustamusiikkia kuin bilesoitinta, voi Philips BT6600 olla varsin fiksu ratkaisu.

Johtopäätökset

Puistobileiden tanssittajaa kannattaa vielä etsiä, mutta kesäkeittiön viihdyttäjäksi tai terassi-illallisen jazz-hetkeen Philips BT6600 soveltuu paremmin kuin hyvin. Basso ja äänenvoimakkuus eivät riitä tanssimusiikille, mutta muuten äänenlaatu on tasapainoinen. Kaiuttimesta löytyy hyviä ominaisuuksia, ja sen käyttö on erittäin helppoa. Pidimme myös näppärästä latausasemasta ja mahdollisuudesta ladata kaiuttimesta kännykkää tarpeen vaatiessa.

Faktat

Liitännät: 3,5 mm, BT, NFC

Akku: 12 tuntia, mahdollisuus ladata kännykkää

Erityistä: Kaiutinpuheluominaisuus

Vedenkestävyys: suojausluokka IPX4

Mitat: 81 x 76 x 214 mm, 700 g

Hinta: 100 €


PlusErittäin yksinkertainen käyttää. Fiksu latausasema ja mobiililaitteiden lataus. Kestävä ja käytännöllinen.
MiinusParempaa äänenlaatua tarjoava aptX puuttuu. Basso ei ole yhtä vahva kuin joillakin kilpailijoista.
 data-srcset
Samsung Level Box Pro
Alumiinikuorinen kaiutin on lastattu tyylikkäälä designilla, hyvillä ominaisuuksilla ja vaikuttavalla äänellä.
 data-srcset
LG Music Flow P5
Edullinen ja käytännöllinen matkakaveri omaa näppäriä ominaisuuksia.
 data-srcset
Klipsch Groove
Jykevä kaiutin, jossa on hyvä bassosoundi ja vedenkestävyys, mutta ei juuri muita hienouksia.
 data-srcset
Kitsound Hive Evolution
Laadukas ja ylellinen kuori ei pidä sisällään yhtä miellyttävää ääntä.
 data-srcset
JBL Charge 3
Viime vuoden sensaatio soittaa musiikkia entistä kovempaa ja on nyt paremmin suojattu.
 data-srcset
Denon Envaya Mini
Jos sekä lompakkosi että laukkusi ovat ohuen ohuet, on Envaya Mini passeli valinta.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Vieritä ylös